Pozdrav, Inokosni organ! Dobro došli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
English language.svg Don't speak Serbo-Croatian? Talk to us in English on our village pump.
Prije nego što počnete raditi na Wikipediji, preporučamo da pogledate stranicu Nedavne izmjene na kojoj se najbrže može saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta i kako se trenutno radi.

Također preporučamo da prije početka rada na Wikipediji pročitate sljedeće stranice:
Gnome-help.svg Kurs ili tečaj
Upoznajte se s osnovama Wikipedije!
Simple Information.svg Stranice za pomoć
Ovdje se nalazi sadržaj svih stranica za pomoć.
Internet-group-help-faq.svg Najčešće postavljana pitanja
Ovo je spisak najčešće postavljenih pitanja.
Notepad icon wide.svg Kako uređivati stranicu
Upoznajte se s osnovama uređivanja!
Sandbox.svg Igralište
Ovdje možete eksperimentirati.
Nuvola apps kuser.svg Pijaca
Ovo je forum za rasprave među korisnicima.
Unesco Cultural Heritage logo.svg Pet stubova Wikipedije
Upoznajte se s pet stuba koji određuju karakter Wikipedije.
Ambox warning yellow.svg Šta Wikipedia nije
Pogledajte čemu nije mjesto na Wikipediji.
Na stranici za razgovor se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu Insert-signature2.svg na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Nadamo se da ćete ovdje uživati, dajući svoj doprinos i da ćete postati stalni saradnik, Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobro došli na Wikipediju, projekt slobodne enciklopedije. Sretan rad!

--Igor Windsor (razgovor) 10:58, 8 april 2021 (CEST)

Mitovi albanske nacionalne ideologijeUredi

Pozdrav, ne moraš mi persirati. Pogledao sam članak i, iskreno, ne vidim neki preveliki problem s njim. Svakako ga ne doživljam kao "antialbanski", više kao informativni. Imamo i članke kao što su Nebeska Srbija, Hipoteze o nejužnoslovenskom poreklu Srba, Hipoteze o nejužnoslavenskom porijeklu Hrvata... Članak ne bih brisao, a svako je slobodan raditi na njemu kako bi se članak poboljšao. Spreman sam diskutovati i o drugačijem nazivu, ako imaš neke konkretne predloge. Srećan rad. :) --Igor Windsor (razgovor) 14:22, 15 april 2021 (CEST)

Dobro? --Igor Windsor (razgovor) 21:04, 15 april 2021 (CEST)

Albanska književnostUredi

Možeš li uneti neke reference za dodatke koje si napravio u članku Albanska književnost? --Igor Windsor (razgovor) 11:43, 17 april 2021 (CEST)

Nije mi u istoj ravni izraz "u tuđim zemljama" i "Osmansko Carstvo", jer je čitava Albanija tada bila deo Osmanskog Carstva. Nego, taj bi članak trebao biti izabrani u bliskoj budućnosti, zato bih voleo da svi veći delovi članka imaju bar kakve-takve reference... Budem ja probao pronaći nešto ovih dana... --Igor Windsor (razgovor) 16:10, 17 april 2021 (CEST)

OpaskeUredi

Jesi li ti novak na wikipediji ili si ranije uređivao? Btw., kad praviš novi članak, s leve strane imas "add links" ili tako nešto za povezivanje članka s drugim jezičnim izdanjima wikipedije. A prideve na -ski, -čki, itd. pišemo malim početnim slovom čak i kad su od vlastitih imena (v. npr. ovde, Europsku → europsku itd.). Ako ćeš se duže zadržati ovde, predložio bih da dobiješ autopatrolerski status, da bi bilo manje posla za nas, tj. da ne bismo morali svaku tvoju izmenu kontrolisati i označavati kao patroliranu, ali trebalo bi ipak da poradiš na ovakvim manjim stvarima u međuvremenu. Treće, imaš li nameru dalje raditi na člnaku Slovenska književnost ili više voliš da se rasplinjuješ u širinu nego da ideš u dubinu? :D --Igor Windsor (razgovor) 20:14, 18 april 2021 (CEST)

Hej, uopšte te nisam pozivao da se "suzdržiš". Naprotiv, samo napred! Nego sam ti samo dao par natuknica oko povezivanja novog članka s drugim jezičnim izdanjima wikipedije (tamo levo) i s pridevima na -ski, -čki itd. Nema potrebe za suzdržanošću kao takvom. :) --Igor Windsor (razgovor) 20:22, 18 april 2021 (CEST)
Vedno, indeed. ;) --Igor Windsor (razgovor) 20:29, 18 april 2021 (CEST)

Bosna, a bogami i HercegovinaUredi

Možeš li, pls., sve stranice koje si kategorizirao u [Kategorija:Pisci iz Bosne] da prebaciš u [Kategorija:Bosanskohercegovački pisci]? Vedno zahvalan, --Igor Windsor (razgovor) 21:23, 18 april 2021 (CEST)

Ma, ja se slažem sa svime što ti govoriš. Nego, s kojom ćeš kategorijom na en.wiki spojiti [Kategorija:Pisci iz Bosne] kad je već naša kategorija [Kategorija:Bosanskohercegovački pisci] spojena s [Category:Bosnia and Herzegovina writers], to te pitam? --Igor Windsor (razgovor) 22:08, 18 april 2021 (CEST)
JA šišam Engleze (ne "Amerikance"), i en:wiki mi je parametar u vezi s kategorijama. Molim te da ne praviš kategorije koje ne postoje na en.wiki. I da ispraviš one na koje sam ti skrenuo pažnju. Hvala! :) --Igor Windsor (razgovor) 22:30, 18 april 2021 (CEST)

Petro MarkoUredi

Mislim da se on tu tuži kako eto njihove bake vladaju savršeno albanskim, a potomstvo im se navodno okreće ka grčkom te odgovornost pripisuje (opet navodnom) političkom cilju Grčke da helenizira svoje susede. Tako bar ja razumem taj citat... --Igor Windsor (razgovor) 09:01, 22 april 2021 (CEST)

Jakov XoxaUredi

Vratio sam izmene, jer ne može "prvi svoj roman" (pravilno je: "svoj prvi roman"), "fakultetu u Tirani" (ispravno ime: "Sveučilište u Tirani"). Možda si zadremao? --Igor Windsor (razgovor) 23:55, 23 april 2021 (CEST)

Pa, vidim, nakon decenija tokom kojih se ništa na albanskoj književnosti nije radilo na našoj wiki, sad smo se baš upregnuli. ;) --Igor Windsor (razgovor) 00:31, 24 april 2021 (CEST)

SlikaUredi

Nažalost, ovo ovako ne može. Postoje pravila za postavljanje slika i određeni parametri su tu s razlogom. Dakle, treba odabrati licencu i treba popuniti parametre koji nedostaju. Kao uzor, imaš cijelu seriju logotipova i raznoraznih grbova što ih imamo na Wiki, tako da možeš po uzoru na njih --E.A.Poe 10:37, 27 april 2021 (CEST)

PodgradecUredi

A nisam ni ja 100% siguran, ali našao sam na netu oblike "u Podgradecu", "iz Podgradeca" i sl., koji se odnose baš na taj grad u Albaniji, pa kontam da nije nepravilno. A svakako lepše zvuči nego "-dca". :) --Igor Windsor (razgovor) 09:03, 28 april 2021 (CEST)

TurcizmiUredi

Možda Popis turcizama preimenovati u Popis turcizama u srpskohrvatskom jeziku? --Igor Windsor (razgovor) 19:45, 28 april 2021 (CEST)

To svakako. Nego sam mislio, možda jednog dana bude i članak... štajaznam, Popis turcizama u mađarskom jeziku itd. :) Znaš kako da premestiš članak na novi naziv ili hoćeš ja? --Igor Windsor (razgovor) 21:09, 28 april 2021 (CEST)

Crvena petokrakaUredi

Zašto od konkretnog (enicklopedijskog) ka apstraktnom (uopštenom, vrednosnom - "zabrinjavajuće")? Takođe si "politički" promenio u "političkfi"... A predložih te za autopatrolera. :D --Igor Windsor (razgovor) 21:32, 29 april 2021 (CEST)
Opet ja xD. Ali samo te želim podučiti, ništa drugo. ;) Ne stavlja se <br/> na kraju reda, nego samo udariš enter, enter i - eto ti novog reda! --Igor Windsor (razgovor) 21:43, 29 april 2021 (CEST)
Može, napravi se članak Crvena zvezda (razvrstavanje) - ako već ne postoji, to ćemo videti kad sačuvam ovu stranicu! Što se onog "apstraktnog" i "konkretnog" tiče - pisalo je "Određene zakonske propise su donjele primjerice Latvija, Turska, Poljska i Litva. U Mađarskoj je zabranjeno javno isticanje srpa i čekića i crvene zvijezde." A onda si promenio u "Od 90-ih godina određene istočnoeuropske države su uvele zabranjivajuće zakonske propise." -- Ovo "zabrinjavajuće", bez navođenja primera (kao ranije npr. Latvije itd.) je vrednosni sud, i on je ok, ali samo ako navedeš pouzdanu, proverljivu i neutralnu referencu. Toliko ;) --Igor Windsor (razgovor) 22:01, 29 april 2021 (CEST)
Nema automatskog razvrstavanja... Ja sam sad ovako promenio, je li to malo bolje? Ako da, može se isto dodati i npr. u članku FK Crvena zvezda. --Igor Windsor (razgovor) 09:23, 2 maj 2021 (CEST)
Ne mislim nikad ništa o sportu pisati, sorry. ;) A što se zvezda i petokraka tiče... sve može, ali ne znam šta te zapravo sad buni/smeta? Kakav je konačni raspored članaka koji želiš postići? --Igor Windsor (razgovor) 20:41, 2 maj 2021 (CEST)
@Edgar Allan Poe: vidi možeš li pomoći oko ovih zvezda i petokraka. --Igor Windsor (razgovor) 20:45, 2 maj 2021 (CEST)
Vidi je li sad ok? I pogledaj pls. je li ostalo nekih pogrešnih preusmeravanja pa reši to. ("Orijentalizam" je, dakako, zapadnoevropski konstrukt. A mislim da se kod nas pod "orijentalnom književnošću" zapravo podrazumevaju književnosti naroda Bliskog Istoka. Mada, možda grešim...) --Igor Windsor (razgovor) 21:08, 2 maj 2021 (CEST)

@Igor Windsor:, šta ja točno trebam prekontrolirati? --E.A.Poe 23:51, 2 maj 2021 (CEST)

@Edgar Allan Poe: ništa, rešeno, sry na cimanju. --Igor Windsor (razgovor) 23:57, 2 maj 2021 (CEST)

Albanska književnostUredi

Sorry, vratio sam ovo, jer su zapravo posuđivali i iz arapskog i persijskog jezika i književnosti, ne samo turskog, pa mi se čini da zapravo bolje odgovaraju termini "orijentalna književnost" i "orijentalizmi". --Igor Windsor (razgovor) 20:43, 2 maj 2021 (CEST)

On second thought, imaš pravo; vratio sam tvoje izmene, tj. poništio sam svoje vraćanje. Pojam "orijentalizam" vodio je na nešto sasvim drugo... --Igor Windsor (razgovor) 22:18, 2 maj 2021 (CEST)

ArnavutköyUredi

Mislim da sam sredio, proveri pls. --Igor Windsor (razgovor) 09:16, 10 maj 2021 (CEST)

Da znaš da sam i ja tražio nešto o njemu, ali nisam našao. Verovatno ćemo morati menjati taj odlomak u članku... --Igor Windsor (razgovor) 13:21, 10 maj 2021 (CEST)
Svaka čast za Ivana Tomka Mrnavića, kapa dole! Ne znam hoće li se javiti neko treći da pogleda članak, ali svakako ga budem ja prošao još jednom čim se stignem posvetiti tome, najverovatnije sledeće nedelje, sada sam u nekoj malo većoj gužvi s poslom. Odličan posao si napravio, hvala! --Igor Windsor (razgovor) 09:03, 11 maj 2021 (CEST)

HelloUredi

A dobro, šta ti sad radiš ostavljajući poruku u nekoj zaboravljenoj arhivi? Otkud sad to? --Igor Windsor (razgovor) 00:45, 28 august 2021 (CEST) ?


ObjašnjenjeUredi

Evo, da ne pametujem ja:

  • poezija: 1. umj. a. umjetnost estetski vrijednog izražavanja u stihu [lirska poezija; epska poezija; moderna poezija]; pjesništvo b. ukupnost pjesničkih djela u stihu (jednog pjesnika, epohe itd.) [daskalska poezija]; 2. pren. nešto što snažno i lijepo djeluje na osjećaje ili na maštu [more je prava poezija]
  • poema: knjiž. djelo epsko-lirskoga karaktera u stihovima; isprepleću se subjektivni (emocionalni) i objektivni (narativni) elementi

Preuzeto s HJP. "Breme bijelog čovjeka" se kod nas navodi kao poema i mada bismo mogli raspravljati o tom karakteru, termin poezija ovdje svakako nije primjenjiv. To bi mogla biti klasična lirska pjesma, duže forme, ali dužina nije referentna za liriku, tako da bi se mogao koristiti termin pjesma, ali poezija nikako, to je kao da za neku Ezopovu basnu kažemo da je to proza - nije, nego je basna (mogli bismo raspravljati je li kratka priča ili basna, ali nikako je li proza). Ako misliš da pjesma bolje opisuje ovo djelo, slobodno stavi taj termin, ali nikako poezija ^^ --E.A.Poe 00:49, 28 august 2021 (CEST)

P.S. @Igor Windsor:, ti mi se, kolonijalisto, ne ubacuj dok pišem! :P Imaš ti dovoljno problema s crnogorskim i istarskim primorjem (e sad se nakačila i na tebe, još je i jadan Aca najeb'o), pusti nas civilizirane ljude, umjetnike, poete, da raspravljamo :P

Evlija ĆelebijaUredi

Hej, sorry, nije me bilo neko vreme, posao me pravo ubi. :/ Vidim da je ovo rešeno u međuvremenu. :) --Igor Windsor (razgovor) 17:21, 11 rujan-септембар 2021 (CEST)