English language.svg Don't speak Serbo-Croatian? Talk to us in English on our village pump.
Prije nego što počnete raditi na Wikipediji, preporučamo da pogledate stranicu Nedavne izmjene na kojoj se najbrže može saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta i kako se trenutno radi.

Također preporučamo da prije početka rada na Wikipediji pročitate sljedeće stranice:
Gnome-help.svg Kurs ili tečaj
Upoznajte se s osnovama Wikipedije!
Simple Information.svg Stranice za pomoć
Ovdje se nalazi sadržaj svih stranica za pomoć.
Internet-group-help-faq.svg Najčešće postavljana pitanja
Ovo je spisak najčešće postavljenih pitanja.
Notepad icon wide.svg Kako uređivati stranicu
Upoznajte se s osnovama uređivanja!
Sandbox.svg Igralište
Ovdje možete eksperimentirati.
Nuvola apps kuser.svg Pijaca
Ovo je forum za rasprave među korisnicima.
Unesco Cultural Heritage logo.svg Pet stubova Wikipedije
Upoznajte se s pet stuba koji određuju karakter Wikipedije.
Ambox warning yellow.svg Šta Wikipedia nije
Pogledajte čemu nije mjesto na Wikipediji.
Na stranici za razgovor se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu Insert-signature2.svg na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Nadamo se da ćete ovdje uživati, dajući svoj doprinos i da ćete postati stalni saradnik, Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobro došli na Wikipediju, projekt slobodne enciklopedije. Sretan rad!

-- Kolega2357 Razgovor 14:45, 25 jun-липањ 2013 (CEST)

HvalaUredi

Hvala, znaš i sam da sam isticao kako volim čuti kritike na račun rada i uvijek sam bio spreman za konstruktivnu diskusiju, ali ono nakon četiri godine rada i 20.000 doprinosa je čisto omalovažavanje što ne toleriram i ne bi prihvatio ni tri minute hlađenja a kamoli tri dana, zato sam odmah uzvratio oproštajnom porukom. U glavi mi ne vlada opuštena atmosfera jer slijedi prebacivanje 1000 najboljih članaka ovdje (prvom prilikom i na srpsku), te nastavak planiranog rada. Svaka mogućnost povratka je otpisana ne samo zbog pojedinaca već i atmosfere u kojoj takvi mogu doći do najviših funkcija (takva nam je i kvazidržava), radije ću doprinositi ovdje, na srpskoj ili perzijskoj Wikipediji. Margaritas ante porcos. --Orijentolog (razgovor) 10:17, 9 svibanj-мај 2013 (CEST)

Ne znam doktore, niti sam upućen u šifre bolesti, niti imam živaca za dijagnoze. :) --Orijentolog (razgovor) 16:53, 26 jun-липањ 2013 (CEST)

E-mailUredi

Imaš e-mail od mene. -- Kolega2357 Razgovor 23:50, 9 svibanj-мај 2013 (CEST)

Imaš e-mail od mene. -- Kolega2357 Razgovor 14:51, 25 jun-липањ 2013 (CEST)

Imaš odgovor od mene Deane. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 20:27, 26 jun-липањ 2013 (CEST)

Veliki članciUredi

Jesi li probao prebacivati komad po komad? --OC Ripper (razgovor) 18:46, 2 decembar-просинац 2013 (CET)

IzabraniUredi

C-c-c, sram te bilo, uzet ću ti za ovo na sudnjem danu :D --Duma (razgovor) 19:45, 2 decembar-просинац 2013 (CET)

ČlanciUredi

Deane bok! Evo dobro je, radno, nešto malo mirnije nego pred neko vrijeme, ali sve u svemu dobro! Kako si ti? :)

Što se tvog upita tiče, mada mi se čini da si sugestiju već dobio, jedino što meni pada na pamet je da članak možda sadrži nekakvu vanjsku poveznicu koja nije prošla kroz spam filter, znalo se to i meni događati. Svakako, probaj prvo s prebacivanjem komad po komad (mada ne vidim zašto bi kvantitet bio problem, iskreno?) kao što je Ripper sugerirao, a ako ne bude ni tako išlo javi se pa ću probati prebaciti ja i vidjeti što je točno u pitanju :) Svakako, što je da je, sigurno se da riješiti ;) Pozdrav :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:05, 2 decembar-просинац 2013 (CET)

Prebacio sam tvoj članak sa hr wiki tako da možeš početi da radiš na njemu. U pitanju je bio AbuseFilter koji služi da spreči neke nedozvoljene radnje. Predložiću te da dobiješ status Autopatrolera kako se ovo nebi više dešavalo.   --Kolega2357 Razgovor 21:13, 2 decembar-просинац 2013 (CET)

Ma kakva brzina, spor sam ko pužUredi

Poštovani Deane
Hvala na komplimentu, ali ipak Vam se samo čini da sam brz - ne prepisujem ih, već ih sam komponiram uz konzultacije sa izvora koje i navodim (da ne lupam gluposti) oko faktografije.
--Vitek (razgovor) 01:46, 10 decembar-просинац 2013 (CET)

Sve najboljeUredi

Kolega Deane, sve najbolje za blagdane! :) Čisto za inf. vezano za moj lokalni rad: u samo pola godine kvantitativno su premašeni doprinosi na starom projektu gdje sam pisao duže od četiri godine, a pribroje li se tome i oni sa Wikidate i Commonsa ispada da sam produktivniji ovdje ni više ni manje nego deset puta. Broj prigovora ili upozorenja - nula, broj svađa - nula, prilozi na SZR svedeni na promile. Ništa tamo učinjeno nije bilo ishitreno, sve je bilo s dobrim rezervnim planom i velikim zadovoljstvom. :) --Orijentolog (razgovor) 19:53, 27 decembar-просинац 2013 (CET)

Evolucija i religijaUredi

Vidim da su te teme aktualne na susjednom projektu i da si sam u nekima učestvovao, zato toplo preporučam komparativnu analizu o četiri bliskoistočne zemlje. Jedna je sekularna, jedna teokratska, dvije napola. --Orijentolog (razgovor) 08:27, 27 ožujak-март 2014 (CET)

SaradnjaUredi

Važi, ja ću uzeti Homo gautengensis da počnem s nečim kraćim. Napisat ću ovdje i gledati da bude bliže hr jeziku, pa ti onda prebaci (obavijestit ću te kad bude gotovo). Nemoj zamjeriti ako negdje nešto zabrljam, jer sam već pozaboravljala neke hr izraze. Lijep pozdrav. --Duma (razgovor) 13:59, 13 april-травањ 2014 (CEST)

Nema nikakvih problema, jedino što ću ja izgleda malo kasniti sa ovim svojim člankom, zakomplikovali mi se psihologija i latinski :) --Duma (razgovor) 15:23, 14 april-травањ 2014 (CEST)

Homo gautengensis je gotov. Ja ću preuzeti Homo habilisa, Sahelantropusa i Orrorina da imam dovoljno članaka za kategoriju Homininae. Lijep pozdrav. --Duma (razgovor) 23:06, 17 april-травањ 2014 (CEST)

Izvini što sam razvukla ovoliko, ali skupile se školske obaveze, vjerovatno do vikenda neću ništa moći. --Duma (razgovor) 11:12, 22 april-травањ 2014 (CEST)

Ardipithecus je gotov, ovaj put sam se potrudila malo više da ne bude naučnik umjesto znanstvenik i milion umjesto milijun, nadam se da ćeš imati manje posla. Još jednom se izvinjavam što je ovoliko trebalo, ali meni već maj počinje, ispitivanja i tako, da ne idem u detalje, pa sam malo onemogućena da ovdje radim koliko bih htjela. Lijep pozdrav. --Duma (razgovor) 19:20, 30 april-травањ 2014 (CEST)

Pa ovako da te ne lažem nemam ni vremena ni energije u zadnje vrijeme za bilo šta osim škole, tako da će ovo moje potrajati, pa ti se opet izvinjavam, ali nije do mene - šta ću kad mi već mjesec dana stoji datum iz latinskog i moram non stop učiti. Kada sredim ovo za školu sutra sjest ću i raditi, večeras sam prezauzeta, a tebi svaka čast za trud i prebacit ću članke kada ovaj novi završim. Lijep pozdrav. --Duma (razgovor) 17:17, 7 svibanj-мај 2014 (CEST)

Gotovo. Preuzet ću članke koje si mi naveo. --Duma (razgovor) 18:30, 16 svibanj-мај 2014 (CEST)

Također, počinjem sa člankom Homo heidelbergensis. --Duma (razgovor) 18:48, 16 svibanj-мај 2014 (CEST)

Ok, ja sam svoj završila, ali ću ga tek sutra stići postaviti, moram nastaviti učiti latinski, sutra imam pismenu (drži mi fige!) pa ti javim kad bude postavljeno. --Duma (razgovor) 20:30, 21 svibanj-мај 2014 (CEST)

Evo sada možeš preuzeti Homo heidelbergensis. Hvala na riječima podrške, dobro sam uradila pismenu srećom, samo još da se profesorica ne zapita zašto nas je petero pod misterioznim okolnostima radilo istu grupu i bit će savršeno :D --Duma (razgovor) 19:33, 22 svibanj-мај 2014 (CEST)

Ja ću Homo floresiensisa, koji je vrlo dug pa će mi trebati vremena. --Duma (razgovor) 12:52, 23 svibanj-мај 2014 (CEST)

Gotovo. Vidjet ću šta mogu uklopiti od Homo erectusa. --Duma (razgovor) 14:45, 16 jun-липањ 2014 (CEST)

Počinjem Australopithecusa sa de wiki. --Duma (razgovor) 13:29, 17 jun-липањ 2014 (CEST)

Može, kada to počnemo ja ću prvo rane ljudske migracije. --Duma (razgovor) 16:41, 21 jun-липањ 2014 (CEST)

Ok, ja sam Australopithecusa malo razvukla jer je na njemačkom i jer imam nekih obaveza u zadnje vrijeme pored ovoga. --Duma (razgovor) 23:26, 2 jul-српањ 2014 (CEST)

Također s obzirom da ćeš raditi sa genetikom, možda će ti ovo pomoći:

"Pridjevi genski, genetski i genetički značenjski se razlikuju. Pridjev genski znači 'koji se odnosi na gene', npr.: genska svojstva, genski kod / genska šifra, genska terapija, genske mutacije. Pridjev genetički znači 'koji se odnosi na genetiku', npr.: genetička istraživanja, genetički laboratorij. Pridjev genetski rabi se u značenju 'koji je uvjetovan genima, koji se prenosi genima', npr. genetske bolesti, genetski poremećaj. Pogrešno je pridjev genetski upotrebljavati umjesto pridjeva genetički i genski. Pogrešno je npr.: *genetsko inženjerstvo, *genetski modificirana hrana, *genetska karta, a pravilno je: genetičko inženjerstvo, genetički preinačena hrana, genska karta." --Duma (razgovor) 14:22, 4 jul-српањ 2014 (CEST)

Ok provjerila sam i vidim da imaš pravo, ispravit ću kad stignem. --Duma (razgovor) 15:11, 6 jul-српањ 2014 (CEST)

Australopithecus je gotov, preuzet ću denisovskog čovjeka. --Duma (razgovor) 20:56, 6 jul-српањ 2014 (CEST)

Još jedan članak: Australopithecus bahrelghazali. --Duma (razgovor) 23:48, 6 jul-српањ 2014 (CEST)

Ok, malo sam ti ispravila par stvari što si zaboravio prevesti. --Duma (razgovor) 15:18, 10 jul-српањ 2014 (CEST)

Također, Australopithecus garhi je gotov. --Duma (razgovor) 15:58, 10 jul-српањ 2014 (CEST)

Australopithecus anamensis je gotov. --Duma (razgovor) 03:08, 13 jul-српањ 2014 (CEST)

Ok, ja ću početi Paranthropus aethiopicus. --Duma (razgovor) 00:28, 15 jul-српањ 2014 (CEST)

Gotovo - Paranthropus aethiopicus. --Duma (razgovor) 21:51, 21 jul-српањ 2014 (CEST)

Gotovo - Paranthropus robustus. --Duma (razgovor) 18:37, 24 jul-српањ 2014 (CEST)

Gotovo - Paranthropus boisei. --Duma (razgovor) 19:16, 31 jul-српањ 2014 (CEST)

Ja ću sada početi rane ljudske migracije, a ti kada se vratiš dovrši još ona dva članka što su nam ostala (bez žurbe). Lijep pozdrav. --Duma (razgovor) 13:43, 2 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Gotovo - Rane ljudske migracije. --Duma (razgovor) 23:02, 12 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Hvala na isprici i nadam se da si se lijepo proveo na ljetovanju. Ja počinjem paleoantropologiju. --Duma (razgovor) 02:41, 16 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Vidim da te tamo proganjaju i veoma mi je zao zbog toga, ovde mozes slobodno da doprinosis sto se tice tvojih polja interesovanja. --Kolega2357 (razgovor) 11:24, 24 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Ajoj tako mi je žao :( Ako želiš možeš ovdje doprinositi, neće te niko ometati. Eto vjeruj stvarno mi je krivo, baš smo dobru saradnju imali... --Duma (razgovor) 20:52, 24 avgust-коловоз 2014 (CEST)

VrhUredi

Deane, ti si ovime postao moj heroj [1]. Svaka čast.--Seiya (razgovor) 20:55, 29 avgust-коловоз 2014 (CEST)

BiologijaUredi

Ukoliko namjeravaš nekada nastaviti sa radom na wiki, članak paleoantropologija je gotov. --Duma (razgovor) 16:49, 14 rujan-септембар 2014 (CEST)

Drago mi je. U tom slučaju, počinjem Hipotezu o multiregionalnom porijeklu modernog čovjeka. --Duma (razgovor) 13:48, 2 студени-novembar 2014 (CET)

Hipoteza o multiregionalnom porijeklu modernog čovjeka je gotova. Žao mi je što si morao čekati, ali uskoro imam veoma bitan ispit i nisam baš imala vremena za druge stvari. S obzirom na to da smo, koliko vidim, odradili sve sa spiska koji si mi ti bio predložio, imaš li neke nove prijedloge? --Duma (razgovor) 23:40, 28 студени-novembar 2014 (CET)

Ok, dopunit ću postojeći članak o tome i uzeti jednu od predloženih tema. --Duma (razgovor) 05:29, 30 студени-novembar 2014 (CET)

Mislim da bi i ovo[2] vrijedilo prevesti unatoč tome što se više ne smatra valjanom teorijom, pa zavisi ko od nas dvoje bude imao vremena za to, ja sam još uvijek na afričkom porijeklu. --Duma (razgovor) 18:17, 1 januar-сијечањ 2015 (CET)

HobiUredi

Ni sh.wiki nije bez sukoba mišljenja, ali kažu sociolozi da su društva bez sukoba jalova društva, pasivna i osuđena, u krajnjoj liniji, na autoritarnost i utrnuće. Ali ima sukoba i sukoba. Rekao sam ovde već ranije da svako tačno zna i ima neki razlog zašto piše baš na toj wikipediji na kojoj piše, i da se protiv tog nekog unutrašnjeg osećanja ne može i treba ići. Ali, u izvanrednim okolnostima, po mom mišljenju, de duobus malis minimum eligendum est (= "od dva zla treba izabrati najmanje"). Nemam običaj da "vabim" ljude, i nikad to dosad nisam činio, ali, ako ti se i dalje piše na wikipediji, ovde si dobrodošao, pa dokle te zadrži mesto. Znam da znaš, ali da kažem i to, čisto da ne bude zabune: nije naša wikipedija manje hrvatska zato što je srpskohrvatska ;) Pozdrav, --Igor Windsor (razgovor) 21:36, 24 oktobar-листопад 2014 (CEST)

E pa drago mi je da se stvar razrešila; ja sam, naime, tek nedavno ugledao ono što si ovde bio napisao na svojoj stranici, pa sam pomislio da je ta blokada još aktuelna. Očito sam imao predugi godišnji odmor ;) Inače, u istom se članku svakako ne bi trebali pojavljivati izrazi koji pripadaju različlitim standardima, ali eto... ne stiže se sve ispraviti. Pozdrav, --Igor Windsor (razgovor) 11:58, 2 студени-novembar 2014 (CET)

Re: Richard DawkinsUredi

Zdravo, Deane72!  

Najprije se ispričavam što kasnim, ali, koliko vidim, svima po malo dugujem neki odgovor. Nisam se previše udubio u članak, ali onako na prvi pogled izgleda mi izvrsno!   Budući da je danas Darwinov dan, koji ti ovim putem čestitam,   odlučio sam za sada samo preurediti infookvir i dodati IPA-in ključ za izgovor Dawkinsova imena. Sada je članak bliži izvorniku na Engleskoj wikipediji. Nadam se da ti se dopada. Uskoro ću, čim uhvatim nešto više vremena, malo pomnije pregledati članak i napisati predložak koji tražiš.   Srdačan pozdrav, Conquistador (razgovor) 22:48, 12 februar-вељача 2015 (CET)

Zdravo, Deane72!  

Članak je pregledan, a predložak napisan. Ne nalazim u članku nešto posebno što bi trebalo urediti, dok bi prebačeni predložak valjalo malo bolje oblikovati (grafičke oznake su predebele, no to je neka šira priča nevezana s R. D.-om) i eventualno dopuniti novim natuknicama (usp. istoimeni predložak na EW-u). U svakom slučaju zakoračio si u područje koje me zanima (v. ovdje) i nadam se da ću uskoro i ja malo jače prionuti poslu. Naravno, pomoć drugih u plavljenju ove teme uvijek je dobrodošla.   Srdačan pozdrav, Conquistador (razgovor) 11:45, 19. marta 2015. (CET)

Biranje riječiUredi

Molio bih te da prilikom razgovora sa drugim korisnicima (a što uključuje i one na drugim Wikipedijama), bez obzira koliko bio iritiran njihovim postupcima, budeš malo pažljiviji prilikom biranja izraza, odnosno izbjegavaš izraze poput ovih koji bi se mogli shvatiti previše osobno. --OC Ripper (razgovor) 08:47, 27 mart-ожујак 2015 (CET)

Deane imaš pravoUredi

Poštovani Deane

Što se tiče hr wiki imaš potpuno pravo - ono njihovih par administratora su zaista prava kabala - sa njima ne vrijedi imati posla, - na kraju ja sam to zaključio još 2010. i rekao ja se tamo ne vraćam dok oni tamo vladaju, jer to što oni rade i kako si tumače pravila graniči sa zdravim razumom, - ustvari oni imaju 100 pravila, ali prvo pravilo je da nema nikakvih pravila (odnosno ono je onakvo kakvim ga ja tumačim). Glavu gore i udri brigu na veselje, sve će doći na svoje...

--Vitek (razgovor) 02:26, 30 mart-ожујак 2015 (CEST)

Vitek, ne mogu da se ne složim s krajem tvoje poruke. Zaista, sve će doći na svoje... --Conquistador (razgovor) 00:10, 31. ožujka 2015. (CET)

Ciao, amico mioUredi

Hej, paezane, gdje li si, kako si? Ovo me podsjetilo na ovo i štošta drugo. :) Srdačan pozdrav i vajka trdo sprid, stari! ;) --Conquistador (razgovor) 16:34, 5. aprila 2018. (CEST)