ne razumem zasto brisete stranice ?


Edgar Allan Poe 2.jpg
Louis-Michel van Loo 001.jpg
Piet Mondrian and Pétro van Doesburg.jpg
Benedetto da maiano, incoronazione di ferdinando I d'aragona e sei musici, 1490 ca., 01.JPG
Korisnička stranica
Razgovor
Doprinosi
Nagrade

Poruku mi možete ostaviti ovdje

Infokutija parkUredi

Samo za napomenu, za nacionalne parkove možeš koristiti i postojeći šablon {{Infokutija park}}, što je već raširena praksa. :) Ali koristit će i novi (tvoj) za druga područja. --Orijentolog (razgovor) 20:33, 13 februar 2020 (CET)

Sve znam, ali to je jaaaako težak posao. Meni je u planu da sredim sve infokutije za geografiju i građevine na onaj "univerzalan" i ljepuškast način, ali i za to treba dosta vremena. U planu stoji godinma. Umjesto da se sad zamaraš gradovima, bolje bi bilo da se taj {{Infokutija zemlja}} počne ubacivati u članke o državama, jer onim tvojim promjenama došlo je do toga da pola članaka o državama nema kartu. Plus prastari podaci. Srećom, sad se zahvaljujući Wikidati može staviti umeci da automatski izbacuje trenutne predsjednike i druge podatke, bez naše intervencije. --Orijentolog (razgovor) 15:08, 17 februar 2020 (CET)
Estetski da, nemam ništa protiv, nisu mi oni dizajni sa sr.wiki i hr.wiki po volji. Engleske infokutije za grad su izuzetak, ostali mi se ne sviđaju jer su previše suhoparni, više volim rešetkaste njemačke, a još najviše vcard francuske (uh!). Kad smo već kod njih, sredio sam ti kategoriju Pariz. --Orijentolog (razgovor) 15:42, 17 februar 2020 (CET)
Važi. Vjerujem da se slažeš da sad bolje izgleda, prije sređivanja naletio sam na 100-200 članaka u glavnoj kategoriji Pariza, Londona, Zagreba, itd. To nema smisla. Neće se ipak ići ni u druge krajnosti, npr. kategoriziranju po administrativnim jedinicama. Dobar primjer su upravo poslovično praktični Žabari, koji su 2016. totalno reorganizirali pokrajine i tako doveli do xaosa kod svih inojezičnih wiki komšija koji su kategorizirali na taj način. Gradovi su ipak nešto drugo, trajni i nepomični, po tome "jači" i od samih država. Javim ti vezano za Wikidata umetke čim provjerim... --Orijentolog (razgovor) 16:51, 17 februar 2020 (CET)

Stranica SavaoUredi

Šta ne valja stranica?

Re: GradoviUredi

Dva su kriterija za uvrštavanje: rođenje i dejstvo. Boccherini je radio u bečkom Burgtheateru četiri ili pet godina, na poziv dvora. Kasnije se to da dodatno razvrstati po specifičnim funkcijama, diplomantima, možda čak periodima, itd. Neki umjetnici godinama su stvarali po raznim gradovima i definitivno pripadaju i pod njihove kategorije. Neki značaj treba postojati, ne nabavacam tek tako. Besmisleno mi je da se Biografije, X odnose samo na X kao rodno mjesto, kao što je slučaj s nekim drugim Wikipedijama. --Orijentolog (razgovor) 12:59, 6 mart 2020 (CET)

Jok, sportisti su druga priča. Obrati pozornost na članak Roberto Chiacig koji sam otvorio jučer: iako je igrao na dvadesetak mjesta, kategoriziran je samo u rodni grad, zajedno s tri kategorije po specifičnom klubu. Kasnije, kad se sredi onaj ćuspajz koji su prouzročili neki nemarni kolege (neumreženost, nedostajanje kategorija klubova i dr.), da ih sad javno ne imenujem, takve kategorije Sportisti tog i tog kluba ići će pod gradske biografije. Tako je i na većini drugih wikija. Menadžeri, biznismeni i sportisti na poreznim oazama su irelevantni u odnosu na ove o kojima pričamo. Naravno da ima izuzetaka, npr. Enzo Ferrari je u dvije kategorije. Za filmaše procijeni sam jesu li važni ili ne za uvrštavanje. Ili vrijeme boravka, koje opet ovisi o mjestu. Recimo, ako je neka slavna ličnost živjela u New Yorku godinu dana, nije baš logično da ga se meće tamo. Međutim, ako je isti godinu dana proveo u recimo Obrovcu, onda već nije problem. Vikendicu bi mu vremenom pretvorili u muzej. --Orijentolog (razgovor) 13:32, 6 mart 2020 (CET)
Ne znam, moram još razmisliti oko tih livadarskih tema, trenutno mi se u glavi više motaju Italija, muzeji, opera i sl. Pogle trenutno stanje u npr. Biografije po gradovima, Italija i Francuska opera. Glede potonjih, još će biti obuhvaćeni i operski režiseri, jednog dana. Korisno je da imamo takve sintezne kategorije. Prvo što mi pada na pamet oko livadara jest da umjesto Fudbaleri ili nogometaši Milana imamo Igrači AC Milana. --Orijentolog (razgovor) 14:15, 6 mart 2020 (CET)
Ma da, trebam još malo razmisliti i provjeriti oko livadara, ali drugim prilikom. Još se mislim što ću sa Katoličke crkve u Italiji, ili pobrisati, ili ostaviti da jednog ružnog i oblačnog dana ubacim sve katoličke (99%), ili pak rasporedim po biskupijama. Slagao sam crkve po gradovima, periodima, arhitektonskim karakteristikama i inom, ali duplati crkve po gradovima na katoličke i ostale (kao en.wiki), ne dolazi u obzir. Fala za kompozitore, budem ja to još kasnije doradio, da ne promakne neka kategorija kad se već pazilo kod svih ostalih. Ukratko, liste, do tog je rješenja davno došao Vitek i usklađivao sam (koliko sam stigao) prema tom rješenju. Puno izuzetaka ima, u vidu spiskova i popisa, ali polako. --Orijentolog (razgovor) 14:53, 6 mart 2020 (CET)
Mislim da sam našao rješenje, najpraktičnije je da kategorije Katoličke crkve u [država] služe za liste. Glede generalne infokutije za naselja, umjesto engleske predlažem italijanski stil, doduše koji piksel širi, a to bi znači napravio sam. Provjeri i reci jesi zadovoljan (npr. it:Brescia). --Orijentolog (razgovor) 12:39, 12 mart 2020 (CET)
Siguran sam, čak bi i (jednog lijepog dana) infokutiju za zemlje uredio po italijanskom stilu. Vizualno mi se sviđaju one pločice slijeva za parametre, dobiva se na preglednosti. Engleske su, kako rekoh, suhoparni užas. Francuski je nešto između to dvoje, čak mi se i njemačka rešetka više sviđa (zbog preglednosti), iako je ne bi želio ovdje. --Orijentolog (razgovor) 20:50, 13 mart 2020 (CET)
To ti se samo čini da je preglomazno. Prvo, italijanska infokutija (it:Italia) je kraća od engleske (en:Italy). Drugo, italijanska ima puno prelamanja teksta, kod labela lijevo i dati desno, što je nepotrebno čini većom. Treće, italijanska rabi veći font od engleske i trenutne srpskohrvatske, što se da uskladiti (npr. vidi kakav je kod {{Infokutija vodotok}}). I pomalo, ne govorim da bi mijenjao infokutiju sutra, ima vremena. Garantiram da ne bi niti jedan parametar bio izgubljen. Čak ni ono automatsko dodavanje karte što je nažalost tvojim promjenama izgubljeno. --Orijentolog (razgovor) 14:25, 14 mart 2020 (CET)

Predlažem da se svi ovi doprinosi doprinosi pobrišu jer radi se o kopipejstanju sa sr.wiki bez trunke pažnje o lokalnim pravilima. --Orijentolog (razgovor) 14:47, 11 mart 2020 (CET)

Ovaj članak bi trebalo preimenovati, nigdje se ne rabi "muška" niti ono "iz" ispred godine. --Orijentolog (razgovor) 01:35, 22 mart 2020 (CET)

Da, u svim slučajevima reprezentacija podrazumijeva se da su muške, jedino ženske nose pridjev. Što se drugog tiče, bio bi presedan da ostane ovako jer sve ostalo se stavljalo ili bez "iz" ili sa zagradama. Pamtim sličan slučaj s člankom Plesna epidemija iz 1518. što sam preusmjerio prije mjesec dana. Radi se o nazivu događaja, poput hrpe bitaka i ratova. U ovom konkretnom slučaju ne radi se (samo) o frazi nego (i) o službenom nazivu reprezentacije. --Orijentolog (razgovor) 03:01, 22 mart 2020 (CET)
A da slijedimo rješenje sa sr/hr, Dream Team? Primarno je značenje definitivno, a od njega su odustali na en.wiki samo zato jer imaju članke o svim olimpijskim reprezentacijama po godinama (dakle usklađivanje), što nema nitko. --Orijentolog (razgovor) 03:55, 22 mart 2020 (CET)

Pliz redirekt: Saobraćaj u PortugalijiSaobraćaj u Portugalu. --Orijentolog (razgovor) 08:29, 26 mart 2020 (CET)

ClanakUredi

Ja se izvinjavam na smetnji zasto je clanak o Djecijem pozoristu RS obrisan?

Hvala unaprijed, Jelena

Alessandria, AlessandriaUredi

Poštovani kolega molim Vas da obrišete stranicu Alessandria, Alessandria jer takvo naselje ne postoji u Italiji, to je napravio Dcirovoc bot, i napravio puno zbrčke, jer se sve linkalo na njega. Ja sam pronašao vlastiti članak Alessandria koji je njegov bot preusmjerio na Alessandria, Pijemont pa je vodio prema nigdje...

--Vitek (razgovor) 23:36, 11 mart 2020 (CET)

Promjena (brisanje)istinitog sadrzajaUredi

Pozdrav,prije svega nenamjeravam sa porukom nista ruzno navesti niti zloupotrijebiti,tice se sadrzaja stranice 3krajiska brigada o biografiji boraca,pokusao sam nadomjestiti zasluge istinitog sadrzaja za svog djeda,i to samo malim djelom cjelokupnog istinitog.prije svega trazim ispomoc kako da uvedem biografiju a da to nebude smatrano samo gledanje sa mog gledista kao osnovano i istinito,i da mi pomognes da ubacim istinitu fotografiju koja ce razuvjeriti valjanost istoimene biografije,nazalost nije uvedena u neku stranicu al fotografije su istinite i pravosnazne..hvala na razumjevanju.izbrisao si 10.2 oko. 20-45min.Nadam se pozitivnom odgovoru

RukaUredi

Molim te, preimenuj u "Šaka". Naime, šaka je dio ruke, kao stopalo noge. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 15:51, 15 mart 2020 (CET)

Postovani, zamolila bih Vas ako je to moguce da mi vratite clanak na temu Uticaji vizantijskog na srpsko srednjovekovno pravo.
Clanak nece biti objavljen, samo mi je potreban tekst, to jest ceo izgled clanka. Radi se o tome da je to clanak koji se radi umesto kolokvijuma zbog ove vanredne situacije. Ili da mi posaljete na mejl celokupan rad, hvala unapred. Nadam se da cete mi izaci u susret. 
Milica Brstina
mejl: milicabrstina@gmail.com

Stevo PopovicUredi

Zasto ste obrisali stranicu? CSAkademija (razgovor) 23:25, 29 mart 2020 (CEST)

Jer se radi o besmislenoj reklami osobe koja ne udovoljava kriterijma relevantnosti ove Wikipedije --E.A.Poe 23:35, 29 mart 2020 (CEST)

Biti Dekan Fakulteta, predsjednik uredjivackog odbora, clan etickog komiteta, i dr. i dr. Medjunarodno prepoznat naucnik i sl. Sta je kriterijum, da bi neko zadovoljio? Kao prvo, nije u redu ukloniti nesto bez upozorenja, jer je ulozen trud, trebalo je dati sansu da se iskopira napravljeni materijal, ili izmijeni. Mnogo manje bitnih imena se nalazi na Wikipediji. Novi sam ovdje, pa ne znam da li svako svakome moze ukinuti stranicu na ovaj naci, ili Vi imate neka administratorska prava. Ako ih i imate, zamolio bih Vas da mi vratitie uradjenu stranicu

Pretpostavljam da ne ovo mjesto za rwzgovor. Kao prvo, novi sam, jos nisam usao u pricu, ali sam vremena potrosio poprilicno, pa mi tesko pade brisanje u prvom momnetu, tako nesto nisam ni sanjada moze da se desi. Brisanje nisam uradio, nego sam prebavio na razgovor da biste vidjeli. Posaljite mi tekst stranice na office@csakademina.me Hvala.

P.S. ako imate neke smjernice ne bi ni to lose bilo jer sam dobio zadatak da pripremim niz clanaka pa da mi se ne ponovi danasnja neprjatnost da se malo uputim. CSAkademija (razgovor) 00:37, 30 mart 2020 (CEST)

office@csakademija.me - pogrijesih jedno slovo CSAkademija (razgovor) 00:38, 30 mart 2020 (CEST)

SADUredi

Spominjao si to već. Nemam ništa protiv ideje ako budeš sve mijenjao sam i to bez grešaka (hihi), međutim, jesi siguran da je to "greška" i "neenciklopedijski"? Pogledaj npr. sr:Категорија:Спорт у САД i potraži jugoslavensku literaturu uokolo, rabi se SAD i s padežima. Ne može nam vodilja uvijek biti tuđmanističko slovničarstvo. --Orijentolog (razgovor) 15:21, 31 mart 2020 (CEST)

Meni je najbolje Igrački evropski prvaci..., Trenerski evropski prvaci... --Orijentolog (razgovor) 13:34, 2 april 2020 (CEST)
Mogu i zagrade, nije mi mrsko. Treća opcija su zarezi. Najgora je s onim nestandardnim, kvazicrtičnim (kratkim) povlakama, kojih još ima kod naslova nekih nagrada. --Orijentolog (razgovor) 13:41, 2 april 2020 (CEST)
Važi. Generalno nije greška ni jedno niti drugo, imamo slučajeva. --Orijentolog (razgovor) 13:48, 2 april 2020 (CEST)

Pa valjda isto kao kod Političari DR Kongo‎, Političari Burkine Faso‎, Političari Obale Slonovače‎... :) --Orijentolog (razgovor) 00:57, 5 april 2020 (CEST)

Prikazuju li se tebi jezični interlinkovi? Meni u određenim člancima više ne, npr. Lala Mustafa-paša i Kategorija:Osmanski Egipat. Prvo neka fatalna greška, sad i ovo. Da čovjek ne povjeruje, kakvi "stučnjaci"! --Orijentolog (razgovor) 01:50, 7 april 2020 (CEST)

Anglo-egipatski rat je definitivno imao interwikije, sjećam se kad sam nekidan uređivao egipatsku kategorizaciju, mislim da si sad napravio duplikat. Ukratko, neki mediokritet je petljao i tehnički devastirao puno toga, možda se popravi samo, a ako ne onda prijaviti slučaj višoj razini. --Orijentolog (razgovor) 02:27, 7 april 2020 (CEST)
Znam, i meni rade na nekima, ali na drugima ne. Duplikat je sigurno jer imam iskustva od prije par minuta, pokušao sam povezati članak Lala Mustafa-paša sa istoimenim srpskim i prošlo je uspješno, međutim, kada sam vidio da postoji stara stavka onda sam izbrisao. Drugim riječima, interwikiji postoje na Wikidati, ali ih određeni članci više ne prikazuju. --Orijentolog (razgovor) 02:36, 7 april 2020 (CEST)
Evo, pronašao sam staru stavku i za rat. --Orijentolog (razgovor) 02:40, 7 april 2020 (CEST)
Taman dopunih kategoriju Kategorija:Star Trek: The Animated Series i nakon izmjene, interwikiji nestadoše. Tada se dakle događa defekt. --Orijentolog (razgovor) 02:50, 7 april 2020 (CEST)

Hamid CilerdzicUredi

iz kojih razloga ste izbrisali stranicu ?