Razgovor s korisnikom:Edgar Allan Poe/Arhiva 1

Korisnički doprinosi

Na sh.wiki se status "potvrđenog korisnika" može steći prije svega konstruktivnim doprinosima. Mislim da to u tvom slučaju neće biti problem.

P.S. Kada mijenjaš kategorije šablona, uzmi u obzir da se ovdje iz tehničkih razloga koristi izraz "šablon" umjesto "predloška". --OC Ripper 16:38, 24 ožujak-март 2011 (CET)

Biografski članci - mala sugestija

Kada preuzimaš biografske članke sa drugih wiki, obavezno dodaj šablon {{Životni vijek}} (alt. "Lifetime") radi kategorizacije po godinama rođenja i smrti, odnosno označavanja živih osoba za čije članke vrijede posebne smjernice. --OC Ripper 13:03, 26 ožujak-март 2011 (CET)

Dobrodosao :D --WizardOfOz talk 14:05, 26 ožujak-март 2011 (CET)
Dobro nam došao.
Izgleda da ćemo nakon mnogo, mnogo vremena ponovno zajedno raditi na wiki tekstovima :)--Rjecina2 19:33, 26 ožujak-март 2011 (CET)
Ako ti je potrebna kakva pomoć na sh wiki, a ne želiš da jezikoslovci to čitaju (iako nas službeno ne razumiju) pošalji mi wiki email--Rjecina2 20:57, 26 ožujak-март 2011 (CET)

Potvrda

Imaš automatski, AFAIK. --OC Ripper 22:15, 28 ožujak-март 2011 (CEST)

Koliko znam (As Far As I Know). Mislim da si taj status naslijedio preko globalnog računa, ali još trebam provjeriti. --OC Ripper 22:24, 28 ožujak-март 2011 (CEST)

Bravo kolega

Koliko vidim Vi ste odlično i odlučno počeli, ne preostaje mi ništa drugo reći - već samo bravo!
--Vitek 12:44, 29 ožujak-март 2011 (CEST)

Kako si bio ukljucen u raspravi, mozda te interesuje ovo na meti. --WizardOfOz talk 00:38, 3 april-травањ 2011 (CEST)

Datumi

Po pitanju datuma mi smo ti 100 % neutralni to jest prihvaćamo srpska i hrvatska imena mjeseca, ali preferiramo samo brojeve to jest danas je u našem wiki kalendaru 6.4.2011. U slučaju pisanja imena (primer:april ili travanj) dolazi se na redirekt koji usmjerava na brojeve--Rjecina2 17:26, 6 april-травањ 2011 (CEST)

Ono je bila samo pomoć novom korisniku/suradniku naše wiki (ovo nije ona wiki).
Samo ti nastavi tako dobro raditi :)--Rjecina2 17:35, 6 april-травањ 2011 (CEST)
Ako nemaš ništa protiv nastavio bi s savjetima....
Na hrvatskoj wiki se imena careva, kraljeva, kneževa pišu u stilu Pero I., dok se na bosanskoj i srpskoj pišu Pero I to jest bez točke.
Na našoj neutralnoj wiki oboje je OK tako da se u takvim situacijama ne vrše premještanja teksta.
Po drugom pitanju mogu reći da onaj tvoj tekst može bez problema biti tekst mjeseca pod uvjetom da ga povećaš za minimalno još negdje 60 % (realno trebalo bi za 100 %, ali....)--Rjecina2 09:16, 18 april-травањ 2011 (CEST)
Zbog tih bošnjačko-hrvatsko-srpskih naziva ovaj wiki ima "milion" raznih redirekta !?
Mislim na Snapea, a ako imaš volje za neki sportski tekst mjeseca to će kao što vidiš iz rasprave mene i OC Rippera biti dočekano s oduševljenjem :) --Rjecina2 13:39, 18 april-травањ 2011 (CEST)
Imamo na primer tekst Aleksandar I i redirect na taj tekst s Aleksandar I. (ili obratno), a to je jedan veoma jednostavan problem (oboje je ispravno). Noćna mora su tekstovi o Stjepanu, Ivanu ili slično. Pogledaj za primjer sa Stjepan I. Sveti i kako se on ovdje zove. Realno govoreći ova verzija imena je slučajnost jer imamo neko pravilo da pišemo imena pravoslavnih osoba u srpskom obliku pa se na primer bizantski car Ivan I. Cimiskije (po hrvatski) zove Jovan I Cimiskije (kada se napiše tekst)
Osnovno nepisano pravilo na sh wiki o imena i pisanom govoru je da se napisani tekstovi gramatički (i slično) ne obrađuju s srpske verzije sh jezika na hrvatsku i obratno. Čisto za informaciju slično pravilo ima i sr wiki.
Po pitanju rukometne reprezentacije mogao bi se javiti Ripperu ?--Rjecina2 13:58, 18 april-травањ 2011 (CEST)

Francuska rukometna reprezentacija

Bilo bi super. --OC Ripper 14:12, 18 april-травањ 2011 (CEST)

Pošto će rukometna biti tekst mjeseca možda bi mogao povući onaj svoj drugi predlog kao što sam ja upravo sada povukao svoj !?--Rjecina2 19:35, 20 april-травањ 2011 (CEST)

Osobe

Kada radiš tekstove o osobama koristeći imena s hrvatske wiki (ili srpske) da li bi bio ljubazan pa izgradio redirect za srpsku verziju imena (ili hrvatsku) kao što sam ja to sada učinio ?--Rjecina2 16:37, 28 april-травањ 2011 (CEST)

Nemojmo gledati "zanimljive interpretacije" s hrvatske wiki.
Kako bi neutralno rješio ovo pitanje pogledao sam najpopularnije evropske wiki i rezultat su bili:
  • 1) Uopće se ne piše mjesto i godina rođenja nego samo razdoblje tijekom kojeg je bio na položaju i njegov položaj (primer:njemačka wiki)
  • 2) Piše se puni podatak o mjestu rođenja i smrti u stilu:Gori, Gruzija (ili provincija Tiflisa), Rusko Carstvo (Staljin na francuskoj i engleskoj wiki)
  • 3) Piše se kao što ti kažeš, ali samo na wiki kod novostvorenih država to jest hrvatske, ukrajinske i slično (možda naše frustracije ?)
Ako mene pitaš slobodno odaberi opciju broj 1 ili opciju broj 2 koje su prihvaćene na velikim wiki, ali na žalost glasam protiv opcije broj 3......
Kada smo već kod toga da li bi bio dobar pa ispravio gramatičku grešku kod šablona političkih vođa SSSR. U njemu piše Nasljendik ?--Rjecina2 12:36, 29 april-травањ 2011 (CEST)
Znaš kako se kaže ljudi smo pa ćemo se dogovoriti......
Ako ti smeta pisanje nepostojećih država u šablonu "izgradi" šablon gdje se neće pisati imena država rođenja i smrti kao što je to na drugim wiki (piše se samo grad ili u šablonu uopće nema tog podatka)......
Da li ti je to OK ?--Rjecina2 13:38, 29 april-травањ 2011 (CEST)
Ja sam fundamentalist što u ovom slučaju znači za mene nema razlike između cara Augusta, Tesle ili Brežnjeva, to jest kod svih bi se mjesto rođenja (i smrti) trebalo pisati u istom stilu--Rjecina2 17:02, 29 april-травањ 2011 (CEST)

Po meni bi se trebalo pisati u stilu: August, mjesto rođenja Rim, Rimsko Carstvo ili Staljin, Gori, Rusko Carstvo, a uz sve to se može dodati (današnja Italija to jest današnja Gruzija). Moram priznati da sam zbog svih onih etničkih borbi oko Tesle POV (po njegovom pitanju) pa se tamo borim za ime pokrajine (Vojna Krajina) što bi se također moglo koristiti kod svih šablona (August, Rim, Italija, Rimsko Carstvo;Staljin, Gori, Tiflis pokrajina, Rusko Carstvo).--Rjecina2 09:07, 30 april-травањ 2011 (CEST)

Situacija na drugim najvećim wiki:
Njemačka: nema šablona
Engleska: Gori, Tiflis, Rusko Carstvo
Španjolska: Gori, Rusko Carstvo, trenutačno Gruzija
Francuska:Gori, Gruzija, Rusko Carstvo (s zastavom Ruskog Carstva), a mjesto smrti je Moskva, RSFR, SSSR (s zastavom SSSRa)
Britannica:Gori, Gruzija, Rusko Carstvo
LZMK: nema
Ovim lako provjerljivim primjerima sam ti htio pokazati realistične opće prihvaćene mogućnosti na drugim enciklopedijama. U slučaju "francuskog izbora" (ti si mi tako nešto napisao-predložio) i Gruzija i Rusko Carstvo se pišu istom veličinom slova, a ako se postavi zastavica, grb onda on mora biti od Ruskog Carstva pošto je to država rođenja.--Rjecina2 12:40, 30 april-травањ 2011 (CEST)
Ako smijem dodati, korištenjem kombinacije "španjolskog" i "engleskog" modela (bivši naziv grada, bivša subnacionalna jedinica, bivša država, moderni naziv grada i moderna država u zagradama) se izbjegavaju nepotrebni problemi koje bi, npr. mogli imati kada npr. neki makedonski korisnik dođe na ovu Wikipediju i vidi infokutiju u kojoj stoji da se Aleksandar Veliki rodio u Grčkoj. I, da budem iskren, meni bi, u najmanju ruku, bilo čudno vidjeti infokutiju u kojoj piše da se Immanuel Kant, najpoznatija ličnost Kalinjingrada, rodio i umro u Rusiji kada je npr. lako zamisliti da taj čovjek ne samo da nije znao ruski nego da i nije čuo ili vidio ijednog Rusa u svom životu. Znam da to komplicira stvari, jer se sada odjednom mora gledati u kojoj se to državi npr. Krakow nalazio 1800, 1810, 1820 i 1850. godine (hint: tri različite), ali Wikipedia se mora držati činjenica ma koliko one komplicirane bile; ako se takvi detalji ne znaju ili se čine previše kompliciranima, bolje ih je za svaki slučaj izostaviti. --OC Ripper 14:50, 30 april-травањ 2011 (CEST)
Za političare, umjetnike i slično koji su aktivni od nacionalnih buđenja i formiranja modernih država to jest 1848. godine do danas pisat ćemo nešto ovako + grb tadašnje države ako je to OK s ripperom i normalno s tobom--Rjecina2 19:48, 1 maj 2011 (CEST)Odgovori
Dobar primjer kada nije potrebno pisat onaj dio u zagradi (danas:.....) je kako je napisano mjesto smrti Tin Ujevića pošto je sve jasno (pogledaj šablon)--Rjecina2 19:55, 1 maj 2011 (CEST)Odgovori
Ako želiš nećemo koristi grb pošto da budem iskren ne vidim smisao u njemu, iako možda griješim. To potpuno prepuštam tebi :)
Znači pitanje je rješeno :)--Rjecina2 20:12, 1 maj 2011 (CEST)Odgovori
Nema poante za ono u zagradi (danas:Egipat) pošto je ispred napisano Kraljevina Egipat.
Ideja bi bila da se to (danas:......) koristi samo kada postoji razlika između današnje države i tadašnje (zbog pomicanja granice ili velike promjene imena), a ne razlika u političkom sistemu (kraljevina-republika)--Rjecina2 20:30, 1 maj 2011 (CEST)Odgovori
Pokrajine možemo koristiti samo da izbjegnemo (danas:......). One bi se koristile samo tamo gdje pomoću njih možemo izbjeći taj dodatak to jest:ako je netko rođen u Finskom vojvodstvu, Poljskom (ruske pokrajine), Ugarskom ili Hrvatskom kraljevstvu (Austro-Ugarske pokrajine) tada nema potrebe pisati danas:Finska, Poljska, Ugarska ili Hrvatska zar ne ?--Rjecina2 20:44, 1 maj 2011 (CEST)Odgovori
Da te još malo maltretiram.....
Možda griješim, ali mislim da bi bilo bolje ne koristiti novokomponirani (hr wiki ?) pojam u službi i na mjestu njega ne koristiti ništa ili pisati kao na bosanskoj wiki (pogledaj tamo tekst Tito) ili na položaju ?--Rjecina2 02:15, 2 maj 2011 (CEST)Odgovori

Ruske fiksacije

Moram te upozoriti na "fiksacije" koje postoje kod administratora hr wiki i na pogrešne interpretacije povijesti, događaja, načina pisanja imena i sličnog koji na njoj postoje. Kada kažem pogrešne želim reći da neki tamošnji podaci nisu u sklade s hrvatskim, hrvatsko-srpskim i slično enciklopedijama. Na primjer bez obzira što na njoj piše čovjek se zove Gromiko, a ne Gromijko jer tako kažu naše "službene" knjige [1] . Također ne kaže se Kijevska Rus' nego Kijevska Rusija jer tako piše u našim enciklopedijama [2]. Ako nisi siguran u ispravno pisanje nekog ruskog, ukrajinskog i slično imena provjeri prije svega na LZMK--Rjecina2 03:34, 2 maj 2011 (CEST)Odgovori

Carevi

Ako ti nije teško možeš li tijekom prebacivanje tekstova o carevima napisati link za popis careva kao što sam ja to ovdje učinio ?

+ne znam ako si vidio kada mi ovdje prebacujemo tekst s neke južnoslavenske wiki mi napišemo preuzeto s hr wiki (primjer) ili samo sr wiki (drugi primer).--Rjecina2 09:04, 3 maj 2011 (CEST)Odgovori

SH wiki

Osnovno pravilo sh wiki je da su i srpska i hrvatska verzija sh jezika OK. Premještanje tekstova s srpske verzije imena na hrvatsku ili slično (ije, e) zbog toga nisu prihvatljive. Ja i Ripper takve promjene općenito ignoriramo, ali te upozoravam ovim putem pošto želim da ostaneš na sh wiki, a ako te tvoje promene "snimi" trenutačno neaktivni administrator kada čovjek dođe online on će te na licu mjesta blokirati--Rjecina2 08:25, 6 maj 2011 (CEST)Odgovori

Kad se već radi na drugom svjetskom ratu...

Shvaćam potrebu da članak malo bolje izgleda (i da ga se, ako se čini prevelik skrati), ali nekako sumnjam da je najbolje rješenje za to kopiranje članka sa hr.wiki. Pogotovo kada se prethodno ne provjeri sadržaj. Npr. u infokutiji piše da je jedan od savezničkih vođa bio Mahatma Gandhi što je, u najmanju ruku, upitno; a ušla je i pogrešna tvrdnja da je Nizozemska, a ne Francuska nastojala održati vlast u Vijetnamu. I to ne govorim zbog toga što je članak hr.wiki u stvari malo "pročišćena" verzija članka koji se u svom originalnom obliku prije više od pet godina pojavio na sh.wiki (i koga su također kopirali na sr.wiki, iako s daleko manje intervencija). --OC Ripper 13:37, 6 maj 2011 (CEST)Odgovori

Da po tom pitanju obuhvatim još neke "sitnice".
S bosanske,hrvatske i srpske wiki je ne ulazeći u pojedinosti zabranjeno prebacivati tekstove o balkanskoj povijesti tijekom 20 stoljeća. Ako želimo ulaziti u pojedinosti tekstovima se mogu prebaciti, ali uz obvezno detaljno preuređivanje zbog tamošnjih vrlo čestih POV stajališta.
Također je više manje zabranjeno prebacivati tekstove o Ukrajinskoj povjesti zbog kažimo samo diplomatski esktremističkih stajališta urednika tih tekstova tako da ti tekstovi uvek imaju "sitnih" problema s bilo kojom neutralnom enciklopedijom (Britannica, Encarta, engleska wiki, LZMK i tako dalje i tako dalje).
U slučaju ako nađemo neki od tih prebačenih tekstova oni će zavisno od trenutačnog raspoloženja to jest slobodnog vremena administratora biti pobrisani ili prerađeni tako da se nema smisla truditi oko njihovog prebacivanja.
Ovo sam ti ovdje ponovno malo dosađivao samo da bi objasnio neka sh osnovna pravila to jest zabrane kod prebacivanja tekstova.--Rjecina2 15:53, 19 maj 2011 (CEST)Odgovori
Ovo nije bila kritika tvog dosadašnjeg rada i nema nikakve veze s tom vojnom operacijom. To je bila samo obavjest po pitanju budućih potencijalnih prebacivanja povijesnih tekstova o ranije navedenim narodima--Rjecina2 16:37, 19 maj 2011 (CEST)Odgovori

Nova kritika

Kada prebacuješ tekstove s druge wiki oni se "po mogućnosti" ne prebacuju napamet s hr wiki (ili neke druge) nego se pogleda koja južnoslavenska wiki ima najbolji tekst. Najbolji primer ove tvoje česte greške je tekst Osmanski interegnum pošto na primer sr wiki ima nekoliko puta bolji tekst (iako je realno i on malen). U slučaju ako ne znaš internet stranicu za konverziju s ćirilice na latinicu slobodno pitaj :)

Nadam se da te moje kritike neće deprimirati.--Rjecina2 14:17, 18 maj 2011 (CEST)Odgovori

Opća wiki pravila koja vrede za sve wikipedije su "prilično" jednostavna po dužini teksta. Zbog njih na velikom broju wikipedija dobiješ upozorenje ako je tekst veći od 40.000 bajtova. To se općenito tolerira kao što se znaju tolerirati i duplo veći tekstovi, ali situacija s tekstom Historija Europe postaje više no problematična pošto on sada ima više od 130.000 bajtova, a nije niti do pola napisan.
Čisto za informaciju to opće wiki pravilo o dužinu tekstova je "izmišljeno" zbog tehničkih razloga pošto je browserima teško učitati prevelike tekstove.--Rjecina2 08:21, 26 maj 2011 (CEST)Odgovori

Nošenje štafete :)

Realno govoreći mogu reći da sam već negdje minimalno mjesec dana izgubio volju za pisanje, pa sam se bavio samo "čudnim" medijskim ili wiki tezama koje su me iznenadale svojim "glupostima". Sve u svemu ozbiljno govoreći dobro je da si tu pa da preuzmeš moju štafetu kao Ripperovog pomoćnika u stvaranju novih tekstova. Poanta onog mog možda malo grubljeg komentar po pitanju izabranih članaka je bio da shvatiš potrebu pisanja novih tekstova koji će biti tekstovi mjeseca, a ne njihovog kopiranja pošto sumnjam da ćeš čak i ti tvrditi kako su tekstovi Jack Trbosjek ili Roy Orbison preuzeti s hr wiki i onda minimalno uvećani bolji od na primer tekstova mjeseca Istorijski Isus (od Mladog filozofa), Holivudska crna lista (od Rippera) ili Uzbekistan (od mene) ?

Ja ću i dalje biti ovdje radi sređivanja vandala i nekih sitnih promena, ali po pitanju "pisanja" tekstova upravo sam predao štafetu tebi :)--Rjecina2 18:44, 27 maj 2011 (CEST)Odgovori

Nema se što raditi u tekstovima Francuska ili Evropa (u ovom slučaju može se dodati koja slika ili šablon kontinenta). Oba teksta na sh wiki zadovoljavaju klasifikaciju super tekstova jer imaju više od 30.000 bajtova. Prioritet bi trebali imati tekstovi koje nemamo ili koji su veoma loši.
mogu još dodati da sam lagano alergičan pošto s prebacivanjem tvojih tekstova s hr wiki mi postajemo hr wiki broj 2, a prestajemo biti sh wiki--Rjecina2 19:42, 30 maj 2011 (CEST)Odgovori
sh wiki ima potencijal postati najbolja južnoslavenska wiki, ali da bi to bila ideja bi bila da se uzimaju najbolji tekstovi s drugih wiki,a ne samo "naši" tekstovi koje smo napisali na nekoj wiki. Shvatam da želiš prebaciti svoje tekstove s hr wiki,ali pre samog prebacivanja moraš vidjeti da li je tvoj tekst bolji, veći od tekstova s drugih wiki (bosanske i srpske). Kada smo već kod toga da li znaš kako express prebaciti tekst s ćirilice na latinicu ?
Što se događa da si praktički prestao s prebacivanjem svojih tekstova ? Nije valjda da si prebacio sve velike tekstove koje si mislio ?--Rjecina2 21:17, 30 maj 2011 (CEST)Odgovori

Pozdrav

Pozdrav i tebi :-). Čovječe, morat ću naučiti napamet onaj citat Bertranda Russella kada me neko počne ispitivati zašto sam ateista :-D --Duma 16:23, 25 jun-липањ 2011 (CEST)

Nema šta, baš je ekstra :D --Duma 12:51, 26 jun-липањ 2011 (CEST)

Pa prijavila sam se negdje u ljeto 2009. koliko se sjećam. Ti? Pretpostavljam da surađuješ već duuugo. :) --Duma 16:50, 26 jun-липањ 2011 (CEST)

Jesi li ti surađivao i na hr wiki ili samo ovdje? Jer, čini mi se da sam te vidjela tamo, možda u nekoj raspravi ili nešto. --Duma 11:45, 27 jun-липањ 2011 (CEST)

Ja sam počela negdje sa 11-12 godina, tako nekako. Istina, sve neki nacionalisti bože me sačuvaj, pa čak i mlađi suradnici poput mene. Prvo mi se učinilo da je fina Wikipedija, ali to je izgleda bio samo paravan. Ja sam bila jedna od vrlo rijetkih novih suradnika koji nisu bili blokirani u prva 2 mjeseca :-) . Držala sam se daleko od rasprava i pisala svoje članke; a onda su mi počeli pametovati, kako se nazivi npr. porodica pišu kosim slovima (što je glupost i mogu pogledati u bilo koju normalnu knjigu o biologiji i vidjeti da to nije tačno); tjeranje na revertanje milijardu glupih promjena koje nikako ne utiču na tekst (npr. kad sam podebljala latinski naziv u zagradi kod svih svojih članaka); i onda jednog dana za izabrani članak biraju neki koji je na hrvatsku temu, a ne valja jednostavno članak, kratak i nedovoljno pokriven izvorima. I kad sam to rekla jasno i glasno, bez nekog skrivanja, onda su me blokirali, neću da idem u detalje -.- --Duma 12:08, 27 jun-липањ 2011 (CEST)

To majstore, prvi put čujem psovku u poruci: muzika za moje uši :D Tamo bi te već blokirali. :D --Duma 12:56, 27 jun-липањ 2011 (CEST)

Ma naravno... Nemaju oni smisla za humor ;) --Duma 13:18, 27 jun-липањ 2011 (CEST)

Dosadno

Brate ti ga stvarno pretjeruješ s teorijama, zahtjevima da dobar tekst s hr wiki bude tekst mjeseca na ovoj wiki. Nemoj zaboraviti moj raniji savjet: Napiši dobar tekst ovdje i on će biti tekst mjeseca :)--Rjecina2 10:56, 27 jun-липањ 2011 (CEST)

Gotovo. --Duma 08:07, 28 jun-липањ 2011 (CEST)

Hahahahahaha i ja sam uvijek obožavala dinosaure, čak sam sa 2 godine ponijela Jurski park 3, mislim da je bio, da gledamo u vrtiću :D I oduvijek sam htjela da budem paleontolog ili prevodilac, pa evo ovdje imam mogućnost da budem oboje :) --Duma 11:15, 28 jun-липањ 2011 (CEST)

Na današnji dan

Ako želiš pomoć u ovom mom malenom projektu super :) Osnovna pravila više manje su:

  • 1) 5 događaja po danu
  • 2) po mogućnosti 2 događaja su južnoslovenska
  • 2a) od ta dva mora se pokušat izbjeći da oba govore o istom južnoslovenskom narodu
  • 3) bolje je napisati kada se nešto dogodilo nego umro je ili rodio se iako to realno govoreći ne može izbjeći. Složit ćeš se da bolje zvuči (primer): 1929 - Krleža je izdao svoje proslavljeno djelo Gospoda Glembajevi nego na drugom mestu da pišemo 1893 - rodio se hrvatski pisac Miroslav Krleža ?

Nisam očekivao da će se to sada odmah naći na prvoj strani..... Što misliš o tome i da li želiš učestvovati (januar-siječanj je već napisan) ?--Rjecina2 20:05, 13 srpanj-јул 2011 (CEST)

Link ti nekako ide ovako:
Šablon:Na današnji dan/16.7.
za sljedeći dan samo upiši 17.7.
moraš dodati i iw, a to ide ovako:
Otiđeš na Šablon:Na današnji dan/15.7.
Onda ideš na iw od na primer Afrikaans i dođeš na ovo. Nakon toga promeniš broj 15 u 16 i.....--Rjecina2 22:08, 13 srpanj-јул 2011 (CEST)
po pitanje veličine teksta (linija) jedini cilj kojeg se moramo držati je da ne poremetimo raspored na našoj glavnoj stranici :)--Rjecina2 22:10, 13 srpanj-јул 2011 (CEST)
Ako mislimo na isto....
cjelokupni pregled to jest pregled svih događaja u danu je napisan iako on ponekad ima problem s unutrašnjim linkovima. To bi bilo 15.7., 16.7.,17.7.,... ?
,a do toga još nismo došli pa ako si zainteresiran.... Jedino o tome što mogu reći je daće se kod nas kao što pretpostavljam i znaš zvati Wikipedia:Izabrani događaji--Rjecina2 22:29, 13 srpanj-јул 2011 (CEST)
ako se želiš u budućnosti s ovim baviti ja ću prestat pisat događaje ?--Rjecina2 05:27, 14 srpanj-јул 2011 (CEST)
Edgare, Edgare.....
Napisao sam ti upustva po pitanju tekstova na današnji dan.
Od tih uputstava samo 2 se trebalo potpuno pridržavati + postojalo je još jedno povezano s zdravim razumom koji nisam spomenuo, a ti si uspio sva 3 prekršiti. Bravo "majstore".
Zbog toga u rezoluciji monitora 1024 x 768 ljeva strana ekrana ima danas cijelih 10 redova više nego desna. Ponovno moram reći bravo majstore
Također moram upitati kakve veze ima da li je danas dan nezavisnosti Slovačke, Albanije ili Mozambika ?
Da ponovim pravila ako ih se želiš držati:
5 događaja (još ću dodati ako je moguće)
po pitanju veličine teksta (linija) jedini cilj kojeg se moramo držati je da ne poremetimo raspored na našoj glavnoj stranici (ovo je absolutno pravilo)
zdravorazumsko pravilo je da nećemo pisati linkove prema tekstovima koje nemamo to jest nećemo pisati crvene linkove.
Ako se možeš držati ovih jednostavnih pravila onda piši događaje na današnji dan, ako ne možeš onda nemoj--Rjecina2 08:39, 17 srpanj-јул 2011 (CEST)

Godišnjice formata

13.7. Ali stavljaj 13.07. kao redirect (za svaki slučaj). --OC Ripper 14:28, 15 srpanj-јул 2011 (CEST)

Današnji dan

Događaji na današnji dan moraju biti napisani u kratkoj formi. Onaj koga na primer zanima tko je bio Julije Cezar će kliknuti na link za njega i saznati.

sh wiki na današnji dan na glavnoj stranici ima 13 redova ( u pre navedenoj rezoluciji), bosanska ima 9, hrvatska 12, srpska 14. U prevodu ostajemo maksimalno na tome broju.

Još jedna sitnica..... Ovo nije engleska wikipedija da svaki dan imamo za nas na Balkanu i praktički ceo svet nevažne engleske političke događaje. Kada kažem nevažne mislim na Stogodišnji rat + Handel u Londonu (17.7), Henrik VIII. (18.7), Lady Jane Grey (19.7) [3]. Od ta 3 događaja realno govoreći jedino je koliko toliko važan kraj stogodišnjeg rata,a sve ostalo je potpuno nevažno. Za nas konkretno su danas mnogo važniji i mnogo zanimljiviji Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda i pad Carigrada što predstavlja definitivni raskid katoličke i pravoslavne crkve--Rjecina2 12:58, 17 srpanj-јул 2011 (CEST)

Po pitanju Henrika rekao bi da je problem u tvom poznavanju engleske historije (nemoj se uvrediti). Najkraće govoreći proces stvaranja anglicizma bi išao ovim redom:
  • 1) 16.5.1532 crkva je obećala da neće donositi odluke bez kraljeva dopuštenja
  • 2) Zakon o biskupima iz 1534
  • 3) 12.3.1534 zakon o financiranju Vatikana
  • 4) 3.11.1534. - Zakon o nadmoći po kojem Henrik VIII postaje vrhovni poglavar anglikanske crkve
  • 5) Engleski parlament izglasao prijedlog kralja Henrika VIII. o nepriznavanju papinske vlasti.
  • 6) 17.12.1538 ekskomunikacija Henrika
  • Koji od tih događaja zaslužuje mesto u šablonu kao datum osnivanja anglikanske crkve. Ja bi rekao točka broj 4, ali nema veze pa sam ostavio i manje važnu točku broj 5 u šablonu.
Da mi imamo potpuno sugestivna mišljenja što je važno, ali ostajem s svojim mišljenjem da je potpuno nevažno ako je u publici bio Ivo Ivić ili britanskohanoverski vladar George I (koji je ovde ipak u ulozi Hanoverskog, nemačkog vladara). Po pitanju prve, druge ili treće najvažnije skladbe mogu samo reći kako je cilj da se osobe u šablonu mijenjaju. U prevodu ličnosti će se pojaviti u šablonu na današnji dan jednom ili maksimalno dvaput.
Smatraš da su Brijunska deklaracija i Prelog dovoljno važni da budu u šablonu ?
Ako je odgovor DA onda napiši ili prekopiraj tekst s neke druge južnoslovenske wiki. Zar ti je to toliko teško ?--Rjecina2 14:51, 17 srpanj-јул 2011 (CEST)
Onda piši u šablonu bez linkova prema tekstovima kojih nema ?--Rjecina2 15:54, 17 srpanj-јул 2011 (CEST)
Tehnički ti bi u ovom super došao pošto ja sam historičar političke historije, a definitivno nisam za umjetnost i nauku u čemu bi ti super došao da napišeš događaj ili dva po danu :)--Rjecina2 08:13, 18 srpanj-јул 2011 (CEST)
Moraš priznati da sam ostavio Handela (iako i dalje ostajem pri tome da je spominjanje Georga I nepotrebno)!?--Rjecina2 12:45, 18 srpanj-јул 2011 (CEST)

Bok

Nema na čemu ;) aha, prebacila sam se ovdje jer ima više posla za obaviti, a i zabavno je. :) ali i na hr.wiki malo radim.--Vatrena ptica 21:07, 23 srpanj-јул 2011 (CEST)

Infokutije za zemlje/države

Kada se članci o zemljama/državama prebacuju sa hr.wiki, bs.wiki ili sr.wiki, onda se prebacuju sa njima pripadajućim infokutijama/infookvirima. Šablone za njih se također može prebaciti i dati im odgovarajuće oznake ("(BS)", "(HR)" i "(SR)"). To će uštediti dosta vremena koje bi inače otišlo na manualno prilagođavanje redovnom šablonu za infokutije koji već postoji na sh.wiki. --OC Ripper 08:29, 7 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Izjednačavanje, odnosno standardizacija šablona za zemlje/države putem njihove automatske konverzije se može izvesti i pomoću bota, odnosno AWB-a. --OC Ripper 11:25, 8 avgust-коловоз 2011 (CEST)

RE: Zdravo

Bok :) ...je nije me bilo dosta dosta dosta dugo..životne obveze isl..prije nekog vremena sam se bio nakratko vratio na hr wiki..ali sam ostao razočaran nekim stvarima tamo...pa sam odlučio potražit novo mjesto..novu wiki i tako sam eto došao ovdje. I nema problema za slike...bilo mi je drago da sam mogao pomoći. I da samo dodavaj nove članke..zato je popis i napravljen (vidim da si ga več obogatio s nekima)--Aqua byte 00:13, 12 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Šta da radim sa ovim: 5 elemenata prirode. Imam dvije opcije što se tiče interwikipoveznica: Five elements (Japanese philosophy) i Five elements (Chinese philosophy). Nisu samo interwikipoveznice u pitanju... ili je možda jednostavnije da brišem, da se ne mučimo? --Duma 19:51, 12 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Infokutija za biografiju

Dodaj "Infokutija" umjesto "biografija". --OC Ripper 13:27, 23 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Samo da ti javim da sam menjao šablon:Biografija, ali sam ovog puta gledao da ne narušim postojeće članka. Molim te, javi mi ukoliko vidiš da se negde nešto poremetilo. Pored šablona Biografija postoji i Šablon:Biografija ijekavica koji je isti kao stari.--Mladifilozof 10:07, 10 rujan-септембар 2011 (CEST)

Možeš da se izjasniš ovde http://sh.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Administratori/Prijedlozi_za_davanje_statusa --Прадо / Prado 10:55, 22 rujan-септембар 2011 (CEST)

Tekst mjeseca

Što kažeš da oblike datuma u tekstu mjesec promjeniš u 1.10. tako da ne piše 1 listopad ili 1 oktobar ?--Rjecina2 08:21, 2 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Nije niti približno nužno, ali kako bi se ono reklo bilo bi "politički korektno"--Rjecina2 13:33, 2 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Nazivi datuma

Mislim da na uniformnosti u ovom slučaju ne treba inzistirati. --OC Ripper 11:25, 2 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Nadopuna: Uniformnost ima smisla u tipskim člancima i šablonima (Na današnji dan i sl.), ali kada su u pitanju specifični, odnosno individualni članci, tu se može biti malo opušteniji, IMHO. --OC Ripper 11:29, 2 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Infokutija za knjige

Prebacio sam na novu verziju, zato što je stara (infobox knjiga) bila predviđena za djela fikcije (beletristika), pa su postojali parametri za glavne likove, mjesto i vrijeme radnje, odnosno "vrhunac". Zbog toga nije bila adekvatna za publicistiku, odnosno ne-fikcijska djela (traktate iz ekonomije i medicine i sl.), a i ti podaci bi se mogli shvatiti kao spoiler. Nova verzija, pak, ima kraći kronološki prikaz kada su u pitanju serije knjiga. Meni se u većini slučajeva nova infokutija činila manjom i preglednijom; eventualni problem bi mogao biti u više različitih naslova (ovisno o ex-Yu tržištu) za strane knjige. --OC Ripper 12:09, 5 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Pisci će nešto kasnije doći na red. Budem prethodno sređivao druge stvari, uključujući opće biografije. --OC Ripper 12:33, 5 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Prijedlog

Što kažeš da napišemo zajedno tekst mjeseca Apple povodom smrti Jobsa ?

To zajedničko pisanje bi bilo u stilu ja pišem o kompaniji do 2000 godine,a ti o zadnjih 11 godina !?--Rjecina2 21:59, 6 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Na engleskoj wiki oni imaju malene dijelove teksta o historiji kompanije, dok bi moja fiks ideja bila da kada pišeš na primer o razdoblju 2000-2005 pišeš pored ostalog i o Itunes, Apple Retail Stores i slično.
Zadnji nehistorijski odjeljci po tom radnom planu bi bili o Apple PR, Apple sjedištu, budućim planovima, trenutačnoj popularnosti financijskom stanju i slično (ove imena su primjer). Ako ću se ja s čim od toga baviti to će jedino biti Apple PR sve ostalo prepuštam tebi--Rjecina2 22:14, 6 oktobar-листопад 2011 (CEST)
Početak članka imamo ali je vrlo loš pa ću svoj dio morat ponovno napisati, dok praktički nema ništa od tvog dijela.
Pogledaj na Apple
Ovo će ispast super :)--Rjecina2 23:00, 6 oktobar-листопад 2011 (CEST)
Stabilizirao sam se na minimunu od negdje 2700 bajta i maksimunu od 3150 bajta.
Definiciju južnoslovenski sam upotrebio pošto je i on sam muljao. Prvo je bio bosanski Hrvat, onda je postao Srbin (iz pragmatičnih razloga), a i najsigurnija je. Ako budu vandalizirali tvoju verziju vraćam staru.
Ako imaš volje nađi neki važan događaj za 9.10. i pobriši prusku objavu rata. To tamo definitivno ne spada, ali nisam znao što drugo da stavim !?--Rjecina2 23:28, 6 oktobar-листопад 2011 (CEST)
Katastrofalni lapsuz kojeg ima ova celokupna wiki pošto događaj nije upisan niti u tekst 9.10.!?
Kada prije snimanja gledam pretpregled uvek se trudim ako je ikako moguće da rečenica o nekom događaju završava u istom redu u kojem je počela. To bi ispala kao nekakva osnovna mjera za dužinu rečenice....--Rjecina2 00:47, 7 oktobar-листопад 2011 (CEST)
U historijskom kontekstu bilo kojeg atentata potpuno je nevažno ime ubojice dok je važno jedino ime organizatora. Da je na primer odbio pucati Ivo Ivić bio bi pucao Pero Perić--Rjecina2 03:57, 7 oktobar-листопад 2011 (CEST)
Vraćena verzija VMRO i ustaše. Ako pitaš kako, zašto pogledaj na drugim wiki ili ako ništa drugo današnji TV kalendar. Osim likvidiranog atentatora francuska policija je na licu mesta uhapsila druge atentatora koji su po sarajevskom scenariju čekali ako prvi promaši. Ti uhapšeni atentatori su bili par ustaša i oni na francuskom sudu dobivaju doživotnu robiju zbog sudjelovanju u atentatu. U prevodu to nije teorija zavere nego sudski potvrđen događaj.--Rjecina2 09:12, 9 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Apple

Čisto za informaciju.... Kako napreduje pisanje tvog dela teksta Apple ?--Rjecina2 20:09, 22 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Pretpostavljam kako nisi vidio da sam stavio Andričevu sliku na dan kada je dobio nobelovu nagradu za književnost (zbog čega je sada na onom mestu Aleksandrova) ?--Rjecina2 23:25, 22 oktobar-листопад 2011 (CEST)
26.10., a budimo iskreni nemam pojma pošto sam datum uzeo s srpske wiki--Rjecina2 02:01, 23 oktobar-листопад 2011 (CEST)
Nemoj se ljutiti, ali ja ću preuređivati dio teksta 1990-2000 godine pošto je inače naš dogovor bio da ga ja pišem :)--Rjecina2 21:11, 29 oktobar-листопад 2011 (CEST)
No problem, a ti javi što misliš o mojim promenama
Iskreno govoreći olakšao si mi poso :)--Rjecina2 21:18, 29 oktobar-листопад 2011 (CEST)
Bilo bi poželjno da ga ti to ubaciš ispod onoga što sam pisao, pošto dalje neću ići.
Bez obzira na tekst koji imamo na engleskoj wiki newton i ona serija kompjutera koju sam također pobrisao iz teksta spadaju u razdoblje 1994 - 97. Konkretno Newton se tek počeo prodavati u SAD tokom augusta 1993, a u ostatke sveta posle tako da spada u to razdoblje.
Ti bi trebao još jedino smanjiti crvenilo u svom delu teksta redirektima ako postaje tekstovi ili nekim mini tekstovima ili ako ništa drugo barem brisanjem dobrog dela unutrašnjih linkova. Kao što si mislim video tako sam se i ja prošlu noć malo "zabavljao"--Rjecina2 19:56, 30 oktobar-листопад 2011 (CET)

Hvala?!

Uvek sam mislio da na njikiju nema potrebe da se ljudi zahvaljuju jedni drugima - jer radimo na zajedničkom cilju. Ali sad osim što mi je drago da sam doprineo tome da u ovom slučaju postignemo cilj, još više mi je drago da je neko to primetio, a najviše mi je drago da je neko zbog toga čak i zahvalan. :-) Svako dobro želim, --Biblbroks 18:24, 9 studeni-новембар 2011 (CET)

Na današnji dan

Ako ne griješim ti si ono htio pisati ovu sekciju, a ja sam se definitivno umorio od wiki pa ti ju prepuštam.

Napisao sam danas za sutrašnji dan nakon čega ih više nema. Uživaj :)--Rjecina2 10:14, 18 studeni-новембар 2011 (CET)

I dalje ostaje moj savet da izbjegavaš crvene linkove + održavaj sklad, ravnotežu (5 događaja), a po pitanju drugih stvari ništa značajno.
Ja sam volio da kada je to moguće stavim neki događaj koji će iznenadati korisnike. Na primer za sutra bi najrađe stavio bitku:
australske krstarice i nemačke pomoćne krstarice koja je završila nerešeno to jest oba broda su potopljena. Australci su oko te bitke izradili cele mitove pošto ne mogu razumeti da je njihova krstarica potopljena od teretnog broda s topovima :)
Bitku nisam stavio jer nemamo ništa niti o brodovima niti o njoj iako je vrlo zanimljiva i s vojnog stajališta !?--Rjecina2 14:04, 18 studeni-новембар 2011 (CET)

Imaš 2 greške, a od toga jedna je činjenična dok je druga strukturalna. Činjenična greška je:

  • "Dioklecijan postao rimski car"

Pošto to nije istina iako je i druge wiki citiraju (historijski revizionizam). 284 Dioklecijan je postao pobunjenik, uzurpator. Car će postati tek nakon građanskog rata i ubojstva cara Karina 285. godine.

Strukturalna (i činjenična) greška glasi:

  • " Nakon 36 godina vladavine umro španjolski diktator Francisco Franco"

Činjenična greška se sastoji u činjenici da je on već ranije abdicirao,a strukturalna je da imaš njegovu abdikaciju u šablonu pre negde 20 dana.

ps. neću ti više pametovati !? --Rjecina2 14:16, 18 studeni-новембар 2011 (CET)

Meni ti tamo nikako ne bi bio Franko pošto ga imaš samo malo ranije s tekstom:
  • "Smrtno bolesni Francisco Franco zbog nemogućnosti vršenja državnih poslova postavlja Juana Carlosa za španskog državnog vođu" (Šablon:Na današnji dan/30.10.)
Možda se to moglo drugačije uobličiti da je odmah dodan i datum njegove smrti, ali po meni ga nema smisla postavljati ponovno 20.11. (tvoj izbor) pošto je važniji datum abdikacije od datuma smrti
Za Dioklecijana ako ga želiš je najjednostavnije napisati nešto u stilu:
"Dio rimske vojske u Nikomediji proglašava Dioklecijana carem, početak građanskog rata"
Još jedna sitnica:Nemoj koristiti podatke o povijesti Ukrajine s hrvatske wiki jer su ili smijurija ili kažimo to kulturno graniče s neofašizmom (ultranacionizam) --Rjecina2 15:29, 18 studeni-новембар 2011 (CET)
Interwiki !?--Rjecina2 10:33, 21 studeni-новембар 2011 (CET)
Ideja bi bila barem po meni da tamošnjim redom teksta privučeš korisnike da mogu čitati o tome što je tamo pisano ?
Meni je sve to išlo jako, jako sporo jer sam mnogo, mnogo kontrolirao da su datumi ispravni i da već imamo neki tekst o tome.
Ako nemaš dovoljno događaja iskoristi onu klasiku: Rodio se .... ili umro je ....--Rjecina2 15:52, 21 studeni-новембар 2011 (CET)
Račkog uvek možeš napisati bez linka na njega, pošto imamo JAZU na koji će biti link.
Nužni su kompromisi !?
Može biti da je praizvedba službeno po hrvatskom, ali općenito se koristi pojam premijera i u hrvatskom i u ostalima--Rjecina2 17:54, 21 studeni-новембар 2011 (CET)
Kompromis bi bila rečenica u stilu:
"Rodio se Franjo Rački prvi predsednik Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti"
To je kompromis pošto je rečenica napisana bez linka na Račkog pošto tekst nemamo.
Još jedna sitnica....
Ubojstvo Osvalda u šablonu je overkill.
Zašto ?
To je isto kao da pišeš u šablonu za 16.8. (što na kraju krajeva treba dodati, a nešto drugo tamo pobrisati):
Počela je Cerska bitka između snaga Austro-Ugarske i Srbije,
, a potom u šablonu za 19.8. napišeš:
Završila je Cerska bitka pobedom Srbije
To je overkill.
To se treba napisati nešto u stilu:
"U Dalasu je ubijen John F. Kennedy, njegov navodni atentator je ubijen 3 dana kasnije" (dobra je definicija i na hr wiki)

Druge sitnice

Po pitanju teksta ti pišeš mnogo nevažnih podataka u šablonu to jest podataka koje ti smatraš važnim i nitko drugi ili ako ćemo preciznije niti jedna druga wiki. Odličan primer toga je atentat na Kenedija. Neke wikipedije to ubojstvo ignoriraju (na primer engleske i talijanska), a druge pišu ono što je činjenično važno. Potpuno je nevažno za sve wiki projekte i 99.99 % korisnika (po pitanju šablona) da li je Kenedi bio u Dalasu na službenom posetu, radi kupovine droge ili da vidi Marilin Monroe. Jedino je važno da je ubijen. (šablon je tvoj,a ja ti samo pokušavam s ovim objasnit greške)

ps. mogao bi dodati i da je napretkom tehnologije on bio zadnja žrtva "prokletstva" američkih predsednika--Rjecina2 19:39, 22 studeni-новембар 2011 (CET)

Provjeravaj datume za koje je već napisan šablon :)
Theodor Mommsen je bio u šablonu od 1.11. !?
Zavisi iz koje perspektive promatraš Osvaldovo ubojstvo. Iz enciklopedijske nevažno radi čega ga nemaš istaknutog na drugim wiki, iz teorija zavjera važno, iz kenedijevog mita važno iz historijske perspektive potpuno nevažno jer predstavlja klasičan slučaj likvidacije državnog vođe i potom ušutkavanja sudionika. Pričali smo o Dioklecijanu, a znaš kako je došlo do njegovog proglašavanja carem ? cara Numerijana je ubio u zaveri njegov zapovednik garde. Tada je došao Dioklecijan ušutkao to jest ubio zapovednika garde i proglasio se carem !?--Rjecina2 00:59, 24 studeni-новембар 2011 (CET)

Kolumbo

Njega imamo u šablonima od 11.10, 7.11, 5.12, a verujem da ćemo ga imati i po pitanju dana smrti. Budi ljubazan pa izaberi što ti više odgovara pa ga zameni s nečim drugim u šabloni 7.11. ili 5.12. ?--Rjecina2 19:59, 1 decembar-просинац 2011 (CET)

Zločin i Kazna

Ja sam Zločin i Kazna promenio jer je ime bio nekakav hibrid ruskog i sh imena. Po meni najsigurnija verzija u današnje anglikanizirano doba bi bilo pisanje imena dela na engleskom i potom postavljanja preusmeravanja s naših imena (za Agathu Christie i druga engleske dela gde nema zajedničkog imena).

Općenito za takva pitanja bi ti verovatno bio bolji Ripper ?

Pošto si online ja neću birati što leti van iz današnjeg šablona nego to ti učini. Danas je godišnjica smrti Stefana Uroša V poslednjeg srpskog cara (imamo tekst) pa bi čoveka trebalo ubaciti u šablon !?--Rjecina2 15:21, 4 decembar-просинац 2011 (CET)

Glavni kriterij mora biti pragmatičnost, tj. kao primarni naslov se mora koristiti onaj za koga je najveća vjerojatnost da će ga se pogoditi u Googleu ili nekoj drugoj tražilici. Zbog toga je za primarne naslove koji u svom originalu koriste ne-latinično i/li ne-ćirilično pismo najbolje koristiti englesku verziju (tj. pinyin za kineska imena i toponime i sl.). Kad su arapski naslovi u pitanju, onda bi se također trebao koristi ili engleski ili s-h transkripcija s engleskom ("Khassim" se pretvara u "Hasim"; "Qassim" u "Hasim"). Izuzetak bi, dakako, trebao biti kada su u pitanju neki opći pojmovi ili ličnosti vezani uz islam, za koje postoje naslovi ili imena odomaćeni u BiH ili sl. ("Muhamed" umjesto "Muhammad"). Sve, dakako, ovisi o pojedinačnim slučajevima.

Kada su u pitanju npr. ruski naslovi, onda se tu također valja voditi pragmatičnim kriterijima, odnosno uzimati u obzir svaki pojedinačni slučaj. Npr. stavljati Преступление и наказание umjesto Zločin i kazna baš i ne izgleda previše pragmatično. Staviti naslov Бедная Настя za rusku telenovelu koja je na ex-YU prostoru prikazana s dva različita naslova (od kojih jedan identičan venezuelanskoj telenoveli), pak, ima nešto više smisla. OC Ripper 17:00, 4 decembar-просинац 2011 (CET)

Pojedinačni šabloni

  • Šablon:Na današnji dan/9.12. - ubaci namesto nečega tekst u stilu " 1990 - prvi srpski višestranački izbori nakon 45 godina, pobedila Socijalistička partija Srbije.
  • Šablon:Na današnji dan/6.12. - maknuo sam Finsku i stavio Britanniku pošto je ona mnogo i važnija + činjenice po pitanju Finske se nisu slagale. Finska nije bila deo Rusije nego se nalazila u čvrstoj personalnoj uniji s Rusijom. Ruski car je ujedno bio i Veliki Vojvoda Finske + Finska je imala svoj parlament, a Rusija svoj dok je službeni jezik u Finskoj 19 veka bio Finski--Rjecina2 16:37, 5 decembar-просинац 2011 (CET)
Podsjetio si me da prebacim tekst :)--Rjecina2 17:33, 5 decembar-просинац 2011 (CET)
Ja sam ti imao običaj da kada je moguće u šablon ubacim nešto što če iznenadit wiki korisnike, neki zanimljiv neobičan podatak. U ovom slučaju to je ruski car Konstantin pošto u 99 % knjiga on nikada nije bio car--Rjecina2 23:21, 9 decembar-просинац 2011 (CET)
  • Šablon:Na današnji dan/12.12. - Ako želiš vrati što sam pobrisao i makni nešto drugo. Ona bitka ima veliku istorijsku važnost pošto je poslednja velika bitka/rat klasičnog razdoblja. Par godina nakon nje počinje invazija Arapa--Rjecina2 23:35, 9 decembar-просинац 2011 (CET)
Sorry ali Franjo mora biti ovde ne radi same smrti nego jer je umro na dužnosti pa je to kraj predsedničkog mandata prvog predsednika samostalne Hrvatske.
Izbriše nešto drugo u šablonu ?--Rjecina2 15:05, 12 decembar-просинац 2011 (CET)
  • Šablon:Na današnji dan/13.12. - Kada okupaciona vojska zarobi predsednika napadnute i okupirane države to nije hapšenje nego zarobljavanje. Diktator je kontroverzan pojam.
  • Šablon:Na današnji dan/13.12. - Budi ljubazan pa pobriši Šenou ovde ili u šablonu od 14.11.. Bilo bi dobro da u šablon uđe vest o oslobađanju Srbije u doba prvog srpskog ustanka--Rjecina2 15:13, 12 decembar-просинац 2011 (CET)
  • 14.12. je godišnjica od:
    • 1) Turskog osvajanja Hercegovine
    • 2) Kvantne teorije
    • 3) Prvog čoveka na južnom polu--Rjecina2 12:23, 13 decembar-просинац 2011 (CET)
Niti je posledna velika bitka niti je posledna velika nemačka ofenziva. Nemoj zaboraviti da sam nekakav istoričar iako je to na wiki nevažno, ali to ujedno znači da vrlo, vrlo retko radim greške s istorijskim podacima. Upravo radim statistiku šablona pa ću ti se uskoro javiti. Ardensku bitku ću maknuti,a nakon što ti pokažem što mislim nadam se da ćeš shvatiti još jedan razlog za to micanje.--Rjecina2 22:21, 16 decembar-просинац 2011 (CET)

Britannica

Jedan malena napomena po pitanju Britannike. Tehnički oba imena su ispravna, ali možemo reći da se pri hrvatskoj verziji sh jezika koristi originalno ime (na hr wiki po tom pitanju stvarno pretjeruju) dok se po srpskoj verziji sh jezika prevod imena. U slučaju ako bi sva imena pisali o originalnoj verziji ovo bi postala druga verzija hr wiki tako da se to ne radi pogotovo kod prebačenih tekstova s sr wiki + ja sam lično alergičan na korištenje slova koja ne postoje ili se uopće ne koriste u sh jeziku što je pored ostalog protivno ježičnim wiki pravilima (ako ne grešim) --Rjecina2 19:32, 8 decembar-просинац 2011 (CET)

U pravu si, ali ......
Osnovno pravilo naše wiki je potpuna zabrana prebacivanja tekstova s hrvatske verzije sh jezika na srpsku i obratno, a ovo je spadalo u to.
Mi se općenito ne bavimo promenama imena tekstova (niti ja, niti Ripper ili netko treći). Kako je tekst ili ime teksta napisano tako ono ostaje ako je oblik imena teksta napisan u hr ili sr verziji sh jezika. Onaj dogovor komentar o imenima tekstova vredi za nove tekstove koje na primer ti pišeš, dok se tekstovima koje su drugi napisali ne menja ime ako je u skladu s bilo kojom od tih verzija. Znam, znam sh wikipedija je noćna mora po ovom pitanju
Dodatno pojašnjenje mojih ranijih akcija bi bilo da sam promenio ime tvom tekstu Zločin i Kazna jer nije bilo napisano u niti jednom od ta dva oblika imena--Rjecina2 22:40, 8 decembar-просинац 2011 (CET)


Haha :D u redu je! (P.S. Da, volim Beatlese ;) )--Vatrena ptica 23:45, 9. децембра-prosinca 2011. (CEST) 23:45, 9 decembar-просинац 2011 (CET)
Lol i ti si fan? Ha, baš mi je drago :D--Vatrena ptica 00:10, 10. децембра-prosinca 2011. (CEST) 00:10, 10 decembar-просинац 2011 (CET)
Nevjerojatno, haha, koji ti je naj Beatle? Meni je Ringo :D ni ja ne slušam Doorse puno, imam samo jedan album i još neku pjesmu ali mi se čini dobri. Osim toga, gledala sam film Postati Johnom Lennonom na FTV-u prije dva dana :) fantastičan je!--Vatrena ptica 23:46, 11. децембра-prosinca 2011. (CEST) 23:46, 11 decembar-просинац 2011 (CET)
Hahha :D je li tip izgledao kao Ringo 1964. ili tako nešto? I je li zvučao kao Ringo? XD Meni svi govore da sam smiješna kao Ringo. Onako, ja kažem nešto ozbiljno, svi se nasmiju, i ja kažem "što je smiješno" i onda svi kažu "zar ne shvaćaš". XD Ja sam gledala Hard Day's Night na Youtubeu, a također i Help! i Žutu podmornicu. Planiram i za Magical Mystery Tour. ;)--Vatrena ptica 00:24, 12 decembar-просинац 2011 (CET)
Ah, tako XD pa, moja mama kaže da Ringo danas izgleda izvrsno, kao da mu je 40 godina :D najdraža pjesma... ima ih više. Sheik of Araby, Ain't She Sweet, Three Cool Cats, I Feel Fine, I Need You, Ticket To Ride, Cry For Shadow, Love You To, Octopus Garden, Something, SHe Loves You, I Want To Hold Your Hand, Lucy in the Sky with Diamonds, Help!, Within You Without You... hahaha :D Otprilike pola od navedenih pjesama su Beatlesi svirali u Hamburgu ;) Od Quarrymensa jako volim In Spite of All The Danger. Koje su pak tvoje naj pjesme? --Vatrena ptica 22:11, 12 decembar-просинац 2011 (CET)

Imena

Budi ljubazan pa me ne revertiraj po pitanju imena ? S obzirom da zastupaš gledište da "pišemo" originalna imena koristeći slova koja niti pod razno ne postoje u našoj abecedi,a pobogu niti na našim tipkovnicama sljedeći tvoju logiku predlažem da se tekst Mao Ce Tung preimenuje u 毛泽东 !?--Rjecina2 10:39, 13 decembar-просинац 2011 (CET)

Pretpostavljam da znaš kako osnovno pravili svih wikipedija glasi da moramo pisati imena u istom obliku u kojemu se ona koriste u svakodnevnom korištenju.
Na hrvatskoj verziji sh jezika osnovni oblik imena ovog političara je Lech Walesa[4],a na srpskom je onaj koji sam tamo napisao. To što su administratori hr wiki izmislili svoj vlastiti jezik i pravila nema veze s ovom wiki--Rjecina2 10:53, 13 decembar-просинац 2011 (CET)
"The use of modified letters (such as accents or other diacritics) in article titles is neither encouraged nor discouraged; when deciding between versions of a word which differ in the use or non-use of modified letters, follow the general usage in reliable sources that are written in the English language (including other encyclopedias and reference works). The policy on using common names and on foreign names does not prohibit the use of modified letters, if they are used in the common name as verified by reliable sources" [5]
Sorry ali svaki put kada pišeš originalnu verziju imena slijepo se držiš hr wiki tako da tvoj argument po ovom pitanju ne drži vodu.
Ako preskočimo sve druge stvarne ili potencijalne razloge dio tekstova na sh wiki mora imati srpsku verziju imena teksta !?
Kao što sam ranije rekao budi ljubazan pa piši/radi tekstove kako želiš, ali također budi ljubazan pa ne ispravljaj moje navodne greške po pitanju imena tekstova. Ja ne tražim po tom pitanju ništa drugoga, a moraš se složiti da to nije mnogo ?--Rjecina2 11:57, 13 decembar-просинац 2011 (CET)
Ja znam svirati Yesterday na gitari, i još pokoju pjesmu. Wow, ti sviraš klavir? Isto kao moj najbolji prijatelj koji želi postati glazbenik! :D Prije 2 mjeseca sam čula Love me do na radiju, dok sam slušala Beatlese na kompjuteru :P a prije četiri mjeseca Ticket to ride. Za Božić ću na koncertu svog benda odsvirati pokoju pjesmicu Beatlesa ;) i da, jako volim Imagine, to je zapravo prva pjesma koju sam naučila svirati na gitari. Osim toga, volim indijske pjesme ;) njih nekad sviram na bongosima.--Vatrena ptica 22:40, 14 decembar-просинац 2011 (CET)
Bendom se bavim privatno ;) zasad sviramo obrade, lol--Vatrena ptica 22:40, 16 decembar-просинац 2011 (CET)

SAD

Svet nije nastao u američkoj revoluciji niti će nestati (nadam se) kada nestane SAD. U šabloni između 1.12. i 18.12. SAD koji postoji kažimo 240 godina se nalazi 15 puta. Dok su neupitno neki od tih događaja istorijski važni, drugi su overkill, a treći su potpuno nevažni. U ove treće iako se verovatno nećeš složiti spadaju dolazak Wilsona u Evropu, Rosa Parks, zarobljavanje Sadama, Bik koji Sjedi, Jevreji, Ardeni.

Kada govorim o overkill dobro pitanje glasi koliko puta će se u šablonu naći Američka Revolucija ?

Ova moja duga priča ima nekoliko poanti. Prva od njih je da sh wikipedija nije američka wiki, druga glasi da ova wiki ima najbolju istoriju Rima i Kine od svih južnoslovenskih wiki pa je šteta da se događaji pomaknuti 300 ili više godina izbegavaju u šablonu.

Čisto za informaciju pre nego što sam te kritizirao pregledao sam svoj rad pošto sam znao unapred da imam previše Velike Britanije u njoj iako se radilo pre svega o naučnicima ili piscima. Pretpostavljam da ne možeš zamisliti koliko puta sam se bio suzdržavao i odustajao od nekog događaja kako bi smanjio tu okupaciju šablona s jednom državom.

Da se vratim na Ardene što je službeno južnoslovensko ime ove bitke. Bez obzira na zapadnu propagandu to je jedino bila poslednja nemačka ofenziva na zapadnom frontu, a u strateškom smislu ujedno i potpuno nevažna pošto Nemci nisu mogli pobediti. Važna je bilo jedino jer su Nemci glupo potrošili svoje strateške rezerve u tom napadu. Ti pretpostavljam da znaš kako se 3/4 nemačke vojske čak i nakon Normandije borili protiv Crvene Armije, a samo 1/4 protiv "nevažnih" Amera i Britanaca ?--Rjecina2 23:01, 16 decembar-просинац 2011 (CET)

Čisto malo zbog istorijske perspektive:U onoj Kineskoj pobuni koja definitivno treba biti umire 40 miliona ljudi u doba kada ih na području Nemačke živi oko 700 hiljada !?
Također iz te perspektive Rosa Parks i američka segregacija su potpuno nevažni za nas Evropljane, Indijce, Kineze itd
U najboljem slučaju taj "ikonski događaj suvremene kulture" predstavlja primer američke idnoktrinacije nas u Evropi ?!
Ako ne grešim početak otvorenog otpora predstavlja Gandi ?
Oko većine ostalog siguran sam da ćemo se složiti !? --Rjecina2 01:54, 17 decembar-просинац 2011 (CET)
Ajmo da mi to pojednostavimo pošto nemam vremena za pisanje ovako dugačkih rasprava.
To pojednostavljenje bi glasilo da imam pravo ubaciti jedan događaj po mom izboru u tvoj šablon. Što ćeš ti pobrisati od pet događaja koji se već nalaze u njemu je tvoj izbor ? (plus smanji malo Amere) --Rjecina2 21:55, 17 decembar-просинац 2011 (CET)
Ne onda bi to propalo.
Zar ti toliko smeta ovo pojednostavljenje ?
Od broja tvojih događaja kaži da li sam ih promenio sveukupno 10 % ?--Rjecina2 22:00, 17 decembar-просинац 2011 (CET)
Iritira potpuna sam svjestan toga i mogu reći da bi eksplodirao da je na primer u šablon 7.10. ubačena Druga bitka za Saratogu ili da je u 1.1. ubačena emancipacija crnaca u Konfederaciji.
Postoji ako si primetio vrlo velika razlika u napisanim podacima između mojih i tvojih šablona. To bi se trebalo nekako uravnotežiti--Rjecina2 22:32, 17 decembar-просинац 2011 (CET)
ja sada malo sređujem 1.1., a kasnije ću i ostale prastare šablone od prvog meseca koje sam napisao.
Još uvek ostaje pitanje postoje "mudrovanja", jer po tvojim rečima ovih dana ti se razumeš u Rim, Franke, Drugi svetski rat itd. Jednostavno nema šanse.
Ako se pitaš zašto sada to povlačim odgovor glasi Franjo Tuđman. Ja o njemu baš nemam najbolje mišljenje, ali čovek je bio prvi predsednik Hrvatske i umro je na dužnosti po čemu se on mora nalaziti u šablonu, sada od jednom nakon 4 dana si ga odlučio revertirat --Rjecina2 22:54, 17 decembar-просинац 2011 (CET)
Revertirao si ga da vratiš Napoleona III (a ne Kovačića),a od njega imaš i datume početka predsedničkog mandata, državnog udara (sada uskoro) i smjene ?
Kaži da li je važniji datum rođenja hrvatskog predsednika ili datum njegove smrti pošto je umro na predsedničkom položaju ??--Rjecina2 23:06, 17 decembar-просинац 2011 (CET)
Imaš koju primedbu, želju po pitanju 1.1. i 2.1. šablona ?--Rjecina2 23:22, 17 decembar-просинац 2011 (CET)

17.12.

Čitam novine i otkrivam na svoj veliko iznenađenje što je propušteno u ovom šablonu: Jedan od najvećih izumitelja i jedan od najvećih slikara (Humphry Davy i Renoir). Ono ću ubacit. Ako iz Zagreba i želiš se sresti za razgovor o wiki pošalji mi broj telefona u wiki emailu. U sledećih 30tak dana 100 % tamo dolazim, a možda već u ponedjeljak --Rjecina2 00:05, 18 decembar-просинац 2011 (CET)

Dobar, dobar :)
Novi List je Reonira gledao po julijanskom kalendaru pošto je 14 dana razlike između datuma u novinama i stvarne godišnjice :)--Rjecina2 00:34, 18 decembar-просинац 2011 (CET)

čemu ovaj šablon? kod članka Ljudski rad

Poštovani kolega Edgaru Allan Poe, Vama se to što sam ja ubacio tri alineje šablona Naselje (HR)čini suvišnim, pa ste umjesto toga stavili - samo fotografiju sa opisom, i vjerovatno Vam to izgleda dovoljno, ali... ne znam dali znate? da su još njemački eksperimentalni psiholozi tzv. geštaltisti ustanovili da ljudi čitaju stvari - napamet po predhodnom iskustvu, wikipedia je razvila taj sistem šablona za sve važnije teme, i oni su sad kao neki orjentiri korisnicima wikipedije. Sve važnije teme imaju svoje šablone, -one u uvijek na desnoj strani i taj naslov na desnoj strani je ono što korisnik pamti, ako nema tog naslova - to znači da ta tema nije još dobro obrađena (pa ni članak nije baš vjerodostojan?). Eto to mi je bio najvažniji argument da stavim taj šablon (jer stvarati novi za tri linije opisa, nebi imalo smisla). Drugi razlog - bio mi je čisto vizualni, meni osobno svaki tekst sa šablonom - bolje izgleda, a članak da bi bio dobar (po meni) ne samo da treba imati dobar sadržaj, već i dobru formu. I na kraju što dodati - od viška glava ne boli - a taj višak je bezazlen (ja nisam opteretio tekst nepotrebnim kilobajtima - pa da se stranica jedva tegli - već je samo malo uljepšao i ništa više).
Ali to nije razlog za svađu, ako se Vama to ne sviđa i mislite da je to nepotrebno glupiranje - u redu neka bude po Vašem, - ja sam Vam iskreno iznio svoje argumente (inače taj isti šablon iskoristio sam za još neke tekstove kod kojih mi je nedostajao adekvatni šablon).
Puno srdačnih pozdrava
--Vitek 01:01, 20 decembar-просинац 2011 (CET)

Zodijak

Ajde kaži ti meni lepo po čemu je Zodijak značajan ? Da odmah rešim problem nekih ne-enciklopedijskih odgovora:

  • Ako su amerikanci o nekom lokalnom američkom događaju snimili tuce filmova on nije ikonski događaj
  • Zodijak nije niti približno najmasovniji neuhvaćeni ubojica, pošto onako na prvu ruku čak i onaj u Koreji ih je više ubio, a pobogu nije niti najveći neuhvaćeni američki ubojica

Poanta ove moje priče glasi da bi bilo dobro dobiti nekakav enciklopedijski odgovor.

Moram također reći da bih volio misliti kako sh wikipedija slično kao i ostale wikipedije nije mesto gdje se reklamiraju ubojice i masovna ubojstva na prvoj stranici.

Za kraj još želim reći da mi nije jasno kako si se sjetio Ričarda i ovoga, a nisi "snimio" godišnjicu Dušana Silnog !?

ps. razumem da si zaboravio godišnjicu završetka 500 godišnjeg Portugalskog kolonijalnog carstva--Rjecina2 17:25, 20 decembar-просинац 2011 (CET)

Tehnički se gleda Portugalsko kolonijalno carstvo nastaje 1498 kada Vasco de Gama dolazi u Indiju ili još bolje 1499 kada se iz nje vraća. U skladu s tim Portugal i Kina su dogovorili predaju poslednje portugalske kolonije Makao-a Kini za 20.12.1999. čime službeno završava to kolonijalno carstvo.
Ne razumiješ ili ne želiš razumijeti. Wikipedija ne reklamira masovne ubojice na prvoj strani u šablonima na današnji dan. Ne verujem da postoji neko direktno pravilo po tom pitanju pošto se od korisnika očekuje korištenje zdravog razuma, ali ako pogledaš šablone na svim najvažnijim wiki vidjeti ćeš da se Zodiaka ne spominje.
Ovo da Zodijaka neće biti je administratorska odluka koja nema nikakve veze s našim pisanjem šablona. Jednostavno takva još uvijek "svježa ubojstva" su neprikladna za šablone zbog kulture i zbog izbjegavanja davanja sličnih bolesnih ideja korisnicima. (kratka verzija:nema reklamiranja ubojstava na wiki)--Rjecina2 18:45, 20 decembar-просинац 2011 (CET)
Tehnički ovo je enciklopedija pa na žalost možemo (da je engleska bilo bi trebamo) imati podatke o tome, ali ne reklamu na prvoj stranici. To nema ni engleska wiki koje se ovaj događaj mnogo više tiče nego nas. Ako je Zodijak neprihvatljiv na engleskoj wiki on je još više neprihvatljiv na sh wiki.
Edgar bez ikakve daljnje kritike moram te upitati da li se ti smatraš najboljim, najpametnijim na wikipedijama pa si ti u pravu, a svi drugi korisnici to jest wikipedije su u krivu po ovom pitanju ?
Pošto si ako ne grešim punoljetan zamolio bih te samo da se sjetiš kako, što se događalo po stanovništvo na primer u Hrvatskoj kada bi naši političari "izmislili" nova pravila zbog naših specifičnosti ?
ps. Jack Trbosjek je davna prošlost i sada već na žalost gotovo mitska osoba.--Rjecina2 07:48, 21 decembar-просинац 2011 (CET)

Mithra

Najbolji savet bi bio da ako znaš koliko toliko engleski upišeš u google Mithra i tražiš datum njegovog rođenja.

Sve u svemu u šablone sam učinio grešku pošto je datum pre 1400 pne. To se moglo preoblikovat u šablonu u stilu: 1400 pne. Početak slavljenja rođenja Boga Mistre, Hrišćanstvo preuzima datum i slavi ga kao Božić od 4 veka --Rjecina2 20:31, 24 decembar-просинац 2011 (CET)

Konstantin je abdicirao 25., a Nikola se proglasio carem 26.12.
Do sada nemaš primjedbe na prvi mjesec ?
Ovu noć ću urediti još 2 dana--Rjecina2 21:01, 24 decembar-просинац 2011 (CET)

ps. Mitra bi izgledao nešto ovako--Rjecina2 21:07, 24 decembar-просинац 2011 (CET)

Da postoji, ali u ovom slučaju tekst je bio identičan + tekst o regiji bi se zvao Holandija (regija)--Rjecina2 01:18, 25 decembar-просинац 2011 (CET)
Ako te zanima ekonomsko stanje u postsovjetskim državama i usporedba tog stanja s onim iz kako bi u hrvatskoj neki rekli "doba mraka" pogledaj Former Soviet republics: Winners and losers ovo (države možeš mjenjat)--Rjecina2 01:21, 25 decembar-просинац 2011 (CET)

Podela rada

Što kažeš da napravimo i službenu podelu rada to jest službeno potvrdimo sadašnje stanja. U prevodu pošto sam napisao šablone:

ja ću nastaviti pisat do Šablon:Na današnji dan/24.2. (zadnji) tako da će 6 meseci biti "mojih", a 6 "tvojih".

U skladu s onim što smo ranije pričali ti ćeš imati "pravo" zahtjevat da se u svaki "moj" šablon ubaci jedna tvoja želja (mogućnost veta na SAD), kao što ću ja imati to isto pravo za "tvoj" šablon (možda ćeš ti stavit veto na neku tematiku ?).

Što kažeš ?--Rjecina2 20:53, 25 decembar-просинац 2011 (CET)

Pretpostavljam da si hteo reći da ćeš krenuti na 25.2. :)--Rjecina2 22:33, 25 decembar-просинац 2011 (CET)

Bolero

Iskreno potpuno sam nezainteresiran za to.

Moja promena je bila s ciljem da se tekst lakše može naći i ništa drugo. U skladu s onim drugim ne pomiči tekst Bolero s svog mesta. Imaš razdiobu pa tamo stavi link ako si zainteresiran--Rjecina2 10:33, 28 decembar-просинац 2011 (CET)

Gramatika

Kada nađeš u nekom tekstu riječi vek, hrišćanstvo, jevreji itd, nemoj ih ispravljati u vijek, kršćanstvo, židove pošto nije reč o gramatičkoj greški, nego namernom (barem kod mene) ubacivanju reči iz srpske verzije sh jezika na ovu wiki koja koristi previše hrvatsku verziju jezika. --Rjecina2 13:20, 28 decembar-просинац 2011 (CET)

ps. Marija bi ti mogla zapucat blok zbog toga :)

Moj lični izbor je ubacivanje pokoje reči iz srpskohrvatskog jezika, tako da je taj dio za ovu raspravu potpuno nevažan.
Pošto su srpskohrvatska (primer:Hrišćanstvo) i hrvatskosrpska (primer:Kršćanstvo) verzija jednako ispravne na "našoj" wiki dopušteno je koristiti obje, ali je najstrože zabranjeno ispravljati cele tekstove ili samo "problematične" pojmove u njima. Možeš reći da imamo identičnu situaciju kao s imenima osobama.
Jednostavno po ovom pitanju iz sasma razumljivih razloga "naša" wiki je veoma osjetljiva, pa na žalost ovo spada u područja gdje zbog wiki pravila nije moguće sklopiti naš lični dogovor.--Rjecina2 07:43, 29 decembar-просинац 2011 (CET)

Prvi mesec

4.1. - Albert Camus je ubačen. Po pitanju upale slepog creva datum je OK i please nemoj dodavati j u moj tekst pošto je ovde ponovno bila greška u stilu sr-hr verzija našeg jezika--Rjecina2 19:27, 1 siječanj-јануар 2012 (CET)

7.1. - Zbog gužve na taj datujm Tesla je ubačen u 12.1. (datum sprovoda)
8.1. - Sjećaš se mog komentara o SAD-u ?
9.1. - Znao sam za Simone de Beauvoir, ali sam ju ignorirao pošto je ona pre svega važna pošto je bila udana za važno osobu. Dodati ću ju danas.
10.1. - Za Rubikon zna svatko ioli malo pismen, pa sam ga ignorirao jer smo i tako u opasnosti da Cezar iskače iz svakog šablona kao neki iz svake paštete. U šablonima imamo Cezarovo rođenje, a trebamo donesti odluku o drugom mestu. Da li će to biti 17.3. kada Cezar postaje gospodar cele Rimske države, ili 9.8. kada poražuje Pompeja (i osvaja Balkan + Bliski istok) ili datum cezarova ubojstva ili Rubikon.

Moram za trenutačni kraj dok čekam tvoj odgovor na moje komentare reći da sam lično uvređen pošto u šablon 30.12. nije stavljeno osnivanje Slobodno Države Rijeka--Rjecina2 19:57, 2 siječanj-јануар 2012 (CET)

Budi ljubazan pa pročitaj englesku wiki o 14 točaka da ne bi ispalo kako sam ja koji sam POV prema politici SADa protiv njih.
Ako budeš pažljivo čitao vidjet ćeš da su tih 14 točaka (po engleskoj wiki) u stvari bila ništa više ni manje nego ratna propaganda.
Radio sam pokus i na žalost moram reći da je bio neuspješan.
Nitko ne gleda šablon na današnji dan--Rjecina2 09:11, 5 siječanj-јануар 2012 (CET)
Ubaci u 28.10. tekst u stilu:
  • Pozivajući se na Wilsonovih 14 točaka Čehoslovačka je proglasila samostalnost od Austro-Ugarske.
Kad smo već kod toga moram pobrisat Ortegu iz 28.10. pa imaš li ti kakav dodatni predlog ?--Rjecina2 19:23, 9 siječanj-јануар 2012 (CET)
Ako znaš nešto pametnijeg ubaci u 17.1. namesto Danska-SAD :)--Rjecina2 23:28, 10 siječanj-јануар 2012 (CET)

Krleža i jezici

Krle, Krle, što napisa! Kao i ovdje: 1. VIII. te zatim 2. VIII. i još jednom 2. VIII.

Dovoljno je samo usporediti sadašnji službeni status varijante za hrvatski jezik i status jezika, usprkos velikim sličnostima za islandski, norveški, danski i švedski; za češki i slovački; za ukrajinski, bjeloruski i ruski; za španjolski i portugalski; za litavski i letonski; za estonski i finski i t.d. (citat iz: Hrvatska revija, 1969., br. 19, str. 220).


Znaš li što označava pridjev žutozelen ?

Smatra se da Krleža nije volio liječnike, a još je manje volio pravnike. No, na kraju života bavio se i jednima i drugima.

Nikad nisi čuo za vijek ??

Daj malo čitaj, što kaže Krleža:

Četiri godine nakon potpisivanja Krleža je rekao Enesu Čengiću da — otkad piše, piše hrvatski. »Ne znam zašto se toliko nezvani brinu oko 'jedinstvena jezika', unoseći u tu gužvu svoje političke skrivene misli, raspirujući blesave strasti, podjarivane bolesnim ambicijama nesposobnih pojedinaca«, govorio je Krleža, ističući da bi svaka analiza pokazala da se »iza intransigentnog stava prema jedinstvu jezika krije opasna i na temelju pedesetogodišnjega negativnog iskustva razorna centralistička politika koju je trebalo prevladati od prvog dana, to jest od proglašenja Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca«.


Znaš li ti što znači žutozeleni tangens ? Onaj koji se naziva po rijeci u Rijeci očito ne razumije što znači riječ žutozelena, žutozelen, žutozeleni. Vidi i PLAVO- u istom rječniku. -- Kantor

Email

Čitaj koji put email poruke ?--Rjecina2 19:48, 17 siječanj-јануар 2012 (CET)

Olympic Sports

Hello Edgar ! You seem to be a great sport fan and I guess you support your nation in all sports.

Would you like to join a project about Olympic sports and Olympic Games, with the aim to gather all sport fans from all around the world to discuss about all Olympic sports and collect results from all competitions for each sport ?

The forum is in English language and totally free.

Let me know. Thanks!

Matteo --94.162.183.101 17:05, 25 siječanj-јануар 2012 (CET)

Frankenštajn

  • 1) Imena koja su ušla u sh jezik se pišu po njemu (osnovno pravilo koje dolazi pre svih)
  • 2) Naš dogovor o ne menjanju imena mojih tekstova....--Rjecina2 03:06, 4 februar-вељача 2012 (CET)
Poštovani kolega pretpostavljam da znate kako bi se digne kosa na glavi kod svake naše slične rasprave, a imali smo ih mali milion.
U svom komentaru na mojoj stranici za razgovor Vi očito ne osporavete činjenicu da je ime Frankenštajn ušlo u naš jezik, pa je stoga svaka daljnja rasprava o ovoj tematici nepotrebna.--Rjecina2 08:41, 6 februar-вељача 2012 (CET)

Šablon

Ja sam svoje završio, pa sam malo gledao tvoje i ponovno ostao šokiran. Gorbačova si stavio u šablon:1.12, 19.12,25.12, a već je bio 28.8. (što ću hitno promeniti), a čak još nismo stavili (niti ćemo staviti) datum njegovor izbora, puč, perestrojku....

Koliko puta je u šablonu ispadne kao da je Isus Hrist superstar--Rjecina2 17:59, 14 februar-вељача 2012 (CET)

Poštovani kolega ako grešim u našoj raspravi komentari i slično ja nigde nisam spominjao rječi u stilu blesav, glupo i itd iako moram priznat da mi je ponekad bilo veoma teško (ovaj zadnji dio sam morao dodat). Kao budući administrator morate priznati da bi bilo poželjno ne koristiti slične rječi s kolegama !?
U skladu s Vašim konkrentim primjedbama vreme je da kažem par sitnici:
  • 1) Naranča je zbog nasilja najzabranjivaniji film engleskog govornog područja koji je imao iole poznatijeg režisera.
  • 2) Atentat je ranije u tekstu spomenut, kao i reakcija Franje Josipa. Kakve veze s Franjom Josipom ima tko je što učinio u trenucima atentata i kasnijim događajima u kojima car nije igrao nikakvu ulogu. Napiši tekst o atentatu i kraj priče, a nemoj samo slepo prepisivati s engleske wiki. O samom atentatu da ga smatram važnim ja bih mogao bez ikakvih problema napisati tekst od 5.000 - 10.000 znakova. Ti ga očito ne smatraš dovoljno važnim nego ovde samo dosađuješ ili grešim ?
S obzirom na Vaš ton oko teksta o Franji Josipu moram Vas podsjetiti na 2 sitnice koje ste Vi očito zaboravili:
  • 1) Wikipedia je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati i gdje nema moje-tvoje, ja ću to dopustiti ili ja to neću dopustiti.
  • 2) Ako ćemo se već igrati po pitanju moje-tvoje tekst Franjo Josip je moj, samo je na žalost jedan suradnik došao pa po njemu pametovao i onda umislio da je wiki Bog. Moj savet tom suradniku je ako se i dalje misli igrati moje-tvoje da napiše svoj tekst o nekog drugoj tematici/osobi.

Hvala na pažnji i unapred se izvinjavam na svom neugodnom tonu, pošto ton na mojoj stanici za razgovor ne može biti nikakva isprika--Rjecina2 16:17, 15 februar-вељача 2012 (CET)

Dinastija Bourbon to jest Henrik IV vlada Francuskom od 1589 (greška u šablonu 27.2. i moraš ga pomaknuti na ime 27.02.)
Iskreno za naranču me boli briga. Oko glavnog dela kod nje smo se dogovorilo,a po pitanju ovog drugog to jest kultnog statusa i pop kulture mogu samo reći da mi uvek padne mrak na oči. Ako pitaš zašto odgovor bi bio da se svaku godinu pojavi neki album ili film koji dobije "kultni status" u nekim djelovima društva. Da je na primer u šablon stavljen film Prohujalo s vihorom ili nešto slično što se općenito smatram jednim od najboljih filmova svih vremena to bi bilo OK, dok s druge strane u njega stavljati kultne filmove nekih društvenih grupa niti približno ne spada u tu kategoriju.
Po pitanju Franje Josipa mogu samo ponoviti da je taj atentat potpuno nevažan i ne vidim zašto bi ako sam iz protesta prema načinu rada na hr wiki one ovde ostale sada kada sređujem svoje wiki radove pre odlaska.
Ako misliš da je atentat važan malo se namuči pa napiši tekst. Zar takva srednja varijanta po kojoj bi se o atentatu pisalo,a ne bi bio u tekstu zvuči toliko suludo ili si dovoljno uporan da na atentatu insistiraš, a i dovoljno lijen da ne napišeš tekst ? --Rjecina2 21:26, 18 februar-вељача 2012 (CET)

Film

Bok, napisala sam svoj prvi članak o filmu, jedan dokumentarac: Dinosaur Planet. Možeš li mi reći da li je sve u redu sa njim ili treba još nešto dodati? (Za sliku sam zamolila korisnika Aqua byte da postavi jer se on bavi filmovima, a ja ne znam postavljati slike) --Duma 21:31, 15 februar-вељача 2012 (CET)

OK, uradit ću to. Hvala na pomoći. :D --Duma 18:28, 16 februar-вељача 2012 (CET)

IRC

Hoćeš li dolaziti na Freenode Wikipedijin IRC, u slučaju da postaneš admin?--Vatrena ptica 00:27, 17 februar-вељача 2012 (CET)

Ispričavam se, nisam navrijeme vidjela tvoje pitanje. Može #wikipedia-sh, nema šifre. Samo otiđeš na Freenode. :) Pozdrav, --Vatrena ptica 00:21, 21 februar-вељача 2012 (CET)

Šablon

Biraj da li ćemo Rossinija izbaciti iz 20.02 ili 29.02. Ja bi rađe iz 29.02 pošto se on mnogo rjeđe ponavlja,a i rječ je o rođenju, ali izbor je tvoj.

Ako bi se zamjenilo u 29.02. mogla bi se staviti edukacijska zanimljivost:

  • 1712. Samo u Švedskoj zbog ranije greške nakon 29.02. je prvi i zadnjih put bio 30.02. --Rjecina2 08:45, 22 februar-вељача 2012 (CET)
Da imamo tekst Seviljski brijač onda bi bilo OK, jer bi pobrisao Rossinija iz datuma, ali kako nemamo očito ću pobrisat 20.02. i zamjeniti nečim drugim.
Poželjno je izbjegavati bliska ponavljanja osoba....--Rjecina2 12:44, 22 februar-вељача 2012 (CET)
Padam u iskušenje da te blokiram zbog menjanja srpske verzije sh jezika u hrvatsku verziju sh jezika što je nakon nacionalističkog vandalizma najgori zločin na ovoj wiki !?!?--Rjecina2 16:26, 22 februar-вељача 2012 (CET)
Ciljao sam na menjanje:
"...evropskim hrišćanskim državama"
u:
"...europskim kršćanskim zemljama".
Prva verzija je sr dok je druga hr verzija sh jezika.
Pretpostavljam da je moja kritika bila na mestu ?--Rjecina2 16:42, 22 februar-вељача 2012 (CET)
Ako nisi primetio ja sam ispravio tvoj tekst pošto je on imao netočne podatke ???
Pogledaj moju promenu s prvim verzijom teksta !?
Iskreni odgovor glasi:
Herca sam promenio iz inata nakon tvoj promene koju sam ranije spomenuo :)
Ripper će biti oduševljen spominjanjem NBA u šablonu, za razliku od mene koji ga potpuno ignoriram pošto po službenim podacima praktički nitko s područja bivše Jugoslavije ne gleda tu košarku.
U skladu s stavljanjem NBA sada bi valjda trebao u šablon 10.10. staviti Zdenka Babića i njegovih 144 koša na službenoj internacionalnoj utakmici (rekord), ali mi se stvarno ne da s tim zabavljati pošto imam loše mišljenje o stavljanju sporta u šablon--Rjecina2 17:06, 22 februar-вељача 2012 (CET)

Nemoj se uvrediti kada kažem da tvoje znanje predstavljala ispunjenje službenog američkog vanjskopolitičkog programa kojemu je službeni proklamirani cilj zamjena lokalnih vrednosti onim američkim. Moj komentar nemoj smatrati uvredom ili ičim sličnim nego mojim općenitim razočaranjem zbog uspjeha koje postiže takva američka vanjska politika. To je ujedno i moj razlog protivljenju stavljanja amerikanaca u šablon.

Da se vratim na tematiku:

  • košarkaš Zdenko Babić je na utakmici KK Zadar - KK Apoel u kupu Radivoja Koraća (košarkaška verzija kupa UEFA) postigao tih 144. koševa

Stvarno me baca u depresiju kada naši ljudi znaju tamo nekakve američke rekordere, a ne znaju naše koji su postigli bolji rezultat.--Rjecina2 17:56, 22 februar-вељача 2012 (CET)

Inat i drugo....

Priča o Babiću gledajući iz moderne Hrvatske perspektive spada u povijest Hrvatskog sporta pošto je rekord postignut u KK Zadru....

NBA na Balkanu ili ako hoćeš da to skratimo na samo Hrvatsku gleda 1-2 % TV gledatelja. Toliko o važnosti američke košarkaške lige za nas...

Iz ove priče o sh i hs jeziku ti očito neprekidno zbog neznanja ili nečeg drugog preskačeš jednu sitnicu !? Tekst:

  • Rusija je bila posljednja europska zemlja koja je to učinila.

ja sam zamjenio s

  • kraj kmetstva u svim evropskim hrišćanskim državama

ne zbog prepucavanja sh-hs nego jer je tvoj bio netočan pošto je kmetstvo i dalje postojalo u Otomanskom Carstvu koje je evropska država. Na kraju ti si moj tekst zamenio s:

  • čime je kmetstvo ukinuto u svim europskim kršćanskim zemljama.

što predstavlja čisto prepucavanje sh-hs nakon čega sam se ja zainatio....

ps. pa pobogu koji put i pogledaj email kada si u raspravi s drugim korisnikom--Rjecina2 07:32, 23 februar-вељача 2012 (CET)

U šablonima obrati pažnju na ograničavanje spominjanja đavoljeg to jest Hitlerovog imena pošto ga imamo već minimalno dvaput (Operacija Valkirija-stvarno mrzim pop kulturu i 26.02.)--Rjecina2 12:54, 23 februar-вељача 2012 (CET)

IRC

Hoćeš li možda dolaziti na kanal #wikipedia-hr, na Freenodeu?  --Vatrena ptica 23:09, 28 februar-вељача 2012 (CET)

Nestanak alatne trake

Moguće je stvar u novoj verziji Wikimedia softvera. Kao privremeno rješenje probaj ići u korisničke postavke za uređivanje. Isključi beta opciju uređivanja "Enable enhanced editing toolbar", a uključi dodatnu, odnosno "Enable dialogs for inserting links, tables and more". OC Ripper (razgovor) 16:43, 1 ožujak-март 2012 (CET)

Tvrdoglavost

Poštovani budući administratore znam da je vrlo, vrlo, vrlo teško za Vas slušati tuđa uputstva pošto Vi jedini znate ispravan put, ali Vas ovim putem ponovno obavještavam da se morate početi ponašati kao administrator sh wikipedije i pri pisanju novih tekstova pišete datum samo s brojkama kao što to čine i drugi administratori.

Neću nikad razumeti kako Vam nije problem pisati šablon na današnji dan samo s brojkama, a problem je to isto činiti u tekstovima koje pišete.....--Rjecina2 (razgovor) 22:23, 5 ožujak-март 2012 (CET)

Kod prebacivanja tekstova ne zamaramo se s konverzijom pošto je označeno da su tekstovi prebačeni s druge wiki.
Kod originalnih sh tekstova pišemo brojeve kod prebacivanja stvar je sasma sedma (Marija prebacuje s hr).
Pogledaj kako ću sada express uvući Rippera u raspravu...
Kada on na primer prebaci tekst s engleske wiki onda u datumu piše august,a kada je tekst preuzet s sr onda je avgust.
Naš neslužbeni standard su brojevi.....--Rjecina2 (razgovor) 23:16, 5 ožujak-март 2012 (CET)
Zar te moram podsjetiti na naš dogovor o podeli rada po kojemu 23.7. pripada meni ????--Rjecina2 (razgovor) 01:09, 7 ožujak-март 2012 (CET)

Prelog

Za početak pogledaj što sam napisao 2 reda iznad, a potom...

  • 1) Prelog je bio rođen u Bosanskoj hrvatskoj obitelji ili grešim ?
  • 2) Ako ne grešim to ga pogotovo danas nakon naših ratova čini Hrvatom ili bosanskohercegovačkim Hrvatom. Lično naginjem prvoj opciji pošto je radio u Švajcarskoj i Hrvatskoj,a ne u Bosni, ali to je nevažno....
  • 3) On je bio neupitno naš najvažniji predstavnik biohemije, dok je sve ostalo upitno. Budi ljubazan pa me gađaj stranim stručnim izvorima koji tvrde da je jedan od najvažnijih pa će biti u redu.
  • 4) Ti si samo revertirao moje promene,a nisam menjao samo njega...--Rjecina2 (razgovor) 01:19, 7 ožujak-март 2012 (CET)
Ja sam to poštovao što si ti napisao šablon pa sam sve u njemu ostavio osim julskog ultimatuma zbog prilično jasnog razloga.
Normalna je naša glorifikacija naših ljudi. Tesla je neupitan fenomen, ali na žalost to ne vredi i za Preloga. Pustimo naše izvore i pogledaj stručne izvore o njemu. Ako je on u njima genije biohemije onda može ostat tvoja verzija, ali na žalost ne verujem da ćeš to naći.
U današnji šablon bi bilo vrlo pametno postaviti Državni bankrot Habsburške monarhije koji se dogodio na današnji dan. Složit ćeš se da je on važniji od Panča Vile ili nečeg sličnog (zašto imati dvaput SAD u jednom šablonu ?)
Po pitanju demonstracija protiv Miloševića ja bi to napisao malo drugačije (ugušene su od JNA, koji mjesec kasnij počinju Jugoslovenski ratovi)--Rjecina2 (razgovor) 08:32, 9 ožujak-март 2012 (CET)
Habsburška monarhija to jest Austrijsko Carstvo (službeno ime) je bankrotiralo 9.3.1811. zbog troškova u napoleonskim ratovima. Na engleskoj wiki imaš napisane samo godine kada je koja država bankrotirala, ali mislim da bi te taj podatak ipak općenito mogao zanimati pa ti je on ovde dodan --Rjecina2 (razgovor) 07:36, 10 ožujak-март 2012 (CET)
Ako imaš volje i vremena napiši na en wiki naš iw za šablone pošto oni tamo, a tada automatski niti na meti nisu registrirani--Rjecina2 (razgovor) 15:40, 17 ožujak-март 2012 (CET)

Zahvala

 

Puno hvala na ohrabrenju! Želim ti uspjeh u izboru za administratora! Koh-i-Noor (razgovor) 22:37, 8 ožujak-март 2012 (CET)

Šablon za znanstvenike

Ma nema problema. Samo nastojim stvoriti novi koji bi bio bolje prepoznatljiv i lakši za mijenjanje kada se preuzimaju tekstovi i šabloni s drugih wiki. --OC Ripper (razgovor) 14:36, 10 ožujak-март 2012 (CET)

Administrator

Čestitam na novom statusu administratoru. Nadam se da ćeš opravdati povjerenje zajednice. Ukoliko treba pomoć oko snalaženja s administratorskim alatima, javi mi se. --OC Ripper (razgovor) 09:36, 17 ožujak-март 2012 (CET)

Čestitke na tvom novom statusu :)--Rjecina2 (razgovor) 13:01, 17 ožujak-март 2012 (CET)
Kao što je mene Ripper učio to jest maltretirao sada ja to radim tebi....
Brisanje Opštine Kotor je greška pošto ona stvarno postoji. S tim ti dosađujem ne ulazeći u vrednost pobrisanog teksta !?--Rjecina2 (razgovor) 11:13, 18 ožujak-март 2012 (CET)
Ovo što sam učinio je nekakvo rešenje takvog problema. Pravo rešenje bi bilo prebacivanje teksta s sr wiki, ali sam pre ljen za tako nešto--Rjecina2 (razgovor) 11:18, 18 ožujak-март 2012 (CET)
Pridružujem se čestitkama i želim uspešan i prijatan rad. --Biblbroks (razgovor) 22:40, 18 ožujak-март 2012 (CET)
Kakav je dogovor pao po pitanju Opštine Kotor ?
Pitam jer se ponovila situacija s Ербас А340 :)--Rjecina2 (razgovor) 19:50, 21 ožujak-март 2012 (CET)

Molba

Dragi Edgare, bi li bio ljubazan i pogledao ovo: Razgovor o kategoriji:Sadržaj? Hvala unaprijed, Koh-i-Noor (razgovor) 10:15, 19 ožujak-март 2012 (CET)

Hitler

Jednostavno, članak Adolf Hitler nalazi se u Kategorija:Adolf Hitler, koja se nalazi u Kategorija:Njemački kancelari, koja se pak nalazi u Kategorija:Njemački političari. Dakle, od Hitlera do njemačkih kancelara je 1 degree of separation. Nikakva kategorija "Predsjednici" nije postojala niti je uklanjana. Koh-i-Noor (razgovor) 13:23, 20 ožujak-март 2012 (CET)

Ja sam dama.
Hvala na pohvalama;) Koh-i-Noor (razgovor) 16:19, 20 ožujak-март 2012 (CET)

Kritika

Izgleda da te nova kritika previše dirnula pa si "malo zabrljao" u šablonu 29.3. gdje si proglasio Dan Velike Britanije,a bilo je mnogo drugih "dobrih" događaja. Ovo su 3 primera:

  • 0) 1139. Papinskom odlukom službeno je priznat Templarski red (nemamo tekst)
  • 1) 1809. Finska je izglasala napuštanje Švedska u ulazak u uniju s Ruskim Carstvom
  • 2) 1899. Rođen je Berija (nemamo tekst o njemu ili grešim ?)
  • 3) 1973. SAD je pobegao iz Vijetnama
  • 4) 1974. Mariner 10 je postala prva svemirska letelica koja je došla u orbitu Merkura.
  • 5) 2004. Grupa Istočnoevropskih država je primljena u NATO, protivno dogovoru Gorbačov-Bush

Ne bi se mešao da šablon nije u stilu Dana Veliki Britanije. Izvini na smetnji--Rjecina2 (razgovor) 00:52, 22 ožujak-март 2012 (CET)

kad ostariš ljudi te počnu ignorirat pa ti više nitko ne šalje niti email.........
Pošto si u šablonu preskočio 24.03. i početak NATO napada na Srbiju (?), nemoj preskočit dan kada završava taj napad.--Rjecina2 (razgovor) 11:42, 25 ožujak-март 2012 (CEST)

Tekst mjeseca

Priznajem da sam varao po pitanju teksta mjeseca to jest znam da Duma radi na većim tekstovima o dinosaurusima pa sam samo tražio dovoljno velik članak u njenoj historiji promena :)--Rjecina2 (razgovor) 00:55, 30 ožujak-март 2012 (CEST)

Ja sam optimist da će pre ili kasnije ovu godinu tekst mjeseca postati ili Katarina Velika ili Commodore International (još nije gotov) to jest moja zadnja 2 ozbiljna wiki teksta/analize.
Bilo bi lepo ako imaš vremena i volje da pomogneš proširiti neki od Vitekovih originalnih tekstova tako da postane tekst mjeseca :)--Rjecina2 (razgovor) 01:08, 30 ožujak-март 2012 (CEST)
Foklandski rat je počeo 02.04.....--Rjecina2 (razgovor) 12:48, 2 april-травањ 2012 (CEST)
Izvinjavam se na greški. Da li si vidio email ?--Rjecina2 (razgovor) 16:57, 2 april-травањ 2012 (CEST)
Mislio sam na to + prikazat posledice rata na brutalniji način pošto je pobijeno 2/3 svog stanovništva Paragvaja bez obzira na spol i dob (normalno postotak ubijenih punoljetnih muškaraca je bio oko 90 %). S druge strane Brazil i Argentina su izgubili oko 45 % svojih vojnika.
Kratka priča bi glasila da je to bio najbrutalniji moderni rat--Rjecina2 (razgovor) 17:33, 2 april-травањ 2012 (CEST)

Izabrani

Hvala za glas za članak "Pterosauri". Uskoro će biti dodani traženi dijelovi. :D --Duma (razgovor) 18:28, 2 april-травањ 2012 (CEST)

IP blokovi

Ovako, jedan mali savjet: [6] IP-ove ne bi trebalo blokirati na duže od 3 dana, jer ih koristi više ljudi pa može biti frke jer netko tko nije vandalizirao ne može uređivati Wikipediju samo zato što je netko prije pod "njegovim" IP-om unosio lažne informacije, grafitirao itd. Pozdrav  --Vatrena ptica 23:32, 7 april-травањ 2012 (CEST)

Beatles

Znam da ti se sviđa njihova muzika, ali ako ne grešim oni se nalaze već 5 puta u šablonu:

  • 10.4.
  • Sgt. Pepper
  • Smrt Harisona
  • Smrt Lenona

Na žalost u ponovno wiki proveri našao sam samo ova četri, ali sam siguran da će i peti izletit od negdje, kao Jadranka iz paštete pre par godina.

Moj najjednostavniji savet bi ti bio da u smanjivanju pobrišeš Harisona,a Lenonovo ubojstvo ostaviš bez spominjanja Beatlesa...--Rjecina2 (razgovor) 14:15, 10 april-травањ 2012 (CEST)

Spisak članaka koje sve Wikipedije trebaju imati

Nisam niti znao da imamo taj članak !? On je sada već potpuno zastario (Blair ???), a original se nalazi ovde.

Po popisu 1000 tekstova sh wiki je na drugom mestu među južnoslovenskim wikipedijama to jest ispred smo hr wikipedije. BRAVO ZA SH WIKI :)

Nazovi odmah prvu pomoć pošto je pretpostavljam onaj s hr wiki tko je ovo pročitao upravo doživio srčani udar !?--Rjecina2 (razgovor) 02:46, 15 april-травањ 2012 (CEST)

Ako pogledaš moju današnju historiju promena koja se ne tiče bivše juge vidjeti ćeš da sam sređivao iw pošto su bili pogrešni za par tekstova koje svaka wiki mora imati. Ako ti nije problem postavi naše ispravne iw na englesku wiki ?
Pokemoni su postali najpopularniji proizvod na tržištu tamo negde 1998-99 pa bi definicija trebala biti neštu u stilu:"Ubrzo će cijela serija postati najpopularniji proizvod u svojoj kategoriji krajem XX. vijeka."
,a ne kao što sada piše ili grešim ?
ps. ono je datum izdavanja u Japanu na Game boy (prva pojava uopće)--Rjecina2 (razgovor) 21:24, 15 april-травањ 2012 (CEST)
Po pitanje De Gaulla puno bolji datum je 28.4.1969. kada je dao ostavku i otišao u penziju ili grešim ?--Rjecina2 (razgovor) 13:27, 17 april-травањ 2012 (CEST)
Pogledaj email. Prvi i onaj u kojemu sam ti se izvinio zbog greške :)--Rjecina2 (razgovor) 10:23, 18 april-травањ 2012 (CEST)

Maite Perroni

Nema razloga za zaštitu ove stranice. Pretpostavljam da nisi video da smo ja i Ripper lagano pratili tamošnje promene tekst i ocenili ih dobroćudnim (nismo reagirali). Sve vreme jedan IP korisnik piše ovaj tekst zbog čega je on i postao ovako velik (tko zna možda postane i tekst meseca). Kada bi blokirali dobroćudne SPA accounte ili stranice koje oni uređuju tada on definitivno ne bi bio jedini.--Rjecina2 (razgovor) 14:47, 19 april-травањ 2012 (CEST)

Šabloni

Ajde da ti ponovno dosađujem pošto ne znam što da brišem u šablonu 22.4. (ja znam što bi pobrisao,ali...)

Pretpostavljam da ćeš se složiti da u šablonu treba ući Cabralovo otkriće Brazila 1500. godine ?--Rjecina2 (razgovor) 11:36, 23 april-травањ 2012 (CEST)

To bi bilo nešto u stilu:
1500 Admiral Pedro Cabral je otkrio Brazil, sledećih više 300 godina ovo područje će biti Portugalska kolonija.
Također u tom danu fali i proboj iz Jasenovca koji definitivno spada u važnije događaje drugog svetskog rata kod nas.--Rjecina2 (razgovor) 13:27, 23 april-травањ 2012 (CEST)
Kolega imate email :)--Rjecina2 (razgovor) 17:09, 23 april-травањ 2012 (CEST)
Poštovani kolega ne znam da li se vidjeli moj email ?
Po pitanju jezika mogu samo reći da je to preosjetljiva tematika da bi pogrešio:
Službeni dokumenti iz 19 veka jasno kažu da je službeni jezik bio hrvatski ili srpski. Pogledaj tekst koji se bavi srpskohrvatskim jezikom i mislim da možeš jedan izvor koji govori o tom pitanju.--Rjecina2 (razgovor) 01:29, 25 april-травањ 2012 (CEST)

dragoljub purlija?

cao!kako je moguce ubaciti biografiju na ime dragoljub purlija iz grupe no name?poz!

Pele i Maradona

Mislim da ih nije problem srediti. Samo pazi na originalne nazive (za Pelea) i stavi "Maradona" kao redirekt na "Diego Maradona". --OC Ripper (razgovor) 21:26, 23 april-травањ 2012 (CEST)

Nagrada

Zaslužio si je :D --Duma (razgovor) 22:45, 24 april-травањ 2012 (CEST)

Propaganda

Moj predlog ti je da obavezno čitaš osim zapadnih sajtova PressTV i Russia Today za verziju vijesti koje nisu napisane iz Washingtonske perspektive. Oni nekad greše kao i zapadni mediji,a PressTV gotovo svaki dan ima i minimalno 1 propagandni tekst,ali su ipak obavezni tekst za testiranje zapadnih verzija događaja zbog čega je PressTV zabranjen (iako cenzura ne postoji u demokratiji) u SAD i Evropi.

Za razliku od tih na zapadu "nepopularnih" medijama kojima je CISPA jedan od glavnih vesti na CNN-u to je glavna vestu tehnološkim vestima, dok je općenito na svim drugim mestima "potpuno nevažna", dok je na BBC-u ona jedna od manje važnih vesti koje se uz put spominju.

To je tipičan način rada zapadne propagande gde se može o "svemu" pisati, ali za narod neugodne vesti se pišu malenim slovima i na zadnjim stranicama pošto su "potpuno nevažne" :)--Rjecina2 (razgovor) 18:15, 27 april-травањ 2012 (CEST)

Da po pitanju šablona 13.8. sam potpuno zabrljao to jest pisao sam na brzinu. Ataturk je bio na našoj wiki (pogrešan datum).
Pošto već znaš moj stil pisanja šablona pretpostavljam da razumeš zašto sam Alfreda Hitchcocka prebacio na 16.06. :)--Rjecina2 (razgovor) 09:30, 29 april-травањ 2012 (CEST)
Da li te iznenadila vijest o gradnji NATO baze u još uvek Lenjinovom gradu (u Rusiji) ?--Rjecina2 (razgovor) 18:43, 29 april-травањ 2012 (CEST)
Rusija bruji o tome (bune se), samo što se ovde ne priča.
Najverovatnije je pao dogovor Putin-SAD u stilu vi nećete financirati opoziciju da viče nakon mog predsedničkog izbora kao što su vikali nakon parlamentarnih izbora, a ja ću Vam dati bazu u Uljansku.
U petak je čak Medvedev morao "vikati" u stilu:
"Ne nasjedajte histeriji, to nije NATO baza, neće biti NATO vojnika, to je samo "skladišni centar" koji ćemo mi potpuno kontrolirati." (ali Rusi niti njemu niti ministrima koji su slično ranije pričali ne veruju)--Rjecina2 (razgovor) 19:05, 29 april-травањ 2012 (CEST)
Ako Putina usporedimo s Jeljcinom i Gorbačov on je:
  • 1) Genije
  • 2) Najveći mogući demokrat
Mene ti ne iritiraju američki ratovi jer je uvek velesila uzimala ono što je htela o malenih država nego američki PR, laganje pomoću "slobodnih medija" što je samo po sebi laž. Odličan primer ti je sada ovo stanje u Rusiji. Koliko su ono pisali u "slobodnim medijima" o demonstracijama "naroda" protiv Putina, a sada kada narod protestira protiv "NATO baze" ti isti "slobodni mediji" šute kao....
To je ujedno moje mišljenja o demokratskim režimima.--Rjecina2 (razgovor) 19:44, 30 april-травањ 2012 (CEST)
Nazad na stranicu korisnika "Edgar Allan Poe/Arhiva 1".