Edgar Allan Poe 2.jpg
Denis Diderot by Louis-Michel van Loo.jpg
Piet Mondrian and Pétro van Doesburg.jpg
Benedetto da maiano, incoronazione di ferdinando I d'aragona e sei musici, 1490 ca., 01.JPG
Korisnička stranica
Razgovor
Doprinosi
Nagrade

Poruku mi možete ostaviti ovdje

Zanimljivo

Koja je logika ignorisanja tuđeg rada i revertovanja, posebno ako, po sopstvenom priznanju, o temi znaš jako malo? Govorim, naravno, o stranici Crnogorci, koja krši barem 5-6 postulata projekta. Je li jadan status kvo bolji od spora ili je to lična politika aminovanja nacionalističkog i nenaučnog pogleda na svijet i povijest? Sadko (razgovor) 02:32, 20 august 2021 (CEST)

Inkarnacija

Oprosti, ali u pravu je. “Inkarnacija” stadiona? Kolega, uozbiljite se. :P --Igor Windsor (razgovor) 23:17, 23 august 2021 (CEST)

Pa teško i “utjelovljenje” u ovom kontekstu. Eventualno “verzija”, “varijanta” ili “izdanje”… Mada za uvod IČ-a taj detalj zaista nije baš bitan. --Igor Windsor (razgovor) 23:20, 23 august 2021 (CEST)

Breme bijelog čovjeka

Hello Edgar ! Imam malu dvojbu. Ovako: možda se po naški kaže »poema« a ne »poezija«, to bi već bila stvar o odabiru riječi (mislim, štokavski leksikon). No za mene razlika između jednog i drugog je to što poema je dulja i ima složeniju narativnu strukturu. Poezija je jedna upečatljiva slika koja se razvija u nekoliko osjećanja i protureakcija. Poema je prava priča (pa čak može bit roman!) ali – u stihovima. Pjesma o Hildebrandu, Judita ili Gorski vijenac su poeme, dok Miloševa Sumatra je poezija. Potom Rimbaud piše duge poezije, dok The Rime of the Ancient Mariner je poema. Glavno pitanje je: koliko različitih scena na pozornici se mijenja i koliko osoba se pojavljuje? Da li taj lirski tekst liči više na sliku jednog slikara ili više na kazališnu predstavu? U prvom slučaju je poezija, u drugom je poema. Nešto sam pojednostavio ali u biti je to. Po mome dakle Kiplingov tekst je poezija, ili pjesma. A vjerojatno nesporaznum dolazi sa engleskog, jer oni to sve stavljaju pod imenicom »poem« pa da bi razlikovali jednog od drugog, kažu jednostavno »a poem« (što može biti »a sonet« ili »a ballad«) ili »epic poem« (na pr. Paradise Lost). Ne znam da li se slažeš, pak sam članak ostavio neizmijenjen. Tako od mene. --Inokosni organ (razgovor) 00:37, 28 august 2021 (CEST)

Ok važi, sve je jasno ;) Onda neka bude pjesma. Hvala--Inokosni organ (razgovor) 00:59, 28 august 2021 (CEST)

Izazov, možda?

Čuj kad završim Poljsku, onda idemo na Estoniju, ne volim kad mi se tekstovi crvene...

--Vitek (razgovor) 19:37, 29 august 2021 (CEST)

Svetlana Shlapak

Poštovani, kako možemo popraviti stranicu kako bi bila odobrena? Svetlana je albino model nove generacije i vrlo uspešna i poznata, izvori su Vogue magazin i drugi zvanični portali sveta. Srdačno,

Re:Spiskovi

Postoje prednosti parčanja u posebne članke, preglednije je i manja je verovatnoća da će da "zabada" stranica kada se učitava zbog prevelike količine teksta. Inače, ne razumem zašto si sebe okarakterisao kao vrhovnog vođu ove Vikipedije pa sam odlučuješ o stvarima, ima i drugih urednika, bar sam ja tako primetio, možda grešim. — SimplyFreddie (razgovor) 09:56, 12 oktobar 2021 (CEST)

Pitanje za slike Alekse Jelica

Pozdrav, interesuje me zasto se fotografija Aleksa_Jelic_Profilna.jpg uporno brise sa wikipedije, pod izgovorom da krsi autorska prava. Koja autorska prava tacno krsi ta slika, i sta treba da se uradi da se to ispravi posto je to licna slika Alekse Jelica koju je radio za potrebe medijskog predstavljanja tkz. photo session i predstvalja njegovu licnu svojinu, a koju on (Aleksa Jelic) i ja kao njegov rodjak-menadzer koristimo za razne inrternet postavke. Da li pri postavci slike na Vasem serveru neka opcija nije obelezena kako treba da je to licno delo umetnika u ovom slucaju Alekse Jelica ili je prijavljena sa trece strane? Zsmolio bih Vas samo da nam kazete gde se to gresi u postavljanju ovih slika na wiki kako bi resili ovu situaciju.

Unapred zahvalan na odgovoru Vladan Komnenovic pr@aleksajelic.rs

Radost Satane

Pozdrav. Po kojim kriterijama je stranica o ovome "nevažna"? Engleska vikipedija ima stranicu o ovome već, za njih očito nije "nevažno". https://en.wikipedia.org/wiki/Joy_of_Satan_Ministries

Pank-rok i ostalo

Hej, Poe! Pravopis srpskohrvatskog jezika u tački 252 izričito navodi da se sve zajedničke imenice – pozajmljenice – pišu fonetski, i u ćirilici i u latinici. Navedeni su primeri: belkanto, intervju, miting, spiker i konjak. Pisanje u izvornom obliku, s druge strane, primenljivo je u latinici za vlastita imena (lična, geografska i institucionalna). Trebalo bi uskladiti naslove s tim odredbama. Dakle, pank-rok, rok-muzika, belkanto, sajberpank, viki itd. — Aca (razgovor) 10:00, 21 novembar 2021 (CET)

Sistiana

Poštovani kolega E.A.P, ti si me nehotice blokirao radi mojih (anonimnih) izmjena na stranici Sistiana to sam ja napravio u bolnici sa mobitelom i to samo u alineji Latifundija što je OK, ali si ti vjerojatno u žurbi (jer si jedini admin) previdio i automatizmom revertirao pa i sad stoji krivi link latifundija. Usput si čak do 2022. godine blokirao IP mog mobitela: 86.32.55.216, pa sve do danas nisam mogao ništa napraviti.

Sad sam inače doma, i ovo pišem sa laptopa, nadam se brzom oporavku da dovršimo Estoniju.

--Vitek (razgovor) 16:16, 22 novembar 2021 (CET)

Zdravo. Pokušavam da napravim članak o Dejanu Devicu, muzicaru iz Teslica. Ako sam dobro shvatio vi ste odmah obrisali članak koji sam počeo pisati. Vjerovatno negdje grijesim pa bi volio da me malo uputite da napišem članak kako treba. Hvala.

Autonomna gubernija

Ma kolega E.A.Poe to nije za link, tko će napisat članak Autonomna gubernija, da ona je bila administrativna jedinica Ruske Republike, ali nijedna wiki a ni sve enciklopedije svijeta nemaju artikl - Autonomna gubernija.

--Vitek (razgovor) 22:49, 22 decembar 2021 (CET)

SH - HR - BS kategorije

Prenosim članke sa HR i BS, pa nisam baš siguran kad ima smisla zadržati kategorije...bilo bi dobro imati nešto zapisano kao 'dobru praksu'. Recimo HR i SR i BS varijante kategorija bi mogle imati preusmjerenja? Kategorija:Česi u Bosni i Hercegovini ne postoji a Kategorija:Česi u Hrvatskoj postoji...možda ih ima smisla objediniti u Kategorija:Česi na prostorima bivše SFRJ? --Zblace (razgovor) 08:24, 26 decembar 2021 (CET)

How we will see unregistered users

Hi!

You get this message because you are an admin on a Wikimedia wiki.

When someone edits a Wikimedia wiki without being logged in today, we show their IP address. As you may already know, we will not be able to do this in the future. This is a decision by the Wikimedia Foundation Legal department, because norms and regulations for privacy online have changed.

Instead of the IP we will show a masked identity. You as an admin will still be able to access the IP. There will also be a new user right for those who need to see the full IPs of unregistered users to fight vandalism, harassment and spam without being admins. Patrollers will also see part of the IP even without this user right. We are also working on better tools to help.

If you have not seen it before, you can read more on Meta. If you want to make sure you don’t miss technical changes on the Wikimedia wikis, you can subscribe to the weekly technical newsletter.

We have two suggested ways this identity could work. We would appreciate your feedback on which way you think would work best for you and your wiki, now and in the future. You can let us know on the talk page. You can write in your language. The suggestions were posted in October and we will decide after 17 January.

Thank you. /Johan (WMF)

19:19, 4 januar 2022 (CET)

Metakonstelacije clanak

Dobar dan, videli smo da je clanak Metakonstelacije obrisan. Zanima nas kako bismo mogli da ga poboljsamo kako bi bio objavljen. Hvala na odgovoru!