English language.svg Don't speak Serbo-Croatian? Talk to us in English on our village pump.
Prije nego što počnete raditi na Wikipediji, preporučamo da pogledate stranicu Nedavne izmjene na kojoj se najbrže može saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta i kako se trenutno radi.

Također preporučamo da prije početka rada na Wikipediji pročitate sljedeće stranice:
Gnome-help.svg Kurs ili tečaj
Upoznajte se s osnovama Wikipedije!
Simple Information.svg Stranice za pomoć
Ovdje se nalazi sadržaj svih stranica za pomoć.
Internet-group-help-faq.svg Najčešće postavljana pitanja
Ovo je spisak najčešće postavljenih pitanja.
Notepad icon wide.svg Kako uređivati stranicu
Upoznajte se s osnovama uređivanja!
Sandbox.svg Igralište
Ovdje možete eksperimentirati.
Nuvola apps kuser.svg Pijaca
Ovo je forum za rasprave među korisnicima.
Unesco Cultural Heritage logo.svg Pet stubova Wikipedije
Upoznajte se s pet stuba koji određuju karakter Wikipedije.
Ambox warning yellow.svg Šta Wikipedia nije
Pogledajte čemu nije mjesto na Wikipediji.
Na stranici za razgovor se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu Insert-signature2.svg na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Nadamo se da ćete ovdje uživati, dajući svoj doprinos i da ćete postati stalni saradnik, Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobro došli na Wikipediju, projekt slobodne enciklopedije. Sretan rad!

Par sugestijaUredi

Prije nego što započneš neki članak, provjeri da li se već nalazi na sh.wiki pod drugim imenom (Leibniz umjesto Lajbnic i sl.). Također, kada mijenjaš neki već postojeći članak, pazi da slučajno ne izbrišeš tekst koji služi za formatiranje/kategorizaciju/međuvikipedijske veze koji se obično nalazi na dnu. --OC Ripper 09:01, 8 oktobar-листопад 2010 (CEST)

Dragi prijatelji! Stekla sam utisak da smo članak zajedno napisali. Otuda smatram da imam neku intelektualno vrlo sličnu osobu koja isto tako misli. To me stvarno raduje (Karl Gustav Jung-sinhroniciti). Ja sam dosta zauzeta a članke pišem da se odmorim od praznih budalašina, nije da nemam šta. Što se tiče rukovodstva, ja vidim da si Ti obrazovan i pametan, a ja drugo ništa ne trebam. Hvala za sugestije, potrebne su mi jer sam nova. Što se tiče članka, on je napisan sa tačnim podacima, to je sve što nas interesuje. Iskreni pozdrav i radost. Hvala!

Britannica iz 1978.Uredi

Može poslužiti kao jedan od izvora, ali samo za citiranje/referencu, a ne kao osnov teksta kako bi se izbjegli problemi s autorskim pravima. Pored toga, treba uzeti u obzir da izdanje iz 1978. godine u mnogim detaljima, iz razumljivih razloga, više nije relevantan i pouzdan izvor podataka (Singer je nakon njega napisao nekoliko knjiga, Hodgkin je umro i sl.). --OC Ripper 11:11, 18 oktobar-листопад 2010 (CEST)


Puno Ti hvala. Trudit cu se da to popravim. Zanimljivo je.

Sugestije za prevođenje opsežnih članakaUredi

Kada je riječ o opsežnim člancima sa engleske ili neke druge Wikipedije, a koji se želi prevesti, bilo bi zgodno da se to radi postepeno tj. poglavlje po poglavlje, odnosno odlomak po odlomak. Struktura članka se može postaviti preko navođenja imena sekcija (bez teksta) koje se poslije označavaju sa {{section-stub}}.

Nadalje, Google Translator i drugi mehanički prevodioci mogu biti dobri za okvirno shvaćanje o tome što je u članku riječ, ali nikako ne mogu služiti za doslovno prevođenje teksta - što zbog različite sintakse, gramatike i sl. - što zbog toga što uz normalan tekst prevode i wiki-oznake i šablone nakon kojih tekst ne slični ni na što. --OC Ripper 14:18, 21 decembar-просинац 2010 (CET)


Dragi Ripper! Pozdravljam Vas i želim Vam Sretnu Novu Godinu. Ovo je više tako ispalo jer nisam imala vremena završiti a da pravo kažem nisam ni znala kako da to uradim. Bolje rečeno, probala da vidim šta će ispasti. Želja mi je bila da malo uvećam taj članak pošto ja živim ovdje i mene to interesuje. Duboko se izvinjavam za rad koji sam Vam prouzročila i nadam se da se nećete naljutiti. Ubuduće ću manje odlomke uzimati pa će onda biti jasnije šta radim. Mi Wiki volimo, zato smo tu. Još jednom Sretni i Radosni Praznici, i Vi mene radujete.