Pozdrav, Ljuboni! Dobrodošli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
Wikipedia je projekt slobodne internetske enciklopedije koju svako može uređivati.

Ako se prvi put nalazite na Wikipediji i želite joj doprinositi, preporučamo da odvojite nešto vremena i proučite pet osnovnih načela, te se upoznate sa Wikipedijinim smjernicama i preporukama. Ako vam zatreba pomoć pri uređivanju, možete da pregledate stranice pomoći i prođete kroz uvodni kurs/tečaj.

Na stranicama za razgovor uvijek se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Na stranici Nedavnih izmjena možete saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta se trenutno na Wikipediji radi. Na stranici Pijace možete pročitati o novostima na Wikipediji i obratiti se zajednici, bilo da sudjelujete u diskusijama ili postavljate pitanje.

Nadamo se da će vam ovdje biti ugodno, te da ćete svojim doprinosima postati stalni saradnik - Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobrodošli na Wikipediju i sretan rad!

Hello and welcome to the Serbo-Croatian Wikipedia! We appreciate your contributions. If you do not speak Serbo-Croatian, that's no problem. Talk to us via our village pump in your native language or find and contact users who speak your language. We hope you enjoy your time here!

Slika uredi

Iz članka je slika uklonjena iz prosto tehničkih razloga - u tijeku je čišćenje članaka s neispravnim linkovima na datoteke pa se slike koje ne postoje prosto uklanjaju iz teksta samoga članka. Dakle, radi se isključivo o tehničkoj stvari vezanoj uz održavanje Wikipedije. Brisanje same slike, s druge strane, pitanje je autorskih prava. Autor slike, dakle Stojan Aralica, preminuo je 1980. godine, dakle prije 35 godina. Iako je sama slika nastala 1929., autorska prava računaju se od smrti autora + 70 godina, dakle Araličina djela bit će u javnom vlasništvu tek 2051. godine (pravilo o JD u Jugoslaviji ovdje ne vrijedi jer ovo nije "pravo na fotografsko djelo, na djelo proizvedeno sličnim postupkom i na djelo primijenjene umjetnosti"). Dakle, slika predstavlja kršenje autorskih prava te kao takva s tom licencom i objašnjenjem ne može biti na Wikipediji.

S druge strane, adekvatno licenciranje i označavanje slike omogućit će njezino korištenje. Za to te upućujem na smjernice za postavljanje slika i na slične primjere (vidi ovu kategoriju) pa vidi kako su umjetnine zaštićene autorskim pravima označene na drugim mjestima. Ako ima još pitanja, tu sam :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:00, 1 jul-српањ 2015 (CEST)

Drugi dio moje poruke je bio u tom smjeru. Pogledaj opće smjernice postavljanja kao i fotografije u kategoriji koju sam ti poslao pa vidi kako se označavaju :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:35, 2 jul-српањ 2015 (CEST)

Potpisivanje na stranicama za razgovor uredi

Pozdravljen kolega. Drago mi je što doprinosiš i ovde i time uvećavaš ovu našu malu zajednicu. Hteo bih ti skrenuti pažnju da ne zaboravljaš da potpisuješ svoje komentare u komunikaciji sa drugima. Ti si već dugogodišnji urednik na više vikipedija i uveren sam da ti je poznata važnost označavanja svojih komentara kao zaista svojih a da si ovde a i ovde samo slučajno to zaboravio. Nadam se da ćemo ubuduće imati češću saradnju na ovom našem ali značajnom projektu. Svako dobro, --Biblbroks (razgovor) 16:30, 2 jul-српањ 2015 (CEST)