Razgovor sa korisnikom:Edgar Allan Poe/13

Dodaj raspravu
Aktivne rasprave

Infokutija parkUredi

Samo za napomenu, za nacionalne parkove možeš koristiti i postojeći šablon {{Infokutija park}}, što je već raširena praksa. :) Ali koristit će i novi (tvoj) za druga područja. --Orijentolog (razgovor) 20:33, 13 februar 2020 (CET)

Sve znam, ali to je jaaaako težak posao. Meni je u planu da sredim sve infokutije za geografiju i građevine na onaj "univerzalan" i ljepuškast način, ali i za to treba dosta vremena. U planu stoji godinma. Umjesto da se sad zamaraš gradovima, bolje bi bilo da se taj {{Infokutija zemlja}} počne ubacivati u članke o državama, jer onim tvojim promjenama došlo je do toga da pola članaka o državama nema kartu. Plus prastari podaci. Srećom, sad se zahvaljujući Wikidati može staviti umeci da automatski izbacuje trenutne predsjednike i druge podatke, bez naše intervencije. --Orijentolog (razgovor) 15:08, 17 februar 2020 (CET)
Estetski da, nemam ništa protiv, nisu mi oni dizajni sa sr.wiki i hr.wiki po volji. Engleske infokutije za grad su izuzetak, ostali mi se ne sviđaju jer su previše suhoparni, više volim rešetkaste njemačke, a još najviše vcard francuske (uh!). Kad smo već kod njih, sredio sam ti kategoriju Pariz. --Orijentolog (razgovor) 15:42, 17 februar 2020 (CET)
Važi. Vjerujem da se slažeš da sad bolje izgleda, prije sređivanja naletio sam na 100-200 članaka u glavnoj kategoriji Pariza, Londona, Zagreba, itd. To nema smisla. Neće se ipak ići ni u druge krajnosti, npr. kategoriziranju po administrativnim jedinicama. Dobar primjer su upravo poslovično praktični Žabari, koji su 2016. totalno reorganizirali pokrajine i tako doveli do xaosa kod svih inojezičnih wiki komšija koji su kategorizirali na taj način. Gradovi su ipak nešto drugo, trajni i nepomični, po tome "jači" i od samih država. Javim ti vezano za Wikidata umetke čim provjerim... --Orijentolog (razgovor) 16:51, 17 februar 2020 (CET)

Stranica SavaoUredi

Šta ne valja stranica?

Re: GradoviUredi

Dva su kriterija za uvrštavanje: rođenje i dejstvo. Boccherini je radio u bečkom Burgtheateru četiri ili pet godina, na poziv dvora. Kasnije se to da dodatno razvrstati po specifičnim funkcijama, diplomantima, možda čak periodima, itd. Neki umjetnici godinama su stvarali po raznim gradovima i definitivno pripadaju i pod njihove kategorije. Neki značaj treba postojati, ne nabavacam tek tako. Besmisleno mi je da se Biografije, X odnose samo na X kao rodno mjesto, kao što je slučaj s nekim drugim Wikipedijama. --Orijentolog (razgovor) 12:59, 6 mart 2020 (CET)

Jok, sportisti su druga priča. Obrati pozornost na članak Roberto Chiacig koji sam otvorio jučer: iako je igrao na dvadesetak mjesta, kategoriziran je samo u rodni grad, zajedno s tri kategorije po specifičnom klubu. Kasnije, kad se sredi onaj ćuspajz koji su prouzročili neki nemarni kolege (neumreženost, nedostajanje kategorija klubova i dr.), da ih sad javno ne imenujem, takve kategorije Sportisti tog i tog kluba ići će pod gradske biografije. Tako je i na većini drugih wikija. Menadžeri, biznismeni i sportisti na poreznim oazama su irelevantni u odnosu na ove o kojima pričamo. Naravno da ima izuzetaka, npr. Enzo Ferrari je u dvije kategorije. Za filmaše procijeni sam jesu li važni ili ne za uvrštavanje. Ili vrijeme boravka, koje opet ovisi o mjestu. Recimo, ako je neka slavna ličnost živjela u New Yorku godinu dana, nije baš logično da ga se meće tamo. Međutim, ako je isti godinu dana proveo u recimo Obrovcu, onda već nije problem. Vikendicu bi mu vremenom pretvorili u muzej. --Orijentolog (razgovor) 13:32, 6 mart 2020 (CET)
Ne znam, moram još razmisliti oko tih livadarskih tema, trenutno mi se u glavi više motaju Italija, muzeji, opera i sl. Pogle trenutno stanje u npr. Biografije po gradovima, Italija i Francuska opera. Glede potonjih, još će biti obuhvaćeni i operski režiseri, jednog dana. Korisno je da imamo takve sintezne kategorije. Prvo što mi pada na pamet oko livadara jest da umjesto Fudbaleri ili nogometaši Milana imamo Igrači AC Milana. --Orijentolog (razgovor) 14:15, 6 mart 2020 (CET)
Ma da, trebam još malo razmisliti i provjeriti oko livadara, ali drugim prilikom. Još se mislim što ću sa Katoličke crkve u Italiji, ili pobrisati, ili ostaviti da jednog ružnog i oblačnog dana ubacim sve katoličke (99%), ili pak rasporedim po biskupijama. Slagao sam crkve po gradovima, periodima, arhitektonskim karakteristikama i inom, ali duplati crkve po gradovima na katoličke i ostale (kao en.wiki), ne dolazi u obzir. Fala za kompozitore, budem ja to još kasnije doradio, da ne promakne neka kategorija kad se već pazilo kod svih ostalih. Ukratko, liste, do tog je rješenja davno došao Vitek i usklađivao sam (koliko sam stigao) prema tom rješenju. Puno izuzetaka ima, u vidu spiskova i popisa, ali polako. --Orijentolog (razgovor) 14:53, 6 mart 2020 (CET)
Mislim da sam našao rješenje, najpraktičnije je da kategorije Katoličke crkve u [država] služe za liste. Glede generalne infokutije za naselja, umjesto engleske predlažem italijanski stil, doduše koji piksel širi, a to bi znači napravio sam. Provjeri i reci jesi zadovoljan (npr. it:Brescia). --Orijentolog (razgovor) 12:39, 12 mart 2020 (CET)
Siguran sam, čak bi i (jednog lijepog dana) infokutiju za zemlje uredio po italijanskom stilu. Vizualno mi se sviđaju one pločice slijeva za parametre, dobiva se na preglednosti. Engleske su, kako rekoh, suhoparni užas. Francuski je nešto između to dvoje, čak mi se i njemačka rešetka više sviđa (zbog preglednosti), iako je ne bi želio ovdje. --Orijentolog (razgovor) 20:50, 13 mart 2020 (CET)
To ti se samo čini da je preglomazno. Prvo, italijanska infokutija (it:Italia) je kraća od engleske (en:Italy). Drugo, italijanska ima puno prelamanja teksta, kod labela lijevo i dati desno, što je nepotrebno čini većom. Treće, italijanska rabi veći font od engleske i trenutne srpskohrvatske, što se da uskladiti (npr. vidi kakav je kod {{Infokutija vodotok}}). I pomalo, ne govorim da bi mijenjao infokutiju sutra, ima vremena. Garantiram da ne bi niti jedan parametar bio izgubljen. Čak ni ono automatsko dodavanje karte što je nažalost tvojim promjenama izgubljeno. --Orijentolog (razgovor) 14:25, 14 mart 2020 (CET)

Predlažem da se svi ovi doprinosi doprinosi pobrišu jer radi se o kopipejstanju sa sr.wiki bez trunke pažnje o lokalnim pravilima. --Orijentolog (razgovor) 14:47, 11 mart 2020 (CET)

Ovaj članak bi trebalo preimenovati, nigdje se ne rabi "muška" niti ono "iz" ispred godine. --Orijentolog (razgovor) 01:35, 22 mart 2020 (CET)

Da, u svim slučajevima reprezentacija podrazumijeva se da su muške, jedino ženske nose pridjev. Što se drugog tiče, bio bi presedan da ostane ovako jer sve ostalo se stavljalo ili bez "iz" ili sa zagradama. Pamtim sličan slučaj s člankom Plesna epidemija iz 1518. što sam preusmjerio prije mjesec dana. Radi se o nazivu događaja, poput hrpe bitaka i ratova. U ovom konkretnom slučaju ne radi se (samo) o frazi nego (i) o službenom nazivu reprezentacije. --Orijentolog (razgovor) 03:01, 22 mart 2020 (CET)
A da slijedimo rješenje sa sr/hr, Dream Team? Primarno je značenje definitivno, a od njega su odustali na en.wiki samo zato jer imaju članke o svim olimpijskim reprezentacijama po godinama (dakle usklađivanje), što nema nitko. --Orijentolog (razgovor) 03:55, 22 mart 2020 (CET)

Pliz redirekt: Saobraćaj u PortugalijiSaobraćaj u Portugalu. --Orijentolog (razgovor) 08:29, 26 mart 2020 (CET)

ClanakUredi

Ja se izvinjavam na smetnji zasto je clanak o Djecijem pozoristu RS obrisan?

Hvala unaprijed, Jelena

Alessandria, AlessandriaUredi

Poštovani kolega molim Vas da obrišete stranicu Alessandria, Alessandria jer takvo naselje ne postoji u Italiji, to je napravio Dcirovoc bot, i napravio puno zbrčke, jer se sve linkalo na njega. Ja sam pronašao vlastiti članak Alessandria koji je njegov bot preusmjerio na Alessandria, Pijemont pa je vodio prema nigdje...

--Vitek (razgovor) 23:36, 11 mart 2020 (CET)

Promjena (brisanje)istinitog sadrzajaUredi

Pozdrav,prije svega nenamjeravam sa porukom nista ruzno navesti niti zloupotrijebiti,tice se sadrzaja stranice 3krajiska brigada o biografiji boraca,pokusao sam nadomjestiti zasluge istinitog sadrzaja za svog djeda,i to samo malim djelom cjelokupnog istinitog.prije svega trazim ispomoc kako da uvedem biografiju a da to nebude smatrano samo gledanje sa mog gledista kao osnovano i istinito,i da mi pomognes da ubacim istinitu fotografiju koja ce razuvjeriti valjanost istoimene biografije,nazalost nije uvedena u neku stranicu al fotografije su istinite i pravosnazne..hvala na razumjevanju.izbrisao si 10.2 oko. 20-45min.Nadam se pozitivnom odgovoru

RukaUredi

Molim te, preimenuj u "Šaka". Naime, šaka je dio ruke, kao stopalo noge. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 15:51, 15 mart 2020 (CET)

Postovani, zamolila bih Vas ako je to moguce da mi vratite clanak na temu Uticaji vizantijskog na srpsko srednjovekovno pravo.
Clanak nece biti objavljen, samo mi je potreban tekst, to jest ceo izgled clanka. Radi se o tome da je to clanak koji se radi umesto kolokvijuma zbog ove vanredne situacije. Ili da mi posaljete na mejl celokupan rad, hvala unapred. Nadam se da cete mi izaci u susret. 
Milica Brstina
mejl: milicabrstina@gmail.com

Stevo PopovicUredi

Zasto ste obrisali stranicu? CSAkademija (razgovor) 23:25, 29 mart 2020 (CEST)

Jer se radi o besmislenoj reklami osobe koja ne udovoljava kriterijma relevantnosti ove Wikipedije --E.A.Poe 23:35, 29 mart 2020 (CEST)

Biti Dekan Fakulteta, predsjednik uredjivackog odbora, clan etickog komiteta, i dr. i dr. Medjunarodno prepoznat naucnik i sl. Sta je kriterijum, da bi neko zadovoljio? Kao prvo, nije u redu ukloniti nesto bez upozorenja, jer je ulozen trud, trebalo je dati sansu da se iskopira napravljeni materijal, ili izmijeni. Mnogo manje bitnih imena se nalazi na Wikipediji. Novi sam ovdje, pa ne znam da li svako svakome moze ukinuti stranicu na ovaj naci, ili Vi imate neka administratorska prava. Ako ih i imate, zamolio bih Vas da mi vratitie uradjenu stranicu

Pretpostavljam da ne ovo mjesto za rwzgovor. Kao prvo, novi sam, jos nisam usao u pricu, ali sam vremena potrosio poprilicno, pa mi tesko pade brisanje u prvom momnetu, tako nesto nisam ni sanjada moze da se desi. Brisanje nisam uradio, nego sam prebavio na razgovor da biste vidjeli. Posaljite mi tekst stranice na office@csakademina.me Hvala.

P.S. ako imate neke smjernice ne bi ni to lose bilo jer sam dobio zadatak da pripremim niz clanaka pa da mi se ne ponovi danasnja neprjatnost da se malo uputim. CSAkademija (razgovor) 00:37, 30 mart 2020 (CEST)

office@csakademija.me - pogrijesih jedno slovo CSAkademija (razgovor) 00:38, 30 mart 2020 (CEST)

SADUredi

Spominjao si to već. Nemam ništa protiv ideje ako budeš sve mijenjao sam i to bez grešaka (hihi), međutim, jesi siguran da je to "greška" i "neenciklopedijski"? Pogledaj npr. sr:Категорија:Спорт у САД i potraži jugoslavensku literaturu uokolo, rabi se SAD i s padežima. Ne može nam vodilja uvijek biti tuđmanističko slovničarstvo. --Orijentolog (razgovor) 15:21, 31 mart 2020 (CEST)

Meni je najbolje Igrački evropski prvaci..., Trenerski evropski prvaci... --Orijentolog (razgovor) 13:34, 2 april 2020 (CEST)
Mogu i zagrade, nije mi mrsko. Treća opcija su zarezi. Najgora je s onim nestandardnim, kvazicrtičnim (kratkim) povlakama, kojih još ima kod naslova nekih nagrada. --Orijentolog (razgovor) 13:41, 2 april 2020 (CEST)
Važi. Generalno nije greška ni jedno niti drugo, imamo slučajeva. --Orijentolog (razgovor) 13:48, 2 april 2020 (CEST)

Pa valjda isto kao kod Političari DR Kongo‎, Političari Burkine Faso‎, Političari Obale Slonovače‎... :) --Orijentolog (razgovor) 00:57, 5 april 2020 (CEST)

Prikazuju li se tebi jezični interlinkovi? Meni u određenim člancima više ne, npr. Lala Mustafa-paša i Kategorija:Osmanski Egipat. Prvo neka fatalna greška, sad i ovo. Da čovjek ne povjeruje, kakvi "stučnjaci"! --Orijentolog (razgovor) 01:50, 7 april 2020 (CEST)

Anglo-egipatski rat je definitivno imao interwikije, sjećam se kad sam nekidan uređivao egipatsku kategorizaciju, mislim da si sad napravio duplikat. Ukratko, neki mediokritet je petljao i tehnički devastirao puno toga, možda se popravi samo, a ako ne onda prijaviti slučaj višoj razini. --Orijentolog (razgovor) 02:27, 7 april 2020 (CEST)
Znam, i meni rade na nekima, ali na drugima ne. Duplikat je sigurno jer imam iskustva od prije par minuta, pokušao sam povezati članak Lala Mustafa-paša sa istoimenim srpskim i prošlo je uspješno, međutim, kada sam vidio da postoji stara stavka onda sam izbrisao. Drugim riječima, interwikiji postoje na Wikidati, ali ih određeni članci više ne prikazuju. --Orijentolog (razgovor) 02:36, 7 april 2020 (CEST)
Evo, pronašao sam staru stavku i za rat. --Orijentolog (razgovor) 02:40, 7 april 2020 (CEST)
Taman dopunih kategoriju Kategorija:Star Trek: The Animated Series i nakon izmjene, interwikiji nestadoše. Tada se dakle događa defekt. --Orijentolog (razgovor) 02:50, 7 april 2020 (CEST)

"Jugoslavenski" kod biografija i ostalog implicira SFRJ, dakle primarno je značenje, tek onda obuhvaća i kraljevinu. Poželjno je da za potonji slučaj postoje specifične kategorije poput Političari Kraljevine Jugoslavije, ali ne i Političari SFRJ. Nadam se da se ti, @OC Ripper: i ostali slažu oko toga. Glede sportista, pamtim da sam ubacivao u oboje, v. npr. Đurđica Bjedov, s tim da "hrvatski" implicira socijalističku republiku, ne nekakvu etničku odrednicu. --Orijentolog (razgovor) 16:58, 11 april 2020 (CEST)

Aha, tek sad bolje vidim ono uvodno. Ne bi komplicirao da se jugoslavenske sportske biografije razdvajaju na tri, to nisam vidio nigdje. Neka vodilja bude organizacija na srpskoj i engleskoj, vjerujem da je ista. --Orijentolog (razgovor) 00:07, 12 april 2020 (CEST)
1. Prema ovom gore, političari da, sportisti ne. 2. Bivša država je prioritet, npr. kod Koraća obavezno ide jugoslavenski, srpski je sporedno. --Orijentolog (razgovor) 00:19, 12 april 2020 (CEST)

Pošto ti bolje stojiš s pravno-mutivodaškom terminologijom, što je ovdje najbolje za Category:Treaties by country? Kategorija:Međunarodni ugovori po državama ili nešto drugo? --Orijentolog (razgovor) 00:30, 12 april 2020 (CEST)

Treba mijenjati i čitav šablon kronologije, tako da sam išao na staro. --Orijentolog (razgovor) 02:34, 13 april 2020 (CEST)

Pitanjce oko sitnice. Vidio sam ovu izmjenu kojom je učinjen razmak između šablona životnog vijeka i kategorija, pa me zanima postoji li ikakva tehnička prednost za to? Naime, znam da je to radio ranije i Kolega, ali nikad nisam skužio zašto. Osobno, uvijek sam ih stavljao spojeno na vrhu kategorija, budući da Lifetime u tehničkom smislu jest šablon, ali služi isključivo za kategorizaciju. Također i zbog vizualne preglednosti za kod uređivanja unutar članka, tako se jasno vide tri grupe (vanjske veze, navigacijske trake i kategorije). Dva ekstremna primjera su Vitek i Konkvi, prvi je nekad sve zbijao odnosno drugi sve razdvajao, a ja se na to vizualno pogubim. Pitam jer stvarno ne znam, mlad i zelen, štaš. :) --Orijentolog (razgovor) 08:46, 16 april 2020 (CEST)

Hamid CilerdzicUredi

iz kojih razloga ste izbrisali stranicu ?

Treća košarkaška muška liga 2018./2019.Uredi

pozdrav!

neznam zašto je moja objava skroz obrisana?

Vidim vaše korisničko ime pa me zanima razlog brisanja?

MERS (bolest)Uredi

Hi Edgar Allan Poe, this is Aeternus from English and Albanian Wikipedias :) I saw you just deleted MERS (bolest), which was written by a participant/volunteer of our programme Ponder / Wiki Academy which is supported by UNICEF Office in Kosovo. The point of the workshop is to teach youngsters in Kosovo how to write articles for Wikipedia. While Albanian speaking participants are publishing their articles on Albanian language Wikipedia, Serbian speaking participants will have to publish their articles on Serbocroatian Wikipedia. Participants are instructed to post their articles first on their sandbox, however I saw that user:Dragan_Sentic wrongly posted it on the mainspace. They will improve their article and when finalized, they will post it on the mainspace again, this time including references and formatting. I just wanted let you know of this. Thanks! --Aeternus (razgovor) 17:40, 15 april 2020 (CEST)

Brisanje stranice APA Agencije.Uredi

Poštovani, Obrisali ste našu stranicu. Molimo Vas da obrazložite razlog brisanja stranice. Ako ste u prilici pošaljite nam mail: mirza.fpn@gmail.com ili pošaljite poruku na tel. +387 61 440 290

Svako dobro i Lp.

Centar za poticanje darovitosti RijekaUredi

Poštovani, zbog čega ste mi obrisali stranicu od Centar za poticanje darovitosti Rijeka koju nisam stigla ni dovršiti od jučer do danas, a trebala se bazirati na terminologiji darovitosti i institucijama i organizacijama koje se bave tim područjem u Europi i svijetu? Ne razumijem u čemu je problem?

Lijepi pozdrav

Yamamoto TsunetomoUredi

Važi, samo strpljenja prijatelju. Greške se dešavaju, a članak postaje sve bolji i bolji. Pozdrav! --Mladifilozof (razgovor) 15:15, 18 april 2020 (CEST)

Glede ovog, smatram da bi trebao ići fonetski oblik (Jamamoto Cunetomo) jer radi se o ličnosti iz 18. vijeka. Službena pravila preslovljavanja su OK za ličnosti nakon 2. svj. rata, barem prema hrvatskoj enciklopedistici (ne i srpskoj), ali za ličnosti prije tog doba čak se ni hrvatska ne drži tih pravila. --Orijentolog (razgovor) 07:29, 6 maj 2020 (CEST)

Sve je to meni jasno, međutim, nema tog argumenta koji me može uvjeriti da jedan Konfucije, Peking ili Šangaj budu naslovljeni po nekakvom novom kineskom pravilu preslovljavanja. Htjeli mi to ili ne, odstupanja će uvijek biti (kao npr. Beč i Sankt Pölten), pogotovo za historijske ličnosti iz prohujalih vjekova i s različitim adresama, za koje pravila današnjih država nikako ne mogu biti mjerilo. Recimo, Turci koriste latinicu, dok egipatski arapski također ima svoja pravila (što si sam mijenjao kod Sisija), i što sada recimo s Ibrahim-pašom iz 19. vijeka? Ide li udomaćeno ime, turska latinica ili egipatsko pravilo? Grčka ili albanska svojatanja ćemo ignorirati. Mogu se prisjetiti još stotinjak takvih slučajeva s Bliskog Istoka, pa i u Europi, a našlo bi se siguran sam i u Istočnoj Aziji. Po meni, naslovljavanje drevnih istočnoazijskih careva po današnjim pravilima ima isto smisla kao i pisanje osmanskih sultana na modernoj turskoj latinici. Ako tu postoje razlike, onda ne vidim argument da isto ne bude i s Dalekim Istokom. --Orijentolog (razgovor) 17:03, 8 maj 2020 (CEST)

Za slučaj evropskih ličnosti nemam većih prigovora, znam da postoji više domaćih oblika, pa ajd. Ranije sam potražio fonetsko ime tog Japanca i nađog ga, dakle postoji, ali priznajem nije toliko udomaćen. Također, padaju mi na pamet primjeri kada bi neku iransku historijsku ličnost ponekad naveli u literaturi, no s potpuno pogrešnim imenom, kako god okrenuo. Navodi dakle mogu i ne moraju biti mjerodavni, a udomaćenost je relativan pojam za brojne ličnosti i to predstavlja dodatan problem. Ako one problematične granice između starih imena i današnjih pravila ne bude za dalekoistočne, za egipatske ličnosti ipak mora biti jer ne mogu prihvatiti da se ličnosti iz npr. fatimidskog perioda, neudomaćene u literaturi, pišu sukladno današnjim egipatskim pravilima. Nastao bi neviđen kupus... --Orijentolog (razgovor) 18:19, 8 maj 2020 (CEST)

20.04. Na današnji danUredi

Poštovani,

zanima me zašto ste uklonili moju uredbu o Hitleru? Nije mi jasno. Molim vas da mi objasnite.

Lp Viktor350 (razgovor) 17:26, 21 april 2020 (CEST)

Statut grada KotoraUredi

Dobar dan,

Upravu ste, u pitanju je fakultetski projekat, voleo bih da mi kažete, ako Vam nije teško, šta i kako treba da izmenim, nikada ranije nisam radio nešto slično i nemam iskustva.Molim Vas kontaktirajte me na mejl darko821mandic@gmail.com

Srdačan pozdrav

IzborniciUredi

Pa ajd, jest improvizacija, ali neka bude. Sjetim li se štogod pametnijeg kasnije, budem ti žugao. Naravno. --Orijentolog (razgovor) 07:40, 5 maj 2020 (CEST)

Preminuo Bekim SejranovicUredi

Poštovanje,

Zamolila bih Vas da na Wikipedia postavite fotografiju pokojnog Bekima Sejranovića, jer sam primijetila da nedostaje. Hvala unaprijed.

Re: ManoviUredi

Ako se dobro sjećam, ja sam te menove trpao u sve i to mi se čini prikladnim rješenjem. Jest da betmen potječe iz stipa, ali najpopularniji je zbog filmova, zbog čega mi se trpanje pod razno čini sasvim logičnim. Izuzetak bi bili specifični članci (Batman na filmu i sl.) ako do toga uopće dođe. --Orijentolog (razgovor) 22:32, 22 maj 2020 (CEST)

Što ćeš kad je šišmišoliki popularan... svejedno mi se čini boljem rješenjem od izbjegavanja ekranizacija, novelizacija, itd. --Orijentolog (razgovor) 04:55, 26 maj 2020 (CEST)
Metni ga i u stripovske ako strip ima kakav značaj (recimo za članak). Predzadnja strana Slobodne se tu ne računa. :) --Orijentolog (razgovor) 16:14, 26 maj 2020 (CEST)

Nemam ništa protiv. Ako mi u glavu udari što "pametnije", javim. --Orijentolog (razgovor) 14:07, 25 juni 2020 (CEST)

Birsanje stranice Dragana KojserinaUredi

Pozdrav,

Vidim da je obrisana stranica https://sh.wikipedia.org/wiki/Dragana_Kosjerina pa me zanima zašto i kako možemo zajedno da radimo na tome da Vikipedija bude bolja i potpunija? Objašnjenje je da je ndeovoljno značajno, uz napomenu o infokutiji i tome da postoji jedan urednik.

1. Zar nije uredniku posao da uredi, ne samo da obriše? Time bi bila popunjena infokutija, a bila bi i dva urednika na stranici, najmanje.

2. Do kraja aprila se pričalo o povećanju broja članaka o ženama, a vi ih brisanjem smanjujete.

3. Infokutija mi se čini da ne funkcioniše baš kako bi trebalo za sranice na srpskohrvatskom, ali to ću dodatno pogledati, nadam se da ćete i vi, to je zaista važno za Vikipediju.

Dodatno, postalo mi je sada ovo zanimljivo, tako da ću uzeti na sebe da uredim još članaka na temu televizija u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Nadam se da ćete mi pomoći u tome i na raspolaganju sam vam ukoliko želite da zajedno povećamo sadržaj na lokalnim stranicama Vikipedije.

Hvala unapred i nadam se da mi možete pomoći da Vikipedija bude još bolja.

Veliki pozdrav,

Srđan Erceg @serceg

TNGUredi

Riječ "serije" u naslovu kategorije za epizode mi se čini malo suvišnim, ali nema veze. :) Inače, ne bih dijelio kategorije po sezonama, barem ne zasad. --OC Ripper (razgovor) 15:53, 9 juni 2020 (CEST)

brisanje moje stranice.Uredi

dobar dan edgar allan poe molim vas dami ne brišete stranicu ako je ikako mpguče dajw vratite .

ne razzmumijem žašto mi netko od admistatora svakih mjesec dana obriše stranicu. lp pozdrav saštovanjem vaš peirr.

Zašto je obrisan Tools for Action i to bez obavijesti?Uredi

Zašto je obrisan Tools for Action i to bez obavijesti? https://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Posebno:Evidencije&page=Tools_for_Action

Jalovišta u SrbijiUredi

Poštovani korisniče, koji su razlozi za brisanje stranice Jalovišta u Srbiji koju je objavljena sinoć? Stranica mi je potrebna kao deo ispita kako bih mogla da položim. Da li postoji mogućnost da se vrati ili bar da mi prosledite na mejl članak?

Poništenje: Kraljevina Hrvatska u realnoj uniji sa Madžarskom na kartiUredi

" dok je Hrvatska stavljena u sklopu Kraljevine Mađarske (dio koje je i bila), a koja već postoji u detaljnom opisu)"

U vremenskom razdoblju u kojemu je karta smještena, kako piše: 1190. Engleska i Francuska su bile u Realnoj iliti Personalnoj uniji, no Francuska je još uvijek na vašoj karti. Mislim da je primjer jasan, "u sklopu" je previše generalan pojam, u zanatu razlikuje se sklop države i sklop krune - "https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%99%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%A5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0_(925%E2%80%941102)": где је имала своју аутономију, али је изгубила независност. "(dio koje je i bila)" ovo ne razumijem, u tom vremenu jest.

Za referencu uzmite https://en.wikipedia.org/wiki/High_Middle_Ages isti artikl ali sa Engleske wikipedije gdje se nalazi ista karta iz koje je i ova uzeta, tamo je sve navedeno kako treba biti. Za Pactu Conventu da, u pravu je, nisam znao da se samo usredotočuje na globalne, a ne samo Europske, sitne probleme. Ali za ovo prije, ne znam za vas, ali malo vonja ka naklonošću.

Lp.

Gdje je problem? kako da ne xD balavac?Uredi

Hrvatska liberalna demokratska stranka osnovana je dana 23. lipnja 2020. godine, a registrirana pri Ministarstvu uprave 07.07.2020. pod rednim brojem 366 pogledaj sam https://registri.uprava.hr/#!stranke

Novosadski partizanski odredUredi

Razlog brisanje stranice o Novosadskom partizanskom odredu je..?

SlikaUredi

Zdravo E.A. Poe. Imam pitanje, zašto ne mogu postaviti sliku, čak iako joj dam šablon "infoslika" i licencu? Već dugo pokušavam postaviti jednu sliku, ali svaki put kad pokušam, ne dopusti mi jer "postavljam praznu datoteku". Imjusttherediting 21:55, 15 august 2020 (CEST)

Hrvatska udruga Nogometni sindikatUredi

Pozdrav,

Jučer sam kreirao wiki stranicu za Hrvatsku udrugu "Nogometni sindikat" i vidim da je obrisana s vaše strane. Zamolio bih za pojašnjenje zašto je stranica obrisana?

Srdačan pozdrav

Mogu li dobiti dopuštenje za modifikaciju šablone Šablon:Infookvir F1 utrka?

Možeš pokušati pa ćemo vidjeti :) --E.A.Poe 12:35, 21 august 2020 (CEST)

Trebalo bi odključati uređivanje, a promjene koje bi uveo su: uklanjanje rezulata posljednje utrke i proširenje podataka o stazi odnosno uvođenje vremenskih rekorda vremena po krugu

Evo, otključano ja. Pa ćemo vidjeti sve :) --E.A.Poe 12:49, 21 august 2020 (CEST)

Evo, modificirao sam šablonu F1 utrka i uredio VN Belgije sa novom šablonom. Ostale utrke ću urediti sljedećih dana. Javite da li je OK?

TerminiUredi

Ćao. Meni su oba termina jednako dobra, pa ih obično prenosim kako su data. Jednostavno, ne osećam se dovoljno pozvanim da određujem koja reč je bolja za naš jezik od neke druge, i nisam siguran da je primereno to rešavati ad hoc dogovorima dve osobe. Ali u svakom slučaju, ako postoji neka šira smernica, rad sam je prihvatiti. --Mladifilozof (razgovor) 12:18, 23 august 2020 (CEST)

Baš si me poslije sieste zaskočio... ajme. Ajd nek bude kako trenutno jest. Termine (i MF-ove slike) bolje je rješavati kad se nakupe, lakše i brže je. --Orijentolog (razgovor) 15:15, 23 august 2020 (CEST)

Molim urednika Edgara Alan Po,da skine zabranu sa stranice Novo Poljanec, pošto je prošla vremenska zabrana od dve nedelje, a moja identifikacija je nova. U koliko jo još nešto neophodno, molim da mi se na pogodan način saopšti.Memento234

8 Ball PoolUredi

Ako možeš vrati ovaj članak jer si ga izbrisao s pogrešnim razlogom. --5.43.102.127 19:35, 30 august 2020 (CEST)

Vodopad, Slap, SlapoviUredi

Poštovani kolega Edgare

Molim te ubi dvostruke, trostruke linkove za Vodopad, Slapove itd, jer to nije isto. Ja imam spreman artikl Slapovi - kaskade, al ga nemam kako staviti.

--Vitek (razgovor) 11:56, 14 rujan-септембар 2020 (CEST)

Daj ubi link na NakadaUredi

Kolega OC Ripper napravio je popriličnu zbrčku sa artiklom Naqada i dvostrukim preusmjerenjem na Nakada. Naqada bi se trebala zvati Kultura Nakada, a Nakada (engl. Naqada) je grad koji ima 25,561 stanovnika (a ne selo).

Unaprijed hvala --Vitek (razgovor) 22:56, 22 rujan-септембар 2020 (CEST)

Obrisali ste mi stranicu odmah nakon objave??Uredi

Poštovani admin Edgar, obrisali ste moju stranicu "Goran Molnar" (Goran EM). Molim Vas ljubazno da mi putem mejla obrazložite razlog brisanja stranice. Standardi su ispoštovani maksimalno i dosta linkova je postavljeno kroz tekst. Izgleda da "slobodna enciklopedija" ipak nije slobodna?!

Bilo bi sasvim uredu da mi pošaljite mail na amplitudadigital@gmail.com ili pošaljite na m.amer91@gmail.com detaljnu poruku uz informacije kako ponovo objaviti isti sadržaj. Skoro dva sata sam uređivao i sve lijepo odradio, nije apsolutno uredu da obrišete. Kao novinar vam garantujem da ste prekršili standard "slobodna enciklopedija".

Zahthevam da tekst vratite u izvornom obliku i da mi putem mejla pojasnite šta da poboljšam u objavi. Nije lijepo tek tako obrisati a sve je urađeno uz maksimalno truda i opreza da se ne krše pravila.

Lijep pozdrav, Amer M. Amkowiki1 (razgovor) 11:12, 23 rujan-септембар 2020 (CEST)

We sent you an e-mailUredi

Hello Edgar Allan Poe/13,

Really sorry for the inconvenience. This is a gentle note to request that you check your email. We sent you a message titled "The Community Insights survey is coming!". If you have questions, email surveys@wikimedia.org.

You can see my explanation here.

MediaWiki message delivery (razgovor) 20:45, 25 rujan-септембар 2020 (CEST)

For your fast deletion of female conductor Darjana Blaće Šojat...Uredi

...I do not want to try to argue, as you do not seem to ever respond to any of your talk page questions, but just for-the-record she would be only active and known female conductor from this region on wikipedia. The other one from Croatia is the pioneer from mid 20th century with less prominence https://sh.wikipedia.org/wiki/Ivana_Fi%C5%A1er ... however I write this in English and will direct to this people from other Wikipedia projects! Zblace (razgovor) 22:36, 28 rujan-септембар 2020 (CEST)

Speedy deletionUredi

Why we need this page when we have no sublists? 217.117.125.72 21:06, 29 rujan-септембар 2020 (CEST)

PitanjeUredi

Bok, opet ja. Nedavno sam dovršio onaj nesretni članak My Little Pony: Friendship Is Magic. Ovaj, postoji bosanska verzija serije, i ne znam bili trebao dodati informacije o toj verziji kao što sam dodao za srpsku i hrvatsku. Ima mi smisla dodati info o srpskoj i hrvatskoj verziji jer ovo jest Srpskohrvatska Wikipedija, ali ne znam baš jeli potrebno dodati info o bosnaskoj verziji. Što ti misliš? Korisnik:Imjustthere 21:16, 6 oktobar 2020 (CEST)

Brisanje članka Bane KrstićUredi

Na osnovu čega članak nije dovoljno značajan, kada se radi o izvođaču sa preko 15 albuma. Mogao sam da vidim na SH WIK i mnoge sporedne ličnosti da imaju članak, a ne muzičar koji je poznat široj javnosti. Neulazim u njegovu vrstu muzike i njegovo političko delovanje.--Smiroje (razgovor) 01:57, 11 oktobar 2020 (CEST)

@Edgar Allan Poe mislim da je bitno imati glavni sadržaj članaka po čemu je poznat Krstić, što sam i uradio. A to dali je politički angažovan i to sam naveo, to ne treba da bude primarni prioritet članka. Takođe, postoje razni članci osoba koje su dostigle u određenom momentu širu popularnost javnosti. Nezavisno dali su starlete, političari, kriminalci ili pak muzičari. Smatram da je neosnovano članak obrisan. I nisi naveo valjan razlog brisanja članka--Smiroje (razgovor) 09:35, 11 oktobar 2020 (CEST)

@Edgar Allan Poe kako hoćeš ti si administrator, mislim idalje da članak prelazi značaj. Takođe, koliko sam upućen u pravila Vikipedije, mislim da si tu napravio grešku. Naveo si razlog uređivač jedan korisnik, pa normalno da je jedan kad si obrisao članak za samo nekoliko sati od pisanja. Da je ostao duže možda bi još neki korisnik uređivao članak.--Smiroje (razgovor) 02:44, 12 oktobar 2020 (CEST)

Upit za stranicu "Goran EM"Uredi

Poštovani,

Zašto kao stručni suradnici pjevača Gorana EM-a ne možemo normalno dodati stranicu za pjevača kojeg radimo članak? Stvarno ne razumijemo vaše stavove... Molimo vas da možemo normalno urediti stranicu i da možemo raditi na miru.

Lp, suradnik pjevača Gorana EM-a Goran Molnar (razgovor) 19:04, 23 oktobar 2020 (CEST)

Prostorni plan Federacije BiHUredi

Zašto ste izbrisali stranicu Prostorni plan Federacije BiH koju sam sinoć napravio? Kao neko ko ima doktorat iz prostornog planiranja smatram da je značajno da ta stranica ostane, svestan sam da njen enciklopedijski značaj može biti upitan, ali relevatnost tog dokumenta nije upitna, posebno je interesantan sa aspekta složenosti političko-administrativnog ustrojstva Bosne i Hercegovine. Državni dokumenti prostornog planiranja su veoma bitna kategorija i stoga postoje stranice za njih. Iako ovaj dokument još uvek nije usvojen, ta činjenica predstavlja poseban kuriozitet. Informacija o ovom dokumentu je značajna sa aspekta struke, a potrudio sam se da članak ima elemente koje je potrebno da ima, na kraju krajeva imam dovoljno iskustva na Vikipedijama i smatram da bi bilo korektno da ste bar započeli razgovor pre nego što ste izbrisali članak. Mislim da bi bilo najbolje da vratite članak, a ukoliko se ne slažete, spreman sam za razgovor. Unapred se zahvaljujem na odgovoru.--Sinissa (razgovor) 22:12, 1 novembar 2020 (CET)

Pogrešno ste shvatili, nisam sam sebi dao odgovor, nego sam pokazao razumevanja za vaše nepoznavanje materije. Naravno da enciklopedija nije arhiva. S obzirom da sam upućen u materiju, ukazujem na to da je članak značajan. Nije to članak o prostornom planu jedne opštine ili o urbanističkom planu jednog grada, već o dokumentu prostornog planiranja na nivou entiteta koji ima sistemski značaj, bez obzira što dokument nije usvojen on predstavlja generički pojam kao tip dokumenta prostornog planiranja.--Sinissa (razgovor) 11:19, 2 novembar 2020 (CET)
Nema potrebe da se ponavljate. To je vaš subjektivni stav o temi za koju očigledno niste kompetentni niti se trudite da je razumete.--Sinissa (razgovor) 14:44, 2 novembar 2020 (CET)
Nemam nameru dalje da se raspravljam sa vama. Kada je prostorno planiranje tema pretpostavljam da je moj stav objektivniji, što vidim da vas ne zanima. Sapienti sat.--Sinissa (razgovor) 15:32, 2 novembar 2020 (CET)

Slika i stranica za razgovorUredi

Ako možeš, otpremi pa dodaj sliku u članak Inseparable (film). Eventualno, izbaci „Inseparable_FilmPoster.jpeg” iz parametra |slika= u članku. Hvala. --5.43.72.55 07:49, 7 novembar 2020 (CET)

I napravi Razgovor:Inseparable (film) sa sadržajem „{{stranica za razgovor}}{{prevedeno|en|Inseparable (film)|verzija=987464152|unesena_verzija=41026527}}”. Meni izbaci grešku (Ova akcija je automatski identificirana kao štetna. Nekonstruktivna...) jer neki filter pogrešno blokira... --5.43.72.55 07:56, 7 novembar 2020 (CET)

Vanja ZvekanovUredi

Nov sam sto se tice pravljenja clanaka na vikipediji. I prvi put mi se desilo da mi je stranica obrisana uz ostavljenu sledecu poruku:

"Ova stranica je obrisana. Registar brisanja, zaštite i premještanja stranice je prikazan ispod.

00:37, 15 novembar 2020 Edgar Allan Poe razgovor doprinosi je obrisao stranicu Vanja Zvekanov (Nedovoljno značajno: dok se ne pojavi na sr.wiki nema smisla) (zahvali se)."

Interesuje me u cemu je tacno problem i kako da ga resim?

 --Da li to onda znaci da treba prvo da napravim clanak na srpskom jeziku, i ukoliko on tamo bude odobren, bice i ovde? Stranica je koja je uradjena na engleskom jeziku je odobrena i ulinkovana.
 -- Napravljena je na srpskom Vikipedija za Vanju Zvekanova (https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D1%9A%D0%B0_%D0%97%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2), zanima nas kada će biti vraćen članak na srpskohrvatskom?

DiEM25Uredi

Pozdrav Alene,

Izbrisali ste mi stranicu koju sam juče počeo prevoditi - DiEM25. Mogu li znati o čemu se radi?

Hvala.

Gunter PauliUredi

Hello, May I please kindly ask you why you deleted this entry https://sh.wikipedia.org/wiki/Gunter_Pauli ? thank you Freemanbat (razgovor) 13:04, 26 novembar 2020 (CET)

Brisanje stranicaUredi

Čovjek umislio da je Bog otac pa određuje šta je bitno a šta nebitno i briše stranice koje nemaju nikakve greške i napisane su po pravilima. Jarane, spusti se malo na zemlju i iskuliraj. Pozdrav.

Vraćanje mrtvih vezaUredi

Zašto vraćate spoljašnje veze koje više ne postoje i uklanjate relevantne veze koje su postavljenje umjesto njih?

Sakriti?Uredi

Sakriti ovu izmenu? --Igor Windsor (razgovor) 18:09, 7 decembar 2020 (CET)

Izabrani članciUredi

Možemo li zastanuti s predlozima za izabrane članke? :) Tj. može li se jedan od sledećih - kopiran s neke od srodnih wikipedija - zameniti člankom Renesansa u Škotskoj, koji je marljivo pisala Duma, a ja ga pre nekoliko dana završio? Ima još izvrsnih članaka koji su izvorno napisani ovde, pa možda malo usporiti s predlozima? :) Veliki pozdrav, --Igor Windsor (razgovor) 19:09, 11 decembar 2020 (CET)

Promenićemo ritam, onda. :) Ništa strašno, možemo za početak da se vratimo na 2 članka mesečno. Ali, hajde, neka ide do kraja godine to što je planirano, a u međuvremenu da pogledamo pažljivije šta može od 1.1.2021, ok? --Igor Windsor (razgovor) 00:56, 12 decembar 2020 (CET)

ReformacijaUredi

Ovako, napravio sam zbrčku, a nemam ovlasti brisati stranice, pa imam molbu. :) Molim te, obriši stranicu Reformacija, pa tamo prebaci stranicu koju sam greškom otvorio kao Korisnik:Reformacija (dakako, bez ostavljanja preusmerenja). Tako će se očuvati istorija članka i videti da ga je započeo Wolmar. Hvala unapred, --Igor Windsor (razgovor) 21:09, 17 decembar 2020 (CET)

Hvala mnogo! --Igor Windsor (razgovor) 21:25, 17 decembar 2020 (CET)
A kad si već pri tastaturi, možeš i blokirati ovog ponija. --Igor Windsor (razgovor) 21:37, 17 decembar 2020 (CET)

IHF Svjetsko prvenstvo 2021.Uredi

Ti, vidim, pišeš izabrane članke godinu dana unapred. :D Ne bi li bilo bolje staviti "rukomet" u naslov članka, budući da ovo "IHF" može značiti stotinu stvari? "Svjetsko prvenstvo u rukometu za muškarce 2021." ili tako nekako? --Igor Windsor (razgovor) 18:06, 31 decembar 2020 (CET)

Znam samo to da ja nisam imao pojma o čemu je članak dok ga nisam otvorio i počeo čitati. :) Na engleskom je 2021 World Men's Handball Championship. "IHB" se, vidim, ne spominje ni u logo-u. Razmisli malo kako bi bilo najbolje promeniti, ali stvarno mislim da bi se reč "rukomet" morala pojaviti u naslovu. :) Btw. Srećna Nova godina i čestitke na višegodišnjem (višedecenijskom?!) radu! --Igor Windsor (razgovor) 18:14, 31 decembar 2020 (CET)
A pa može i "rukometno", makar kao privremeno rešenje, dok neki pametniji od nas dvojice ne smisle nešto bolje. :) --Igor Windsor (razgovor) 18:21, 31 decembar 2020 (CET)
"... za muškarce"? Ili "IHF Svjetsko muško rukometno prvenstvo 2021." (malo rogobatno, doduše)? Ili i žene učestvuju? Vidim da na en.wiki piše "Men's"... Ja ti se u sport razumem kao filozof u automehaniku, samo sam primetio da bi naziv morao biti malo precizniji. Ali ne pretendujem da budem utemeljitelj neke opšte nomenklature u tom području. Nismo još ni imena vladara do kraja rešili. :P --Igor Windsor (razgovor) 18:35, 31 decembar 2020 (CET)
Ts, ts ts, rodna diskriminacija na delu. To budemo rešili do kraja 2021. ;) --Igor Windsor (razgovor) 18:41, 31 decembar 2020 (CET)

GradUredi

Prvo, nauči se potpisivat. Nismo u polju. Drugo, grad bi bio Burdž al-Arab, prateći fonetizaciju i ovdašnju praksu, koju si već godinama unatrag zas****ao po biografijama. Treće, lagao bi da ti želim sreću za novu, pa neću. :P --Orijentolog (razgovor) 02:26, 1 januar 2021 (CET)

Čisto tehnički, ne moraš se potpisivat, dobro prepoznajem rukopise. Od seldžučkih iluminiranih manuskripta pa nadalje, recimo ovog gdje sam decidirano napisao da se radi o "alter-egu ustaše-van-ormara s hr.wiki", što je recentno i potvrđeno. I mani se tih suptilnih partijskih poziva, lišen sam toga. Od svih uhljeba, najgori su wiki-uhljebi. --Orijentolog (razgovor) 01:26, 5 januar 2021 (CET)
Ki glasačka baza u Zabiokovlju, na čelu s narodnim miljenikom. Sve me podsjeća me na jednu scenu iz tog uljudbenog ozemlja.... :) --Orijentolog (razgovor) 14:07, 5 januar 2021 (CET)

Miljurko VukadinovićUredi

Ali vest o njegovoj smrti dobro je pokrivena (v. ovde), pa mislim da zaslužuje članak. (Možda ne u onom obliku, ali ipak članak.) --Igor Windsor (razgovor) 14:17, 14 januar 2021 (CET)

(Zakasnela reakcija:) Bio bih vrlo oprezan u uzimanju sr.wiki kao standarda za bilo šta, pa i za kriterije o značaju. Ne bih opširnije o toj temi, jer nije ni vreme ni mesto, ali neka bude rečeno ovo: nekad je kršenje W:NPOV očito, a nekad je prikriveno i prolazi ispod radara; u oba slučaja odražava društvo u okviru koga korisnici deluju i s njim se identifikuju; npr. u HR društvo je više-manje raspolućeno, pa se na površini - i na radaru - redovno registruju sukobi mišljenja; u SR društvo je 80-90%% nagnuto na desno, pa nema sukoba, jer se percipira konsenzus. Taj "konsenzus" je, međutim, desni, konzervativan, a - što se istorijskih tema tiče - većinom i revizionistički, pseudonaučni i imaginativan. Dakle, savet, ne dakako u vezi s ovim konkretnim člankom, nego generalno: oprez s postavljanjem sr.wiki kao standarda. ;) --Igor Windsor (razgovor) 22:31, 21 januar 2021 (CET)

Brisanje stranice Miljurko VukadinovicUredi

Dobar dan, ja sam sin pisca Miljurka Vukadinovica, mozes li mi reci u cemu je problem, zasto si obrisao stranicu o mom ocu? On je preminuo pre dva dana

Mozes li mi pomociUredi

Ja nisam Wiki user, obzirom da cekam da Ministarstvo kulture i Skupstina grada Beograda odluce o sahrani na Aleji zasluznih gradjana, a moj otac nije bio neki internet freak, proveo sam celu noc skupljajuci njegov opus i jos nisam zavrsio. Naravno da jeste za enciklopediju, jedan je od nasih najvecih pesnika i prevodilaca. Pogledaj razne resurse na internetu, gomile nagrada, od kojih neke i medjunarodne i nisu dobijene na lepe oci. Orden predsednika Rumunije za prevodjenje...Molim te ako mozes da mi pomognes da napravim dobru stranicu. Ne znam ko si, niti znam sta imas protiv mene ili mog oca...

Izabrani članciUredi

Takođe sam ti upravo kontrirao za izabrani članak, v. ovde. :D --Igor Windsor (razgovor) 22:46, 21 januar 2021 (CET)

Zanimljivo mi je što je Mladi Filozof napravio taj članak 4. augusta 2012. i označio ga sa‎ "preuzeto sa hr wiki", ali ništa slično tamo ne mogu naći. Dakako, on je onda temeljito preradio članak, ali opet... interesantno mi je da ne mogu naći izvorni članak na hr.wiki niti neki sličan članak na en.wiki. Osim toga, članak više govori o četnicima nego općenito o kolaboracinostima u YU, tako da bi se o naslovu još dalo razmisliti (Možda "Povlačenje kolaboracionista iz Srbije sa Nemcima (1944–1945)". Bez obzira, neuporedivo je bolji od Dalija, budući da je ovaj prepisan. :) --Igor Windsor (razgovor) 23:01, 21 januar 2021 (CET)
Ah da, vidi jeste, ti si i tamo škrabao u mladosti. Onda neka ostane Dali za prvu trećinu februara, a iz druge mičemo ovo što je Orijentolog uzeo sa sr.wiki i uzimamo ovo povlačenje, može? --Igor Windsor (razgovor) 23:07, 21 januar 2021 (CET)

TipUredi

Kao prvo, bez insinuacija, ja sam sa sh.wiki, u životu nisam napisao niti jedan članak na sr.wiki. ;) Drugo - ne, nemam pojma, isto sam hteo vas ovde pitati; ja sam nestao s wiki negde 2015. godine, a Panonian je tada još bio aktivan? Sećam ga se po mapama koje je radio, nekim dobrim nekim manje dobrim, ali nemam predstavu čime je mogao zaslužiti ovakvu opsednutost njime... --Igor Windsor (razgovor) 15:32, 24 januar 2021 (CET)

Interesuje me zašto je obrisan tekst Filip R. Vučković, slikar. Ja sam početnik na Wikipediji pa je moguće da sam uradio nešto da ne valja. Hvala Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik Vučković Aleksandar (razgovordoprinosi)

GodineUredi

Mozda je glupo i neozbiljno pitanje ali me zanima koliko imaš godina?

To ovisi o tome tko tako možebitno neozbiljno pita :D --E.A.Poe 15:57, 8 februar 2021 (CET)

Budi koristan, pa...Uredi

ispatroliraj sve doprinose koje je danas napravio Alalch Emis. :) Smajli ili ne, ozbiljan sam, samo ja patroliram ovde, dok ti pišeš eseje! P.S. Da li da mu damo autopatrol odmah? --Igor Windsor (razgovor) 21:21, 12 februar 2021 (CET)

QuakewoodyUredi

Hello Edgar Allan Poe, you blocked the above user for the reason 'Globalni ban'. But as far as I know, the user is not globally banned. I might be missing something here, so thought it might be better to ask you. Thank you :) -BRPever (razgovor) 14:36, 20 februar 2021 (CET)

Hello Edgar Allan Poe, I see you are editing and might had missed this. BRPever had enquired about the above and you had yet to respond. I would like to respectfully ask you is there any thing we missed about the block of Quakewoody. Thank you. Camouflaged Mirage (razgovor) 12:41, 22 februar 2021 (CET)
@BRPever: @Camouflaged Mirage: let me jump in, as I've just seen this and had a look at the block. Quakewoody is indeed blocked on a few projects, but there's no mention of a "global ban". There was a rather heated debate on one article a few days ago, which on occasion moved across wikis, so that must've caused a misunderstanding. I've reviewed Quakewoody's activity here and have unblocked him now, since he did nothing wrong here. All the best, --Igor Windsor (razgovor) 13:30, 22 februar 2021 (CET)
@Igor Windsor: Hello, thanks so much for your kind understanding. Appreciated your response. Have a nice day ahead. Camouflaged Mirage (razgovor) 13:50, 22 februar 2021 (CET)
Hello again, thank you for reviewing my request. I am glad that the community decided to assume good faith here. Also, thank you for all your valuable contribution to the project. :) -BRPever (razgovor) 03:57, 23 februar 2021 (CET)

Datumski format na sh.wikiUredi

Zdravstvujte Edgare!

Imam jedno pitanje: Jučer sam, tijekom prevođenja članka o Pokretu 26. srpnja sa sh na hr, primijetio da se na srpskohrvatskoj Wikipediji koriste i hrvatski nazivi za mjesece (npr. srpanj). Postoji li neko posebno pravilo na sh.wiki - ili je to odluka autora (kao što je kod pisma)? :-)

Lijepo te pozdravlja, Koreanovsky (razgovor) 00:23, 6 mart 2021 (CET)

Hvala ti na brzom odgovoru! :-) Osobno smatram da je ipak najbolje ako postoji neka "norma" za takve sitne sitnice. Inače, planiram i doraditi članak na sh.wiki, kad sam već započeo inačicu na hrvatskome jeziku. :-) Lijepo te pozdravljam! --Koreanovsky (razgovor) 00:32, 6 mart 2021 (CET)

Zdravo, imam pitanje. Videla sam da si uređivao članak o operi Koštana, i zanima me zašto članak nije završen. Fale objašnjenja za 3. čin. Da li bi mogao da mi nekako pošalješ reference iz kojih si uzimao materijal za uređivanje članka ? Pozdrav

Ovako... moje izmjene u članku bile su doista minimalne, dakle ja sam samo odradio kategorizacijski posao. Članak je, koliko vidim, prekopiran sa srpske Wikipedije od strane nepoznatog korisnika. Zato vjerojatno i jest nedovršen. Tako da, nažalost, ne mogu ovdje biti od velike pomoći :( --E.A.Poe 18:07, 8 mart 2021 (CET)

Kolonizacija u Vojvodini 1945-1948.Uredi

Jeste, jeste. Članak bi, naravno, mogao biti i bolji, ali nije pseudoistorija, to se stvarno događalo. :) --Igor Windsor (razgovor) 12:31, 26 mart 2021 (CET)

Pa da. Nakon 2. svetskog rata većina Mađara i Nemaca je otišla iz Vojvodine, što svojevoljno, što silom, pa su ostali ogromni nenaseljeni prostori - i njive koje niko nije imao obrađivati. Vidi npr. ovde. To je bila planska politika jugoslovenske vlade. --Igor Windsor (razgovor) 12:38, 26 mart 2021 (CET)

GFDLUredi

Vidi, molim te, o čemu se ovde radi: Mediawiki razgovor:Licenses. --Igor Windsor (razgovor) 20:29, 14 april 2021 (CEST)

Pusti mu taj "Šablon:Infookvir singl", nije nikakva šteta. A istina je da su ti donji i gornji navodnici ispravni (mada ih retko ko danas koristi)... --Igor Windsor (razgovor) 22:19, 14 april 2021 (CEST)
Neregistrovani ali redovni korisnik s fiksnom IP adresom. Pustimo ga da radi u miru, uredni su mu doprinosi. :) --Igor Windsor (razgovor) 22:41, 14 april 2021 (CEST)
Haha nije, nema veze s njim. --Igor Windsor (razgovor) 22:46, 14 april 2021 (CEST)
A o čemu se ovde radi ovde: https://sh.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Pijaca-%D0%9F%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%86%D0%B0#[upcoming_deployment]_Growth_team_features? --Igor Windsor (razgovor) 14:27, 15 april 2021 (CEST)
Ništa me ne muči, nego pingan sam, a mrzi me da se time bavim, to mi dosadno. :D --Igor Windsor (razgovor) 15:27, 15 april 2021 (CEST)

Grčka književnostUredi

Hm. Premestio si Grčka književnost na Starogrčka književnost, a onda sam ja - mnogo kasnije - načičkao nešto osnovno na Grčka književnost, da ne bi bila crvena poveznica. No, gledajući posle, setim se da sam godinama starogrčke književne teme u člancima (njih na stotine) povezivao na Grčka književnost. Šta ćemo s tim? Koliko znam, u zapadnoj istoriji književnosti postoji jasna terminologija: grčka književnost (antika), vizantijska književnost (srednji vek), novogrčka književnost (novi vek). Predlažem da se vrati sadašnja Starogrčka književnost na Grčku književnost, a ovaj potonji članak izbriše, jer sam ga ionako napravio samo da se ne bi crvenio. Mišljenja? --Igor Windsor (razgovor) 22:09, 16 april 2021 (CEST)

Knj. 2, standard kod nas. --Igor Windsor (razgovor) 22:19, 16 april 2021 (CEST)
Haha, ok, budem sutra, da sve fino uradim, sad je vreme za krevet. ;) --Igor Windsor (razgovor) 22:25, 16 april 2021 (CEST)

SlikeUredi

Herodota/Loeba sam rešio. A šta ne valja sa Zbisina1.jpg? Duždeve briši, mrzi me da se bavim time. --Igor Windsor (razgovor) 09:22, 20 april 2021 (CEST)

Ne diraj mi slavno selo Zbišinu, treba sat vremena teškog hoda do tamo! Aj pls. ti prebaci, kad si već tako vičan, dobar itd. --Igor Windsor (razgovor) 12:55, 20 april 2021 (CEST)

Fast, furious and deadUredi

Vidi pls. ove doprinose. Jesu li to strojni prevodi ili...? Ne da mi se to sve čitati, nije moja tema. Kao da su prevođeni članci s en.wiki, ali ne kompletni, pa se reference ne očitavaju dobro. Ja sam u prva dva sredio reference, ali posle me je mrzelo, dosadna mi tema. :D --Igor Windsor (razgovor) 21:33, 23 april 2021 (CEST)

Vidi ovo. Zar je moguće... --Igor Windsor (razgovor) 16:11, 25 april 2021 (CEST)
Ali video si ko navodno stoji iza onih poruka o Pa*o*ianu i sl.? To mi je neverovatno, ali eto... --Igor Windsor (razgovor) 11:47, 26 april 2021 (CEST)

SlikeUredi

Ok, u redu.--Inokosni organ, 27.04.2021

Poništavanje izmenaUredi

Čemu ovo poništavanje? Boja02 (razgovor) 12:36, 28 april 2021 (CEST)

Čini se da je Boja02 u pravu kad kaže da Rusko Carstvo (1547–1721) nije isto što i Ruska Imperija (1721–1917): i mi imamo posebne članke za Rusko Carstvo i za Rusku Imperiju. Nisam ni ja znao da ima razlike, ali eto, i na en.wiki se pravi razlika između en:Tsardom of Russia i en:Russian Empire. Tako da izgleda da su te izmene bile u redu? --Igor Windsor (razgovor) 19:51, 28 april 2021 (CEST)

Obrazložio sam svoje izmene ovde. --Boja02 (razgovor) 12:08, 29 april 2021 (CEST)

Oprosti, ali Boja02 je u pravu. Sad npr. u članku o Lenjinu stoji da je rođen u državi koja je prestala postojati 1721. godine. To je nelogično. Mislim da su njegove izmene - kakvo je sada stanje članaka kod nas u vezi s Ruskim Carstvom i Ruskom Imperijom - na mestu. --Igor Windsor (razgovor) 12:10, 29 april 2021 (CEST)

Popisi, spiskovi, listeUredi

Opet ja. xD Je li baš nužno menjati "popise" i "spiskove" u "liste"? Ko još uopšte kaže "lista" za popis?? --Igor Windsor (razgovor) 18:44, 29 april 2021 (CEST)

Ima li to neke (ikakve) veze s kategorizacijom? --Igor Windsor (razgovor) 22:28, 29 april 2021 (CEST)

Kenyentulus menglunensisUredi

Ako možeš vrati ovaj članak jer nije strojni prevod, ja preveo kako mislim da treba... Ja ću sada takođe početi da ga pravim ponovo, pa svejedno ko prvi stigne... --5.43.73.49 15:08, 17 maj 2021 (CEST)

Trebaš vratiti na Special:Diff/41057884... --5.43.73.49 00:25, 21 maj 2021 (CEST)

Sadko srpski nacionalista izivljava se na stranici CrnogorciUredi

Molim te da pomognes da zastitis stranicu Crnogorci od korisnika Sadka koji menja stranicu kopirajuci tekst sa srpske vikipedije, krseci pravila vikipedia. Uredno sam stavio bio sablon da je stranica u radu. On je to uklonio i poceo da siri velikosrpsku propagandu. Nee mogu da ga zaustavim. Hvala --Mrdakson (razgovor) 22:56, 12 juni 2021 (CEST).

Računam da neko ko voli Poa mora imati širok um. Stvar je veoma jasna, dodao sam reference na osnovu literature, mislim da je mnogo više od ovakvih žalapojki praćenih notornim rasističkim govorom mržnje ("velikosrpski", "nacionalist") i etiketiranjem potrebno da bi se obrisao referenciran tekst jer se, eto, netkome ne dopada. Sadko (razgovor) 00:08, 13 juni 2021 (CEST)
[1] Pogledati etikete, po treći put plasirane usled nedostatka argumenata, molim za adekvatnu reakciju. Sadko (razgovor) 18:44, 15 juni 2021 (CEST)

Operacija potkovicaUredi

Vraćanje moje izmjene bez ikakvog komentara je izraz bahatosti i nekulture. Ima li kod tebe kakvih argumenata ili treba da važi samo pravo jačeg? Koliko se sjećam na početku ove Vikipedije se bar pokušavalo biti objektivan. A sada? Kaster (razgovor) 00:16, 13 juni 2021 (CEST)

UEFA Euro 2020.Uredi

Pohvala za prijevod članka! Zašto ponekad ne navratiš na hr.wiki? :-) Želim ti ugodan vikend, Koreanovsky (razgovor) 19:58, 19 juni 2021 (CEST)

Your feedback is needed - Improving the Content Translation toolUredi

Hello Friend,

Apologies as this message is not in your native language.

The WMF language team is reaching out to you based on your position as an admin in the Serbo-Croatian Wikipedia. In particular, we want to learn about your experience, the issues you encounter with articles created with Content translation.

We appreciate the great work you are doing in Serbo-Croatian Wikipedia to ensure standard and quality articles are not compromised. However, it is a big task to encounter content that is not standard daily, and a difficult decision to delete them because they fall below standard.

Our observations

We noticed that articles created with the Content Translation tool in your wiki are deleted more frequently than in other Wikipedias. We say this because, from our statistics, 8185 articles were added to Serbo-Croatian Wikipedia in 2020. Out of the above figure, only 7 of them were translated using the Content Translation tool and 14 articles were deleted. Therefore, the deletion rate and the tool's low usage signals a problem or deficiencies peculiar to your Wikipedia. The Content Translation tool can increase content creation in your Wikipedia and is an excellent way to efficiently introduce newcomers to adding content and expand on existing ones.

Our request

So, we want you to participate in a survey. The survey will give us insight into how we can improve the tool to get quality articles and reduce the number of deletion, hence making your work easier.

Please follow this link to the Survey:

Take the Survey
To know how the information collected from the survey will be used, please read the Privacy Statement.

If you are not comfortable with taking the survey, that is fine. You can still provide us with feedback in this thread or via email on the following questions:

  • What makes the articles created with content translation fall below standard in your Wikipedia?
  • What are the common mistakes that editors that use content translation make?
  • How do you think we can improve the  Content Translation tool that will help you with your work or make your task easier and reduce deletion of articles in Serbo-Croatian Wikipedia?

So please, feel free to give us feedback in any way that is most convenient for you.

Thank you so much, as we look forward to your response

UOzurumba (WMF) (talk) 13:06, 21 juni 2021 (CEST) On behalf of the WMF Language team.

Reminder: Your feedback is needed - Improving the Content Translation toolUredi

Hello Friend!

The WMF Language team earlier reached out to you to participate in a survey to give us insight into improving the Content Translation tool to make your work as an admin easier. Towards improving the quality of content in your Wikipedia and avoiding the case of content deletion.

Again, we are reaching out to you as a reminder to Take the Survey as the survey will close on 9th July 2021 (23:59 UTC). The survey will only take you between 10 to 15 minutes. Please read the Privacy Statement to know how the information collected from the survey will be used.

If you already took the survey- thank you! You don't need to retake it.

Thank you, as we look forward to your response.

UOzurumba (WMF) 21:17, 6 juli 2021 (CEST) On behalf of the WMF Language team.

Blokiraj ovu IP adresu i jedna molba, zaključaj moju stranicu za razgovor, da ne mogu da uređuju anonimci [2]. Hvala.--Soundwaweserb (razgovor) 00:02, 8 juli 2021 (CEST)

Hvala još jednom. OC Ripper, zanemari poruku na tvojoj stranici, Edgar je uradio. Pozdrav obojici.--Soundwaweserb (razgovor) 00:50, 8 juli 2021 (CEST)


CEE Spring 2021Uredi

Hvala za sudjelovanje u CEE Spring 2021 akciji na SH wikipediji. U znak zahvalnosti ispred organizatora bi vam poslali simbolički poklon. Molim vas kontaktirajte me kroz MediaWiki formu za email kontakt. Unaprijed hvala i nadam se da se pridružite i u budućnosti! --Zblace (razgovor) 12:28, 12 juli 2021 (CEST)

Obrisana stranicaUredi

Pozdrav!

Vidim da ste mi obrisali stranicu koju sam podignuo o našem fitoterapeutu Ivi Bačliji.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Ivo_Ba%C4%8Dlija

Zamolio bih Vas da mi javite gdje smo pogriješili, kako možemo podignuti stranicu da ne bude obrisana :)

Imamo dozvolu gospodina Ive Bačlije za taj tekst, on ga je odobrio.

Javite ovdje ili na branko.paunovic@gmail.com

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Lp

O praksama i tradicijamaUredi

Nisam znao da je riječ o tradiciji, ali trebamo je mijenjati. Naime, postavimo se u ulogu čitatelja. Čitatelju neće biti intuitivno ako se u svakoj rečenici nalazi bar jedno podebljanje. To otežava čitljivost teksta i nepotrebno odvlači pažnju. Treba podebljati samo najvažnije dijelove sučelja koje će korisnika zanimati (npr. dobrodošlicu, obavještenje o upotrebi pisama, broj aktivnih korisnika i dugmad/poveznice). Kao primjer videti početnu stranicu Wikipedije na bosanskom koja je savršeno vizuelno odrađena. – Aca (razgovor) 13:12, 26 juli 2021 (CEST)

U pravu si. Budem pokrenuo razgovor. E, da, što se tiče "fudbalske ili nogometne", naime, pri uređivanju događanja naišao sam na taj članak i premjestio ga na brzinu. Zašto sam se opredijelio za "nogometni"? Riječ je domaćeg porijekla i zabilježena je čak i u Rečniku srpskog jezika (RSJ, 2011) s jednim značenjem. U RSJ-u se navodi da "fudbal" ima dva značenja i može označavati i loptu za nogomet. Spojevi "fudbal i nogomet" pleonastični su i trebalo bi ih izbjegavati. Poslije sam vidio koliko ima sličnih članaka i bio sam prilično zaprepašten ha-ha. Svakako ću započeti raspravu i o tome. – Aca (razgovor) 13:39, 26 juli 2021 (CEST)

Res FlumensesUredi

Tu ima jaaako mnogo posla. Primetio sam čim sam se pojavio opet krajem 2020., i ne radi se samo o Rijeci, nego i mnogim temema o Istri i Kvarneru, uključujući članke o mnogim manjim naseljima. Dodatni je problem što tu ima i dosta dobrih i činjenički potkovanih članaka i nadopuna, ali se one mešaju s tvrdnjama pisanim s jasno jednostranih ideoloških pozicija, tj. s tvrdnjama samog autora. Neće biti lak posao... --Igor Windsor (razgovor) 01:16, 3 august 2021 (CEST)

Stranica "Ursula Reutner"Uredi

Poštovani Edgar Allan Poe,

obraćam se vama zato što sam ja napravila dva puta stranicu "Ursula Reutner" a vi ste ju dva puta izbrisali navodno sto je to strojni prevod. Ja vama mogu sigurno reći da sam ja lično tu stranicu napravila i da nije strojni prevod. Zato bi vas zamoljela da povratite zadnju verziju ove stranice ili da mi dozvolite da ju opet napravim.

Puno hvala u naprijed.

Srdačni pozdrav od Bellabellissima82

IP vandalUredi

Bok, Edgare, imam jednu molbu. Blokiraj ovog pametnjakovića. Već je na hr.wiki ostavljao glupe poruke raznim suradnicima, vidim da je počeo operirati i ovdje... --Neptune 🕉 the Mystic 23:44, 6 august 2021 (CEST)

Neofašizam u SrbijiUredi

Odgovori zašto? --Savasampion (razgovor) 23:38, 14 august 2021 (CEST)

Šćepan MijuškovićUredi

Poštovani. Vidim da ste vratili moju promenu na stranici Šćepan Mijušković. Tamo trenutno piše da su Mijuškovića ubili nekakvi srbijanski oficiri. Srbijanski bi trebalo da znači iz Srbije, a ni Milan Kalabić kao ni Vasilije Grbić nisu nisu nikakvi Srbijanci već Srbi iz Bosne. Mogli bi možda da se nazovu srpskim oficirima, ali ni to nije pravilno jer su oni bili Jugoslovenski žandarmerijski oficiri - radi se o godini 1924. Bio bih Vam veoma zahvalan da mi objasnite razloge za poništavanje moje promene. Iskreno vaš.Orion1964 (razgovor) 22:21, 16 august 2021 (CEST)

Pa i ja insistiram na tome da se ne bavimo glupostima. Termin srbijanski označava nekoga ko je iz Srbije. Milan Kalabić je rodom iz Podnovlja - Republika BiH, a i Grbić je isto Bosanac. Kako oni moguda budu srbijanski oficiri, na čemu Vi vidim insistirate. Mogu da budu žandarmerijski oficiri ili jugoslovenski žandamerijski oficiri, ali ne mogu da budu srbijanski oficiri, jer to jednostavno nije tačno. Ja vas upozoravam da podatak nije tačan, a vi kao administrator ipak insistirate da netačan podatak bude na stranici! Dakle pitanje je jednostavno? Zašto insistirate na netačnom podatku?Orion1964 (razgovor) 22:58, 16 august 2021 (CEST)
Tako je dragi Edgare. Ja tebe potpuno razumem. Nije bitno da čitaoci dobiju izbalansiran i tačan tekst. Bitno je da ti pokažeš da si glavni baja, a što te neko upozorava da su podaci na nekoj stranici neistiniti to je nebitno dok god se uklapaju u tvoje političke svetonazore. Vidim, na stranici o neofašizmu u Srbiji da je nacional-socijalizam rasprostranjen i politički prihvatljiv u srpskom društvu?!!! Zar vam stvarno ne pada na pamet da za tu tvrdnju ipak treba nekakva referenca i to ne bilo kakva nego vrlo ozbiljna referenca. Usput, imaš li dragi Edgare pravo da kao administrator odstraniš ono [traži se izvor] ili si opet malo prekršio pravila Vikipedije? Sincerely yours.Orion1964 (razgovor) 23:23, 16 august 2021 (CEST)
Nazad na stranicu korisnika "Edgar Allan Poe/13".