Pozdrav, J47zivlak! Dobrodošli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!

Za upoznavanje Wikipedije se preporuča stranica Nedavne izmjene na kojoj se najbrže može saznati za nove zanimljive članke, tko je trenutno aktivan, što trenutno radi, i što je u proteklom vremenu urađeno.

Savjetujemo vam da pročitate što Wikipedija jest, a što Wikipedija nije.
Odgovori na neka od često postavljanih pitanja:

Nadamo se da ćete uživati ovde, dajući svoj doprinos i da ćete postati stalni suradnik, Wikipedijanac! Molimo vas da se potpisujete na stranama za razgovor koristeći četiri tilde (~~~~); to daje Vaše ime, trenutno vrijeme i datum. Za sva dodatna obaveštenja možete me kontaktirati na mojoj stranici za razgovor, da postavite pitanje na stranici koju zovemo pijaca ili se obratite administratorima na njihovoj korisničkoj stranici za razgovor. Još jednom, dobrodošli!
If you don't speak Serbo-Croatian: This is the welcome message sent to new users of sh.wikipedia.

Don't speak Serbo-Croatian? Sh-0? -- talk with us via our village pump in English

--OC Ripper (razgovor) 09:47, 8 rujan-септембар 2015 (CEST)


Slika uredi

Pozdrav! Slike koje ste nedavno postavili, a koje su izbrisane, ne udovoljavaju kriterijima za postavljanje slika na Wikipediju. Smjernice za postavljanje dostupne su na samoj stranici za postavljanje (mora sadržavati Infosliku i detaljne podatke o autorstvu, izvoru i svemu ostalome) tako da slike koje ne poštuju te smjernice automatski budu brisane. No, s obzirom da slike postavljate pod licencom javnog dobra, a s obzirom na njihovu prirodu i veličinu one djeluju kao da ste ih mogli sami uradili, uputio bih vas da iste slike postavite na Wikimedia Commons, gdje bi bile dostupne svim projektima. Naime, Wikipedija nije skladište slika i sve one slike koje inače spadaju pod javno vlasništvo bi trebale biti postavljene na Commons, a ne ovdje. Ako imate daljnjih pitanja, tu sam --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:30, 14 rujan-септембар 2015 (CEST)

To je sada uredu :) Zahvaljujem na suradnji! :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:42, 14 rujan-септембар 2015 (CEST)

Članci uredi

Sam članak o autoru ni po čemu nije sporam (osim, eventualno, stilski, ali to je sitnica). Što se njegovih djela tiče, postavlja se, barem meni, pitanje relevantnosti istih kao prvo, ali čak i to, u svrhu rasprave, možemo zanemariti. Problem je taj što su komentari iz publicistike drugih autora o djelu zaštićeni autorskim pravima i mi na Wikipediji nemamo apsolutno nikakav način provjeriti jeste li vi doista dobili dozvolu o kojoj govorite osim ako se autori kao takvi osobno ne obrate Wikipediji s dozvolom da se njihov tekst ovdje koristi. Dakle, samo po sebi, osim ako ne citirate, takvo pisanje nije dozvoljeno.

S druge strane, sve i da jest, napisati članak koji je u principu sastavljen od jedne uvodne rečenice i prekopiranog tuđeg teksta ne zadovoljava kriterije enciklopedijskog članka. Komentari i kritike bi trebale biti poseban dio članka, a ne cijeli njegov sadržaj. --Biljezim se sa štovanjem,Poe 15:08, 30 rujan-септембар 2015 (CEST)

Mislim da smo se u jednom dijelu krivo razumjeli. Što se tiče adrese, oni se mogu obratiti i vama osobno na mail, a vi ste onda dužni taj mail kao dozvolu prekopirati na Wikipediju. Što se drugog dijela tiče, mislim da je tu došlo do nesporazuma. Možete baciti oko na ovaj članak i vidjeti kako bi jedan članak o knjizi trebao izgledati. On se, doista, ne razlikuje od onoga što ste vi rekli, međutim nije shodno napisati jednu rečenicu uvoda i onda prekopirati tuđi komentar o djelu i to plasirati kao članak. Možete pogledati neke članke o filmovima da vidite kako bio o kritici i komentarima trebao izgledati. Poanta je da bi sadržaj koji se uz dozvolu direktno kopira trebao ići na projekt znan kao Wikiknjige, ali sh.verzija tog projekta, koliko ja znam, ne postoji. Svakako, takav sadržaj ne bi trebao sačinjavati gotovo 100% sadržaja konkretnog članka --Biljezim se sa štovanjem,Poe 15:40, 30 rujan-септембар 2015 (CEST)
U ovom slučaju, vi očito ne razumijete što znači "citiranje", a što "plagiranje". Slobodni ste otvoriti bilo koju enciklopediju i naći bilo koju natuknicu. Ta je natuknica pisana od strane autora enciklopedije, a ne od strane treće osobe čiji su tekst autori i urednici enciklopedije prekopirali. Dakle, kopiranje tuđeg teksta u članak tako da isti čini 99.9% članka ne predstavlja citiranje već plagiranje i kao takvo nije ni dozvoljeno ni preporučljivo na Wikipediji. Ukoliko želite napisati članak, imate smjernice kako isti napisati i on će u toj formi ostati. Na vašu žalost, pisanje članka tako da uzmete tuđi, dakako subjektivni i neenciklopedijski, komentar teme članka neće biti dozvoljeno.
Uzgred, citiranje nečijeg teksta u članku razmjera kao što je vaš u najbolju ruku može sačinjavati jedan pasus od 4-5 redaka, ali nipošto 99.9% sadržaja samog članka --Biljezim se sa štovanjem,Poe 01:17, 1 oktobar-листопад 2015 (CEST)
Svakako, kako je rasprava prešla u vode u koje ju nemam namjeru skretati jer nemam namjeru raspravljati o svojim "izvesnim ovlašćenjima", ja ću ju skratiti. Wikipedija ima svoja pravila i standarde. Svaki korisnik koji ima namjeru pisati članak na Wikipediji istih se mora pridržavati. Vi u tom kontekstu ne činite iznimku i to je jednostavno tako. Ja sam tu da vam objasnim i rastumačim pravila, da vas uputim kako pisati članke i tu ću funkciju odraditi u cijelosti. Prepirati se i svađati s vama nemam namjeru tako da ću taj dio rasprave zaključiti. Objasnio sam vam što je citiranje, kako članak treba izgledati i što predstavlja kršenje autorskih prava, a što ne. Ukoliko imate daljnjih pitanja, na usluzi sam --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:43, 1 oktobar-листопад 2015 (CEST)

Čisto napomena, ovdje se brisanje sadržaja stranice za razgovor ne prakticira. Slobodni ste arhivirati isti, ali ne ga i brisati --Biljezim se sa štovanjem,Poe 19:53, 1 oktobar-листопад 2015 (CEST)