Razgovor sa korisnikom:Edgar Allan Poe/12

Dodaj raspravu
Aktivne rasprave

Napad na osobu umjesto informacija o ustanoviUredi

Molimo vašu reakciju i vraćanje sadržaja od 29.5.2019. na stranici Medicinski fakultet u Puli jer je netko 19.10.2019. postavio sadržaj koji nije u vezi s ustanovom već je napad na osobu.


Mirjana Čiplić KuruzovićUredi

Mogu li znati zašto je moj članak Mirjana Čiplić Kuruzović obrisan, kao razlog naveli ste ...a jedini urednik "Salek67". Ne razumem, možda umesto brisanja neka pomoć?
Hvala na odgovoru. Ovde bih ostavio vaš komentar:

članak

Bok! Članak je primarno izbrisan zato što je u kaotičnom stanju. Tematski je uredan, sadržajno više-manje, ali ono je potpuni kaos. Wikipedija ima svoje jasne smjernice i ja jesam svjestan da ste vi novi suradnik (ili suradnica), ali prilikom registriranja i uvoda se nude smjernice pa je njih nužno pogledati prije nego se nalijepi članak; ostali nisu tu da "čiste" tuđe nerede, a ovdje se često dogodi da novi korisnici dođu, nalijepe tako jedan članak, ostave kaos i onda nestanu potpuno što nama drugima ostavlja puno posla. Članak je, stoga, preventivno obrisan.

Što se tiče pomoći, naravno. Ovako, savjetovao bih da bacite oko na ovaj članak ili ovaj kako biste mogli usporediti. Nedostaju wikipoveznice, stilski je članak kaotičan, vizualno grozan, a trebalo bi dotjerati i popis. Ja znam da je to puno posla, al' to su minimalni standardi koji se moraju poštovati i to je naprosto tako :) --E.A.Poe 18:04, 29 juli 2019 (CEST)

moj odgovor

Osim zajhvalnosti na brzom odgovoru hteo bih da obrazložim. Prvi put ste obrisali članak dok sam ga radio (17:11, 29 juli 2019 Edgar Allan Poe razgovor doprinosi je obrisao stranicu Mirjana Čiplić Kuruzović (kaos) ) Drugi put ste obrisali članak (17:45, 29 juli 2019 Edgar Allan Poe razgovor doprinosi je obrisao stranicu Mirjana Čiplić Kuruzović (sadržaj je bio: "{{Infokutija biografija | ime = Mirjana Čiplić-Kuruzović | slika = Mirjana Ciplic Kuruzovic.jpg | širina_sli…", a jedini urednik "Salek67" (razgovor)) )

Mogu da shvatim i prihvatim da je prvobitno bilo opravdano. Ali u vezi drugog vašeg brisanja članka Mirjana Čiplić Kuruzović se ne mogu složiti. U članku se radi o biografiji. Ako ste već napisali ′Tematski je uredan′ u čemu je problem. U delu gde komentarišete sadržajno više-manje, tu bih vas već podsetio da nisu sve biografije iste i ne možemo to prekrajati već postaviti onoliko koliko je određena ličnost u ovom slučaju Mirjana Čiplić Kuruzović uradila. Kad sam napisao ...umesto brisanja neka pomoć naravno da nisam mislio da mi neko pomaže u pravljenju članka već ste prosto mogli da me nekako upozorite a ne da obrišete.

U ovom trenutku samo vi i ja znamo kako je članak izgledao. Razlog zašto ga postavljam je to što želim da osim srpske postoji i srpsko-hrvatska verzija.

Kako sad dalje? Želim da postavim članak Mirjana Čiplić Kuruzović. Da li ćete mi vi svaki put obrisati?

Prilikom drugog brisanja ste imali primedbu a jedini urednik "Salek67" koju još uvek ne razumem.

Članak koji ste drugi put obrisali je bio gotov. Ne vidim razlog brisanja, da li je u pitanju sadržaj članka? Članak je o umetnici koja se bavila kostimografijom, slikarstvom i pisanjem...ipak bih vas zamolio za pomoć, makar u smislu ne brisanja...članak i sadržaj imaju veze isključivo sa umetnošću. Salek67 19:28, 29 juli 2019 (CEST)

Piknik na Lazinom viruUredi

Mogu li znati zašto je moj članak izbrisan. Hvala.

Hvala na odgovoru. Napravila sam sajt za planinarsko društvo, ja sam sekretar i prosto sam želela da povežem sajt sa nekim člancima van njega. Kako mi je Ripper napisao, eto htela bih da napišem članak o PD "Fruška gora" Novi Sad, da li bi vas mogla zamoliti da ga pregledate pre objavljivanja, da se ne bi desilo ponovno brisanje? To bi mi puno značilo. Inače "Piknik na Lazinom viru" je jedna od naših tradicionalnih akcija.

Savjet oko brisanjaUredi

Savjetujem da ubuduće umjesto brzog uklanjanja pregledaš historiju kandidata za brisanje i provjeriš je li predlagatelj g. Treba-da jer u takvim slučajevima zapravo treba dodatno provjeriti preusmjeravanja i još štošta. Najnoviji primjer je Kremlj na kojeg vodi 51 članak i to je uredno (primarno značenje kao na npr. de i en), a on ga je svejedno dao izbrisati da bude identično srpskoj Wiki. Već sam ga upozoravao na takve slučajeve ali nažalost koristi nema. --Orijentolog (razgovor) 15:19, 14 oktobar 2018 (CEST)

@Orijentolog: sledeći put cu da pazim kad stavljam za brisanje, omanulo mi se, nisam pogledao da li neki članak vodi na to preusmerenje...nisam gledao to kako je na sr.wiki, aliii, ne mora da bude ni po en.wiki --SrpskiAnonimac (razgovor) 15:35, 14 oktobar 2018 (CEST)

(Bez naslova)Uredi

Postovani Edgar, mozete li mi pomoci pokusavam.da dodam linkove mojih intervjua u vanjskim podacima. Takodje ne mogu da postavim svoju fotografiju na mojoj filmskoj biografiji? Hvala veliko. Pozdrav,Branka

Ne brišiUredi

Brišeš mi artikle. Nisi ti gospodar Vaseljene. Ne možeš da budeš sudija šta je dobro a šta nije. --Ory5weun (razgovor) 00:22, 29 oktobar 2018 (CET)

Nije tačno. Kako bre preferišete latinicu kad ćirilica je ravnopravno pismo u srpskom? Levo je Postavi fajl/Постави фајл, Pomoć/Помоћ, Pijaca/Пијаца, Posebno/Посебно, Verzije članka/Верзије чланка. More daviš mnogo s tom hrvatštinom. Mešate taj hrvatski, projekat izgleda ko pasuljara. --Ory5weun (razgovor) 04:10, 19 novembar 2018 (CET)

SrpstvoUredi

Molim da intervenišete. Na stranici Srpstvo korisnik Orijentolog insistira na određenoj referenci, pa kada ga ja pitam da pojasni gde to piše on mi odgovara da je to zaključio na osnovu tri stranice koje se upošte ne bave Njegoševim viđenjem Srpstva kao religiozne kategorije. Naravno, u svom maniru vraća izmene kako se njemu sviđa.--Orion1964 (razgovor) 14:13, 16 novembar 2018 (CET)

Evo dodao sam još referenciranog sadržaja i to je opet obrisano. Je li Orijentolog nekakav admin ovde? Ako sam dobro razumeo vi to jeste. Zbog čega ne sankcionišete takvo ponašanje?--Orion1964 (razgovor) 22:15, 16 novembar 2018 (CET)
Ја не знам шта теби није јасно у реченици да не желим споменицу за чланак који нисам радио на српскохрватској Википедији. Одрадио сам га на српској, па изволи можеш свратити тамо. Овде га дајте особи која је копирала, јер да се ја питам никада га не бих пребацио овде. --MareBG (razgovor) 17:57, 18 novembar 2018 (CET)

Глупост невиђених размера, али у суштини баш си у фазону са овим канта пројектом. --MareBG (razgovor) 21:00, 18 novembar 2018 (CET)

Predrag TošićUredi

Mogu li znati zašto je obrisana szranica Predrag Tošić? Hvala

Brisanje sadržaja Možete li mi reći zašto ste jučer obrisali stranicu benda Kamäradi? Hvala

Isparavio sam članak po naslovom 'Kamäradi' sukladno smjernicama. Hoće li i kada biti odobren?

RedirectUredi

HadždžHadž. Prosim lepo. --Orijentolog (razgovor) 21:00, 8 januar 2019 (CET)

Koji je razlog za odstranjivanje sadržaja sa stranice SrpstvoUredi

Vidim da ste odstranili sadržaj koji sam uneo na stranici Srpstvo. Bilo bi korektno da mi objasnite iz kog razloga. Može li na tu temu da se napiše bilo šta afirmativno, a da to ne bude obrisano. Postoji li bilo šta što ja mogu da unesem, što bi bilo u suprotnosti sa jednostranim pljuvačkim prikazivanjem ovog pojma. O tom Srpstvu su pisali najveći umovi moga naroda, kao što su Njegoš, Šantić, Dučić, Crnjanski, Djura Jakšić, Milutin Milanković, Mihajlo Pupin, itd, a svi su bez izuzetka o tom pojmu pisali afirmativno. Na onoj bednoj stranici je napisan tekst koji od pojma koji je za sve Srbe bio svetinja napravio šovinistički trip. Evo reči Serbdom pa uporedite šta kaže rečnik o tom pojmu, a onda pročitajte šta kaže ta stranica koja se sa toliko strasti čuva. https://en.wiktionary.org/wiki/Serbdom Da li je cilj ovog projekta informisanje ili dezinformisanje čitalaca?--Orion1964 (razgovor) 23:42, 17 januar 2019 (CET)

Vidim, počinjete rečenicu rečju "ovako", pa da i ja moj odgovor počnem na isti način. - Ovako, Njegoševe reči kojima ja pokušavam da uredim onaj bedni pljuvački tekst su za vas pisnje besmislica, pa pošto mi i onako ne dozvoljavate da unesem argumentaciju koja baca drugačije svetlo na određeni pojam (zove li se to Cenzura, pa još ne cenzurišete mene nego Njegoša!) ja ne vidim nikakvu razliku između dugotrajne blokade i ove nezvanične. Bilo bi ipak korektnije da me zvanično blokirate, jer se po meni ne ponašate kao nepristrasni birokrata koji samo radi svoj posao, već se otvoreno stavljate u zaštitu onog tužnog teksta i onih koji su ga pisali. O kakvim mojim besmislicama vi pišete? Na stranici "Srpstvo" ja stavljam referenciran citat Njegoša gde on u jednoj rečenici na dva mesta pominje Srpstvo. To je za vas besmislica? Šta smem da o Srpstvu napišem, pa da se to ne obriše? Ne smeta vam prethodna rečenica "Za Njegoša je srpstvo prvenstveno religiozna kategorija" i lažna referenca gde to i čak i ne piše? Na stranici Pijaca sam napisao malo o ovom problemu, pa neka ljudi vide zbog čega se oni koji uređuju ove stranice blokiraju. Pozdrav.--Orion1964 (razgovor) 12:52, 18 januar 2019 (CET)

Kad smo već kod ovih tema, vrijedi se prisjetiti da smo i među korisnicima imali one koji su se izjašnjavali nekakvim Francuzima ili Perzijancima, a najobičnije vlajčine s kamenjara. O deklariranim vindzorskim Englezima, Rusima i inima, da i ne pričam... --Orijentolog (razgovor) 22:15, 18 januar 2019 (CET)

KamäradiUredi

Javili ste mi prije 10 dana da mi je članak pod naslovom 'Kamäradi' sada u redu, ali nema ga objavljeno na Wikipediji. Trebam li još nešto napraviti da postane vidljiv? Hvala na odgovoru.

Izvjesni pavić ivanUredi

Pogledajte mail molio bih vas!! Ne razumijem što nije uredu sa clankom?

Dragi Edgare...Uredi

Vidim odstranjujete sadržaje koje sam uneo i na drugim stranicama. Znate, tvrdnja da su četnici dojavili Nemcima gde su partizanski položaji na Kadinjači je lagarija. Posle rata je uhapšen i osuđen čovek koji je to uradio, a on nije bio pripadnik četničkog pokreta već je bio civil. Radetu Radiću je posle rata suđeno pa mu ni u optužnici ne stoji ta lagarija da je "aktivno učestvovao sa svojom jedinicom u zajedničkom napadu Nemaca i ustaša na civile na Kozari". Zbog čega širite te dezinformacije? Žulja vas istina? Razumem vas potpuno. Istina je kučka koja nam često govori stvari koje nam nisu prijatne. Evo da Vas oraspoložim šaljem Vam tekst Meše Selimovića da u njemu uživate. Siguran sam da će vam se jako svideti: Потичем из муслиманске породице из Босне, а по националној припадности сам Србин. Припадам српској литератури, док књижевно стваралаштво у Босни и Херцеговини, коме такође припадам, сматрам само завичајним књижевним центром, а не посебном књижевношћу српскохрватског језика. Nadam se da nemate problema sa ćirilicom, mrzelo me je da tekst konvertujem u latinicu. Sincerely yours--Orion1964 (razgovor) 00:17, 19 januar 2019 (CET)

Jako mi je drago da nemate problema sa čirilicom. Još samo da prebrodite ove probleme koje imate sa istinom i bećete sjajan lik.--Orion1964 (razgovor) 00:28, 19 januar 2019 (CET)

Nigde nisam uvredio projekat već sam rekao da je stranica Srpstvo pljuvačka i napisana jednostrano. Probao sam da stranicu upristojim, što tvoj drugar Orijentolog ne dozvoljava. Mislim da kod Hrvata izraz Hrvatstvo nije toliko korišćen, i verovatno on njima i nije toliko važan. U doba dok smo bili tursko roblje nama je izraz Srpstvo bio itekao važan, i mnogo korišćen od strane najvećuh srpskih pisaca i to uvek afirmativno. Na onoj BEDNOJ stranici je on upljuvan koliko god se moglo. Kako to da citati koji idu u prilog jednom vidjenju stvari mogu da idu u članak, a oni drugi ne mogu? Pomenuo si da tu stranicu treba odstraniti, sa čim se ja potpuno slažem, jer u ovoj formi predstavlja najobičniju pljuvačinu. Nisam baš siguran koliko je to tvoje zalaganje iskreno s obzirom na tvoje kasnije komentare. Ko si ti da Šantiču i Njegošu ili Meši Selimoviću osporavaš da su srpski pisci, ako su se oni tako izjašnjavali. A da, izvini, ti si administrator na ovom projektu, padre padrone, pa ti se može. Zbog čega odstranjuješ sa stranice Kadinjača i Rade Radić šablon "traži se izvor"? Lepo sam ti napisao da to što tamo piše nije istina. Evo ti pa čitaj za Kadinjaču. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:199285-Oziljci-laznih-optuzbi Rade Radić je izgleda stvarno bio čovek sumnjivih moralnih kvaliteta, ali ja koliko god da sam tražio podatak da je on učestvovao u bici na Kozari ja taj podatak nisam mogao da nađem. Suđeno mu je zajedno sa Dražom Mihajlovićem, pa mu ni posleratne vlasti to nisu stavile na teret, al evo imate vi pravo da mu pišete presudu, malo lažiranu doduše, ali što da ne može vam se. Evo ti transkript suđenja pa mi pronađi gde to piše. http://www.archive.org/stream/trialofdragoljub027481mbp/trialofdragoljub027481mbp_djvu.txt Pošto vidim da ti uporno insistiraš on učestvovao u bici na Kozari daj mi ti referencu za to. Očigledno ti znaš nešto što ja ne znam. Druga varijanta je da iz nekog razloga insistiraš da na stranicama ovog projekta stoje dezinformacije. Dalkle, daj mi referencu ili vrati šablon. Koje ljude sam vredjao? Ti si mene nazvao topuzinom, a ja tebi napisao da sanjaš. Tu sam kao ja nepristojan, a ti pristojan. I na kraju da ti objasnim zbog čega sam ovde. Kad naša deca otkucaju na Guglu termin Srpstvo onda pronađu ovu stranicu, po kojoj je to jedan prljavi šovinistički pojam. Ja ne sporim da ti i Orijentolog taj pojam imate pravo da vidite na svoj način, ali vi ne dopuštate meni da iznesem kontraargumentaciju. I tako sada čitaoci imaju pravo da pročitaju šta je Srpstvo od trećerazrednih "stručnjaka", ali ne i od Šantića, Njegoša, Dučića. Šta su oni jadni znali šta je to Srpstvo, pa vi to bolje od njih znate?--Orion1964 (razgovor) 09:24, 21 januar 2019 (CET)

Ovde može samo da postoji konsenzus da su izjave Niegoša, Šantića, Meše i ostalih irelevantne jer se ne sporite vi sa mojim izjavama nego sa njihovim. Možete vi ovde da donesete konsenzusom odluku da su dva i dva jednako pet, samo to neće promeniti matematiku.--Orion1964 (razgovor) 21:03, 21 januar 2019 (CET)

Vandal-onlyUredi

Shogun Blue služi samo za serijsko vandaliziranje tj. dodavanje besmislica, preporučam blok. --Orijentolog (razgovor) 16:28, 21 januar 2019 (CET)

Molba: izbriši ovaj mašinski prijevod o beznačajnoj ličnosti, reklamira se i uporno uklanja šablon za brisanje. --Orijentolog (razgovor) 17:23, 27 januar 2019 (CET)

Obrisana postavaUredi

Pozdrav,

Da li mogu da znam zasto je moj post obrisan?

Protestantska Hrišćanska zajednicaUredi

Poštovani gospodine eksperte za verske zajednice. Obrisali ste stranicu Protestantska Hrišćanska zajednica i napomenuli da se radi o sekti... sa komentarem da je opskurna tj mračna... Za nekog ko se pretvara da je ekspert prvo vređate, drugo na osnovu kojih kriterijuma osim ličnog stava vi određujete šta je prema zakonima Republike Srbije sekta. U članku sam se trudio da navedem činjenice, na način na koje su predstavljene druge verske zajednice, bez navođenja linkova ka nekom našem profilu- a ako smo pogrešili u tome, da je to bilo samopromovisanje, imate pravo da nas obrišete. Međutim nigde u pravilima Vikipedije ne vidimo pravo da vređate. Navedeno je tačno o našoj registraciji, i šta verujemo. Šta je vaš kriterijum da određujete šta je sekta?

Неки људи са којима сам био близак нису више међу живима, а оставили су траг у српској/југословенској култури и политици. Мислим да је дошло време да нешто буде записано о њима на Викпедији--GoranBjedov (razgovor) 00:31, 12 februar 2019 (CET)

OpsegUredi

Ovaj IP dodaje besmislice u članke već dugi niz mjeseci i uporan je u vandaliziranju, stoga preporučam da se blokira opseg jer drugog rješenja nema. --Orijentolog (razgovor) 18:34, 12 februar 2019 (CET)

PlagijatorUredi

Pozdrav. Korisnik https://sh.wikipedia.org/wiki/Posebno:Doprinosi/Goran0000 je kopirao 4 teksta sa našeg sajta biografija.org doslovno od riječi do riječi tokom 2017. godine ali tek sad smo to primjetili... Možete li mi dati savjet šta da učinimo, da li da obrišemo tekstove, da li da navedemo u reference odakle su tekstovi preuzeti ili šta već? Nismo vični wikipediji, u principu ne smeta nam ni da tekstovi ostanu ako su korisni wiki projektu, problem je da su sve četiri teksta deindeksirana od strane googla, a potrošili smo vrijeme na njih. Svi naši tekstovi su objavljeni prije nego su bili na wikipediji što se može provjeriti putem archive.org stranice. U pitanju su sledeći tekstovi: https://sh.wikipedia.org/wiki/Kalina_Kova%C4%8Devi%C4%87 https://sh.wikipedia.org/wiki/Neda_Arneri%C4%87 https://sh.wikipedia.org/wiki/Will_Smith https://sh.wikipedia.org/wiki/Andrija_Milo%C5%A1evi%C4%87

Sa profila korisnika goran0000 vidljivo je da plagijarizacija učinjena u približno isto vrijeme još nekad 2017. godine. --31.223.152.197 19:41, 28 februar 2019 (CET)

Dakle, s obzirom da se radi o IP adresi, odgovorit ću ovdje i nadam se da ćete pratiti i vidjeti. Dakle, Wikipedija kao takva ne dozvoljava neovlašteno preuzimanje sadržaja i to je, dakako, strogo zabranjeno. Jasno, mi ne možemo kontrolirati svaki sadržaj i svaki plagijat, tako da se na ovom mjestu ispričavam za neovlašteno korištenje vašeg sadržaja na Wikipediji; nadam se da razumijete da na strani projekta nije bilo nikakvih loših namjera i da mi ne odobravamo takvo ponašanje.
Sada, što se tiče mogućnosti - one su dvije. Prva je da se taj sadržaj ekspresno ukloni, što nije nikakav problem i zahtijeva tek par klikova (pri čemu će korisnik biti upozoren na svoje ponašanje) ili da vi kao autori date svoju eksplicitnu dozvolu za korištenje, pri čemu će na stranici za razgovor članka biti navedeno odakle je sadržaj preuzet. Izbor je, dakle, na vama i mi ćemo se prilagoditi njemu. --E.A.Poe 19:48, 28 februar 2019 (CET)
Razumijemo kako funkcioniše Wikipedija i vi nemate potrebe da se ispričavate, niti zamjeramo šta Wiki projektu i sami linkamo dosta korisnika sa Wikipedije i određene licence zbog autorskih prava na fotografije. Druga opcija je zadovoljavajuća. Ako me uputite sam ću je izvršiti umjesto vas. --Biografija82 (razgovor) 20:07, 28 februar 2019 (CET)

Makedonske kategorijeUredi

Ne znam koliko je bitno da se izvrši preimenovanje u skladu s preimenovanjem države. Koliko sam shvatio Prespanski sporazum, njime je Sjevernoj Makedoniji izričito dozvoljeno da izraz "makedonski" u slučaju naziva jezika, pa bi se isto moglo koristiti i za kategorije kada je u pitanju nacionalost umjetnika, izvođača, političara i sl. U svakom slučaju, ostale wikipedije (s izuzetkom bugarske) u ovom konkretnom slučaju nisu napravile takvu promjenu. --OC Ripper (razgovor) 12:56, 11 mart 2019 (CET)

Isbrišite Šablon:Talijanska općinaUredi

Poštovani kolega molim Vas da izbrišete Šablon:Talijanska općina, jer nam više ne treba (ionak je bio lopata), sve stranice sa njim sam promjenio i da preimenujete Sabbioneta, Mantova u samo Sabbioneta, jer se samo tako zove Sabbioneta, Mantova ne postoji nigje ni u Italiji.

--Vitek (razgovor) 13:08, 14 mart 2019 (CET)

Viva Honduras...

--Vitek (razgovor) 13:42, 18 mart 2019 (CET)

Vraćać/rollbackerUredi

Kad se već slažeš, stavi onda Arga i na listu vraćaća (rollbacker), vidim da je Ripper to propustio. Nakon toga će vandalizme moći uklanjati s jednim klikom miša, umjesto dva. Korisnicima s peterocifrenim brojem uređivanja to puno znači, a i federima pod napaćenim kineskim miševima... da te ne davim sad sa svim potaknostima istočnjačke mudrosti, praktičnosti i ekonomičnosti, koje ne bi ni razumio. --Orijentolog (razgovor) 22:13, 18 mart 2019 (CET)

futsal balkanUredi

zasto je obrisan clanak?

AfrikaUredi

Mislim da nismo imali zemlje Zapadne Afrike. Benin mi se čini najegzotičnijom (Dahomejske amazonke) i još par detalja). --OC Ripper (razgovor) 09:39, 15 april 2019 (CEST)

Pitanje!Uredi

Kakav je problem sa mojim člankom Žuta stena - plaža Arilje, koji si ti zahtevao da se obriše?

?Uredi

Druže, ja sam VLASNIK plaže Žuta stena u Arilju, prema tome i svih fotografija. Zašto si mi obrisao članak? Sram te bilo, a toliki trud uložen.

ZaštitaUredi

Ovaj članak biva vandaliziran već danima, predlažem ključ. --Orijentolog (razgovor) 18:18, 22 maj 2019 (CEST)

I za ovaj, neprestalno se ubacuje irelevantna ilustracija. --Orijentolog (razgovor) 14:59, 28 maj 2019 (CEST)

Redirect pliz: Samostan svetog StjepanaSamostan sv. Stjepana. --Orijentolog (razgovor) 12:24, 18 juni 2019 (CEST)

Još jedan: Sat-kulaToranj sa satom. --Orijentolog (razgovor) 23:29, 30 juni 2019 (CEST)

I još: Dvorac SchönbrunnSchönbrunn. --Orijentolog (razgovor) 06:55, 8 juli 2019 (CEST)

BatinašUredi

Vidi ti žabarskog batinaša, imaš one žute po Parizu pa njih bij. --Orijentolog (razgovor) 13:52, 3 juli 2019 (CEST)

Članak o prikupljanju podatakaUredi

Rješenje problema je bilo prilično jednostavno. --OC Ripper (razgovor) 20:45, 3 juli 2019 (CEST)

GradoviUredi

Ako budeš imao kakvih nedoumica oko kategorizacije pojedinačnih gradova, nek ti Venecija posluži kao vodič. Zasad prvi slučaj da je sav sadržaj raspoređen na desetak glavnih kategorija, po temama, funkciji, periodima, čak i kvartovima. Bome je naš vitečki dužd napravio dobar poso... :) --Orijentolog (razgovor) 02:20, 7 juli 2019 (CEST)

PitanjeUredi

Zašto se zove Srpskohrvatski jezik umjesto jugoslavenskog jezika ili južnoslavenskog jezika također hrvatska varijnta je starija od srpske varijante. Lip pozz.--77.216.153.42 02:53, 21 juli 2019 (CEST)

STUredi

Zašto su kotari išli na kotareve? I na stranicama Splita stoji Gradski kotari. --Orijentolog (razgovor) 07:50, 27 juli 2019 (CEST)

OceanijaUredi

Predlažem Fidži jer je dno dna, od glavnog članka do kategorija. I nije neki francuski teritorij, što mi je isto važno. --Orijentolog (razgovor) 18:03, 3 august 2019 (CEST)

CunamiUredi

Treba uzeti u obzir više stvari: (1) oceanografska terminologija je jedno, imena dalekoistočnih gradova su drugo, (2) zapadna iliti hrvatska terminologija treba imati prednost jer oceanografija na istoku gotovo da i ne postoji (zato imamo oceane, ne okeane), što opet ne znači da treba ignorirati bs i sr varijante, (3) cunami se itekako koristi u zapadnoj terminologiji, Hrvatski jezički portal daje mu prednost, Hrvatska enciklopedija (LZMK) tsunamiju, ali stoji i cunami. U starijim jugoslavenskim izdanjima poput Enciklopedije Jugoslavije i Pomorske enciklopedije nađe se oboje, kao i na bs i sr. Kad se sve to uzme u obzir, nijedan oblik ne bi bio ni greška niti favoriziranje pa točke (2) i (3) možemo isključiti, a glede prve ostaje nam da se obični termini fonetiziraju i ne mogu se primijeniti ista pravila kao za japanske gradove, pokrajine i sl. U protivnom možemo mijenjati i druge obične japanizme kao što su džudo, gejša ili suši, po meni suludo. Stoga ne vidim razloga da se kategorizacija mijenja, čak bi bio sklon da i glavni članak nosi naslov cunami jer tako je i na bs, hr i sr. --Orijentolog (razgovor) 09:26, 12 august 2019 (CEST)

Pozivnica za pridruživanje diskord servisu Srpskohrvatske WikipedijeUredi

  Zdravo, Edgare Allane Poe!
Pozivam te da se pridružiš diskord servisu sh.wikija. On služi da omogući lakšu komunikaciju i saradnju među korisnicima, a ima i sadržaje za zabavu.
Da bi se pridružio, klikni ovdje. Za više informacija, pogledaj Wikipedia:Diskord.
Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav! -- Несмир Кудилович (разговор) 15,44; понедељак, 12. августа 2019 (СЕВ)

Re:Univerzitet FidziUredi

Obaveze obaveze. Ne ostavljaju mi bas puno vremena, ali bi ukoro trebalo da bude malo bolje. Uradicu to u narednim danima.--MirkoS18 (razgovor) 13:21, 13 august 2019 (CEST)

Muzičke grupeUredi

Da pojasnim ovo: meni se također prije par godina bend činio kao dobro neutralno rješenje za muzičke/glazbene grupe/sastave, međutim, bend je zapravo dosta uži pojam i nije baš prikladan za ansamble, zborove, orkestre i sl. Zato preporučam da ostanu Muzičke grupe, odnosno da se i začetak vrati na staro. --Orijentolog (razgovor) 00:00, 19 august 2019 (CEST)

Možda samo za određene Muzičke grupe po žanrovima, iako bi došlo do odstupanja. Moja preporuka je da se koristi za naslove članaka (kako trenutno i jest) jer ipak je ... (bend) određeniji u tom slučaju. --Orijentolog (razgovor) 00:16, 19 august 2019 (CEST)

Rdr pliz: Jezero ViktorijaViktorijino jezero. --Orijentolog (razgovor) 02:47, 20 august 2019 (CEST)

UliceUredi

Pozdrav,

odakle vam pravo da brisete članak (https://sh.wikipedia.org/wiki/Lista_ulica_u_Baranji) koju uređujemo istodobno je proglašavajući irelevantnom?! Nije potpun članak? Pa članak se puni informacijama intenzivno zadnjih nekoliko dana. Vratite članak kakav je bio i pustite ljude na miru da rade svoj posao. Strašno.

Brisanje članka Lista ulica u BaranjiUredi

Poštovani kolega!

Za dva dana idem na godišnji odmor pa sad nemam vremena baviti se Wikipedijom. Molim da vratite obrisani članak kako bismo spasili prikupljene podatke.

Članak stoji već desetak godina i sad smo krenuli da ga popunimo spiskovima ulica u svim baranjskim mjestima. Zato nije bilo nužno ekspres-brisanje. Korisnije bi bilo da ste nam, na primjer, skrenuli pažnju na to da ne treba imati ovakav oblik, nego da se ulice unesu npr. po baranjskim općinama ili nekako drugačije. Čak i ako bi članak na koncu bio obrisan, smatram da nije korektno takvo naprasno brisanje prije nego što se malo prodiskutira problematika i prije nego što dobijemo šansu navesti zašto uopšte postoji takav članak i s čim je on povezan.

Napisali ste ovakvo obrazloženje

  • 12:20, 20 august 2019 Edgar Allan Poe razgovor doprinosi je obrisao stranicu Lista ulica u Baranji (ovo je potpuno nevažan članak - prvo, nepotpun je, drugo podložan je velikim promjenama, treće Baranja je geografska, ne administrativna regija tako da nema precizno određene granice, četvrto enciklopedijski je potpuno irelevantan)

I još jedno koje mi je proslijedio kolega Korisnik:Neno20st u slikovnom obliku pa ga ne mogu kopirati. Gotovo sve ono što ste napisati o Baranji ne stoji. Baranja koja danas pripada Hrvatskoj (o kojoj mi pišemo) ima jasno definisane granice: sve između Drave, Dunava i mađarske granice. Obrađujemo službena naselja (ima ih 54), sva naselja imaju definisane ulice, ne radi se tu o nekakvim nedefinisanim i divljim zaseocima bez reda i zakona, niti se ulice zovu čas ovako čas onako.

Trenutno je Baranja podijeljena na jedan Grad (Beli Manastir) i osam općina, koje će možda biti ukinute ako dođe do toliko potrebne racionalizacije teritorijalne organizacije Hrvatske. U svijesti Baranjaca Baranja je jasna cjelina, a općine nisu. Svaki Baranjac zna da se neko mjesto nalazi u Baranji, ali mnogi ne znaju nabrojati čak ni općine, a kamoli sva naselja koja im pripadaju.

I prijedlog za kraj: Vratite obrisani članak, pustite mog kolegu da završi što je počeo s tim člankom, a kad se vratim s godišnjeg vidjećemo što dalje i što misle ostali administratori i korisnici.

Inače Lista ulica u Baranji povezana je s ovim člankom Baranjska_naselja. Ja trenutno ne vidim kakva bi šteta za Wikipediju bila da to ostane kao do sada. Belirac (razgovor) 11:09, 21 august 2019 (CEST)

Ja sad stvarno nemam vremena baviti se ovim, zato ću članak preimenovati kako ste predložili. Kad se vratim s godišnjeg odmora, onda možemo - ako ste voljni - nastaviti. Ali me kao Baranjca nemojte uvjeravati da mi ne znam gdje su baranjske granice i da su mjesta koja imaju status samostalnih naselja nekakvi nedefinirani zaseoci. Eto, npr., u "Leksikonu naselja Hrvatske" za Bolman piše: "naselje u općini Jagodnjaku Osječko-baranjske županije. Smješten u zapadnom dijelu Baranje..." U Statutu Lokalne akcijske grupe Baranja npr. definirano je područje djelovanja tog certificiranog LAG-a gdje se vidi što Baranja obuhvaća: Statut LAG-a Baranja, itd.
Ja Vas ne mogu spriječiti da provodite svoju volju, ali premještanje npr. članka Podolje (Baranja) na Podolje (Draž) ne smatram dobrim i korisnim. Podolje je u Baranji i to je prava informacija i odrednica, a navođenje male Općine Draž meni liči na cjepidlačenje.
Pozdrav! Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik Belirac (razgovordoprinosi) 14:17, 21 august 2019
Ajd, nakon što se čovjek odmori, sredit ćemo stvar nekako. Na prvu, zbog ujednačenosti se slažem sa stavljanjem općine u zagradi, ali nemam ništa protiv liste ulica. Razmišljao sam o svemu tome prije par dana kada sam rekategorizirao Osijek, Valpovo, Belišće i sl. Nije sporno da postoji regija Baranja kao međukategorija između Hrvatske (tj. Regija Hrvatske) i Osijeka, isto tako ni npr. Geografija Baranje kao međukategorija geografije Hrvatske i geografije Osijeka, niti Promet u Baranji kao međukategorija između prometa u Hrvatskoj i prometa u Osijeku, itd. Ipak, da se rade specifične kategorije za ulice baranjskih sela kao za ulice Osijeka, Zagreba, New Yorka i drugog, to nikako. Lista baranjskih ulica je opet sasvim uredna za kategoriju Prometa u Baranji. --Orijentolog (razgovor) 15:44, 21 august 2019 (CEST)

Zarezi i zagradeUredi

Ako se dobro sjećam, davni dogovor (u kojem je mislim učestvovao Igor) bio je za razvrstavanja koriste zagrade, ne zarezi, s izuzetkom anglosfere. Svejedno postoji masu izuzetaka, zahvaljujući botovštini. Ako je tvoj jednočlani administratorski komitet demokratski odlučio da svugdje budu zarezi, reci odmah da znam, čini mi se da sam baš nedavno napravio jedno obrnuto preusmjeravanje. Nemam lično ništa protiv jednog ili drugog, samo da ne dođe do xaosa... --Orijentolog (razgovor) 21:19, 22 august 2019 (CEST)

Bome sad si me zaskočio ko TV-reporteri penziće kod peškarije, paaa... ne znam. Prošo sam svijeta, kategorizacijskog, vidio sve i svašta. Za konstruktivno rješenje trebao bi opet provrtiti uokolo, zato bolje da to ostavimo za neku drugu priliku. U svakom slučaju, nije greška ni jedno niti drugo, stoga se ne može reć da si zaj****. --Orijentolog (razgovor) 21:52, 22 august 2019 (CEST)

Još je najjednostavnije i najbolje bez titule. Hodža zna biti i ime, ali ovdje to nije slučaj, radi se o sufijskoj tituli. Čudi me da su sve slavenske wiki ostavile titulu velikim slovom. --Orijentolog (razgovor) 14:24, 23 august 2019 (CEST)

Community Insights SurveyUredi

RMaung (WMF) 16:48, 6 rujan-септембар 2019 (CEST)

Reminder: Community Insights SurveyUredi

RMaung (WMF) 17:14, 20 rujan-септембар 2019 (CEST)

Dodati tekst na stranici VeleprodajaUredi

Poštovani, na koji način mogu dodati tekst na stranici veleprodaja, neki odgovarajući sa kojim bi spomenuo našu veleprodaju a da ne kvari stranicu Veleprodaja..

Nešto poput Primer jedne veleprodaje robe široke potrošnje u Srbiji https://trgovinanaveliko.com/ ili na neki način kako vi sugerišete

Svako dobro

Pozdrav,

Mogu li znati zasto ste obrisali stranicu o Milevi Filipovic? Planiram da objavim vise stranica o naucnicama i voljela bih znati u cemu je problem kako ga ne bih ponavljala. Hvala.

Redirect 2Uredi

Bantu narodiBantu (povratak na primarno značenje, gdje vodi oko 100 interlinkova). --Orijentolog (razgovor) 08:38, 2 oktobar 2019 (CEST)

Omer ŠipragaUredi

According to Google Translate, this article seems to be an advertisement done by someone trying to advertise someone else. Could you delete it? Thanks! Nigos (razgovor) 11:25, 3 oktobar 2019 (CEST)

Nakon što sam brzinski pogledao stvar, članak nije nikakva reklama, nego je spor u tome da li ličnost o kojoj se govori prelazi prag značaja. Tip koji je gurao članak je imao nekoliko sockpuppet naloga zbog kojih je globalno blokiran na nizu Wikipedija, a kada mu na drugim projektima brišu članke optužuje ih za šurovanje s administatorima koji su ga blokirali na bs.wiki. Ovdje imaš raspravu o istoj temi na bs.wiki. --OC Ripper (razgovor) 14:45, 5 oktobar 2019 (CEST)
Zašto ste izbrisali članak Brock Lesnar. Lijep pozz.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 15:10, 8 oktobar 2019 (CEST)

Reminder: Community Insights SurveyUredi

RMaung (WMF) 21:52, 3 oktobar 2019 (CEST)

Ismet BarjaktariUredi

Tip se čini kao legitimna tema za članak po pitanju značaj, ali je sumnjivo to da je postavljač originalnog članka na sq.wiki bio globalno blokiran. --OC Ripper (razgovor) 12:07, 10 oktobar 2019 (CEST)

Molba za skrivanjem izmjeneUredi

Dragi Edgare Allane Poe,

cijeneći tvoje slobodno vrijeme i dosadašnji uloženi trud, ponizno bih te zamolio da pogledaš ovu izmjenu, te ocijeniš je li spremna za skrivanje (skrij/prikaži).

Unaprijed zahvaljujem na tvojoj ocjeni te izmjene, jer smo svi ovdje na zajedničkom zadatku očuvanja integriteta projekta.

Drugarski pozdrav, -- Несмир Кудилович (разговор) 23,21; четвртак, 10. октобра 2019. (СЕВ)

Upit vezan za brisanje stranice Just Cube ERPUredi

Poštovani,

Pretpostavljam da iz samog naslova znate zbog čega Vas kontaktiram. Naime, juče sam napravio draft verziju svoje prve wiki stranice, koja, nažalost, nije preživjela ni jedan dan. Svakako da je potrebno još vremena kako bih se u potpunosti upoznao sa wiki smjernicama i pravilima, ali mislim da ste ipak otišli u neku drugu krajnost. Svjestan sam da postoji određeni broj korisnika koji eto, tek tako započnu neki tekst i ostave ga tako nedovršenim, ali zar to daje za pravo administratorima da na "keca" brišu sve što im se ne dopadne, bez obzira što je u pitanju članak u nastajanju?! Kao što ste i sami mogli vidjeti, u pitanju je tekst koji je tek napravljen, a Vi niste dozvolili ni da ga završim, pretpostavljam zbog toga što nije bio uređen prema predefinisanim pravilima. Valjda bi u tom slučaju trebalo prvo uputiti barem neko upozorenje, pogotovo kad je u pitanju tekst star tek nekoliko sati. Jasno mi je da sam novi član i da je potrebno neko vrijeme kako bih se u potpunosti upoznao sa svim pravilima, samo Vas molim za obrazloženje, čisto kako bih ponovo izbjegao istu situaciju zbog sličnih grešaka, ili ne daj Bože, nečije samovolje.

Srdačan pozdrav

Upit vezan za brisanje stranice Just Cube ERPUredi

Mnogo hvala na odgovoru. Sad mi je jasnije šta mi je činiti. Svako dobro.

Eduardo Santamarina i Majrin ViljanuevaUredi

Pozdrav Edgar. Imam samo jedno pitanje zasto je moj edit za ovog glumca izbrisan. Koliko znam moje informacije su tacne, poboljsan je privatni zivot kao i sekcija infobox i telenovela sekcija. Sve sto sam edit to je preuzeto sa drugih wikipedia na Spanskog i Engleskog. Takodje me interseuje zasto je izbrisana stranica koju sam napravio sa referencama za Majrin Viljanuevu, poznatu glumicu koja ima sve ostale wikipedie ? Koliko znam cilj wikipedie je sto vise informacija o datoj osobi a ne samo dve recenice koje su i logicne.

Hvala na odgovoru. S postovanjem

Ben Arous (vilajet)Uredi

Poštovani kolega Molim Vas ubijte dvostruke linkove na toj stranici, ja sam se zbog brzopletosti zeznuo pa to obajavio prvo kao Sidi Bouzid (vilajet) (a ne kako je trebalo - Ben Arous (vilajet)), e sad mi taj prostor treba da imamo svih 24 Tuniskih Vilajeta dakle i Vilajet Sidi Bouzid.

--Vitek (razgovor) 20:54, 18 novembar 2019 (CET)

MejlUredi

Kako ti pronađeš pravo vrijeme, pa to je čudo neviđeno! A i pravu temu, još na pravom mjestu. Do kad ti to treba? Ne mogu ti poslati email jer ne vidim ono "E-mail this user". --Orijentolog (razgovor) 17:41, 23 novembar 2019 (CET)

Stavi pa pobriši, probao sam mijenjati email, ali postoje neke komplikacije... --Orijentolog (razgovor) 13:57, 24 novembar 2019 (CET)
Primljeno, poslano. --Orijentolog (razgovor) 17:17, 24 novembar 2019 (CET)

SpamiranjeUredi

Otkad je pisanje članka na više jezika zove spamiranjem?! Osobito ako se članak zasniva na najrelevantijim izvorima. Phylosofer (razgovor) 19:45, 24 novembar 2019 (CET)

Clanak o Milevi FilipovićUredi

Pozdrav, možete li mi reći šta je sad bio problem sa člankom o Milevi Filipović, jer sam stvarno mislila da sam ispratila sve preporuke i zahtjeve koji se tiču stila, formatiranja, poveznica, vanjskih veza i sl. Hvala!

SlijedećeUredi

Ako možeš pogledaj ovo za slijedeće izmjene. --Obsuser (razgovor) 03:49, 30 novembar 2019 (CET)

Pascal (programski jezik)Uredi

Obratite pažnju šta je od historije ovog članka uradio korisnik sa malo je reći čudnim korisničkim imenom, koji insistira na boldu u tijelu članka, pogrešnom redoslijedu odjeljaka i najvažnije za istaći nestandardnom pisanju poput nastavaka zki umjesto ski. Uz to lijepi nevalidne šablone po korisničkim SZR. --Obsuser (razgovor) 15:17, 5 decembar 2019 (CET)

https://sh.wikipedia.org/wiki/Razgovor:Pascal_(programski_jezik)
"korisnik sa malo je reći čudnim korisničkim imenom" je i napisao članak za razliku od Vas koji niste doprinijeli ni jedan jedini paragraf, nego ste proizvoljno unakaživali i poništavali moje doprinose, unoseći regresije više puta. Članak je originalno preuzeo OC Ripper s hr Wikipedije, i ja sam ga počeo uredjivati dok je bio u začetku 2008. Nakon više od 10 godina neaktivnosti odlučio sam napraviti nešto pristojno od mojih doprinosa, i onda ste se Vi iznenada pojavili da parazitirate i cenzurirate. Zašto niste prepravljali članak dok je bio napušten i očigledno manjkav, onakav kakvoga sam ga ja osobno ostavio prije 10-ak godina? I zašto niste argumentirano odgovorili ni na jednu od mojih teza, ako smatrate da ste u pravu? Što se mene tiče, ili vratite orig. verziju članka od OC Rippera, u kojem se slučaju ja više ne ću miješati, obećavam, ili me pustite da dovršim ono što sam počeo bez ometanja, ili me blokirajte.
Što se tiče moga imena, postavio sam zahtjev na stranici za preimenovanje i premjestio User i Talk stranice, iako razlog nije taj da je ime "čudno", ali sam dobio poruku od EAP da se preimenovanje vrši na meta stranici. Pokušao sam se ulogirati na meta.wikimedia.org, ali nije mi primilo login, ne znam zašto.
Hail Discordia! 12:09, 6 decembar 2019 (CET)
Btw. ne postoji nikakav "nastavak" (sufiks) zki ni u jednoj morfologiji jezikâ SH područja, postoji -ski, koji jednačenjem po istozvučnosti ili prostim afiksiranjem (bez jednačenja) može dati različite rezultate ako osnovni (korijenski) morfem završava na s ili z (sski, zski, ski, zki). Malo se informirajte prije nego počnete izpravljati pravopis "po kućama". Hail Discordia! 12:54, 6 decembar 2019 (CET)
z prelazi u s prije gubljenja tog s (jednačenje suglasnika po zvučnosti i gubljenje suglasnika). Nije tim redoslijedom uopšte nego zski sski ski (npr. porez, porezski, poresski, poreski). Sufiks je sam po sebi ski pa bi bilo nelogično da se on sam promijeni pri tvorbi.
To po kućama i niste doprinijeli vi a ja jesam ne pali jer Vikipediju uređuje ko hoće i koliko hoće, gdje hoće (poštujući smjernice). Punjenje historije malim izmjenama i revertima sopstvenih, uz insistiranje na pogrešnom redoslijedu odjeljaka, boldu u tijelu članka i najvažnije za pomenuti nepoštivanju standardnog pravopisa je protivno pravilima.
PS Potpisujte se normalno, jednim linkovanim potpisom i datumom poslije. Ovako kao da imate sto korisničkih imena i ne zna se s kim se diskutuje. --Obsuser (razgovor) 15:15, 6 decembar 2019 (CET)
Nisam ni naveo "redoslijed" izvodjenja glasovne promjene, nego moguće načine pisanja (englesski, englezski, engleski, englezki).
Dobro ako "ne pali", onda ću nastaviti uredjivati "koliko hoću".
Kojega standardnoga pravopisa?
Hail Discordia! 17:08, 6 decembar 2019 (CET)
Pravopis srpskohrvatskog jezika, podebela siva knjiga (ima moj amidža). Bilo zvanično u SFRJ.
Vidi se da ne poznaješ ni osnove. Tvorba npr. za zemlju prema demonimu ide Englez > Englezska > Englesska > Engleska i nikako drugačije. Ako misliš da je mogući način pisanja englesski, englezski i englezki nije, to se samo piše kada se daju koraci tvorbe (i ne tim redoslijedom nego onim koji sam ti naveo, a redoslijed je važan). --5.43.78.148 17:16, 6 decembar 2019 (CET)
Ova Wikipedija osim navedenoga, poštuje i sve ostale S/H pravopise, za razliku od Vašega skučenoga determinističnoga svjetonazora. A obća lingvistika, morfologija etc su viši pojmovi za one koji se slijepo drže naštrebanih "pravila" k'o p'jan plota; o semiotici, teoriji informacije itsl da ne govorim. A ta spika o "smjernicama" i "pravilima" Vam "ne pali", da se izrazim Vašim slovarom. Hail Discordia! 23:00, 6 decembar 2019 (CET)
Ne, jedan se samo pravopis srpskohrvatskog (ne "S/H") istakao i taj se poštuje jedino, taj je postao time zvaničan (uz instituciju čiji su ga naučnici lingvisti [ne pseudolingvisti] napravili). --5.43.78.148 00:17, 7 decembar 2019 (CET)

Germansko pravoUredi

Poštovanje, Da li je ikako moguće da se vrati ovaj članak o germanskom pravu ili bar tekst ds dobijem jer ga nemam sačuvanog a hitno mi treba za zadatak na fakultetu. Danima sam prevodila članak sa engleskog.

Hvala Vam što ste vratili članak. Ako možete da sačekate dok se ne konsultujem sa profesorima. Prevodila sam članak sa engleskog jezika i dopunila ga materijom iz udžbenika. Popovicmirjana (razgovor) 16:21, 11 decembar 2019 (CET)

Re: JeziciUredi

Samo u najnižu kat, prema dosadašnjoj praksi. Generalno, ima dosta relativno nepotrebnih potkategorija prenošenih s hr.wiki, ali što je tu je. --Orijentolog (razgovor) 18:45, 12 decembar 2019 (CET)

Ja se ne slažem. Treba kategorisati uzimajući u obzir razum i pripadnost a ne botovski u najniže. Na primjer, Dodik je političar Republike Srpske ali treba pored te kategorije i kategorija Političari Bosne i Hercegovine jer je član Predsjedništva te države. Dalje, ne treba po razumu i toj logici niža-viša (krovna) kategorija stavljati tog političara i u kategoriju Političari Evrope ili Evropski političari kako se već zove, jer to je stvarna a ne značenjska kategorija kategorije Političari Bosne i Hercegovine (i natkategorija kategorije Političari Republike Srpske). Uočiti razliku. Napomena: govorim nazive kategorija prema onim postojećim na sr.wikipedia.org ali kad sam tamo pokušao to primijeniti sve je neselektivno vraćeno od strane pristrasnog korisnika povremenog admina (a ovi drugi admini tamo što hoće bolesni mir u kući ne reaguju u GIP-u da se ne zamjere koleginicama i kolegama). --Obsuser (razgovor) 21:47, 12 decembar 2019 (CET)

Logika u ovom slučaju naprosto ne stoji. Prvo, trenutno nemamo kategorije po administrativnim jedinicama (nemamo političare Splitsko-dalmatinske županije, ili političare okruga Salem, ili političare Chihuahue), tako da to ne vrijedi. Isto tako, nemamo kategorizaciju po kontinentima za ovakve slučajeve, niti je analogija prikladna jer bismo onda mogli koristiti i kategoriju Svjetski političari pa sve tu trpati. Ja sam osobno za to da se ide u najnižu postojeću kategoriju, slično kao što imamo i sa životinjama - zadnji članak što sam ga napisao o rodu iguana ići će u kategoriju Iguane, a nepotrebno je da ide i u kategoriju Reptili, Svitkovci, Životinje - tako da smatram da se valja držati toga. Iznimke se mogu adresirati pojedinačno --E.A.Poe 22:50, 12 decembar 2019 (CET)
Ne stoji to da logika ne stoji.
"jer bismo onda mogli koristiti i kategoriju Svjetski političari pa sve tu trpati" - Vidi se da niste htjeli shvatiti iz ovih riječi jer ne bi se sve 'trpalo' u tu kategoriju svjetskih nego samo mali broj kategorija nižeg nivoa a to je po kontinentima. Ako ne postoje ne znači da ne treba da postoje. Naravno, niže, za gradove i politiku na tom nivou, kao i mjesnu, eh tu ne treba. Ali entitet nije administrativna jedinica kao kanton i grad nego naprosto entitet, niži neutralni subjekat sa djelimično dijeljenom vlašću (osim Ustava koji je isti za sve entitete, te zajedničkih institucija) u slučaju BiH.
Kategorije po direktnoj pripadnosti i kategorije tih kategorija sve do krovne nisu jedno te isto.--Obsuser (razgovor) 23:47, 12 decembar 2019 (CET)
I dalje ne vidim kako ta logika stoji. Ja osobno smatram da nama trenutno ne treba kategorija - Političari Republike Srpske ili Političari Federacije BiH, isto kao što smatram da nam ne treba kategorija Političari Ohija, ili Političari Chelseaja (ako se tako zove izborni distrikt). Mislim da je to u ovom slučaju nepotrebna komplikacija koja neće ništa doprinijeti jasnoći i smislenosti kategorizacije, a stvorit će samo nepotrebni kaos i preopterećenost kategorijama.
Ja se slažem s Orijentologom utoliko što smatram da ako je nešto u nekoj potkategoriji, onda ne treba to duplirati u neku krovnu kategoriju, jer - zato potkategorije i postoje. Ako će netko istovremeno biti i Francuski nogometaš i Francuski sportaš, onda to baš nema nekog smisla, zar ne? Jer, ako je nogometaš, automatski je sportaš. Dakle, ako je jezik istočnofidžijski, automatski je i austronezijski, zar ne? Onda nema potrebe ići i duplirati taj jezik; eventualno ako je jezik sam po sebi kategorija, onda se može raspravljati, ali - opet - to su iznimke o kojima govorimo i koje se mogu pojedinačno adresirati. Moram napomenuti da se Orijentolog i ja čak nismo uvijek slagali po ovom pitanju, baš konkretno kod ovih potkategorija za sportaše, umjetnike i sl.; on je smatrao da nogometaši trebaju ići i u sportaše, ali i u biografije, dok sam ja bio samo za to da se svrstaju u sportaše, jer je to nepotrebno dupliranje i onda se gubi smisao potkategorije kao takve.
Što se BiH tiče, ona je jedan vrlo specifičan primjer i nije dobra analogija za neko generalno pravilo. Iako je činjenica da su RS i FBiH entiteti, oni su i dalje samo obične administrativne jedinice s nešto većim ovlastima. Oni su "jači" od županija ili okruga, ali nisu ni približno jaki kao, primjerice, američke savezne države koje su, isto, administrativne jedinice, ali uživaju takav stupanj autonomije da se mogu osamostaliti i izaći iz unije kad god požele, što im je zajamčeno ustavom. RS i FBiH to ne mogu, jer bi se smatralo secesijom. Tako da, nema potrebe za takvim potkategorijama, a analogija naprosto nije zgodna --E.A.Poe 23:58, 12 decembar 2019 (CET)
@Obsuser: i @Edgar Allan Poe:, gore sam govorio samo o jezicima, ne i o političarima. U odnosu na jezike, naravno da postoje izuzeci. Ovo gore što je Obsuser pisao o Dodiku apsolutno stoji i to sam prije par godina objašnjavao Edgaru kada je pitanje bilo (mislim) treba li ličnost staviti i u generalnu kategoriju političara, ako je već u kategoriji premijera. Odgovor je da, treba ga staviti, tek nakon što ga se razvrsta i po stranci i svim drugim funkcijama (u nekim slučajevima i lokaciji), onda se kategorija političara uklanja. Trenutno je rijetkost da za određenu državu imamo sve te političke potkategorije. Obsuseru ipak napominjem da postoje razlike sa sr.wiki i bs.wiki, ne treba izmišljati toplu vodu i inzistirati na rješenjima koji bi tražili desetke hiljada izmjena. --Orijentolog (razgovor) 07:59, 13 decembar 2019 (CET)

Ne razumijemo zasto je stranica obrisanaUredi

Dvije smo majke s malo vremena i pocele smo kreirati nasu prvu stranicu u vezi teme koja nam je jako vazna, zbog osobne potrage za djecom koja traje puno godina bez uspjeha. Stranica je izbrisana u par sati bez ikakvog objasnjenja i zelimo znati sto se dogodilo i zasto SteelLady (razgovor) 09:50, 17 decembar 2019 (CET)

IP vandalUredi

Ovaj IP vandalizira već duže od mjesec dana, preporučam da ga se pošalje na zimovanje, po mogućnosti do Vaskrsa. --Orijentolog (razgovor) 22:11, 18 decembar 2019 (CET)

VandalizamUredi

Predlažem da se blokira ova IP adresa zbog vandaliziranja upornim vraćanjem uvijek istih starih verzija članaka i poništavanjem svih subsekventnih doprinosa i izmjena. Spiker 03:30, 23 decembar 2019 (CET)

Pozivnica za pridruživanje diskord servisu Srpskohrvatske WikipedijeUredi

  Zdravo, Edgar Allan Poe!
Pozivam te da se pridružiš diskord servisu sh.wikija. On služi da omogući lakšu komunikaciju i saradnju među korisnicima, a ima i sadržaje za zabavu.
Da bi se pridružio, klikni ovdje. Za više informacija, pogledaj Wikipedia:Diskord.
Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav! -- Несмир Кудилович (разговор) 12:38, 23 decembar 2019 (CET)

AfrikaUredi

Afrika je do prije koji dan bila najgore kategoriziran kontinent, totalni xaos, danas je najbolji. Toliko od mene za Božić, ostavljam ti je u amanet. --Orijentolog (razgovor) 14:12, 25 decembar 2019 (CET)

Re: Otoci, zaljevi, rijeke, planine i ostale ine glupostiUredi

Naravno da jest, u 99% slučajeva. De facto se radi o pravopisnim greškama kojih ima jako puno, a razlog je "uvoz" s engleske Wikipedije. Npr. ako tamo postoji članak Sava River, onda se ovdje također pojavi Rijeka Sava u tekstu ili čak naslovu. Vitek to često radi i ispravljao sam stotine toga za njime, no kritike po SZR sam izbjegavao. Baš u vrijeme kad si mi pisao poruku ispravljao sam jedan takav slučaj: [[Ladoga|Jezera Ladoga]] u jezera [[Ladoga]]. Čak i Otok Man može zvučati nekako "prirodno", ali kad otvoriš enciklopedije, stoji samo Man. Primjer Virginia (kolonija) doima se ispravnijim nego Kolonija Virginia, izuzeci bi bili slučajevi tipa Četvrta Francuska Republika jer Francuska (četvrta republika) izgleda tupasto. Dobar orijentir za takva pitanja može biti ruska Wikipedija, ali ne uvijek jer tamo npr. čak nacionalne parkove stavljaju u zagrade (ovdje je obrnuto). --Orijentolog (razgovor) 13:48, 27 decembar 2019 (CET)

Mislim da je najbolje rješenje ono sa sr.wiki i bs.wiki, da naslov bude samo Ascension. Isto tako i za Wight, dok je kod Mana dovoljno da kategorija bude samo Man (primarno značenje). Glede kolonija, favoriziram da bude Masačusetski zaljev (kolonija) i Rhode Islanda i plantaža Providencea (kolonija). Kod prve sad već prelazimo na drugu temu, pitanje fonetizacije pridjeva stranih toponima, što podržavam jer je bliže svim jezičnim standardima. --Orijentolog (razgovor) 08:04, 28 decembar 2019 (CET)

PaziUredi

Ovom izmjenom sad je devastiran šablon {{Političari SFRJ-Republike}} i niz drugih NOB članaka koji su rabili "flag alias-1947". Nije lako provjeriti koliko i gdje jer hiljade članaka vodi na {{Country data Hrvatska}}. Nije pametno stoga uklanjati varijante, ako se već mijenja onda treba obavezno zadržati i one starije. Popravi sam (ili ću ja) i pokušaj se sjetiti ima li još toga, da ne dođe do velike štete. --Orijentolog (razgovor) 17:26, 2 januar 2020 (CET)

Pozivnica za pridruživanje diskord servisu Srpskohrvatske Wikipedije br. 2.Uredi

  Zdravo, Edgare Allane Poe!
Pozivam te da se pridružiš diskord servisu sh.wikija. On služi da omogući lakšu komunikaciju i saradnju među korisnicima, a ima i sadržaje za zabavu.
Da bi se pridružio, klikni ovdje. Za više informacija, pogledaj Wikipedia:Diskord.
Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav! -- Несмир Кудилович (разговор) 17,49; 9. јануара 2020. (СЕВ) ― 17,49; 9. siječnja 2020. (SEV) ― 17,49; četvrtak, 9. siječnja 2020. (SEV) ― 17,49; 13. džumadelula 1441. (CET) ― 21,19; 19. daje 1398. (IRST)

Re: ZastaviceUredi

Ako je kompromisno rješenje da (postojeća) strana preusmjeravanja ostanu i da se kratice pobrišu, nema problema. Jedino je probni period malo prekratak, ja predlažem godinu ili dvije dana. Više-manje objasnio sam sve na Obsuserovoj SZR, moja gledišta su sažeto:

  1. Podržavam preimenovanje svih "country data" šablona u domaći naziv.
  2. Ne slažem se s brisanjem stranih preusmjeravanja zbog danih objašnjenja, ali podržavam da ih se mijenja botom iz strani u domaći naziv.
  3. Ne slažem se niti s brisanjem troslovnih kratica, opet zbog lakšeg prevođenja, ali i jedne velike praktične koristi: izrade tablica. Ne postoje bezveze na desecima ostalih projekata, kratki troslovi pomažu kad "nasuho" slažeš listu država s npr. desetak stupaca.

Međutim, što je tu je, ako se većina kolega slaže onda sam i ja za. --Orijentolog (razgovor) 04:46, 20 januar 2020 (CET)

1. srpnja ili ništa, bazarlijo. --Orijentolog (razgovor) 21:47, 20 januar 2020 (CET)

Redirect 3Uredi

Pliz:

--Orijentolog (razgovor) 09:05, 25 januar 2020 (CET)

Re: Litva i LatvijaUredi

Gdje i što je napisao? Nisam vidio. Ne znam koliko je sad pametno mijenjati natrag jer baš sam danas dovršio obje. --Orijentolog (razgovor) 14:31, 26 januar 2020 (CET)

Ah da, mislio sam da je bila neka nova rasprava na pijaci pa me zbunilo. Iskreno, nije mi baš "kratko i jasno" neki validan argument, posebno u slučaju Litvanije koju imaju bs.wiki i sr.wiki, još prijedlozi dolaze od zapadnjaka kojima te varijante sigurno zvuče prirodnije. Kolege iz istočnog komšiluka zato mogu reći da pohrvaćujemo. Dva oblika su trenutno istovjetna rješenju sa sr.wiki, dok bi po novom bila ista onom na hr.wiki. Iz tih razloga, više favoriziram Litvaniju, dok sam oko Letonije/Latvije neutralan. Generalno treba voditi računa oko tog balansa jer trenutno postoji i ne bi ga mijenjao. Nedavno je Jermenija pohrvaćena i Cipar posrbljen iliti pobošnjakiziran, znači balans ostaje isti. Znam da nemamo Avganistan, Azerbajdžan, Bjelorusiju, Holandiju, Portugaliju, Rumunjsku, Sjevernu Makedoniju, Španjolsku, Švajcarsku, ekavične i ostrvske države, zato se trenutno stanje čini balansiranim. --Orijentolog (razgovor) 15:14, 26 januar 2020 (CET)
Snažnih argumenata zapravo nema, oba oblika su ispravna kako god da okreneš. Iz subjektivne perspektive, meni je prijedlog bizaran. Danas, nakon deceniju i pol nereda s miješanjem oblika se napokon sredilo (ne samo kategorije nego i šabloni i dr.), a isti dan pojavi se prijedlog da se sve obrne. --Orijentolog (razgovor) 16:33, 26 januar 2020 (CET)
Usklađivao sam izuzetke u skladu s postojećim stanjem. Kipar i Armeniju sam totalno promijenio i uskladio jer postoje dobri razlozi, oko čega smo složni. Međutim, za ove baltičke ne vidim niti jedan, uključujući kratak Konkvijev komentar. Ostali su evidentno indiferentni pa ne komentiraju, što me ne čudi jer problem zapravo ne postoji, ispravno je oboje. Zbog navedenog gore, favoriziram status quo, isto vrijedi i za šablone koje namjeravaš srediti. Ponavljam, nije samo kategorizacija u pitanju da se brzo prebacuje preko AWB-a, ima toga dosta, od članka do šablona. Gubitak vremena bezveze na nešto što je baš danas sređeno i usklađeno. Jedan srodan slučaj koji pamtim su Šabloni za začetke, prvo sam ih sredio ja, potom si ti mijenjao u Šabloni za članke u začetku uz neke tehničke sitnice, iako je estetski rezultat identičan. Danas, tri godine kasnije, i dalje 124 šablona stoji u preusmjerenoj kategoriji i sam ne kužim zašto je to tako, pokušavao sam rifrešanjem i ostalim, ali ne ide. Ukratko: gubitak vremena za popravljanje nečeg što nije pokvareno, a rezultat je korak unatrag. --Orijentolog (razgovor) 20:15, 26 januar 2020 (CET)

Pa...

  1. Obala Slonovače jer je prilagođeniji bs/hr/sr.
  2. Zelenortska Republika jer je neutralniji od otoka/ostrva.
  3. SAO entitet prepuštam tebi i Nesmiru, pisao je neke ideje na mojoj SZR pa izaberi sam. Trenutni naslov glavnog članka mi se ne dopada baš.
  4. Bila bi mi draža Centralnoafrička, ali može i trenutno rješenje jer tako je na bs i hr. Razmišljao sam o tome kada sam sređivao Afriku, ali sam ostavio.
  5. Osmansko, definitivno.
  6. Za američke savezne države favoriziram domaće izraze, onda kada je to moguće. Znači Teksas, Kalifornija, Južna Karolina, itd. Isto i za regije i jedinice Italije koje je Kolega jednom prebacivao na izvorne nazive, što smatram lošim rješenjem. Danas kao ostatak toga imamo ovo: Naselja u regiji Sardegna (umjesto Sardinije).

--Orijentolog (razgovor) 09:32, 28 januar 2020 (CET)

Hoćeš reći o Letoniji/Latviji? Ako inzistiraš, onda OK, a bude li naknadnog protivljenja reći ću da si me nagovarao i šikanirao. :) --Orijentolog (razgovor) 09:24, 1 februar 2020 (CET)
Hvala na pojašnjenju. Ukratko: Litvaniju bi ostavio, za Letoniju nemam većih kritika da se prebacuje. OK? "Križaljki" (što kaže Konkvi) i kompromisa ipak mora biti. --Orijentolog (razgovor) 14:20, 1 februar 2020 (CET)
Ma 'ko ga jebe onda, nek budu Litvanija i Latvija :D Ajde bogati, ljudi smo, nismo orijentolozi, dogovorit ćemo se :D --E.A.Poe 14:31, 1 februar 2020 (CET)
Važi, ali kasnije kad stignem, baš me zanima koji si sad bućkuriš izveo. Malo sam po Latinskoj Americi i uvijek naletim na neke tvoje ideje, tipa svaka građevina ili pisac "umjetnost", cccc... Usput, trenutno skupa s geografijom sređujem svjetsku baštinu i univerzitete, mnogo sam zamijenio onih troslovnih šablona koje brišeš i olakšao ti time rad. Književnost također zahtjeva preuređivanje, vidio si valjda da sam malo sređivao i kategoriju Francuska književnost. --Orijentolog (razgovor) 14:56, 5 februar 2020 (CET)
Ne treba sad baš svugdje forsirati "otoke" u nazivu ako postoji kraći i neutralniji. Primjeri su Falklandi (ili samo Falkland), zatim Kanari, Spratly, itd. --Orijentolog (razgovor) 06:37, 6 februar 2020 (CET)
HE daje Falkland, a unutar teksta se javlja "prema Falklandima" i "na Falklandima" (umjesto "Falklandu"). Ista stvar se nađe u SFRJ literaturi, potraži sam na Google Books (dođavola i Google tražilica skupa s novinarima). Za obične arhipelage također je norma "arhipelag" umjesto "otočja", to si valjda sam skužio seljačkom logikom. --Orijentolog (razgovor) 16:39, 6 februar 2020 (CET)

Pretnje blokadomUredi

Ti želiš biti tolerantan!!!? Tvoja tolerancija se ogleda u tvojim postupcima. Slobodno me blokiraj jer ti to ionako neformalno radiš odstranjujući referencirane sadržaje, a ovde mi izigravaš toleranciju. Kojim pravom ti uklanjaš primedbu "traži se izvor" kad sam te ja već upozorio da je ono što na stranoci piše netačno? Kojim pravom ti versku zajednicu priznatu od ministarstva vera proglašavaš sektom? Ti imaš pravo da o tome odlučuješ!!! Ja postavim Njegošev citat iz kog se jasno vidi da je ono što o njemu piše na stranici Srpstvo netačno, a ti i tvoj kompanjon to uklonite. To je ta tvoja tolerancija!!!? Ko si bre ti da piscima odbravaš mogu li da budu srpski ili ne. Imaju li oni pravo da o tome sami odluče ili je tvoje administratorsko pravo jače i od toga. To nije stvar ničijeg dogovora već njihovog ličnog opredeljenja. Kojim pravom ti uklanjaš reference o tome kako su se oni izjašnjavali. Šta ti štitiš takvim postupcima? Štitiš čitaoce od informacija? I još govoriš o svojoj toleranciji. Ti kao stvarno veruješ u to da je takvo ponašanje tolerantno!!!? Nemoj da me zasmejavaš. Što se tiče toga što ti nazivaš nacionalističkim besmislicama to nisu moje reči nego reči Mihaila Lalića - znaš onog što nije srpski pisac.--Orion1964 (razgovor) 23:24, 31 januar 2020 (CET)

E, da ti dojavim - eno i za Mirka Kovača piše da je srpski pisac, a on siroma prepevavao svoje knjige sa ekavice i ijekavicu kad se preselio u Rovinj. Nemoj da ti to promakne, greota je. :)--Orion1964 (razgovor) 18:14, 1 februar 2020 (CET)

NovelistiUredi

Čobansko pitanje: preklapaju li se Novelisti sa Short story writers? Da ne tratim vrijeme provjeravajući terminologiju, radije pitam tebe. --Orijentolog (razgovor) 13:46, 1 februar 2020 (CET)

Svjetski "No dog poop on street" day uklonjen?Uredi

Zašto je uklonjen podatak na tu temu ako je istinit? Hvals Wikiz3112 (razgovor) 12:50, 2 februar 2020 (CET)

Razlog brisanja posta "Aleksandar Cvetkovic Bladde"Uredi

Pozdrav,

zanima me koji je razlog brisanja mog posta "Aleksandar Cvetkovic Bladde"?

Obrisana stranicaUredi

Ćao, samo pitanje zbog čega je obrisana stranica o Stomatološkom fakultetu u Pančevu? Na vrhu stranice je pisao da je "{{radovi}} Molim te za inpute kako se ove ne bi dešavalo. :) Meni je ovo bila referenca https://sh.wikipedia.org/wiki/Stomatolo%C5%A1ki_fakultet_Univerziteta_u_Beogradu

Nazad na stranicu korisnika "Edgar Allan Poe/12".