Greetings, bonjour, ciao, salve, guten Tag! You seem to be the only recent contributor here, but you are doing more here than I am doing over at mi:User:Robin Patterson, so you are pulling ahead in the statistics. Several hundred New Zealanders who understand some of the Maori language probably also understand yours, because we have been receiving immigrants from south-east Europe for nearly two centuries. Best wishes! Robin, 15 Sep 2004

Pokrajčeva poruka uredi

Zdravo Belirac. Drago mi je što si voljan da uređuješ sh-Wikipediju. Da li si pre imao administratorski status? Sad sam na meti aplicirao za status birokrate, pa ako ga dobijem, neće biti problema da postaneš administrator. Molim te, napiši svoj kometar za izged glavne strane i mišljenje o tome kako uopšte treba da izgleda ova Wikipedija. Ja mislim da bi glavna strana trebala biti samo na latinici, a članci pomešano, dakle onako kako su se isprva napisali. Miloš sa sr-Wikipedije kaže da se pravi softver koji bi sve članke sa bs, hr i sr Wikipedija prebacio ovamo i da bi svi članci bili na oba pisma. Nije siguran da li zna odgovore na čitav niz pitanja, kao što je recimo pitanje kako će se ispisivati interwiki link na drugim Wikipedijama (na ćirilici ili latinici) ukoliko bi svi članci bili na oba pisma. Ja sam ti napisao svoje mišljenje. Pozdrav, -- Pokrajac 4 July 2005 14:46 (CEST)

Odgovor na Pokrajčevu poruku uredi

Uglavnom se slažem s tvojim mišljenjem. Ovakve latinično/ćirilične komande su predugačke i nepraktične, pogotovo one što su na vrhu ekrana: ne vide se dobro, ponekad "bježe" s jednog mjesta na drugo, ponekad se ne mogu kliknuti, ponekad se izgube pa se pojave samo komande na engleskom. Mislim da bi - ako je to moguće - trebalo napraviti dva sistema komandi i sistemskih stranica: jedan latinični i jedan ćirilični, s mogućnošću izbora na glavnoj stranici. Ako to nije moguće, onda neka sve bude latinicom.

Ne vidim koristi od toga da za isti naslov imamo dvije stranice: jednu latiničnu i jednu ćiriličnu (kao što sad postoji za Bocen). U tom slučaju sve buduće izmjene treba raditi dva puta da bi tekstovi bili identični. Zato mislim da izbor pisma treba prepustiti začetniku stranice. Jedino bismo se morali dogovoriti da se npr. kategorije zadaju samo latinicom, inače će nastati zbrka.

Na ćiriličnim stranicama (a i na latiničnim) strana imena i nazivi pisaće se fonetski. Uz svako od njih, u zagradi, treba napisati i izvorni oblik. I obratno, ako se strana imena i nazivi pišu izvorno, u zagradi treba napisati kako se izgovaraju. Time bi ova Vikipedija bila u prednosti pred drugima jer one o nekom stranom imenu ili nazivu iznesu sve moguće podatke, ali ne kažu kako to ime ili naziv treba izgovarati, kao da je to zabranjeno i kao da svako zna pročitati svako stranu riječ pisanu izvorno (a većina ljudi većinu stranih riječi zapravo ne zna pročitati ni izvorno napisati).

Sastavljači križaljki/ukrštenica najveći su konzumenti enciklopedija, leksikona, rječnika, atlasa i drugih priručnika. Nisam primijetio ni jednoga na srpskoj, hrvatskoj ili bosanskoj Vikipediji. Zato ću na ovoj Vikipediji započeti nekoliko projekata (enigmopedija, troslovi, inicijali, kratice, potvrdnik, priručnik za sastavljače i odgonetače i sl.) koji bi mogli privući enigmatičare i u perspektivi ovu Vikipediju pretvoriti u mjesto na koje dolaze svakodnevno da bi pronašli neki podatak i/ili da bi dali svoj doprinos.

-- Belirac 8 July 2005 14:40 (CEST)

Da se umešam ako nije problem :) Što se inicijala, kratica itd. tiče, mislim da nije pametno da ih započinješ. Wikipedia je definisana kao enciklopedija, a ne rečnik / priručnik i sl. Postoje i sajtovi za to (wiktionary, wikisource, etc.) ali mislim da ne bi bilo dobro da to sve bude na enciklopediji, jer pravi zbrku. Nadam se da razumeš zašto ovo pričam, a pogledaj i [1]
Inače, ja sam za 100% korišćenje latinice. Latinicu svi čitamo i pišemo, a ćirilicu samo neki. Bilo bi bezveze imati dva paralelna članka, jer neki mlađi Hrvati (recimo) vrlo lako nemaju dovoljno dobro poznavanje pisma da bi mogli da doprinose tom članku. --Dcabrilo 02:27, 10 July 2005 (CEST)
Za sad komande (sistemske poruke ili interfejs) neka ostanu na dva pisma. Treba o tome razmisliti. Načelno mislim da je praktičnije da bude na jednom pismu, ali s druge stane, trba poštovati oba pisma. Nije moguće imati pravo izbora interfejsa na početnoj stani kako si ti to zamislio. Naravno, vrlo je bitno napraviti redirekt ka članku. Znači, ako je članak na latinici, napraviti redirekt s ćirilice i obratno. I uvek treba napraviti redirecte kao za članak Willy Brandt (zbog izvornog pisanja). I ja se slažem za izvorno pisanje imena, jer zamisli neku staru bakicu koja zna čitati samo na srpskohrvatskom. Kada vidi recimo ispisano John Johnes, zbuniće se, jer ne zna kako to da pročita...:) Za pisnje članaka očigledno imamo isto mišljenje, jer neprektično je voditi računa o oba članka na oba pisma. Naredne nedelje sam na putu, pa kad se vratim, možemo porazgovarati o prevodu interfejsa. --Pokrajac 8 July 2005 16:24 (CEST)

Troslovnik uredi

Belirac, samo da ti kažem da super radiš. Međutim, već ti spomenuh ovaj troslovnik i sl. Je l' OK da, npr. uradimo redirect sa EUČ na Enigmatsko udruženje Čvor? Tako će čitalac odmah znati o čemu se radi. --Dcabrilo 02:36, 10 July 2005 (CEST)

Troslovnici postoje na drugim Vikipedijama pa treba da postoji i na sh, npr. na engleskoj [2], njemačkoj [3], slovenačkoj [4], a vjerovatno i na drugima (više nisam provjeravao). Te Vikipedije obrađuju i kratice, npr. engleska [5], njemačka [6], slovenačka [7]. Uostalom, kratice obrađuju i enciklpedije, usp. npr. zagrebačku Opću enciklopediju.
Projekt troslovnika vjerovatno će ovoj Vikipediji privući mnoge sastavljače ukrštenica, kojima troslovi često zadaju muke kod definisanja pojmova. U ukrštenicama se, a naročito u križaljkama, troslovi često opisuju stranim, rješavačima nerazumljivim kraticama, npr. TVP - "True Vapor Pressure", umjesto inicijalima poznatih ličnosti (T. V. P. - Tigran Vartanovič Petrosjan) i to zato što je kratice relativno lako naći preko Googlea ili Acronym Findera, a inicijale nije lako naći. Zato će troslovnik na sh biti idealno mjesto da se popišu takvi inicijali s linkovima prema ličnostima kojima pripadaju.
Ne koristim redirect s kratica kao što je EUČ zato što takve stranice ne ulaze u kategorije i zato što uvijek postoji mogućnost da se pronađe još koje značenje te kratice.
U svojim člancima trudim se da podaci budu pouzdani, iscrpni, a da tekst bude jezički dotjeran. Očekujem da će na ovoj Vikipediji vladati duh tolerancija i da niko neće sebi dati pravo da drugima propisuje koju riječ ili koje riječi moraju upotrijebljavati. U praksi, naravno, može doći i do nesporazuma jer srpski, hrvatski i bosanski pravopis (više) nisu identični, a postoje razmimoilaženja i u okviru nacionalnih kultura (npr. u Hrvatskoj jedni se zalažu za "ne ću", a drugi nastavljaju s "neću").
--Belirac 10 July 2005 16:50 (CEST)
Naravno, nisam mislio da te "teram" da nesto radis ili ne radis, samo diskutujemo. Mislim da je sasvim OK imati listu troslovnika, ali je jedna stranica, koja sadrzi samo recnicku definiciju troslovnika, malo "vanity". Mislim da nije problem da samu stranicu, npr. Enigmatsko udruženje Čvor, stavimo u kategoriju. Ukoliko skracenica vredi za vise od jednog clanka, napravimo disambiguation page. Molim te razmisli o ovome. Ukoliko imamo samo listu skracenica, to je sasvim dovoljno - stranice koje definisu skracenicu su bespotrebne i nisu enciklopedijske. --Dcabrilo 19:08, 10 July 2005 (CEST)
E, da... Imamo IRC kanal na freenode-u (#wikipedia-sh). Cisto da znas :) --Dcabrilo 19:08, 10 July 2005 (CEST)
Izvini, tek sam se probudio pa mi treba par minuta da napisem sve sto hocu :) Je l' problem da prihvatimo englesko resenje? Link koji si mi poslao za nemacku stranicu je u korisnickom user-spaceu, a ne na samom sajtu, tako da ne znam kako su to oni resili. Ali dakle, da stavimo sve kratice u kategorije (ovo je izvodljivo i sa redirectom), a kada kratica ima vise od jednog znacenja, da napravimo disambiguation page? Mislim da cemo imati isti efekat koji sada imamo, samo ce da bude organizovanije. Kategorije ce pokazivati listu svih skracenica, i klik na njih ce voditi ili na konacnu stranicu ili na disambiguation page. --Dcabrilo 19:28, 10 July 2005 (CEST)
Slažem se sa Dcabrilom po ovom pitanju, mislim da će tako biti mnogo organizovanije. Takođe nećemo imati ogroman broj kratkih članaka koji samo definišu skraćenice ("Wikipedia nije rečnik" mi pada na pamet) --19:54, 10 July 2005 (CEST)

Rečnik, skraćenice, itd. uredi

Belirac, ajde molim te stani pre nego što nastaviš sa pisanjem rečnika. Video si "šta Wikipedia nije". Ipak je u pitanju kolaborativan proces, a radiš nešto prilično na svoju ruku za šta Wikipedia nije predviđena. --Dcabrilo 18:49, 11 July 2005 (CEST)

Kako hoćeš, samo značilo bi puno da barem odgovoriš. Siguran sam da možemo sve dobro da organizujemo ako bi radili zajedno. Izmenio sam jednu stranicu čisto da vidiš na šta sam mislio, vidim da si vratio. OK, ništa nije zapisano u betonu, ali bi stvarno bilo mnogo korisno da mi odgovoriš. --Dcabrilo 23:16, 11 July 2005 (CEST)
Nisam protiv razgovora i diskusije, ali oni dolaze prije nego što se napravi harakiri od nečijih priloga. Enigmatika je moja struka i bar me treba konsultovati prije drastičnih promjena.
  • Anatriploza nije članak "u začetku" jer je o toj zagonetki rečeno sve ono što se danas o njoj može reći.
  • Afereza i apokopa nisu samo enigmatski termini, čak su u manjoj mjeri enigmatski, zato ono izostavljanje ne da nije opravdano, nego je štetno.
  • Zašto se u jednom članku ne mogu nabrojati sva značenja riječi čvor? Kakva korist od članka u kome se samo spominje djelo Petra Petrovića Pecije? Ako moju verziju ne smatraš dobrom disambiguation page, onda na nekom drugom primjeru pokaži kako misliš da ona treba izgledati, a nemoj odmah sve obrisati.
Izgleda mi kao da ti stalno smeta što na sh-Vikipediji nečega ima. A na njoj nema gotovo ničega pa bi se energija trebala usmjeriti na stvaranje novih originalnih članaka po kojima bi se ona mogla pročuti, pogotovo o onome čega nema nigdje drugdje (poput Enigmopedije). Prenošenjem članaka s hrvatske, srpske ili bosanske Vikipedije na srpskohrvatsku ili ponovnim pisanjem onoga što je tamo dobro napisano ne stvara se ništa novo jer se oni mogu pročitati i tamo.
  • U svim našim enciklopedijama članci počinju onako kako ja pišem, npr. "APOKOPA (grč. ???: odbijanje), izostavljanje glasova..." u "Općoj enciklopediji" pa ne vidim zašto se tu mora ubacivati "je". Pogotovo ni u jednoj ne piše "bio je", npr. u "Maloj enciklopediji Prosveta": "PUŠKIN Aleksandar Sergejevič (1799-1837), veliki ruski pesnik...".
  • U srpskohrvatskom jeziku rečenice (glavne i zavisne) ne mogu počinjati nenaglašenim enklitikama pa nije dobro započinjati tekst iza zareza s "je" (..., je ...). Dijelovi rečenice u zagradama djeluju kao ubačene rečenice pa ni iza njih tekst ne treba nastavljati s "je". Zato tvoja ispravka meni nije prihvatljiva: "Petar Petrović Pecija (Otočac, 1877. - Zagreb, 1955) je bio književnik." Kad bi se baš htjelo pisati na taj način, onda bi moralo biti: "Petar Petrović Pecija (Otočac, 1877. - Zagreb, 1955) bio je književnik."
  • Usput ti skrećem pažnju na grešku koju uporno ponavljaju mnogi novinari i pisci. Pravilno je: ja bih, ti bi, on bi, mi bismo, vi biste, oni bi (a ne mi bi, vi bi).
  • Ne mislim ja, naravno, da se u mojim prilozima ništa ne smije i ne treba mijenjati.Ali to sigurno ne treba raditi tako da se većina ili dobar dio teksta jednostavno izbriše. Vikipediju priprema mnogo ljudi i ona ne može (a i ne treba) biti strogo uniformisana. Ako ti smatraš da enciklopedijski članak treba započinjati s npr. Vladimir Nazor je hrvatski književnik', OK. No onda dopusti i da neko drugi smatra da treba započeti s Vladimir Nazor, hrvatski književnik ili čak Nazor, Vladimir - hrvatski književnik. --Belirac 0:40, 12 July 2005 (CEST)

Izmenio sam stvari nakon sto sam te ovde upitao, ali mi posle inicijalnog odgovora ništa nisi rekao. Krenuli smo bezveze, izvini - sada tek vidi da izgleda kao da te napadam, ali to mi definitivno nije cilj. Trenutno samo nas troje ili četvoro ovde radi, i treba da sarađujemo. U svakom slučaju, evo odgovora:

  1. Sa članka čvor sam izbacio stvari koje pripadaju rečniku (wiktionary), a ne enciklopediji (wikipedia). Mislim da Wikipedia kao projekat ima svoju svrhu, dok Wiktionary kao sestrinski projekat ima drugu svrhu. Wikipedia ima određene standarde onoga što se u nju unosi, a mnogi tvoji članci su zaista odlični. Hteo sam samo da ti napomenem da ovo ipak ne treba da bude mesto za listanje bilo kakvih informacija, već enciklopedijskih članaka. Mislim da nam je cilj da napravimo dobru enciklopediju, a ne samo da nagomilamo informacije.
  2. Ok, ne moraјu članci da počinju jasnom definicijom, ali ako počinju punom rečenicom, mnogo su čitljiviji i razumljiviji. Zbog toga sam izmenio neke tvoje stvari. Enciklopedije koje ja koristim, a nisu "male", tj. nisu samo po rečenica ili dve o jednom pojmu, koriste pune rečenice.
  3. U zagradu se stavlja godina rođenja, smrti itd. i nije posebna rečenica, već standardizovan način prikazivanja informacija.
  4. Na kraju, nisam uopšte u fazonu da ovde ne treba da bude članaka (video si i sam da sam svašta napisao, hvala i za ispravke), samo mislim da treba da bude enciklopedija, a ne mesto za sakupljanje informacija. To je uostalom, osnovni princip Wikipedije, kao enciklopedije. Postoje i projekti za rečnike, gde bi to bolje došlo.
  5. Što se izmena tipa IME PREZIME u Ime Prezime tiče - tako je značajno čitljivije i pokazuje pravilno (iako naravno ja često pogrešim) korišćenje velikog slova. Što se uklanjanja "masnog" teksta tiče (bold), to je zbog čitljivosti. Čitao sam članke koje si pisao i odvraćalo mi je puno pažnje.
  6. Dodao sam U začetku zato što mi se čini da ima još stvari da se doda. Ako stvarno misliš da si rekao sve što treba da se kaže, onda OK, briši. --Dcabrilo 00:50, 12 July 2005 (CEST)
  1. Belirac, pa ti si sada na net-u, kako da kontaktiramo.

Pozdrav. Vratio sam preusmeravanje sa ovog članka na članak Svećenik jer su oba ta naziva generička, tj. treba da obrađuju široki spektar pojmova iz različitih religija koje potpadaju pod taj opšti pojam sveštenika. Naime, i sam sam ovde u člancima koji govore o antičkom društvu stavljao poveznicu na članak "Sveštenik", a bilo bi čudno da sve te poveznice sada vode na članak koji isključivo obraćuje pojam sveštenika u pravoslavnoj crkvi. Nadam se da razumeš šta želim da kažem? Možda da predložim poseban članak o tome, npr. "Pravoslavni sveštenik" ili "Sveštenik u pravoslavnoj crkvi" ili nešto slično? --Igor Windsor 21:35, 11 april-травањ 2007 (CEST)

Please stop! uredi

Please stop copying articles from http://hr.wikipedia.org as you did for example here: http://sh.wikipedia.org/wiki/Kolo_%28Beograd%29 is from http://hr.wikipedia.org/wiki/Kolo_%28Beograd%29 You are doing a copyright violation without mentioning the main editor and the place where you found the article. Greetings, DerHexer 00:16, 3 May 2007 (CEST)

All articles from http://hr.wikipedia.org are mine. Greetings, Belirac 00:45, 3 May 2007 (CEST)

Not only yours. But even if you are the only editor you have to write this into the edit summary and have to copy the history into talk page. Greetings, DerHexer 15:07, 12 May 2007 (CEST)

Pozdrav uredi

Daj čovječe odmori se malo :-) Svaka ti čast. --Seha 17:58, 26 srpanj-јул 2008 (CEST)

Hi. I looked for a map of Ovit and there doesn't seem to be one. But you could make your own map perhaps. You can estimate the coordinates of Ovit Dağ from Fig. 1a of this geology paper as 40° 30.9' N 40° 50.1' E. And according to this site the coordinates for "Ovitgeçidi" are 40° 37' 32" N and 40° 45' 20" E. Unfortunately I don't have the time to figure this out, but if you are interested there are lots of pointers on the topic of map making at Wikipedia [8][9][10][11]. Good luck! --tr:User:İnfoCan 18:32, 29 decembar-просинац 2008 (CET)


Kategorije uredi

Budem vidio što se može učiniti po tom pitanju. BTW, mogao bi se koristiti template Category redirect za prazne/pogrešne kategorije. --OC Ripper 20:02, 5 ožujak-март 2009 (CET)

Baranyai Bosnyák István uredi

Žalim, ali nemam trenutno vremena za takve velike poduhvate: sad će mi ispitni rok. Ustvari, od sutra pa do jeseni me nema, što se Wikipedije tiče, pa se nadam da ćeš naći nekog drugog da ti prevede taj članak sa mađarskog. Međutim, upozorio bih te da taj članak ne citira svoje izvore, ima samo jedan spojni link, a autor osnovnog teksta jeste Aron Bosnyak, sin pisca, na osnovu piščeve autobiografije... možda bi trebalo sačekati da se to sve sredi, pa onda tek prevoditi.--Mátyás 10:11, 28 maj 2009 (CEST)Odgovori

Zahvaljujem na informaciji. Pozdrav! --Belirac 10:57, 28 maj 2009 (CEST)Odgovori
Mada sam ipak nešto načeo: User:Mátyás/Bosnyák. Taj šablon infobox pisac mi zadaje probleme...--Mátyás 11:30, 28 maj 2009 (CEST)Odgovori

Redirect na sr.wiki uredi

Zašto ih stvaraš? --Ivan Štambuk 22:19, 3 studeni-новембар 2009 (CET)

Ako misliš da je neki tekst s bosanske, hrvatske ili srpske wiki lijep koristeći copy i paste prebaci ga na "našu" wiki pa mi javi ako ne znaš srediti slike. Prestani raditi redirect na srpsku wiki!!--Rjecina2 08:00, 17 studeni-новембар 2009 (CET)
Kad me je Ivan Štambuk pitao zašto stvaram redirecte (ali ne samo na sr.wiki, nego i na hr.wiki i bs.wiki, ovisno o tome na kojoj postoji odgovarajući članak), nisam stigao odmah odgovoriti. Nakon dva-tri dana pomislio sam da odgovor više i nije potreban jer se Ivan, ako prati zbivanja na sh.wiki, mogao uvjeriti da između mene i OC Rippera postoji dobra saradnja: ja redirectima označim one članke koji se pozivaju iz "mojih" članaka i kojih nema na sh.wiki (a postoje na nekoj od srodnih vikipedija), a on ih prenese na sh.wiki. Takav dogovor funkcionira već mjesecima, a o njemu postoji trag i na stranicama za razgovor OC Rippera i Marije Sieglinde von Nudeldorf. Zato bi bilo dobro poznavati stvari prije nego se koristi zapovjedni način (Prestani raditi..). Osim toga, takvi redirecti mogli bi na "našoj" vikipediji biti vrlo korisni, ali o tome drugi put. --Belirac 01:03, 19 studeni-новембар 2009 (CET)


O Wiki u NL uredi

Tekst možeš skinuti ovdje: http://www.mediafire.com/?zhjz2anwvly Maria Sieglinda von Nudeldorf 17:18, 24 studeni-новембар 2009 (CET)

Hvala. Članak je zaista vrlo zanimljiv. Jedino ne vidim ko ga je napisao. --Belirac 19:52, 24 studeni-новембар 2009 (CET)
Promaklo mi. Autorica je riječka novinarka Karmen Lončarek. Maria Sieglinda von Nudeldorf 01:48, 25 studeni-новембар 2009 (CET)
Khm, khm, pretpostavljam, očekivao si agresivniji, protusrpski tekst? Maria Sieglinda von Nudeldorf 18:30, 28 studeni-новембар 2009 (CET)
Ne znam na osnovu čega si zaključila da sam očekivao "agresivniji, protusrpski tekst" i da bi od članka u "Novom listu" o Vikipediji bilo ko trebao očekivati takav tekst. Prijatno su me iznenadile ocjene iznesene u tom članku o "naših" Vikipedija jer se gotovo poklapaju s mojima. A da su te ocjene još uvijek aktuelne, pokazuje trenutna "akcija" trijebljenja članaka od "sporta" na hrvatskoj Vikipediji (hr:Posebno:Doprinosi/BodhisattvaBot) te primjeri besmislenog prevođenja: hr:Srpska akademija znanosti i umjetnosti i sr:Hrvatsko narodno pozorište.

Raspad SFRJ uredi

Volio bih čuti tvoje mišljenje o tekstu Raspad SFRJ, to jest da li sam učinio neku veliku kontroverznu grešku--Rjecina2 14:04, 4 siječanj-јануар 2010 (CET)

Kategorije rijeka uredi

Možda bi bilo najbolje pitati Bokicu može li on to srediti pomoću bota, tj. da se nazivi kategorija mijenjaju automatski. --OC Ripper 11:46, 27 siječanj-јануар 2010 (CET)

Gratitude uredi

 
THANKYOU SO MUCH Mr. Belirac for your Outstanding Translation effort!
I am overwhelmed with gratitude.
May God Bless you!
--Jose77 01:47, 29 siječanj-јануар 2010 (CET)

Drejček uredi

Pozdrav! Članka nisem napisal jaz, ampak sem samo predstavil vsebino na bolj ustrezen naslov. Knjige nimam in je tudi ni v bližnji knjižnici (je obvezno branje v OŠ in je izposojena). Bom poskusil dobiti kopijo. Če hočeš, te lahko povežem s profesorico na Pedagoški fakulteti, kjer preučuje tudi to delo. LP; --Klemen Kocjancic 19:00, 11 februar-вељача 2010 (CET)

Daj mi prosim pošlji svoj mail naslov (preko zasebnega sporočila), tako da te prof. lahko kontaktira. LP, --Klemen Kocjancic 20:46, 15 februar-вељача 2010 (CET)

Category redirect uredi

Vidi je li sada OK. --OC Ripper 21:32, 12 februar-вељача 2010 (CET)

Nisam primjetio, meni izgleda OK. Pogledat ću što se može učiniti. --OC Ripper 22:07, 12 februar-вељача 2010 (CET)

Kategorija uredi

Što duple: Kategorija:Srpski vojskovođe i Kategorija:Srpske vojskovođe. --93.86.58.36 23:36, 10 ožujak-март 2010 (CET)

Nisam ih ja napravio, nego sam ih samo svrstao u istu kategoriju. Sličnih slučajeva ima još i treba ih svesti na po jednu kategoriju. --Belirac 00:48, 11 ožujak-март 2010 (CET)

Možeš jednu da označiš za brisanje, dok u člancima koji sadrže tu kategoriju zameniš odgovarajućom. --93.87.167.129 12:30, 11 ožujak-март 2010 (CET)

Mogu, ali takvih poslova na srpskohrvatskoj Vikipediji ima jako puno jer ima na hiljade nekategoriziranih kategorija. Ja sad pokušavam što više takvih kategorija kategorizirati (a u tome mi se niko ne pridružuje) da bi se lakše vidjelo koje sve kategorije postoje. Lako je, naravno, s onima kojima je ključna riječ u imenu na prvom mjestu, a mnogo teže s onima kojima je ključna riječ na drugom mjestu (npr. Američki pisci, Britanski pisci, Francuski pisci, Srpski pisci...).
Problem je i s kategorijama koje su otvarane prema dubletnim imenima (švicarski / švajcarski; španski / španjolski; povijest / (h)istorija; kemija / hemija; fudbal / nogomet ...) pa s onima koje su otvarane po ugledu na hrvatsku (npr. Biografije, Zagreb) ili srpsku Vikipediju (npr. Beograđani). U drugom "cugu" trebalo bi ujednačiti ono što se može ujednačiti.
Koristi "Biografije, neko mesto" i "Historija blabla". --79.101.79.51 21:14, 6 maj 2010 (CEST)Odgovori
A zašto mi se ne pridružiš? --Belirac 13:34, 11 ožujak-март 2010 (CET)
Kategorizovao sam 40 i nešto kategorija - Rođeni 1816 do 1772 - uz pomoć commonscat i birthyr šablona. Ali neki od njih dvojice stvara novu kategoriju za dotičnu godinu, tako da broj "crvenih" kategorija nije smanjen... -- Alekol 22:57, 10 decembar-просинац 2010 (CET)

Lazar Bogdanović uredi

Zanima me da li ste vi postavili članak o njemu, i ako nije tajna odakle vam interesovanje za njega i kako ste saznali bilo šta o njemu. Ja sam njegov čukununuk, jako me je prijatno iznenadio ovaj članak. pozdrav, Lazar

Na dnu članka piše odakle su uzeti podaci. Vjerovatno sam nešto čitao u spomenutom "Glasniku Istoriskog društva u Novom Sadu" pa sam naišao i na zaokružene podatke o Vašem čukundjedu i prenio ih na Vikipediju. O njemu postoje i članci u "Enciklopediji Jugoslavije" i u tzv. Stanojevićevoj enciklopediji. Ako o Vašem čukundjedu postoje još neki relevantni podaci, predlažem da ih dodate u članak o njemu. Posebno bi bilo korisno kad biste dodali njegovu slike i kakvu drugu ilustraciju o njemu. --Belirac 01:23, 7 maj 2010 (CEST)Odgovori

Ujednačavanje kategorija uredi

Mislim da bi trebalo ići na Kategorija:Rimske bitke, jer se pod "rimski" danas podrazumijeva stari, a ne suvremeni Rim. --OC Ripper 13:09, 15 maj 2010 (CEST)Odgovori

Da li bi mogao dodati šablon u tekst (iz teksta Kraljevina Hrvatska i Slavonija)?? Iskreno govoreći to bi mogao i ja, ali šablon ima veliku grešku to jest ima link na Dalmaciju, a ne na Kraljevinu Dalmaciju pa bi to bilo potrebno promjeniti, ali ja ne znam kako doći do šablona !--Rjecina2 21:15, 1 jun-липањ 2010 (CEST)

Jesi li mislio na ovo? --Belirac 23:21, 1 jun-липањ 2010 (CEST)
Da :)--Rjecina2 23:23, 1 jun-липањ 2010 (CEST)

Wikisourcelang uredi

Budem vidio što se može učiniti. Isti šablon mi je pravio gluposti kada sam ga pokušao koristiti za članke s kineskim temama. --OC Ripper 00:46, 17 jun-липањ 2010 (CEST)

srpskohrvatski jezik uredi

Mislim da ti nema koristi u pričanju s ovim korisnikom koje se slaže sam s sobom :)

Na žalost ne možemo ga niti blokirati........--Rjecina2 23:56, 4 srpanj-јул 2010 (CEST)

Ola Salo uredi

Napravio sam nešto na brzaka. Valjda će biti dovoljno. --OC Ripper 18:27, 2 avgust-коловоз 2010 (CEST)

Računarstvo uredi

Kao što si pretpostavljam vidio u zadnje vreme se bavim sređivanjem kompjuterskih tekstova i kategorija. Da li bi ti imao što protiv da kategoriju računarstvo prebacim na kompjuteri ? To pitam jer si ti stvorio kategoriju računarstvo 2006 godine.....--Rjecina2 21:20, 5 avgust-коловоз 2010 (CEST)

Nemam ništa protiv. Ja nisam svrstavao članke u kategoriju "Računarstvo", nego sam samo tu kategoriju dalje kategorizirao, kao - uostalom - i kategoriju "kompjuteri". U svakom slučaju, bolje je da postoji samo jedna od njih. --Belirac 00:47, 6 avgust-коловоз 2010 (CEST)

Kategorizacija godina, rođenih, umrlih uredi

Mislim da bi se tu trebalo ići uobičajenom dekadnom hijerarhijom (dakle "Umrli xxxx" ide u "Umrli xx-ih", a ona u "Umrli u x vijeku", a svaka takva kategorija se istovremeno smješta u kategoriju za matičnu godinu/dekadu/vijek. Tako bi npr. "Rođeni 1979." išli u "Rođeni 1970-ih" i "1979". "Rođeni 1970-ih", pak, idu u "Rođeni u 20. vijeku" i "1970-e", a "Rođeni u 20. vijeku" idu u "Rođeni po vijekovima" i "20. vijek". --OC Ripper 19:58, 12 rujan-септембар 2010 (CEST)

Poz. Možeš li pogledati zašto ova kategorija nije prazna, iako sam promijenio šablone? --WizardOfOz talk 21:14, 13 rujan-септембар 2010 (CEST)

Ćao! Dodao sam i Dečane u onu kategoriju koju si napravio ... --Tekstovi 21:16, 25 rujan-септембар 2010 (CEST)

Dobro! --Belirac 14:18, 26 rujan-септембар 2010 (CEST)

inace i kotor je na listi UNESCOa , i ne znam sta jos u cg .. na listi UNESCOa su i pecka patrijarsija , gracanica , bogorodica ljeviska i miroslavljevo jevandjelje(pisani spomenik) , ali nema clanaka o njima ... --Tekstovi 19:21, 26 rujan-септембар 2010 (CEST)

i sad provjerih na clanku o dubrovniku nije stavljena kategorija da je svjetska bastina ili svjetska bastina u hrvatskoj kako vec idu te kategorije ... --Tekstovi 19:30, 26 rujan-септембар 2010 (CEST)

Kategorije o Otomanskom Carstvu uredi

Imaš kategoriju Otomanski sultani. Ne znam zašto Bajazid II. nije bio u njoj...--Rjecina2 01:40, 29 rujan-септембар 2010 (CEST)

Tek sam počeo sređivati kategorije povezane s Otomanskim Carstvom. U pitanju je popriličan haos tako da je svaka pomoć dobro došla. --Belirac 09:28, 29 rujan-септембар 2010 (CEST)
To su ti moji 5 godina stari tekstovi s hrv wiki koje je OC Ripper prebacio ovdje. Sačuvaj bože koliko sam ja na wikipediji....................--Rjecina2 20:30, 29 rujan-септембар 2010 (CEST)

Četveroslovnik uredi

Da li bi bio ljubazan da mi odgovoriš da li je kategorija četveroslovnik u stvari isto što i DEFAULTSORT i ako jeste zašto se nekad koristi Troslovnik a nekad dvoslovnik a nekad četveroslovnik. Ako je to zbog broja slova u prezimenu, zašto ne postoji petoslovnik.... Ovo pitam pošto mi je neprijatno da neko mora da uređuje zamnom pa bih želeo da to naučim i ne pravim dodatni posao nikome. Izvini ako te ometam svojim--Belirac 22:06, 24 oktobar-листопад 2010 (CEST) pitanjem.--Antidiskriminator 23:56, 14 oktobar-листопад 2010 (CEST)

Kategorije Dvoslovnik, Troslovnik i Četveroslovnik ja sam otvorio s ciljem da srpskohrvatsku Vikipediju približim enigmatima (kao najvećim konzumentima enciklopedija), posebno sastavljačima križaljki (ili ukrštenica) jer njima kod pisanja opisa veoma pomažu tzv. dvoslovni, troslovni i četveroslovni rječnici (v. Četveroslovnik). Štampana izdanja vrlo brzo zastare pa sam došao na ideju da im pružimo takve rječnike u okviru Vikipedije.
Ukratko, svaki članak s dvoslovnim, troslovnim, i četveroslovnim nazivom treba svrstati u odgovarajuću kategoriju, a ostale članke samo ako u naslovu sadrže neki samostalni dvoslov, troslov ili četveroslov. Obično su to imena, prezimen, nadimci i sl., dakle riječi koje se mogu uvrstiti u križaljke.
Evo nekoliko primjera iz kojih će se vidjeti u čemu je stvar.
PULA se npr. kategorizira pod "Četveroslovnik-P|ULA"; Momo Kapor pod "Četveroslovnik-M|OMO Kapor", a Ringo Star pod "Četveroslovnik-S|TAR, Ringo". Dakle, dvoslov, troslov ili četveroslov uvijek ide velikim slovima da bi se dobio pravi abecedni redoslijed. Ostale pojedinosti mogu se vidjeti iz onih riječi koje su već kategorizirane.
Petoslovnik (i ostale ...slovnike) mislim da ne treba praviti jer bi takve kategorije sadržavale preveliki broj članaka. Petoslovni rječnik štampan je svojevremeno u Bjelovaru i ima 5 knjiga, a šestoslovni čak 12 knjiga.
Potkategorije Četveroslovnika već su postale respektabilne pa upravo razmišljam da na neki način pojačam promoviranje sh-Vikipedije među enigmatičarima u Hrvatskoj, Srbiji i BiH. --Belirac 00:46, 15 oktobar-листопад 2010 (CEST)

Hvala na iscrpnom odgovoru. Trudiću se da unosim tu kategoriju prilikom pisanja članaka i ako to propustim da uradim to razlog je samo to što sam nenaviknut. U članku Anastas Biku si umesto DEFAULTSORT uneo kategoriju četveroslovnik i šablon lifetime. Sad shvatam da četveroslovnik ne menja DEFAULTSORT. Da li ga menja šablon lifetime?--Antidiskriminator 19:40, 15 oktobar-листопад 2010 (CEST)

Šablon "Lifetime" sadrži šablon "DEFAULTSORT" (pa ovaj drugi nije potreban, ako se koristi prvi, a prvi je bolje koristi jer daje kategorije "Rođeni" i "Umrli"):
{{DEFAULTSORT:{{{3}}}}}
[[Category:Rođeni {{{1}}}.]]
[[Category:Umrli {{{2}}}.]]

--Belirac 23:00, 15 oktobar-листопад 2010 (CEST)

Razumeo. Hvala. Šablon lifetime je prilično koristan. --Antidiskriminator 08:21, 16 oktobar-листопад 2010 (CEST)

(Pot)kategorija Organske kiseline uredi

Ćao, je li ti problem napraviti potkategoriju organske kiseline na portalu hemija? Ne znam kako se to pravi pa ne mogu sam ... --Tekstovi 18:59, 24 oktobar-листопад 2010 (CEST)

Prvo kategoriziraj neku organsku kiselinu u kategoriju "Organske kiseline", a onda tako dobivenu kategoriju kategoriziraj u kategoriju Kemija. --Belirac 22:06, 24 oktobar-листопад 2010 (CEST)
aha ok hvala , evo uradio sam to ... i prebacio sam podkategoriju organski spojevi u organska jedinjenja jer predstavljaju istu stvar a imale su razlicite clanke u njima ... --Tekstovi 03:32, 25 oktobar-листопад 2010 (CEST)

Konzole uredi

Odluči se da li ćemo imati kategoriju igraće ili igračke konzole pošto si obje ti osnovao, a i ja sam se bio u njima izgubio :)--Rjecina2 12:26, 27 oktobar-листопад 2010 (CEST)

Ja nisam osnovao ni jednu od tih kategorija, nego sam ih samo svrstao u kategoriju Videoigre kako bih smanjio broj nekategoriziranih kategorija. To nije tematika kojom se ja bavim. Na Googleu ima mnogo više potvrda za "igraće konzole", nego za "igračke konzole" pa se vjerovatno treba odlučiti za prvu varijantu.
Kad kategoriziram nekategorizirane kategorije nastojim ih svrstati tamo gdje pripadaju, a kad se sve nađu na istom mjestu, onda će se moći preciznije kategorizirati i ukloniti duple kategorije (kojih ima veoma puno). Bilo bi mnogo bolje kad bi svaki saradnik provjeravao postoji li odgovarajuća kategorija kad kategorizira članke, a ne da "pisce" svrstava pod "književnike" ako postoji kategorija za "pisce" ili npr. da "njemačke pisce" svrstava pod "nemačke" ako postoji "njemačka" kategorija i sl. --Belirac 17:10, 27 oktobar-листопад 2010 (CEST)

Folksdojčeri uredi

Mislim da je to malo širi pojam od Podunavskih Švaba. --OC Ripper 13:02, 16 studeni-новембар 2010 (CET)

Moguće, nisam proučavao. Na sr.wiki stoji redirect s folksdojčera na Dunavske Švabe pa sam ga napravio i ovdje. Ako je to stvarno širi pojam, onda bi ga trebalo bolje opisati.
Usput, da li bi se ona traka a alatima, koja je sada na dnu ekrana, mogla prebaciti iznad okvira za unos teksta, kako je donedavno bilo i kako je mnogo praktičnije, jer kad treba ubaciti poveznicu, kategoriju, redirect i slično svaki put treba povlačiti kliznu traku na dno ekrana. --Belirac 17:56, 16 studeni-новембар 2010 (CET)

Dvojica Pecija uredi

Postoji članak Petar Petrović Pecija (književnik, Otočac, 1877. - Zagreb, 1955), a na RTS-ovom vremeplovu saznajem da je postojao i Petar Petrović Pecija (književnik i glumac, Lađevci, 09. 06. 1899 - Beograd, 20. 10. 1952). Skoro u isto vreme, dvojica s istim imenom, prezimenom i nadimkom u Hrvatskoj i Srbiji (valjda po harambaši poznatom kao Petar Pecija Petrović, † 1875)? Za ovog drugog sam stavio drugačiji link u 1952. Možda treba stranica preusmeravanja Pecija? -- Alekol 20:26, 26 studeni-новембар 2010 (CET)

Pretkolumbovski - Predkolumbovski uredi

Ja bih ostavio redirecte, zato jer je i na nekim drugim wikipedijama praksa da se preusmjeravaju stranice s jednim ili dva pogrešna slova, a i zato da svima uštedim trud oko brisanja kada netko ponovno bude pokušavao koristiti ovu wiki umjesto Googlea i otvarao stranicu. --OC Ripper 09:27, 12 decembar-просинац 2010 (CET)

Da li brisati Udruga BARANJA ART? uredi

Zdravo. Pošto si bio aktivan na ovom članku, hteo sam da te konsultujem pre nego što ga obrišem: Udruga BARANJA ART. Šta misliš, da li da ga ostavimo još uvek tako ili da ga prosto obrišemo, pošto izgleda nema zainteresovanih da ga srede? --Dcabrilo 15:16, 21 decembar-просинац 2010 (CET)

Srediću ga ja jednog dana, ali ga za sada briši! Pozdrav! --Belirac 17:48, 21 decembar-просинац 2010 (CET)

Ana-Marija Posavec - članak uredi

Poštovani!

Imala bih zamolbu što se tiče uređenja članka o Baranjskoj spisateljici A.-M. Posavec. Promijenila bih fotografiju i opis fotografije po autoričinoj želji, a dodala sam i novijih informacija o spisateljici. Voljela bih nadopuniti nešto o sadržajima njezinih novih romana, ali imam poteškoća što se tiče postavljanja fotografija i rečeno mi je na stranici wikipedije da se obratim onome tko je taj članak uređivao, jer samo Administratori mogu uređivati datoteke, tj. slike. Voljela bih da mi pripomognete oko toga, pošto je već dosta vremena prošlo, a autoričina djela su izdana i promovirana...

Hvala najljepša!

L.

Ulufeki uredi

Poštovani kolega Belirac, - moja greška (nije mi se više dalo petljati sa tim konjičkim pukovima) pa sam to brzopleto preveo kao; spahije, silahtari, desni ulufeki, lijevi ulufeki, desni garipi i lijevo garipi. A trebalo je
spahije, silahtari, desni ulufedžije, lijevi ulufedžije, desne gurebe i lijeve gurebe. Ni engleski tekst nije dobar; The Sipahis, Silahtars, Right Ulufecis, Left Ulufecis, Right Garips and Left Garips. (trebalo bi stajati; Sipahis, Silahdars, Ulufejis (translated as stipendiaries), Ulufejis of the Left, Ulufejis of the Right, Gurebas of and Gurebas of the Right.) Bolji tekst o tome stoji na Encyclopedia Ni sam nisam siguran dali je baš termin ulufedžije ispravan, pogledajte i sami upotrebu na Sudbina Bošnjaka - Forum Sarajevo-x.com možda bi trebalo biti ulefe (ulefa (alefa), (od arapske rijeci "alef ") ajluk, ulufelu = placenik) - pogledajte i to na UREDJENJE KAPETANIJA U BOSNI I HERCEGOVINI
Puno pozdrava
--Vitek 23:13, 24 siječanj-јануар 2011 (CET)

Hvala na odgovoru. Uz članak ide i križaljka. U nju sam uvrstio "pojmove": ALAJ, BEGLERBEG, DŽEBELIJA, HAS, SULTAN, TIMAR. Sreća da nisam uvrstio "garipe" ili "ulufeke". U tekstu je to lako ispraviti, ali nije u križaljci. Pozdrav! --Belirac 00:25, 25 siječanj-јануар 2011 (CET)

Sh imena stranih serija uredi

Vidjet ću. Za početak je najbolje pogledati kategoriju "Telenovele" i provjeriti "Što vodi ovdje" za svaki članak; tamo bi se na linkovima trebali nalaziti i redirecti (preusmjerenja) koje se poslije označavaju sa HotCat. --OC Ripper 01:58, 20 ožujak-март 2011 (CET)

Dražen Šolc uredi

Članak se preusmjerava sam na sebe. Pretpostavljam da je u pitanju pogreška. --OC Ripper 11:32, 28 april-травањ 2011 (CEST)

Pamvodida -> Pamvotida uredi

Poštovani kolega Belirac
Hvala Vam na brzoj i pametnoj intervenciji, - kojom ste popravili moju brzopletost.
--Vitek 21:15, 3 maj 2011 (CEST)Odgovori

Problemi s izgledom stranice uredi

Meni (zasad) sve izgleda u redu. --OC Ripper 11:17, 5 maj 2011 (CEST)Odgovori

Da li si vratio na stare postavke? --OC Ripper 11:35, 5 maj 2011 (CEST)Odgovori
Probaj ovdje. --OC Ripper 11:53, 5 maj 2011 (CEST)Odgovori

Kategorija:Biografije,_Austro-Ugarska uredi

Imate pravo kolega, ja sam bio suviše brzoplet i napravio nespretno Kategoriju:Biografije,_Austro-ugarska - to je svakako greška pa je obrišite - jer je sad doista prazna a imamo Vašu ispravnu Kategorija:Biografije,_Austro-Ugarska. --Vitek 02:55, 13 maj 2011 (CEST)Odgovori

Teniseri i teniserke uredi

Namjerno sam stavio dvije zasebne kategorije, jer trebaju postojati isto kao u slučaju glumaca/glumica, manekeni/manekenki, pjevača/pjevačica i sl. Matična kategorija bi trebala biti [[Kategorija:Teniseri i teniserke]]. --OC Ripper 18:36, 14 maj 2011 (CEST)Odgovori

Nemam ništa protiv, ali s kategorijama je i dalje veliki haos. Ako su jedne teniserke u kategoriji Ruski teniseri, a druge u kategoriji Ruske teniserke (a tako je vjerovatno i sa svim drugim zanimanjima ako postoje i "muške" i ženske "kategorije") onda to, u najboljem slučaju, nije dobro riješeno. --Belirac 21:08, 14 maj 2011 (CEST)Odgovori

Srpski vojskovođe uredi

Ja definitivno imam gramatičkih problema, ali "tvoja" kategorija Srpski vojskovođe bi trebala biti Srpske vojskovođe (koja također postoji) ili ne ?--Rjecina2 14:27, 27 maj 2011 (CEST)Odgovori

Leksikon uredi

Vidi: w:hr:Razgovor o predlošku:Baranjski leksikon. -- 173.0.56.111 17:13, 11 srpanj-јул 2011 (CEST)

Zahvala :) uredi

Hvala za premještanje članka Software na novi, bolji naziv Softver. :)--Vatrena ptica 22:14, 17 srpanj-јул 2011 (CEST)

Admin uredi

Sto se ne prijavis za admina? --BokicaK 14:55, 4 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Ajde da ponovim ovo pitanje:
Od svih sh wiki korisnika po broju promena i svom načinu rada ti najviše zaslužuješ biti administrator pa da li si za to zainteresiran za to kada rješimo sadašnju krizu ?--Rjecina2 08:41, 24 rujan-септембар 2011 (CEST)

S-H imena stranih filmova uredi

Nisam stigao. Pokušat ću ubuduće biti malo ažurniji po tom pitanju. --OC Ripper 08:15, 3 rujan-септембар 2011 (CEST)

Zagonetke uredi

Ako uhvatim vremena. Sada ne mogu ništa obećati. --OC Ripper 12:21, 5 studeni-новембар 2011 (CET)

Autorobot uredi

Nije potrebno, ali isto tako mislim da ne škodi. --OC Ripper 09:41, 16 februar-вељача 2012 (CET)

P.S.
Razgovaraj s Bokicom. To je njegov bot. --OC Ripper 09:42, 16 februar-вељача 2012 (CET)

Dvije kategorije uredi

Imamo dvije kategorije: Kategorija:Drevni Izrael i Judeja i Kategorija:Drevni Izrael i Juda. Čini mi se da bi to trebala biti jedna kategorija i da bismo dakle trebali odlučiti što odakle i kamo premjestiti. Drugo, kategorije su u različitim nadkategorijama: prva je u kategorijama "Historija Izraela" i "Historija Jevreja", a druga je u nadkategoriji "Biblija". Dakle i na to bi trebalo paziti. Budući da si ti autor obje kategorije, zanima me tvoje mišljenje što da napravimo. Koh-i-Noor (razgovor) 21:29, 15 ožujak-март 2012 (CET)

Prije nekoliko godina na ovoj je Vikipediji bio veliki haos s kategorijama (i još uvijek je). Hiljade kategorija nisu bile kategorizirane, a otvarane su čas ovako, čas onako (ekavski, ijekavski, hrvatskom terminologijom, srpskom terminologijom, čak i od istih autora). Ja sam, u slobodnom vremenu, počeo to ugrubo sređivati s mišlju da će se kasnije neko prihvatiti da to preciznije sredi. Pri tome se, naravno, nisam mogao upuštati u velika proučavanja šta bi bilo najbolje i kako je na drugim vikipedijama jer onda ne bih stigao stotine i stotine kategorija okupiti pod višim kategorijama. Ukratko, sa spomenutim kategorijama uradi onako kako smatraš da je najbolje. Treba ih spojiti, a koje je ime bolje, ne mogu reći jer se tom tematikom nisam bavio.
Usput, ne želim biti cjepidlaka i neko ko će drugima nešto prigovarati. No, skrećem pažnju da bi trebalo pisati "natkategorija" (jednačenje po zvučnosti!). Pozdrav! --Belirac (razgovor) 21:55, 15 ožujak-март 2012 (CET)

Ja znam šta ja radim. A interwikije će dodavati/uklanjati drugi botovi. --BokicaK (razgovor) 12:57, 17 april-травањ 2012 (CEST)

Stavjam Vanjske veze umesto Eksterni linkovi. Meni ujednačenost pomaže da iscedim iz članaka što više podataka, da ne morate vi popunjavati kutijice. Sh.wiki izgleda kao miks srpske, hrvatske i bošnjačke uz svoje članke. Što se tiče dodavanja nepostojećih veza ka bs:, en: i hr, sh.wiki je imala 5000 članaka bez veza ka drugom jezicimam koje bi bile dodate na Sveto Nikad, zato sam dodavao automatski, nadajući se da će od bar jedan od ta tri linka biti pogodak. Vi ne trebate da ga proveravate non stop. ja stojim iza njega i gledam šta radi. --BokicaK (razgovor) 13:26, 17 april-травањ 2012 (CEST)
Nisam baš u toku pa....
Od kada se stavljaju kategorije na redirect stranice ????--Rjecina2 (razgovor) 08:41, 27 april-травањ 2012 (CEST)

Troslovnik i četvoroslovnik uredi

Kakve su to kategorije prvi put ih vidim? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 12:59, 23 jun-липањ 2012 (CEST)

Preusmerenja uredi

Ja nigde ne vidim potrebu da pravi preusmerenja za eparhije. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 13:48, 26 jun-липањ 2012 (CEST)

Kako nema potrebe kad postoje članci s takvim poveznicama: Bačka eparhija i Budimska eparhija? Brisanjem je nepotrebno prekinuta veza između članaka, a nazivi oblika Bačka eparhija, Budimska eparhija i sl. koriste se vrlo često i ne mogu se izbjeći.
Osim toga, ne bi se smjelo mehanički zamjenjivati čitav prethodni sadržaj nekog članka kopiranjem s neke druge Vikipedije i ne uvažavati rad prethodnih autora. Time se obično gube vrijedne informacije, kao što se desilo i u ovom slučaju. Ako se već radi na postojećem članku, onda treba ukomponirati postojeće s novim informacijama. --Belirac (razgovor) 15:19, 26 jun-липањ 2012 (CEST)

Onda uredu kako kažeš. Ja sam samo premestio zbog šablona Srpska pravoslavna crkva. Zašto neodgovaraš na mojoj stranici za razgovor? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 20:28, 26 jun-липањ 2012 (CEST)

Botovi uredi

Vidim da se stalno buniš i žališ nešto, to sa tvoje strane nije uredu. Meni bot treba pre svega zbog interwikija a ne zbog eksperimentisanja. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 11:04, 27 jun-липањ 2012 (CEST)

Shvatio sam vaše dobro namerene poruke. Nije baš da nemam iskustva, na Wikipediji sa već 2 godine. Svaki od tih članaka koje sam preneo nisu ničije vlasništvo tako kažu oni odakle sam preneo. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 11:32, 27 jun-липањ 2012 (CEST)

Tražio sam samo da se obriše preusmerenje Hrvatska pasoš jer sam imao bag na kompjuteru. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 11:43, 27 jun-липањ 2012 (CEST)

Ispravljeno. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 20:41, 28 jun-липањ 2012 (CEST)

Greška uredi

Sve sam pročitao što se tiče Hrišćanstva. Došlo je do greške. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 19:36, 3 srpanj-јул 2012 (CEST)

Ja sam sve te članke više od 100 puta pročitao. Te članke koje sam prenosio ja ih nisam tamo pravio. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 21:53, 3 srpanj-јул 2012 (CEST)

Sad je uredu za Bogoslovni fakultel u Zagrebu. Šta sad sa pasošima nije uredu? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 22:12, 3 srpanj-јул 2012 (CEST)

Hvala na pomoći u svakom slučaju je prihvatam uvek. Kad sam prenosio članke sa SR wiki oko jedna desetina članaka su pisali IP-ovci. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 22:54, 3 srpanj-јул 2012 (CEST)

IP-ovci to jest anonimni korisnici. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 23:01, 3 srpanj-јул 2012 (CEST)

Zašto si prusmerio na srpsku wikipediju? Baš sam teo da napravim članak o tome. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 09:22, 6 srpanj-јул 2012 (CEST)

Korisnička strana za razgovor uredi

Da li je dozvoljeno uklanjati sa svoje korisničke strane tuđi razgovor? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 18:20, 10 srpanj-јул 2012 (CEST)

Pasoši uredi

Ispavljeno moja greška nisam primetio. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 00:24, 16 srpanj-јул 2012 (CEST)

Ja ne znam ruski jezik i nisam mogao odatle ništa da prevodim. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 00:32, 16 srpanj-јул 2012 (CEST)

Vidi ovako ja nemam pojma strane jezike. Najbolje da pogledaš na en wiki. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 00:58, 16 srpanj-јул 2012 (CEST)

Znam da pišem članke samo što mi to ide jako sporo od ruke i zato prenosim. Pozdrav i laku noć! --Javi se (razgovor) 01:26, 16 srpanj-јул 2012 (CEST)

Kolega uredi

Sukladno svim pritužbama i njegovom upornom glupiranju (da ne kažem majmuniranju) i prepirkama, ja sam ga blokirao na dva dana. Valjda će bar malo pomoći :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:14, 16 srpanj-јул 2012 (CEST)

Svećenik uredi

Zašto si uklonio kategoriju pravoslavlje kad ima deo o tome? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 11:53, 25 srpanj-јул 2012 (CEST)

Pa piše ti u sažetku. Pravoslavci kažu "sveštenik", a ta se riječ već nalazi u kategoriji "Pravoslavlje" i vodi na isti članak.--Belirac (razgovor) 12:16, 25 srpanj-јул 2012 (CEST)

Koje sve titule za svećenike kod katolika postoje, na primer ovakva je šema u pravoslavlju (jerej,protojerej,protojerej-stavrofor,stavrofor)? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 12:48, 25 srpanj-јул 2012 (CEST)

Sažetak uredi

Hvala na savetima. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 08:51, 26 srpanj-јул 2012 (CEST)

Jel sad uredu što opisujem izmene? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 11:57, 26 srpanj-јул 2012 (CEST)

Nisam dobro napravio onu kategoriju samo da znaš promakla mi slučajno ona crtica. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 11:08, 27 srpanj-јул 2012 (CEST)

Tako je u šablonu Teme Evrope. Šablon nesmem da menjam jer će i pasoše da poremeti. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 06:08, 28 srpanj-јул 2012 (CEST)

Nemoj da menjaš naziv članka neka ostane preusmerenje Saobraćaj na Cipru jer su svi na primer ovako Saobraćaj Srbije, Saboraćaj Bugarske i tako dalje. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 10:38, 28 srpanj-јул 2012 (CEST)

Saobraćaj uredi

Kad si već prebacio na pravilne naslove da li možeš i nov šablon da napraviš za saobraćaj evropskih država? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 13:26, 5 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Makedonske opštine uredi

Dogovoreno uradiću to preko noći. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 19:28, 12 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Šta da ubacujem ubacujem lifetime ili defaultsort kao sortiranje? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 21:09, 12 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Urađeno. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 23:09, 12 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Crnogoreske opštine uredi

Naravno da imam volju. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 23:35, 12 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Urađeno. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 00:40, 13 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Srpske opštine uredi

Stići ću možda i to sve preko noći da uradim. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 01:03, 13 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Opštine Vojvodine uredi

Šta misliš o tome da se sve prebaci i u Opštine u Vojvodini? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 06:28, 13 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Lj to Љ uredi

Zašto menjaš stalno u Lž? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 12:36, 13 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Zbog čega kad se stavi u {{DEFAULTSORT: Lj}} na primer prikazuje pod L? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 12:54, 13 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Kapiram. Molim te nemoj da prenosiš razgovor sa tvoje na moju korisničku stranu ili neko pitanje koje ti postavim ili slično. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 13:40, 13 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Ko tera po svome? O čemu je reč? Ja sam samo rekao Edgaru o čemu se radi ko će ponovo da dođe ovde na Wikipediju sa istim namerama. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 16:00, 21 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Jevanđelje po Judi uredi

Zašto si vratio izmenu kad to nije dokazano niti je to tačno? Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 19:22, 22 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Meni ne izgleda ozbiljno da neko ko sam nije napisao ni jedan članak tuđem članku s izvorima nalijepi etiketu "kontroverzno", a da to ni jednom riječju ne pokuša dokazati. --Belirac (razgovor) 21:09, 22 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Smatraj ovaj razgovor završenim. Tvoje provokacije nikuda ne vode. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 21:13, 22 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Opštine uredi

Urađeno sve što se tiče Vojvodine. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 19:46, 23 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Sve je sa opštinama završeno. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 14:15, 26 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Zašto uporno stavljaš da se nazivi opština pod Ć,Č,Š vide pod C,Č,Š? Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 09:20, 27 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Pogledaj malo bolje pa ćeš videti da pod tim slovima Ć,Č,Š i Ž normalno vide opštine u kategoriji. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 09:27, 27 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Već sam ti jednom odgovorio na slično pitanje: Lj => Lžj. Želim da članci u kategorijama i kategorije u drugim kategorijama budu složene pravim abecednim redom, a ne da ono što počinje na Č, Ć ili Š bude iza Z. To možda ne smeta puno ako kategorija ima nekoliko članaka ili drugih kategorija, ali ako ih je puno (kao što je slučaj s opštinama), onda ometa normalno pretraživanje.
Da pratiš sve one silne kategorije koje sam dosad napravio, vidio bi da je u većini tako urađeno. Zato nemoj svojevoljno, bez konsultacija, mijenjati ono što su drugi uradili. Vjerovatno su za to imali neki razlog ili cilj. --Belirac (razgovor) 09:40, 27 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Geografija uredi

Da li možeš malo da pojasniš nisam te baš najbolje razumeo? Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 11:09, 27 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Jubjub uredi

Mada sam to uočio u više navrata, sad kad si dodao na Jubjub, moram te pohvaliti s tim "neobičnim" kategorijama koje me uvijek uspiju ugodno iznenaditi kad ih vidim :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:48, 30 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Gledaj, ja sam učinio to ne iz hira, nego jer je tako bio neformalni dogovor, da se zbog nedostatka ili različitosti prijevoda pišu originalni naslovi. Ja znam da pola ljudi neće prepoznati sada 20.000 milja pod morem ili Put u središte zemlje (barem ne oni koji nemaju neke osnove poznavanja francuskog), ali suluda mi je i apsurdna ideja da od 10 djela, 7 bude na izvorniku, 2 na hrvatskom i 1 na srpskom. Ili će svi biti na izvorniku ili na prijevodu. Ja sam odavno na razgovoru predložio ljetnu radnu akciju za rješavanje svih problema vezanih uz imenovanje (od članaka do kategorija), ali nisam naišao na nekakvu podršku. Ja shvaćam da je ovaj projekt što se nekih stvari tiče izrazito liberalan, ali ovo je ipak enciklopedija i treba, svakako, postaviti određene standarde, barem što se tiče naslova članaka i kategorija, tu se slažem. Ako si voljan (da ne bi ispalo da sam ja dosadan), slobodno pokreni rasrpavu na Pijaci, moju podršku za rješavanje problema imaš :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:55, 5 rujan-септембар 2012 (CEST)
Ma sve se da dogovoriti i usuglasiti, ali trebat će više od dva korisnika ;) Moju podršku za pokretanje teme imaš, u raspravi ću sudjelovati, ali zbog ranijih "nasrtaja", ne želim to činiti lično xD --Biljezim se sa štovanjem,Poe 16:21, 5 rujan-септембар 2012 (CEST)
Ne znam, to mi djeluje kao nepotrebno zatrpavanje kategorija. Skloniji sam ideji "original ili prijevod", nego pretrpavanju :/ --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:47, 5 rujan-септембар 2012 (CEST)
Da, ali ja ne bij zatrpavao kategorije, već bi učinio nove? Kao i za filmove, imamo osnovne kategorije i prijevode. Ovdje bi prevedeni/originalni naslovi (ovisno što se odabere) mogli biti u osnovnoj kategoriji, a ovo što se ne izabere u zasebnoj kategoriji. Kažem, apsolutno mi je nesvrsishodno zatrpavati kategoriju koja ima 10 članaka na taj način da u njoj ispada da ima 30, a zapravo nema. Laku noć želim :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:36, 6 rujan-септембар 2012 (CEST)
A čuj, dodaj infokutija slika, navedi autora i opiši kako je dana dozvola i dodaj adekvatnu licencu. Bez nekog konkretnog dokaza ne vidim što bi se tu još moglo dodati --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:43, 8 rujan-септембар 2012 (CEST)

Filmovi uredi

Jel možeš da mi daš spisak filmova da bi lakše radio kao za opštine? Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 00:34, 8 rujan-септембар 2012 (CEST)

Gavrilo uredi

Gdje si našao podatak da je autor portreta Čikoš Sesija? Jer ako je, onda ću to prebaciti na Commons --Biljezim se sa štovanjem,Poe 18:28, 15 rujan-септембар 2012 (CEST)

Ključ uredi

Ako je neki članak u ćirilici onda bi i u sortiranju trebao da se vidi u ćirilici. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 22:51, 19 rujan-септембар 2012 (CEST)

Još i da kategorije za članke na ćirilici pišemo ćirilicom i da ih sortiramo azbukom pa da zbrka bude potpuna!
Većina članaka na ovoj Vikipediji napisana je latinicom pa se kategorije pišu latinicom, a članci se sortiraju abecedno prema latiničnom ključu i kad su napisani ćirilicom.--Belirac (razgovor) 23:24, 19 rujan-септембар 2012 (CEST)

Nisi me shvatio. Ja sam rekao da se neki članak koji je pisan na ćirilici da bude sortiran u kategoriji isto na ćirilici a ne da se pravi nova kategorija. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 23:42, 19 rujan-септембар 2012 (CEST)

Shvatio sam ja što si napisao, ali ti nisi shvatio odgovor. Nemoj stalno kvariti ono što su drugi dobro uradili. Pozdrav!--Belirac (razgovor) 23:51, 19 rujan-септембар 2012 (CEST)

Ako je članak autogram po tebi problem lako ćemo to srediti. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 13:16, 22 rujan-септембар 2012 (CEST)

Kolega uredi

Ne znam jesi vidio, ali s obzirom na to da već polako gubim strpljenje i počinjem misliti kako imamo posla s jednim jako jako bezobraznim vandalom i trollom, dao sam mu još jedan blok na sedam dana s obzirom na sve ono što si napisao na stranici razgovor --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:02, 23 rujan-септембар 2012 (CEST)

Zašto 'S', kad je 'Š'? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:08, 24 rujan-септембар 2012 (CEST)
Dogovoreno :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:14, 24 rujan-септембар 2012 (CEST)

Kategorija:Rijeke u Argentini uredi

Poštovani kolega Belirac, zahvaljujem Vam na intervenciji kod zbrke koju sam napravio iz brzopletosti da napravim što više članaka (koji ipak na nešto liče) na sh. wiki. Bilo je kasno i ja sam zaboravio da sam već napravio sličnu kategoriju. Ali Vi ste skromno bez velike buke u tišini to odlično doveli u red. Što da kažem, primjer odličnog rada jednog administratora - čestitam.
--Vitek (razgovor) 00:31, 26 rujan-септембар 2012 (CEST)

Pokušaću to da sredim, ali ne znam kako inače postupati u tim slučajevima. Ja mogu da navedem izvor i datum kada je pristupljeno tom sajtu, ali ne mogu stalno da pazim kako koji sajt skida članke.--Mladifilozof (razgovor) 22:38, 27 rujan-септембар 2012 (CEST)

Šabloni za datume uredi

Mislim da problema, barem zasad, više ne bi trebalo biti. --OC Ripper (razgovor) 09:53, 2 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Za godinu ću kasnije vidjeti. {{Start date}} nepotrebno komplicira {{Infokutija TV}}. --OC Ripper (razgovor) 11:34, 2 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Obavijest o sređivanju slika uredi

Shodno s objavljenim izvještajem na Pijaci i odrađenim poslom, ovom prilikom obaviještavam Vas kako jedan dio vaših postavljenih datoteka ne zadovoljava sve kriterije. Radi se o 4 datoteke koje možete pronaći ovdje. Shodno broju vaših slika i procjeni o uštedi vremena, rok za sređivanje vaših slika je 4, odnosno 16. listopada 2012.

Slike morate srediti sukladno naputcima objašnjenima na Pijaci. Ukoliko niste u mogućnosti srediti slike u doglednom roku ili imate kakvih poteškoća i nejasnoća ili Vam je potrebna pomoć, slobodni ste kontaktirati me za pomoć na mojoj stranici za razgovorom. --Biljezim se sa štovanjem,Poe 18:54, 12 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Posao uredi

Niko ti se meša u posao dodao sam interwiki i Commonscat. -- Kolega2357 Razgovor 23:46, 24 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Arhiviranje uredi

Kolega ima običaj da arhivira opomene i svađe s drugim korisnicima. On nije ni prvi ni zadnji korisnik koji tako nešto radi (govorim općenito o svim wiki projektima) iako to najčešće rade wiki vandali.

Ne znam što drugi misle o tome, ali meni te njegove radnje olakšavaju posao. Jedini problem koji imam je s samokontrolom :)--Rjecina2 (razgovor) 00:27, 25 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Ti znaš da si ga pohvalio rječima da sada manje kopira pa pravi manje problema ?
Kada želim vidjeti što je novoga učinio samo skočim na ovaj link
Mi smo se već naučili na kolegu, ali me lagano iritira njegovo trčkaranje, moljenje po svim wiki projektima pošto smatram da naš wiki projekt prikazuje u negativnom svjetlu. Shit happens--Rjecina2 (razgovor) 01:25, 25 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Commonscat uredi

Uklonjen dupli Commonscat. -- Kolega2357 Razgovor 23:01, 14 decembar-просинац 2012 (CET)

Evo, dobio je upozoranje da prekine. Ukoliko primijetiš, slučajno, da je opet nešto zabrljao s tim botom, slobodno javi. Nije žvaka za seljaka, a bolje spriječiti prije nego izazove ogromnu štetu --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:19, 14 decembar-просинац 2012 (CET)
Koliko god mi je žalosno ovo reći, ali ja mu naprosto ne mogu vjerovati. Toliko je puta zabrljao, toliko je puta dobio upozorenje, savjet i drugu priliku, on je opet bilo zabrljao, bilo ignorirao, bilo se bahatio bilo izigrao povjerenje. Sada je dobio bota kojeg, očigledno zna koristiti, ali ga ne zna rabiti i to se mora povući linija po kratkom postupku da bi se spriječila veća šteta. Gledam tako da nema nikakvog smisla upozoravati ga i moliti da ispravi pogreške, nego čim sljedeći put napravi pogrešku, blokirati i bot i njega. Upozorenje je dobio, čim primijetiš ti ili ja ili netko treći da izvodi gluposti, dobit će blok, ne bi se tu smjelo komplicirati --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:36, 14 decembar-просинац 2012 (CET)

Automatska dobrodošlica preko bota uredi

Mislim da bi se o praksi automatske bot-dobrodošlice moglo raspravljati na Pijaci. Ako većini korisnika, prije svega novih, to smeta, valjalo bi zabranu uvesti kao pravilo. --OC Ripper (razgovor) 19:50, 25 decembar-просинац 2012 (CET)

Kategorije uredi

Za sve buduće slučajeve postoji sistemsko rešenje, npr: Kategorija:Glamočani. Ne znam znaš li za opciju prekategorizacija? Poželjno je napraviti sve kategorije koje se razlikuju na drugim wiki, jer će uvek neko prebacivati članke u njih. A potom će ih bot automatski razvrstavati gde treba. Pozdrav! --Mladifilozof (razgovor) 16:39, 29 decembar-просинац 2012 (CET)

ma znam, i ja to sve isto radim, ali nekad jednostavno ostavim nepostojeću kategoriju kontajući da će i na nju doći red kad prenesemo još koji članak. U svako slučaju, trudiću se:) --Mladifilozof (razgovor) 18:52, 29 decembar-просинац 2012 (CET)

Gradovi u Hrvatskoj uredi

U Hrvatskoj postoji 127 gradova i ne slažem se s tvojim mišljenjem da tih 127 gradova trebaju svi biti u jednoj kategoriji ( Kategorija:Gradovi u Hrvatskoj ), zato što bi ta kategorija bila nepotrebno pretrpana i nepregledna. "Kategorija:Gradovi u Hrvatskoj" treba postojati, a u njoj, po mojem mišljenju, trebaju biti potkategorije: "Gradovi u Zagrebačkoj županiji", "Gradovi u Istarskoj županiji" itd.

Kategorizatoru su svakako najdraže one kategorije koje imaju konačan broj članova, ali da je pritom taj broj što manji. Pravilo kategorizacije nalaže da se niža kategorija stavlja u prvu (a ne u petu ili desetu) nadređenu kategoriju (npr. podređena kategorija "Pula" ide u prvu nadređenu kategoriju "Gradovi u Istarskoj županiji", a ne dvije kategorije iznad, u kategoriju "Gradovi u Hrvatskoj", do koje se uostalom dođe jednim klikom miša).

S obzirom na to da ovo smatram ozbiljnim razmimoilaženjem u pristupu uređivanja Wikipedije, predlažem da čujemo sud drugih suradnika, a dotad obustavljam rad na kategorizaciji naselja u Hrvatskoj. Koh-i-Noor (razgovor) 17:20, 30 decembar-просинац 2012 (CET)

Ljekari uredi

Moram reći da me baš malo zanima što se dogodilo da menjaš kategoriju Lekari u Lječnici ?

Zbog naše liberalne pozicije slobodno za neke države može postojati prva, a za neke druga kategorija !?--Rjecina2 (razgovor) 15:29, 10 siječanj-јануар 2013 (CET)

Liječnici su se dosad kategorizirali i kao "Lekari", i kao "Ljekari", i kao "Liječnici" i to često za iste nacionalnosti. Nekako se to mora ujednačiti. Načelno, ja poštujem lokalne izraze: Kategorija:Srpski lekari, Kategorija:Hrvatski liječnici,Kategorija:Bosanskohercegovački ljekari. Za ostale nacionalnosti izaberem jedan od oblika jer je time olakšana kasnija kategorizacija. Naravno, moglo bi za neke nacionalnosti (ili države) biti ovako, za druge onako, no to neće nimalo smanjiti budući haos jer je teško pamtiti za koju je državu ovako, a za koju onako, a moglo bi se i postaviti pitanje zašto baš tako, a ne onako... --Belirac (razgovor) 15:58, 10 siječanj-јануар 2013 (CET)
Tko zna možda bi i u ovom slučaju moglo vrediti ono Ripperovo pravilo o imenima povjesnih osoba. Po tom danas možda i zaboravljenom pravilu imena povjesnih osoba iz zapadnih država se pišu hrvatskom verzijom sh jezika, a ona istočnih srpskom. Ovo je bio samo komentar. Ti se "zabavljaš" kategorijama pa ti biraš !?--Rjecina2 (razgovor) 16:05, 10 siječanj-јануар 2013 (CET)

Funkcija uredi

Potaknut razmišljanjem, htio bih te pitati (možda već i jesam, ali se ne sjećam), koja je funkcija kategorija četveroslovnik i troslovnik i koje sve već postoje? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:02, 28 siječanj-јануар 2013 (CET)

Republika Makedonija na Makedonija uredi

Zbog čega stalno menjaš kategorije? Naziv Makedonija se odnosi na Regiju a ne na državu. Država zvanično ima naziv Republika Makedonija a ne Makedonija. -- Kolega2357 Razgovor 14:18, 16 jun-липањ 2013 (CEST)

Zato što je malo ovako, a malo onako. Osim toga ni ostale države ne kategoriziramo po službenim imenima (Hrvatska <- Republika Hrvatska i sl.). --Belirac (razgovor) 15:08, 16 jun-липањ 2013 (CEST)

rijeke u / na Siciliji uredi

Može
--Vitek (razgovor) 00:05, 19 jun-липањ 2013 (CEST)

Odgovor na poziv uredi

Hvala za poziv. Samo gde da nađem nepostojeće kategorije za kreiranje što se toga riče? -- Kolega2357 Razgovor 18:12, 22 jun-липањ 2013 (CEST)

Korisnički nalog uredi

Ne znam da li još spojio svoj korisnički nalog putem ove opcije, predlažem ti da bolje sam spojiš nalog nego da te automatski Wiki software spoji i promeni ime tamo u sredinom avgusta. Pozdrav od mene! -- Kolega2357 Razgovor 23:44, 22 jun-липањ 2013 (CEST)

Redni brojevi za godine uredi

Meni je OK prijedlog. Slažem se da neće izazvati previše komplikacija. Uostalom, trebalo bi razmisliti da se na isti način preimenuju članci o godinama. --OC Ripper (razgovor) 12:31, 23 jun-липањ 2013 (CEST)

Da ne zaboravim. Kada preimenuješ članak *obavezno* promijeni odgovarajući naslov na Wikidati. --OC Ripper (razgovor) 12:48, 23 jun-липањ 2013 (CEST)

Znam ne moraš da me podsećaš. -- Kolega2357 Razgovor 14:42, 23 jun-липањ 2013 (CEST)

Kategorija:Države i teritorije uspostavljene 1004. uredi

Jesam dobro napravio ovu kategoriju? -- Kolega2357 Razgovor 00:31, 24 jun-липањ 2013 (CEST)

Dovoljno je napisati: "Države i teritorije po godini uspostave|1004" (tj. ne treba tačka iza broja i blenk). Samo tako nastavi! Za godine prije nove ere neka ide minus (-) prije broja. --Belirac (razgovor) 00:38, 24 jun-липањ 2013 (CEST)

Znao sam sve pre tebe za izmene mog bota nisi morao da mi javljaš. -- Kolega2357 Razgovor 01:26, 24 jun-липањ 2013 (CEST)

Jel dobro ovo za godine kako sam do sada uradio? Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 12:51, 24 jun-липањ 2013 (CEST)

Kako treba milenijume uraditi ? -- Kolega2357 Razgovor 12:58, 24 jun-липањ 2013 (CEST)

Evo zavrsio sam 99% kategorizacije ostale su još neke kategorije samo nije jasno kako njih da napravim? Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 20:25, 24 jun-липањ 2013 (CEST)

Pretvaranje ćiriličnih članaka u latinične uredi

Otkud mi to pravo? Zapitaj se malo bolje. Pitaj lepo OC Rippera zašto taj korisnik zloupotrebaljava više naloga i bahato se ponašao, drugo dva puta sam ti putao javio da mi treba pomoć i da sam završio ono, kategorisao a tebe to očigledno neineteresuje. 1, 2 Taj korisnik je nama poznat po tome što to radi sa više naloga. -- Kolega2357 Razgovor 11:54, 28 jun-липањ 2013 (CEST)

Ne prebacujem sve koje autori naprave u ćirilicu prebacujem samo one loše iskopirane od strane korisnika Zejtinnačaršavu, Gusskie i Vasionče. Moguće je da takve naloge koristi samo jedna osoba. Kada prekopira članka na sr wiki neispravi ništa refovi su u ćirilici ostavi Категорија: u ćirilici i to je samo spam. Ne možeš porediti te članke pisane ćirilicom koji piše Alekol na primer neki put. -- Kolega2357 Razgovor 12:05, 28 jun-липањ 2013 (CEST)

Na ovoj Wikipediji to neće nikada ispasti da je ćirilica ne poželjna, nepoželjno je to što korisnik koristi više naloga u ovakvim slučajevima da bi radio iste stvari. Neke stvari ne mogu biti na ćirilici ako prethodno ne postoji članak u originalu na latinici. Ako tebi korisnik napiše kao što je meni Gusskie napisao da ne čita šta piše samo prenosi i to pretvarajući članak preko Google Translatea i to one sa hr wiki, šta bi ti onda radio? -- Kolega2357 Razgovor 12:20, 28 jun-липањ 2013 (CEST)

Madagaskar i ostalo uredi

Biće prebačeno svakako. Treba prebaci i Kategorija:Rijeke Južnoafričke Republike treba prebaciti na Kategorija:Rijeke u Južnoafričkoj Republici ako se slažeš samnom. Da li možeš da glasaš ovde? Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 16:18, 30 jun-липањ 2013 (CEST)

Imam volju da završim, samo kako ovo 1 i kako sortirati milenijum u kategoriji? -- Kolega2357 Razgovor 11:40, 7 srpanj-јул 2013 (CEST)

Kosovo uredi

Kosovo nije grad jesi ti svestan šta radiš i kakav je ovo kiks? -- Kolega2357 Razgovor 23:23, 8 srpanj-јул 2013 (CEST)

Izvini moja greška. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 23:32, 8 srpanj-јул 2013 (CEST)

Nije mi jasna jedna stvar ti biografije ljudi sa Kosova izdvajaš od Srbije. Pa pobogu Kosovo je de jure u Srbiji. -- Kolega2357 Razgovor 23:49, 8 srpanj-јул 2013 (CEST)

Ne brzaj i ne petljaj se u sve! Kategorija:Biografije po gradovima, Kosovo uvrštena je u Kategorija:Biografije po gradovima, Srbija. --Belirac (razgovor) 00:14, 9 srpanj-јул 2013 (CEST)

Ako neko pogreši ne moraš prema njemu biti bezobrazan. -- Kolega2357 Razgovor 00:18, 9 srpanj-јул 2013 (CEST)

Smatram da nisam bio bezobrazan, niti sam imao takvu namjeru, a ako moj odgovor tako izgleda, onda se izvinjavam. Pročitaj malo šta je sve pisano po ovoj mojoj stranici za razgovor. Koliko li si već puta brljao po člancima koje sam ja pisao ili prije tebe sređivao? Zato ti još jednom kažem: ne brzaj i ne "čuči" iza svakoga. Prije nego što brzopleto mijenjaš članke iskusnih korisnika, pitaj ih treba li to mijenjati što si naumio. Manje ćeš štete napraviti, a i steći ćeš veće iskustvo u radu na Vikipediji. Pozdrav!--Belirac (razgovor) 00:49, 9 srpanj-јул 2013 (CEST)

Izvini jesam malo oštro reagovao. -- Kolega2357 Razgovor 00:50, 9 srpanj-јул 2013 (CEST)

Da li možeš da se izjasniš ovde? Prvi si na spisku. -- Kolega2357 Razgovor 17:40, 9 srpanj-јул 2013 (CEST)

Države i teritorije uspostavljene po godinama i prestanci po godinama uredi

Celo ovo kategorisanje što si rekao je završeno. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 02:06, 18 srpanj-јул 2013 (CEST)

Američki okruzi uredi

Transkripcija imena okruga je u toku. Kad bude završena članci če biti preimenovani na srpskohrvatski, dok će engleski naziv ostati u preusmerenjima i unutar članka u zagradama. --Dcirovic (razgovor) 09:55, 23 srpanj-јул 2013 (CEST)

Mislim da bi imena kategorija trebalo da budu na srpskohrvatskom. --Dcirovic (razgovor) 10:02, 23 srpanj-јул 2013 (CEST)

Pozivam te da se izjasniš ovde ako hoćeš. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 16:29, 23 srpanj-јул 2013 (CEST)

Biraj :) uredi

Ajde izaberi koja kategorija ostaje. Da li će to biti ova ili ova.--Rjecina2 (razgovor) 12:17, 29 srpanj-јул 2013 (CEST)

Šećerana ili Šećerana (Beli Manastir) uredi

Poštovani kolega Belirac

Ja sam samoinicijativno Vaš članak - Šećerana potpuno prepravio i sad je on posvećen šećerani kao tvornici, ali sam Vaš članak (onakav kakav je) stavio pod - Šećerana (Beli Manastir), to sam napravio zato da ne kompliciram vanjske linkove (jer bi nastala zbrčka da sam premještao stranice). Nadam se da Vas to neće naljutiti - malo sam brzopleto napisao u sažetku Belirac (umjesto suradnik:Belirac) - pa sad blješti crveno, to ne znam popraviti, ali se nadam da Vas to neće naljutiti.
Puno pozdrava --Vitek (razgovor) 23:42, 15 rujan-септембар 2013 (CEST)

Kolega2357-Bot uredi

Zasto ovo radite? --BokicaK (razgovor) 11:36, 16 decembar-просинац 2013 (CET)

Samo eliminišem nepotrebne promjene koje je svojevremeno uradio Kolegin bot, a koje su bespotrebno povećale i zakomplicirale izvorni kod članaka. --Belirac (razgovor) 12:14, 16 decembar-просинац 2013 (CET)
Takve izmene nicemu ne sluze, samo povecavaju istoriju clanka. --BokicaK (razgovor) 15:03, 17 decembar-просинац 2013 (CET)

O nazivima kategorija uredi

Oj Belirac, da ti pravo kažem povodio sam se upravo tvojim sistemom kategoriziranja u zadnjih mjesec dana (primjetio si da sam reorganizirao dosta toga), znači nigdje ne bi mijenjao srpske sportiste u sportaše ili hrvatske sportaše u sportiste, ali u slučaju kada postoji treći "neutralniji" naziv onda ga preferiram u odnosu na dvije lokalne varijante. Bilo je primjera kad bi za neke naučne discipline na hr/bs/sr pronašao tri različita termina, pa odabrao četvrti (mislim da je u igri celularna biologija). Što se tiče kategorije {{kat:|Fudbaleri ili nogometaši po nacionalnosti}}, nju sam sređivao nedavno i bilo mi je najbitnije da ih preko Wikidate umrežim s drugim projektima, ovako smo "izolirani". Primjetio sam da tamo postoji potkategorija Srpski fudbaleri ili nogometaši i smatram to greškom, ali nisam to otvorio ja već Edgar. U svakom slučaju, ako naletiš koji put da radim grešku ili imaš bolju neku bolju ideju, slobodno mi javi na SZR. --Orijentolog (razgovor) 19:09, 28 decembar-просинац 2013 (CET)

Usput, jesi zadovoljan sa sređivanjem na kategoriji {{kat:|Šabloni}}? Pitam to zato što si se ti njom ranije bavio, a ja sam se uhvatio toga ne zato jer nemam pametnijeg posla nego su neke navigacije bile totalno izdeformirane i brojni šabloni poduplani, kategoriziranje je bilo samo usputno. Jedina "mana" rezultata jest ta da su se iskusniji dugogodišnji korisnici kao ti lakše snalazili u izneredu nego sad, ali svejedno mislim da je nakon sređivanja lakše pronaći šablon (po temi ili lokaciji) nego prije. --Orijentolog (razgovor) 19:15, 28 decembar-просинац 2013 (CET)

Glumačke kategorije uredi

Budem to nešto kasnije sredio. --OC Ripper (razgovor) 17:43, 3 siječanj-јануар 2014 (CET)

Wikidata uredi

Kolega molim te obrati malo više pozornosti na Wikidatu nakon što se otvori nova kategorija. Postupak nije težak, najčešće lokalna kategorija ima isti naziv kao neka postojeća na sr/hr Wikipediji, znači označiš naslov kategorije, kopiraš sa CTRL+C, a onda:

  1. Klikneš Add links (dolje lijevo)
  2. U prvu kućicu Language upišeš recimo "sr" ili "hr" (ili "en", itd.) i odmah ti iskoči jezik
  3. U drugu kućicu Page zalijepiš (CTRL+V) naslov kategorije
  4. Klikneš Confirm, pa Close dialog and reload page

To je to, kad pređe u naviku postupak traje samo 3-4 sekunde. Trenutačna situacija s kategorizacijom nije tako loša kakvom si je opisao prije kojih godinu dana jer zadnjih tjedana posvetio sam puno vremena umrežavanju, ali ako se nastavi nizanje nepovezanih kategorija to će biti Sizifov posao i sh.wiki će postati totalno introvertiran projekt. --Orijentolog (razgovor) 15:54, 24 ožujak-март 2014 (CET)

Šumarina uredi

Samo kratak komentar, čisto kao zanimljivost. Da me je neko pitao, rekao bih mu da je "šumarina" neka dažbina koja se mora platiti, na primer za krčenje šume ili tako nešto. :D Pozz, --Igor Windsor (razgovor) 20:45, 17 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Pa i jeste! U Rečniku Matice srpske stoji: šumarina ž porez, taksa koja se plaća za korištenje šume. --Belirac (razgovor) 21:06, 17 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Kategorija:Enigmatika uredi

Nadam se da si zadovoljan reorganizacijom, a ukoliko imaš neke dodatne sugestije, kritike ili planove samo javi i rado ću srediti sam (poznato mi je da ne stojiš dobro s vremenom). Što se tiče (ij)ekavizama to sam dao pobrisati jer nije baš praktično za članke u GIP-u, to je više za W(j)ečnik. Međutim, ako su ti takve riječi trenutno prijeka potreba za neki enigmatski projekt, lako ih se može naći na tom rječniku sa 850.000 unosa – samo otvoriš Posebno:Sve_stranice, eventualno upišeš abecedno od-do, te u tražilicu staviš da ti posvijetli sve "je" – time dobiješ sve moguće (i)jekavizme, a suprotno tome i ekavizme. --Orijentolog (razgovor) 15:57, 12 студени-novembar 2014 (CET)

EL-RIBAC, kratki raport o mojim izmjenama bio bi ovakav:

  1. One opće šablone ({{Enigmopedija}} i {{Baranjski leksikon}}) koji su postavljani čeono prebacivao sam na dno, kao što je praksa kod svega ostalog. Najmanje trećina članaka o enigmatici i Baranji nisu niti sadržavali ta dva šablona, pa sam ih dodavao.
  2. Enigmati su raspoređeni lokacijski, npr. {{kat:|Hrvatski enigmati}}, {{kat:|Srpski enigmati}} i sl., ali i vremenski – {{kat:|Jugoslavenski enigmati}} za sve čiji je stvaralački period bio do 1990./91. godine. Po istom principu slagane su i općenitije kategorije kao što su {{kat:|Enigmatika u Srbiji}} ili {{kat:|Enigmatika u Jugoslaviji}}, gdje su osim ličnosti ubačeni i pripadajuća takmičenja, publikacije i drugo, što je opet raspoređeno po tematici ({{kat:|Enigmatska takmičenja}}, {{kat:|Enigmatske publikacije}}, itd.).
  3. Sukladno gore navedenim, sređivao sam i slike na Commonsu koje su bile kategorizirane pod lokalne nazive, iako je tamo praksa da je sve na engleskom. Također, sve je umreženo preko Wikidate, nekim kategorijama našao sam ekvivalente na skandinavskim Wikipedijama.
  4. Neke članke doradio sam potpuno, npr. Željko Kužet. Kod drugih sam ponešto prekratio da bude više enciklopedijski ton, npr. Antun Cvitković, jer fraze "zavidna virtuoznost", "ušao u dušu" ili "u malome prstu" zvuče kao samoreklama ili rad obožavatelja.
  5. Pseudonime sam preusmjeravao na članke o ličnostima što je uobičajena praksa svugdje, ali uz obavezno uključivanje sadržaja i izvora u odlomak == Pseudonim ==. Primjer je Božidar Vranicki. Neki enigmati imali su i više od jednog pseudonima pa nije potreban članak za svakog pojedinačno, to se može ubaciti u tekst primarnog članka.
  6. Kod neurednih članaka dorađivao sam stil (npr. malo prekratio veličinu slika), primjera radi usporedi Jagodnjak prije i kasnije.
  7. Što se rekategorizacije Baranjskog leksikona tiče, tu je glavni princip da se kategorije poput {{kat:|Baranjski leksikon-Geografija}} preusmjeravaju na {{kat:|Geografija Baranje}}, dakle opće kao kod bilo koje druge regije. U protivnim imamo fenomen da je wiki-projekt "proguta" nužne kategorije što nikako nije funkcionalno. Kad se sredi, glavna kategorija {{kat:|Baranja}} izgledati će kao npr. {{kat:|Japan}}, dakle uredno poslagano po tematici (biografije, sport, kultura, geografija, historija, itd.). S druge strane, {{kat:|Baranjski leksikon}} ostati će za one pomoćne sadržaje (Baranjski leksikon-1, Baranjski leksikon-2...).
  8. Wiki-projekti za enigmatiku i Baranju naravno jesu mogući, a njih sam predvidio za sadržaje koje ne bi trebali biti u glavnom imenskom prostoru (GIP), u slučaju Baranje to su navedeni Baranjski leksikon-1, Baranjski leksikon-2 i sl., a u slučaju enigmatike Potvrdnik-A, Potvrdnik-D i sl. Tu neće biti nikakvih brisanja pa nema panike, samo će adresa biti drugačija: npr. trenutni sh.wikipedia.org/wiki/Potvrdnik-A u sh.wikipedia.org/wiki/Wikiprojekt enigmatika/Potvrdnik-A.

Eto, OLI JE ROG TON? aka Orijentolog (razgovor) 16:44, 14 студени-novembar 2014 (CET)

Dobar. :) I meni sinuo jedan: TO NIJE LOGOR! --Orijentolog (razgovor) 02:18, 15 студени-novembar 2014 (CET)

SR. PIR! PROCE DROGI VINO... – u ovome možeš identificirati dvojicu dugogodišnjih korisnika. --Orijentolog (razgovor) 02:47, 15 студени-novembar 2014 (CET)

HRANI SNAHU, A? – jedan inkumbent orijentalni predsjednik. --Orijentolog (razgovor) 02:58, 15 студени-novembar 2014 (CET)

GLE L., OPERA NA DAR! – još jedan za Edgara. Napomena: ovo sve objavljujem pod slobodnom licencom pa komodno preuzmi štagod i pripiši sebi. :) --Orijentolog (razgovor) 22:57, 17 студени-novembar 2014 (CET)

GLE, OPEL NA RADAR! – i još... --Orijentolog (razgovor) 22:58, 17 студени-novembar 2014 (CET)

I još za istog:

  • PAR LEGAO NA LED
  • GENERAL PADALO
  • GLE LEPA NARODA
  • ALO, LEP DRAGANE
  • NE L.A., GRAD ALEPO
  • A, REALNO LEP GAD
  • REP DELA LAGANO
  • PA LEGALNO RADE

--Orijentolog (razgovor) 09:06, 25 juli 2017 (CEST)Odgovori

Pozivnica za učlanjenje u Društvo desetogodišnjaka uredi

 

Dragi Belirac,

želim ti uručiti srdačnu pozivnicu da se pridružiš Društvu desetogodišnjaka, neformalnoj grupi urednikâ koji učestvuju na projektu Wikipedije deset ili više godina.

Srdačan pozdrav, OC Ripper (razgovor) 02:02, 15 oktobar-листопад 2015 (CEST)

--OC Ripper (razgovor) 02:02, 15 oktobar-листопад 2015 (CEST)

Jezik interfejsa uredi

FYI: [12]. --Nemo bis (razgovor) 20:59, 17 januar 2017 (CET)Odgovori

Brisanje uredi

Dakle, kao prvo, vratio sam članak na 24h sukladno zamolbi, da možete sačuvati navedene informacije.

Drugo, ja doista nemam apsolutno nikakav vidljiv razlog zašto održati ovaj članak. Naime, meni je jasno da je u taj tzv. "Baranjski leksikon" uloženo mnogo truda i da je to jedan intiman, osoban projekt i većina tog sadržaja stoji na Wiki, iako, mislim da si i sam toga svjestan, ima vrlo nategnut enciklopedijski značaj. Nitko to nije pregledao, iako bi trebao, ali ja osobno iz nedostatka vremena i poštovanja prema tebi nemam apsolutno nikakvu namjeru to raditi. Ovaj je članak u tom smislu postoao žrtva "niza nesretnih događaja", kako bi rekao Lemony Snicket, jer sam naletio na njega u nedavnim izmjenama. Ja sam pogledao praksu vezanu uz ove članke na referentnoj en.wiki. Temeljna kategorija, ova, sadrži vrlo malo članaka, ka i potkategorija popisa ulica po gradovima. Uz to, ti su gradovi uglavnom veći i/ili glavni gradovi (npr. ovo) i članci, odnosno popisi izgledaju vrlo složeno i detaljno sastavljeni.

Ovaj popis izgleda vrlo jednostavno u odnosu na referentne popise i njegova je svrhovitost u najmanju ruku vrlo upitna. Opet, stojim iza toga da je Baranja relativno nasumično određena regija bez jasnih administrativnih granica i službenog popisa naseljenih mjesta; ta 54 naseljena mjesta su također određena vrlo nasumično, odonsno - po kojem je kriteriju nešto upalo u to, a nešto drugo nije? Jer tu ima svega, od gradova do zaselaka. U najmanju ruku, članak bi trebalo temeljito restrukturirati, ali čak i tada - on naprosto ne udovoljava kriterijima. Nijedna druga Wikipedija nema išta slično, a izuzev vrlo ograničenog lokalnog i interesnog značaja ne vidim po čemu je članak relevantan. Primjerice - Novi Bolman je selo od 100 ljudi. Više ljudi živi u mojoj zgradi, primjerice. I dobro, koje, razumijem da samo naselje može imati članak, ali da treba praviti zasebnu listu za jednu ulicu koja prolazi kroz selo - apsolutno ne. Dakle, ono što ja predlažem kao jedinu alternativu jest da se navedene ulice unose u članke o samim mjestima. Dakle, da se za svako mjesto navede podnaslov "Ulice" i da se onda tu navedu iste jer inače nema apsolutno nikakvog smisla. Tema naprosto nije niti dovoljno relevantna, niti dovoljno "bogata" da bi zavrijedila samostalni članak.

Eto, sumarno, vratio sam članak na 24h da se sačuvaju podaci, a sugeriram njihovo uklapanje u zasebne članke jer samostalno naprosto ne udovoljavaju kriterijima --E.A.Poe 12:22, 21 august 2019 (CEST)Odgovori

P.S. Ili, sada mi je palo napamet! Članak se može prebaciti, isto kao kompromis, na korisnički imenski prostor Nene ili tebe. Dakle - Korisnik:Belirac/Lista ulica u Baranji. On tada može ostati ovako, stoji na Wikipediji, ali gubi status članka i ne stoji u glavnom imenskom prostoru (dakle, nema kategorizacije i nema IW). Više od toga, nažalost, ne mogu ponuditi --E.A.Poe 12:28, 21 august 2019 (CEST)Odgovori

Ma ne kažem ja da ti ne znaš gdje je Baranja, niti da Baranja ne postoji, već da je ovo enciklopedija koja se mora voditi naučno verificiranim ili verifikabilnim činjenicama. To da Baranja nije administrativna regija i da nema normativno određene granice je - činjenica. Je li neko granično selo baranjsko ili slavonsko ili čijeveć nije administrativno određeno i ako se netko zainati, može to krenuti osporavati. Plus, činjenica je da Baranja kao geografska regija pripada i Mađarskoj. Jako puno je konfuzije tu i ja ne ulazim u lokalni meritum, samo govorim da to nije valjana enciklopedijska klasifikacija.

Što se mjesta tiče, isto kao što neće pisati - lupam - Split (Dalmacija), nego Split (Splitsko-dalmatinska županija) ili Split, Hrvatska - tako ne može biti ni Baranja u imenu. To mjesto administrativno, normativno i zakonski pripada toj općini, a tako se označavaju mjesta. Ono može biti baranjsko u kontekstu geografskog lokusa, ali ne i u kontekstu administracije. Administrativno pripada toj općini i tako mora stajati, jer se tako mjesta označavaju :/ To nije pitanje spora, nego enciklopedistike --E.A.Poe 14:27, 21 august 2019 (CEST)Odgovori


Ostavio sam poruku Edgaru na ovu temu, garantiram da će sve biti sređeno na najbolji i svima zadovoljavajuć način. Ako baciš oko na kategoriju {{kat:|Osijek}}, vidjeti ćeš da je rekategorizirano po glavnim temama, kao i {{kat:|Zagreb}}, {{kat:|Zadar}} i {{kat:|Dubrovnik}}, ili pak {{kat:|New York}}, {{kat:|Teheran}}, {{kat:|Venecija}}... Paralelno s time sređivao sam i manje baranjske gradove kao što su {{kat:|Valpovo}} i {{kat:|Belišće}}, ujedno i Commons da sve bude umreženo. Ono što Osijek razlikuje od nebaranjskih gradova jest da je zadržana regionalna baranjska međukategorija: {{kat:|Sport u Osijeku}} tako spada u {{kat:|Sport u Baranji}}, {{kat:|Kultura u Osijeku}} u {{kat:|Kultura u Baranji}}, {{kat:|Biografije, Osijek}} u {{kat:|Biografije, Baranja}}, itd. Nadam se da si zadovoljan time kao naš prakategorizator. Isti princip slijediti će i (još neotvorena) kategorija {{kat:|Promet u Baranji}} i tu će po mom mišljenju biti mjesta za spornu listu ulica. Lično ne vidim problem za listu bilo kakve vrste jer to de facto nisu članci. Toliko od mene, ugodan godišnji! :) --Orijentolog (razgovor) 16:12, 21 august 2019 (CEST)Odgovori

Nije to nikakav problem sad kad postoji uredna kategorizacija, popravio sam sve u 5 min. Kao što sam kažeš, pod staru Baranjsku geografiju nabacani su pojmovi "geografski i na druge načine vezani uz Baranju", što nikako nije prikladno. Ranije sam se vodio tim pogrešnim stanjem. --Orijentolog (razgovor) 17:24, 21 august 2019 (CEST)Odgovori

Poziv na glasanje uredi

Pozdrav. I, evo, kao što napisah već nekolikim kolegama, pa da se ponovim. :) Znam da ovde korisnici najviše vole da budu ostavljeni na miru da pišu i uređuju članke, ali, budući da sam se kandidovao za administratora, eto pozivam te kao višegodišnjeg i vrednog korisnika sh.wiki na glasanje, ako želiš, bez da ikoga vučem za rukav. I glasanje "protiv" je jednako vredno! Hvala u svakom slučaju i veliki pozdrav, --Igor Windsor (razgovor) 23:48, 5 decembar 2020 (CET)Odgovori

Rasprava o brisanju članaka (hrvatske udruge) uredi

 
Zdravo! U toku je rasprava o tome da li je tema članaka o pojedinim hrvatskim udrugama dovoljno značajna za uvrštavanje u Wikipediju. Ako se utvrdi da tema nije značajna, članak može biti izbrisan. Rasprava se odvija u odjeljku „Udruge” stranice Članci za brisanje. Svako je dobrodošao da joj doprinese kako bi se postigao konsenzus.

Preporuka je da učesnici rasprave iznose dokaze visokog kvaliteta i da se pozivaju na postojeće smjernice i preporuke. Tokom rasprave članak se slobodno može uređivati i poboljšavati na temelju iznesenih zamjerki. Međutim, ne treba uklanjati poruku o tome da je članak predložen za brisanje s vrha članka sve dok se rasprava ne završi.

Vipz (razgovor) 03:47, 6 juli 2023 (CEST)Odgovori

Pozdrav Belirac! Kada ponovno naiđeš na sh.wiki i vidiš ovu obavijest - diskusija o brisanju ovih članaka je arhivirana i nalazi se ovdje. Preporučujem započeti diskusiju ovdje na svojoj stranici na razgovor ili na Pijaci ako imaš zamjerki. Nemoj zaboraviti da administratori sav sadržaj mogu kopirati i prenjeti iz izbrisanih stranica bez da ih se vrati, odnosno vratiti izbrisane stranice ako se na njima može poraditi da se ustanovi njihova značajnost. – Vipz (razgovor) 13:58, 14 juli 2023 (CEST)Odgovori
@Vipz Imam ja primedbu na brisanje članaka koji su ovde stajali godinama a onda predloženi za brisanje s rokom za glasanje u trajanju od 7 dana. Sugerirao bih da sh.wiki nije (još uvek) en.wiki i da se razlikuje od drugih yu.wikipedija i po tome što se ovde mogu naći i informacije o stvarima, pojavama i ljudima kojih drugde nema. Predlažem vraćanje svih pobrisanih članaka radi produženja roka za glasanje. – Igor Windsor (razgovor) 19:18, 14 juli 2023 (CEST)Odgovori
Slažem se s ovim što je ovdje napisao @Igor Windsor. Neke stvari koje sam na ovoj Wikipediji uradio ili započeo obrisane su ili izmijenjene s objašnjenjem da ne može tako, da ne može uopšte ili da to nije relevantno. Pomislio sam da je to opšti stav pa sam počeo odustajati od daljeg rada. Smatram da su sve ili skoro sve teme o kojima sam postavio članke zaslužile da budu na ovoj Wikipediji, ali je istina da su neki članci ostali u začetku i da bi ih trebalo dopuniti i stalno dopunjavati. Također se slažem s ocjenom da se sh.wikipedija razlikuje od drugih yu.wikipedija po tome što se ovde mogu naći i informacije o stvarima, pojavama i ljudima kojih drugdje nema. Tako je bar bilo od njenih početaka, kad sam bio jedan od rijetkih saradnika. – Belirac (razgovor) 00:18, 15 juli 2023 (CEST)Odgovori
Proces brisanja kao takav je proveden po pravilima. Rasprave traju sedam dana i svi su informirani o tome, uključujući i autora samih članaka. Dva admina i jedan od naših najaktivnijih korisnika složili su se s prijedlogom, dakle nema apsolutno nikakve osnove za išta od toga. Što se tiče samog brisanja, postoje kriteriji koji su usvojeni na Pijaci i svi navedeni članci ne zadovoljavaju te kriterije. Ja znam da je puno truda uloženo u to i ako je potreno, ja ću tekstove originalnih članaka vratiti da kolega Belirac ima, ali one ne udovoljavaju kriterijima i doista ne možemo imati svašta. Ovo je nešto o čemu je govoreno jako davno, još dok je @Koh-i-Noor (koju ja beuzspješno taggam svaki put) bila na projektu, tako da nije ni ovo došlo niotkud. Članci kao takvi nisu imali nikakvog sadržaja ili su bili promotivnog karaktera ili se radilo o apsolutno irelevantnim tekstovima. Dakle, Wikipedija nije repozitorij svega i svačega, nego enciklopedija. Tekstovi poput "Lovačko društvo XY je lovačko društvo iz mjesta X osnovano godine 19XX." i ništa više stvarno nisu za projekt i ljudi nas neže doživljavati ozbiljno. Dakle, ukoliko je potrebno vratiti tekstove da se sačuvaju ili eventualno premjeste na neki korisnički imenski prostor pod neki kolektivni tekst, okej, ali članke vraćati nakon provedenog postupka - to nema smisla. – E.A.Poe 01:36, 15 juli 2023 (CEST)Odgovori

Mitrovac uredi

Da... tu se nešto dogodilo s prusmjeravanjima, nisam uopće mogao pristupiti tekstu samog članka. Dakle, sve što sam imao u povijesti brisanja odnosilo se na to prazno preusmjeravanje. I vjerojatno je zato oboje pobrisano; to je bila neka sistemska greška. Ja sam prenio sada verziju članka s hr.wiki, tako da članak postoji pa ako želiš dorađivati i popunjavati, slobodno :) – E.A.Poe 14:49, 24 august 2023 (CEST)Odgovori

Hvala! – Belirac (razgovor) 15:00, 24 august 2023 (CEST)Odgovori
Nema na čemu :) Ako uočiš još kakvu grešku tog tipa, slobodno javi :) – E.A.Poe 15:01, 24 august 2023 (CEST)Odgovori

IP adresa uredi

Zdravo! Sakrio sam Vašu IP adresu u historiji izmjena stranice Jagodnjak (općina). Izgleda da ste slučajno uredili stranicu kao neregistrovan korisnik i time otkrili svoju IP adresu. U cilju zaštite Vaših privatnih podataka izmena je sakrivena. Nadam se da je to u redu. – Aca (razgovor) 23:29, 18 septembar 2023 (CEST)Odgovori

Stvarno sam slučajno uredio izmjenu kao neregistrovani korisnik pa je Vaš postupak u redu. Hvala! – Belirac (razgovor) 10:05, 19 septembar 2023 (CEST)Odgovori

Poveznice prema društvenim mrežama uredi

Hello Belirac, kako si? Vidio sam da si dodao jedan facebook profil u poveznici unutar jednog članka, što me malo uzbunilo. Facebook je po mome poveznica koju bismo trebali izbjegavati zbog slabe enciklopedičnosti, to je društvena mreža, prostor razmjena mišljenja pa i reklame. Tu se javna informacija miješa vrlo često sa biznisom, tako da to vrlo lako čini loš brak sa wikipedijom. Ti si to dodao kao referentnu informativnu stranicu, ali... LP – Inokosni organ (razgovor) 18:04, 15 novembar 2023 (CET)Odgovori

Bojazan vezana za Facebook je vjerovatno opravdana, no ovdje se radi o službenom FB-profilu jedne općine na kome se objavljuju službene informacije pa tu opasnost od "lošeg braka" mislim da nije velika. Općine i gradovi (npr. Grad Beli Manastir) često na FB-u objavljuju mnogo korisnih informacija o aktivnostima i događajima koje ne objave na svojoj web-stranici. Taj link u infookviru samo je obavijest da spomenuta općina ima profil na FB-u. – Belirac (razgovor) 18:37, 15 novembar 2023 (CET)Odgovori
Da, jasno, čak neke ustanove (pričam i o kulturnoj djelatnosti, na primjer) mjesto zvanične web stranice se odluče za facebook kao komunikacijsko sučelje, što sa jedne strane im pruža efikasno+lagano rješenje, a sa druge strane Facebook je po malo far west, svi protiv svih pa čim izbiju teže rasprave stranice se zatvaraju, pri čemu i njezina sustavna nestabilnost. Ipak ne mislim da će jedna mala općina objavljivati prodaje polovnih računala na fb. Ništa, želio sam skrenuti samo pažnju na taj detalj. LP – Inokosni organ (razgovor) 18:50, 15 novembar 2023 (CET)Odgovori