Pozdrav, BokicaK! Dobrodošli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
Wikipedia je projekt slobodne internetske enciklopedije koju svako može uređivati.

Ako se prvi put nalazite na Wikipediji i želite joj doprinositi, preporučamo da odvojite nešto vremena i proučite pet osnovnih načela, te se upoznate sa Wikipedijinim smjernicama i preporukama. Ako vam zatreba pomoć pri uređivanju, možete da pregledate stranice pomoći i prođete kroz uvodni kurs/tečaj.

Na stranicama za razgovor uvijek se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Na stranici Nedavnih izmjena možete saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta se trenutno na Wikipediji radi. Na stranici Pijace možete pročitati o novostima na Wikipediji i obratiti se zajednici, bilo da sudjelujete u diskusijama ili postavljate pitanje.

Nadamo se da će vam ovdje biti ugodno, te da ćete svojim doprinosima postati stalni saradnik - Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobrodošli na Wikipediju i sretan rad!

Hello and welcome to the Serbo-Croatian Wikipedia! We appreciate your contributions. If you do not speak Serbo-Croatian, that's no problem. Talk to us via our village pump in your native language or find and contact users who speak your language. We hope you enjoy your time here!

Slika nedelje uredi

Vidim da se ti baviš tim slikama na naslovoj. Bilo bi dobro da se malo ta stvar uredi posto ovako izgleda haotično. Svi bivši šabloni odlaze u nepovrat neregistrovani. Mogao bi da napraviš posebnu stranicu u Wikipedia imenskom prostoru koja bi služila kao servis-stranica za izabrane slike kao što je to urađeno sa izabranim člankom. --Poki 19:28, 12 jun-липањ 2007 (CEST)

E dobro je. --Poki 00:58, 13 jun-липањ 2007 (CEST)

Najlepše te molim da pokušaš da se suzdržiš od daljih diskusija sa Jolo-m. Poznat/a je kao trolaš i svaka priča s njim/njom je uzaludna. Dovoljno je da pogledaš njegovuu/njenu str... Ako nastavi sa trolovanjem biće blokiran/a beskonačno. --Poki 23:59, 2 srpanj-јул 2007 (CEST)


Zaštita šablona uredi

Stavio sam ograničenu zaštitu (blokirao neregistrirane korisnike). Ako želiš jaču zaštitu, samo javi. --OC Ripper 19:47, 23 decembar-просинац 2007 (CET)

Happy Holidays BokicaK! uredi

Dear BokicaK,

I am trying to see if someone may help me translate a short part ofthis article for translation into Serbo-Croatian (.sh) Wikipedia. If you could, a one or two-sentence stub would be great since it would help to serve as a basis for future expansion. This would mean so much to me. Thanks a million!!! ;)

Maria Sapranov 05:31, 28 decembar-просинац 2007 (CET)

greška uredi

sad sam ti poslala poruku na srpsku wiki koliko ja kužim ali i evo na međunarodnom hrvatskosrpskom, pozdrav od mene--Made in creative 22:34, 28 decembar-просинац 2007 (CET)


Adminske ovlasti uredi

Čestitam, postao si admin. Nadam se da ćeš opravdati povjerenje. --OC Ripper 09:51, 10 jun-липањ 2008 (CEST)


Elektroenergetika uredi

Budem pogledao. --OC Ripper 21:12, 27 jun-липањ 2008 (CEST)

Bravo! uredi

Čestitka za zaštitu od uredno navedenih činjenica.

--Markus cg1 14:27, 1 decembar-просинац 2008 (CET)


Adminstvo uredi

Pa, mogla bih. Kao jedno u nizu mojih čudaštava. Što trebam učiniti da se kandidiram? Maria Sieglinda von Nudeldorf 19:56, 8 oktobar-листопад 2009 (CEST)

Vankuver uredi

Budem sredio. Mislio sam za članak mjeseca staviti Ja, Klaudije, ali nema veze. Može pričekati.--OC Ripper 12:43, 23 siječanj-јануар 2010 (CET)

Patroliranje uredi

Ne vidim zašto ne bi moglo. Ali bi prethodno trebalo napraviti interfejs, šablone za označavanje i sl. --OC Ripper 08:32, 2 srpanj-јул 2010 (CEST)

Preimenovanje uredi

Bojane, molim te, možeš li me preimenovati, odlepiću ovde, ne mogu da nađem stjuarta ovde, ima li ih? Molim te, obavesti nekog da me preimenuje na ovoj wiki

Tadija - WhiteWriter

Hvala! --Tadija 20:33, 1 rujan-септембар 2010 (CEST)

Ako uhvatiš vremena za bot uredi

Bilo bi zgodno napraviti bot koji bi sve kategorije koje koriste izraz "templatei" pretvorio u kategorije koje koriste izraz "šabloni". --OC Ripper 09:19, 30 rujan-септембар 2010 (CEST)

Također bilo bi zgodno napraviti interwiki bot za našu wiki ??--Rjecina2 20:15, 15 oktobar-листопад 2010 (CEST)

Šablon za bitke i ratove uredi

Pokušavam srediti šablon da koristi i ijekavicu i ekavicu. --OC Ripper 09:05, 15 oktobar-листопад 2010 (CEST)

Nema frke. Možda dotada riješim problem. Mislim da je glavni u tome što hr.wiki i sr.wiki koriste posebne šablone/predloške za ratove i bitke, a en.wiki koristi jedan te isti i za ratove i bitke. --OC Ripper 09:59, 15 oktobar-листопад 2010 (CEST)

Parametri za botovsku promjenu u ratnoj infokutiji uredi

Temeljeno na bs:Šablon:Infokutija bitka, bs:Šablon:Infokutija rat, hr:Predložak:Infookvir oružani sukob, sr:Šablon:Bitka, sr:Šablon:Rat trebalo bi botom mijenjati ovo:

  • "bitka=" u "sukob="
  • "rat=" u "sukob="
  • "opis slike=" u "opis_slike="
  • "uzrok=" u "casus="
  • "povod=" u "casus="
  • "ishod=" u "rezultat="
  • "teritorij=" u "teritorija="
  • "posjed=" u "teritorija="
  • "sukobljeni1=" u "strana1="
  • "sukobljeni2=" u "strana2="
  • "sukobljeni3=" u "strana3="
  • "zaraćeni1=" u "strana1="
  • "zaraćeni2=" u "strana2="
  • "zaraćeni3=" u "strana3="
  • "zapovednik1=" u "zapovjednik1="
  • "zapovednik2=" u "zapovjednik2="
  • "zapovednik3=" u "zapovjednik3="
  • "snage1=" u "snaga1="
  • "snage2=" u "snaga2="
  • "snage3=" u "snaga3="
  • "jačina1=" u "snaga1="
  • "jačina2=" u "snaga2="
  • "jačina3=" u "snaga3="
  • "žrtve1=" u "gubici1="
  • "žrtve2=" u "gubici2="
  • "žrtve3=" u "gubici3="
  • "bilješke=" u "napomene="
  • "beleške=" u "napomene="
  • "napomena=" u "napomene="

za svaki slučak, iako je na hr. wiki tog parametra još uvijek nema:

  • "postrojbe1=" u "jedinice1="
  • "postrojbe2=" u "jedinice2="
  • "postrojbe3=" u "jedinice3="

Znam da izgleda komplicirano, ali kada bot već postoji i funkcionira, trebao bi djelovati za sve. --OC Ripper 20:24, 15 oktobar-листопад 2010 (CEST)

"Casus belli" se može shvatiti i kao kao uzrok i kao povod (npr. eskalacija suparništva vodećih imperijalističkih sila vs. sarajevski atentat). Riječ "casus" koristi šablon na en.wiki. --OC Ripper 09:23, 16 oktobar-листопад 2010 (CEST)

Nova Godina uredi

Također sve najbolje u 2011 godine :)--Rjecina2 16:38, 2 siječanj-јануар 2011 (CET)

Čestitam tvoj tekst suverena država je sada i na hr wiki :)
Kao što si vidio pretpostavljam da znaš kako radim na srpskoj historiji. Javljam ti se samo da kažem kako sam iskreno zgrožen užasnom kvalitetom tekstova iz srpske historije na sr wiki. Dođe mi da napišem tekst istorija Srbije za srpsku wiki, ali to bi već bilo smešno bez da govorim o mom pravopisu !?--Rjecina2 16:53, 17 siječanj-јануар 2011 (CET)
Pošto nitko ne želi evo ja sada pišem istoriju Srbije !?
Javi ako imaš konstruktivne kritike na do sada napisane dijelove teksta (Nemanjići i Despotovina) ?--Rjecina2 23:35, 30 siječanj-јануар 2011 (CET)

Infokutije uredi

Mislim da bi trebalo započeti sa biografskim infokutijama - "općim" biografskim infokutijama (({{Infobox osoba}} konvertirati u {{Infokutija biografija}}), pa nastaviti sa:

  1. infokutijama za muzičare ({{Muzičar/ka/Bend}} i {{Glazbenik}} konvertirati u {{Infokutija muzičar}});
  2. infokutijama za glumce ({{Glumac/ica}}, {{Filmski umjetnik}} i {{Infobox actor}} u {{Infokutija glumac}})
  3. infokutijama za TV-emisije {{Infobox TV emisija}} u {{Infokutija TV}})
  4. infokutijama za pisce/književnike ({{Književnik}}, {{Književnik ćirilica}}, {{Infobox pisac}} u {{Infokutija pisac}}).

Mislim da bi to bilo najjednostavnije. Razmišljao sam da inače to pokušam srediti preko AWB-a. --OC Ripper 12:44, 23 februar-вељача 2011 (CET)

U "infobox osoba" sam ostavio parametre na engleskom upravo radi toga da olakšam naknadnu konverziju preko bota i AWB-a. --OC Ripper 13:20, 23 februar-вељача 2011 (CET)

Commons uredi

Ako se baviš prebacivanjem slika na commons onda možeš prebaciti i onu "moju" koja pokazuje sastanak Mesić - Gadafi. Najlakše ćeš ju naći u tekstu o Gadafiju--Rjecina2 09:53, 7 april-травањ 2011 (CEST)

Odgovor sam napisao na razgovoru od slike.
Nemoj zaboraviti i da na stranici bijele kuće piše obavjest o autorskim pravima, samo pošto su oni internetski napredniji dodali su odmah i link koji to objašnjava :)--Rjecina2 10:19, 7 april-травањ 2011 (CEST)
Gledao sam malo commons i otkrio da administratori s hr wiki muljaju to jest pišu lažne podatke o slikama predsjednika ili bi se mi svi koji smo im se zamjerili trebali usrati pošto su oni veliki prijatelji s hrvatskim predsjednicima.
Sada potpuno shvaćam tvoj pogled o commonsu i slikama :)--Rjecina2 11:12, 7 april-травањ 2011 (CEST)

Kategorija uredi

Pokušao sam napraviti da Kategorija:Slike koje se ne koriste bude potkategorija kategorije Kandidati za brzo brisanje kako bi se rasteretila sama ta kategorija, ali čak i kada to uradim onih 60 fajlova iz te kategorije opet budu direktno izlistani u kategoriji za brzo brisanje, a uklonio sam ono {{delete}} iz šablona??--В и к и в и н др е ц и 16:22, 8 maj 2011 (CEST)Odgovori

Riješeno je, izgleda da je bio problem sa kešom. --В и к и в и н др е ц и 16:42, 8 maj 2011 (CEST)Odgovori

Vruće uredi

Danas još uvek nije vruće, ali ne znam da li je toplina ili toplota :)--Rjecina2 09:59, 11 srpanj-јул 2011 (CEST)

Spoji na toplota.
Moje lično mišljenje je da zbog izbjeglica s hr wiki (kao što sam i ja) imamo previše tekstova s hrvatskom verzijom imena, rječnika hrvatsko-srpskog jezika--Rjecina2 10:20, 12 srpanj-јул 2011 (CEST)
+ako imaš volje želje (gledajući što danas radiš) pogledaj, sredi, uljepšaj šablon od prvog meseca u godini pošto sam napisao za sve dane događaje (Šablon:Na današnji dan/3.1. itd) osim prvog i drugog što ću sada učiniti !?--Rjecina2 10:57, 12 srpanj-јул 2011 (CEST)
Nešto kao na ostalim wiki (srpska, bosanska, hrvatska itd)
  • 1)Općenito tamo stavljaju sliku za neki od napisanih događaja
  • 2)dodatak u stilu ostali događaji na današnji dan.
Strane wiki stavljaju kategoriju u stilu:
  • 3)kategorija:Šablon na današnji dan:januar-siječanj
Po meni da pojednostavimo točku dva bi mogli preskočiti :)
Kaži ako ti neki događaj iz šablona nije OK ili znaš bolji i promeni :)--Rjecina2 11:14, 12 srpanj-јул 2011 (CEST)
nemoj se ljutiti na ispravljanje....
ideja bi bila da stavljamo u na današnji dan kada god je moguće linkove za tekstove koje imamo !?--Rjecina2 13:57, 12 srpanj-јул 2011 (CEST)

Admin uredi

WOW... Kad prije? :-D Ne znam baš, mislim da mi je rano. Razmislit ću još. Gdje se to prijavljuje? Šta je potrebno? --Duma 14:58, 4 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Vatrena ptica to mnogo više od mene zaslužuje po mom mišljenju, a ona to i želi. Meni će to biti samo teret. Uređivati mogu i ovako i onako ;) --Duma 15:57, 4 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Ne želim biti admin. Samo će mi biti teret, a u septembru polazim u prvi razred gimnazije, pa ću imati dosta drugih obaveza. A i draže mi je ovako. --Duma 12:57, 5 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Ateizam uredi

Veoma sam se obradovao kad sam video članak ateizam na sr wiki. Želeo bih da ti čestitam na trudu pri prevođenju. Prebacio sam ga i vamo. Pozdrav! --Mladifilozof 00:26, 9 rujan-септембар 2011 (CEST)

ok, javi kad dopuniš, voleo bih da ga apdejtujem.--Mladifilozof 04:08, 9 rujan-септембар 2011 (CEST)

Wiki povijest uredi

Ljepo je vidjeti malo vlastite wiki povijesti ( tenkovi Panther i Tigar). Kada sve južnoslovenske wiki imaju tvoj tekst onda valjda znači da je OK :)--Rjecina2 05:10, 21 rujan-септембар 2011 (CEST)

Ne ulazeći u pojedinosti između moje verzije i na primer srpske razlika je bila samo u gramatici. Pogledaj na primer moj tekst Tigar i tekst Tigar na sr viki.
Kasnije je na hr wiki drugi suradnik poboljšao, proširio taj tekst i još nekoliko njih drugih --Rjecina2 09:48, 23 rujan-септембар 2011 (CEST)

Pojavio si se u pravom trenutku. Ovaj šablon nije imao mogućnost da grupiše reference u kolone kao na sr wiki (izvori|2, izvori|3....) Ja i OC Ripper pokusavamo da ga nadogradimo, ali za sada bez uspjeha. Ajd pomozi :)--В и к и в и н др е ц и 10:09, 23 rujan-септембар 2011 (CEST)

Jesmo, zaboravih da ti kažem.--В и к и в и н др е ц и 06:39, 24 rujan-септембар 2011 (CEST)

Popravak dvostrukih preusmjeravanja kod datuma uredi

Bok, nedavno sam nešto radila premještanja u vezi datuma u skladu sa pravopisnim savjetom Maduixe na Pijaci da iza točke ide bjelina, tako da sam premjestila 1.1. na 1. 1., 2.1. na 2. 1. i tako dalje. Možeš li, molim te, srediti dvostruka preusmjeravanja s botom? Usput sam riješila i tvoje pitanje u vezi ovog: [1]  --Vatrena ptica 22:35, 25 rujan-септембар 2011 (CEST)

Šabloni uredi

Primjetio sam kako je fr.wiki uvela novi (pretpostavljam bolji) infofox V3. Mislim da se s time ne treba žuriti, odnosno moramo vidjeti da li (i kako) je moguće da Infobox V3 bude modificiran da ga se može primjenjivati na isti način kao i infobox sa en.wiki, odnosno postavljanjem parametara u obliku popisa. --OC Ripper 08:32, 14 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Pa to i ja obično radim (s time, da radi kraćenja utipkavanja, koristim "opis" umjesto "opis_slike"). Inače, pogledao sam fr:Modèle:Infobox V3. Izgleda mi nedovršeno, iako ga na fr.wiki koriste za nekoliko infokutija. --OC Ripper 08:46, 14 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Da probamo na temelju njega napraviti nešto kao "Infokutija V3"? Bs.wiki ima vlastiti bs:Šablon:Infokutija. --OC Ripper 08:47, 14 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Srpska wiki uredi

Ti si ono aktivan na srpskoj wiki, pa pogledaj moju tamošnju raspravu s korisnikom i ako ti nije teško izvrši promjenu u tekstu u skladu s našim konsenzusom. Meni bi to moglo biti malo problematično, a čoveku se nije dalo kada smo se složili da tekst ima grešku--Rjecina2 10:40, 21 studeni-новембар 2011 (CET)

Da oko pojma workforce :)--Rjecina2 10:53, 21 studeni-новембар 2011 (CET)
Brisanje dela teksta "...међу којима чак 21% становништва незапослено, што је највише у региону" u sekciji Нафтно богатство.
Razlog:
Naslov izvora je :"Libya's jobless rate at 20.7 percent: report", ali je reč o teškom POV naslovu pošto u tekstu piše: "Libyans with jobs numbered 1.3 million, which represent 79.26 percent of the whole workforce".
Pretpostavljam da nema potrebe objašnjavati pojam workforce pošto je naš (južnoslovenski) negde oko 55 % ?--Rjecina2 15:22, 21 studeni-новембар 2011 (CET)

Article feedback uredi

Stavit ću nešto na brzinu. OC Ripper 08:33, 24 studeni-новембар 2011 (CET)

Patroliranje uredi

Mislim da će trebati prethodno ubaciti odgovarajuće opcije/kategorije u wikisoftver, odnosno uraditi istu stvar kao imenskim prostorom za "portal". OC Ripper 09:23, 26 studeni-новембар 2011 (CET)

Wikipedia:Open proxy uredi

Pretpostavljam da nemaš primedbe na ovo moje blokiranje ? ps. Malo mi je neugodno pošto je reč o mom prvom dužem blokiranju ikoga --Rjecina2 04:04, 10 decembar-просинац 2011 (CET)

Na jednom drugom mestu je blokiran na sličan način jedan od tih pet IP. Ovih 5 IP se tako u bloku koriste već više godina i praktički na svakoj wiki barem jedan od njih ima razne vrste blokova koji su najčešće istekli pošto se IP koristi za 10 - 20 promena nakon čega je uspavan ili blokiran pa se ponovno aktivira nakon godine, dve ili čak tri.
Po pitanju wiki pravila problem je u činjenici da se IP koristi za puppets "profesionalnim" alatom kojim se skriva prava IP adresa/identitet korisnika od checkusera i svih drugih (wikipedia:Open proxy)--Rjecina2 07:12, 10 decembar-просинац 2011 (CET)
Da ako ne grešim u ovom slučaju je reč o univerzitetu.
Ti IP se praktički nikada ne koriste pa ne vidim nikakvu strašnu štetu u blokiranju,a pozivanjem na univerzitet vandal traži imunitet.
Evo na primer jednog sličnog bloka po ovom pitanju na talijanskoj wiki--Rjecina2 08:56, 12 decembar-просинац 2011 (CET)

Jurišni top uredi

Izgleda da ti na stranicama za razgovor samo ja i Ripper dosađujemo :)

Pitanje:

Da li se u novom srpskom jeziku koristi reč jurišni top ili je to pojam koji je netko ubacio na wiki pa se širi.

Koliko sam ja u toku ispravno ime u doba Jugoslavije je bilo samohodka/samohotka ?--Rjecina2 06:57, 3 siječanj-јануар 2012 (CET)

Uređivanja koja je napravio Vaš autobot uredi

Poštovani kolega BokicaK, koliko vidim Vaš autobot, napravio je puno automatskih promjena i izmjenio uglavnom ovakve stvari;
{{reflist}} iz {{izvori} i
== Vanjske veze == u == Vanjske veze ==
Ja Vam nisam neki jezični čistunac, protivnik talijanizama, latinizama, anglizama, germanizama, turcizama itd koji su ušli u korpus hrvatskosrpskog i viceversa, ali baš ne vidim - u čemu je poenta vašeg napora, zašto je Eksterni link bolje staviti od prevedenog i razumljivijeg Vanjske veze ili ako već stoji == Izvori == nek ispod bude opet {{izvori}} a ne {{reflist}}

Moja sugestija bi bila - vratite opet autobotom da opet stoji == Vanjske veze == i


Ostajte mi zdravo i nadam se da Vas nisam previše uznemirio.
--Vitek 18:20, 24 februar-вељача 2012 (CET)

  • Ma dali će biti Vanjske i Spoljašnje - svejedno, ali bolje nego sada - Eksterni linkovi.

--Vitek 02:12, 25 februar-вељача 2012 (CET)

Povratak na staro uredi

Poštovani kolega BokicaK
Možete li Vi isprogramirati svog bota, da vrati (ako ništa drugo) bar moje priloge na staro stanje u kojima je pisalo Vanjske veze (meni bi to bilo draže, nego eksterni linkovi) - ako to nije kunst, hajde uratite to, bit ću Vam zahvalan.
--Vitek (razgovor) 00:31, 4 ožujak-март 2012 (CET)

Autobot uredi

Poštovani kolega BokicaK Vaš autobot radi katastofalne pogreške - molim Vas nemojte ga puštati u rad dok ga ne sredite -radi nepostojeće linkove na druge wiki projekte koji ne postoje.

--Vitek (razgovor) 02:05, 22 ožujak-март 2012 (CET)

Sve je ili će biti super s botom.
Moram priznati da me je jedino stvarno iznenadio engleski iw link :)--Rjecina2 (razgovor) 03:52, 22 ožujak-март 2012 (CET)
e kolega upravo je naš kolega otkrio da to nije jedini problem s autobotom.
Pogledaj ovo--Rjecina2 (razgovor) 19:36, 22 ožujak-март 2012 (CET)

Molba uredi

Poštovani kolega BokicaK

Ja Vas ponovno molim Vas nemojte puštati Vašeg autobota u rad, radi više štete nego koristi - opet stavlja nesretne Eksterne Linkove (umjesto mojih Vanjskih poveznica - u posljednje vrijeme stavljam Vanjske veze). Koliko sam ja shvatio u polemici na pijaci - većina je da ostane po starom - dakle da se ostavi autorima da pišu, kako žele - dakle nema tipizacije ili uniformiranosti - pa prema tome - netreba stavljati Eksterne Linkove, kao bolje i uniformirano rješenje. Usput ti eksterni linkovi me podsjećaju na jezik klinaca naših radnika po Nemačkoj da govore daj mi zaklebaj to (znate li Vi što to znači?) Dakle vaš autobot je popravio moj artikl Marica (rijeka) tako da je dodao ==Eksterni Linkovi==, ===Ostali projekti== i (usput dodao je jedino korisnu stvar Commonscat) isto tako pokvario je artikle

svima je dodao kategoriju:Problemi ( ma kakvi problemi kolega, jedini problem je Vaš autobot - koji uporno stavlja te nesretne Eksterne linkove, rekli ste mi osobno da bi vi mogli prepraviti svog nesretnog autobota da vrati moje artikle na Vanjske veze - umjesto toga - vi sada na svaki artikl lijepite kategoriju - problemi. Ja Vas kolega molim da dok Vašeg autbota ne sredite, jednostavno istog ne puštate u rad, a isto tako molim administratore - da ga blokiraju.

--Vitek (razgovor) 00:44, 24 ožujak-март 2012 (CET)

hr wiki i copyright uredi

Ipak nisam očekivao da će im ona statistika tako brzo dignuti tlak :)

Može objašnjenje za brisanje one slike pošto sam mišljenja da se moglo nekako srediti da ona ostane pošto se upotrebljava/upotrebljavala na mnogo naših news portala bez obaziranja na copyright i slične sitnice--Rjecina2 (razgovor) 06:08, 15 april-травањ 2012 (CEST)

Autobot uredi

Mislim da autobot opet radi nepotrebne stvari, a nije ni ispravio ono ubacivanje nepostojećih interwikija. Predlažem da ga se zaustavi i da se više ne pušta dok se ne postignu dogovori što treba ispravljati, a što ne. --Belirac (razgovor) 12:50, 17 april-травањ 2012 (CEST)

U članku Branjin Vrh Autobot je izmijenio "Vanjske poveznice i izvori" u "Vanjske veze". Koliko ja znam prevladalo je mišljenje da nećemo uniformisanost, a u konkretnom slučaju ispod toga nslova nalaze se samo izvori pa ako se već mijenja, onda bi trebalo na "Izvori".
Ako i ima razloga da se "category" mijenja u "kategorija", hajde-de, iako ih ja ne vidim. No Autobot ne smije raditi tako da mi poslije njega moramo uvijek provjeravati je li što pokvario. --Belirac (razgovor) 13:19, 17 april-травањ 2012 (CEST)

Autobot malfunction uredi

Hello. I am sorry but I do not speak Serbo-Croatian so I hope you speak some English (or French or German). I have reverted two recent edits of Autobot on Mario Frick (političar) and Patrick John. From what I understand Autobot's method of finding the date of birth and date of death in an article is not precise enough and that is causing problems. Cheers, Pichpich (razgovor) 18:56, 26 jun-липањ 2012 (CEST)

Python uredi

Da li možete da mi objasnite kako se koristi bot u programskom jeziku Python? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 20:33, 26 jun-липањ 2012 (CEST)

Instalirao sam Python kako da u njemu podesim kad kreiram bota da može da dodaje interwiki? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 20:52, 26 jun-липањ 2012 (CEST)

Skinuo sam skripte. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 02:45, 27 jun-липањ 2012 (CEST)

Napravio sam. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 02:53, 27 jun-липањ 2012 (CEST)

Ušao sam. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 03:03, 27 jun-липањ 2012 (CEST)

Šta dalje onda? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 03:21, 27 jun-липањ 2012 (CEST)

Uradio sam sve i neće. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 03:40, 27 jun-липањ 2012 (CEST)

Sve sam uradio kako si rekao. Šta treba da pokrenem da bi mogao da se ulogujem na bota? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 11:01, 27 jun-липањ 2012 (CEST)

Jel možeš da mi pošalješ setovanja za Python bot pokušavao sam ovih dana nešto i nije mi uspevalo? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 02:26, 9 srpanj-јул 2012 (CEST)

Interwiki uredi

Jel može tvoj bot da mi doda interwiki za korisničku stranu na Wikipedijama gde imam aktivan nalog? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 00:16, 4 srpanj-јул 2012 (CEST)

Jel može sad da se uradi stavio sam jedan interwiki? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 13:26, 4 srpanj-јул 2012 (CEST)

Bot je sve dobro uradio. Da li može sada za sve Wiki da ubacuje interwiki za moju korisničku stranu? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 23:19, 8 srpanj-јул 2012 (CEST)

Autobot na fa i ar Wiki uredi

Da li imaš tamo bot zastavicu na Autobotu? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 23:24, 8 srpanj-јул 2012 (CEST)

Ne. --BokicaK (razgovor) 23:24, 8 srpanj-јул 2012 (CEST)

Jel možeš da pustiš bota da dodaje interwikije na pojedine Wikipedije gde sam dodavao ka ovoj interwiki? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 00:11, 9 srpanj-јул 2012 (CEST)

Kako da pravilno po redu postavim interwiki? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 00:26, 9 srpanj-јул 2012 (CEST)

Jel može sad da bot uradi interwiki? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 00:38, 9 srpanj-јул 2012 (CEST)

Izbjegavanje uredi

Svi me izbjegavaju. Nitko me ne voli. Nitko mi ne odgovara na emailove. Šmrc,šmrc,šmrc. Ako nađeš vremena pogledaj email.....--Rjecina2 (razgovor) 09:49, 9 srpanj-јул 2012 (CEST)

Birokrata uredi

Da li može birokrata bez administratorskih prava da briše, blokira, premešta. zaključava? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 03:46, 11 srpanj-јул 2012 (CEST)

Vandalizam uredi

Obriši ovu stranicu za razgovor o članku ako možeš jer je vandalizam. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 17:52, 15 srpanj-јул 2012 (CEST)

Čestitke.

P.S. Nije aktualno, ali možda bi Autobot u bliskoj budućnosti mogao pomoći oko konverzije infokutija za filmove? Da se ne zezam s AWB-om ako baš ne moram. --OC Ripper (razgovor) 13:00, 16 srpanj-јул 2012 (CEST)

Autobot i datumi :) uredi

Bog :) Može li, molim te, Autobot dodati sve ove razmake u člancima o datumima koje ja ne stignem sve pohvatati, npr. 25.1. --> 25. 1. ? To se pojavljuje i u šablonima (sljedeći/prethodni dan) i u uvodima, tamo gdje se datumi nalaze u zagradama. Isto tako može li dodati točke iza godina gdje ih nema, pod onim Događajima? :D Vidjela sam puno članaka gdje posve ili djelomično nedostaju, ali ne mogu sve ispraviti. Unaprijed se zahvaljujem, :) --Vatrena ptica 21:11, 19 srpanj-јул 2012 (CEST)

Još jednom, čestitke na dobrom poslu. :) --OC Ripper (razgovor) 12:36, 20 srpanj-јул 2012 (CEST)

Mašala. Bravo. Čestitam. --Biblbroks (razgovor) 13:32, 20 srpanj-јул 2012 (CEST)
Jel' mogu nekako da pripomognem? --Biblbroks (razgovor) 13:33, 20 srpanj-јул 2012 (CEST)
Zar to ne bi bilo lakse botom? Vec neko vreme se razmisljam da napravim jedan, pa makar krenuo od nule. Java mi je trenutno jedina opcija od jezika pomenutih na en:Wikipedia:Creating a bot, ili mozda eventualno C#. Verovatno bih mogao bih i sa C++ ali vidim da im je forum u potpunosti na ruskom a to mi ne ide na ruku uopste. Imas neke ideje? Pretpostavljam da mi ne bi dao sors svog bota da ga modifikujem, mada ionako nisam siguran da li bi se snasao u necemu sto nije Java ili C. Poz, --Biblbroks (razgovor) 18:43, 20 srpanj-јул 2012 (CEST)
Pa zar nisi vadio podatke sa sr? Mislim, tamo sam nasao taj podatak za prvi nasumicno izabran clanak. --Biblbroks (razgovor) 18:48, 20 srpanj-јул 2012 (CEST)
A jel tezak taj Pajton: razmisljam da bi bot mogao da mi izvuce podatke o koord. recimo sa fr ili vec neke vikipedije. --Biblbroks (razgovor) 01:42, 21 srpanj-јул 2012 (CEST)
Ok, tnx. A sta mislis o ideji da se botom svi clanci o francuskim selima sa sr prebace ovde? --Biblbroks (razgovor) 12:56, 22 srpanj-јул 2012 (CEST)

Važi. --Biblbroks (razgovor) 11:45, 23 srpanj-јул 2012 (CEST)

SR Wiki uredi

Jel možeš ovu izmenu da sakriješ tamo njen opis je vulgaran? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 05:01, 22 srpanj-јул 2012 (CEST)

Jel možeš da središ ako ti nije problem na moj korisničkoj strani na SR Wiki, bot je ubacio brojač za izmene, a taj brojač izmena se spojio sa korisničkim kutijicima. Da li znaš do čega je problem? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 06:27, 24 srpanj-јул 2012 (CEST)

Brzo brisanje uredi

Obriši ovu kategoriju ne potrebno sam napravio preusmerenje ako možeš. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 07:18, 22 srpanj-јул 2012 (CEST)

Vandalizam uredi

Obriši ovaj vandalizam. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 08:01, 22 srpanj-јул 2012 (CEST)

Ne potrebne kategorije uredi

Da li možeš da obrišeš ovde predložene kategorije za brzo brisanje jel se ne koriste? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 04:27, 23 srpanj-јул 2012 (CEST)

Zahvaljujem se na pomoći. :)--Vatrena ptica 21:22, 23 srpanj-јул 2012 (CEST)

Brisanje uredi

Jel možeš da obrišeš ono što sam predložio za brisanje? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 05:30, 12 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Obriši i kategoriju Beogrđani ne koristi se. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 05:39, 12 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Svaka čast. :)

BTW, da li bi se moglo udesiti da npr. "Malibu" bude primarni naslov članka umjesto "Malibu (Kalifornija)"? Na nekoliko wiki je takav slučaj. Mislim da je to najpoznatije značenje pojma, ali ne bih ništa radio prije nego što budem siguran da bot neće praviti naknadne probleme. --OC Ripper (razgovor) 10:18, 11 rujan-септембар 2012 (CEST)

Pomoć uredi

Pogledaj <div align="center" class="usermessage">[[Datoteka:Internet-group-chat.svg|left|25px]] '''<span class="plainlinks">Ostavite mi novu poruku [http://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Razgovor_sa_korisnikom:Kolega2357&action=edit&section=new ovde]</div> ovo umesto da je na sredini meni je levo. -- Kolega2357 Razgovor 11:51, 18 rujan-септембар 2012 (CEST)

The Anomebot 2 uredi

Još uvijek nije registriran na sh.wiki. --OC Ripper (razgovor) 14:12, 18 rujan-септембар 2012 (CEST)

Koordinate uredi

Malo sam opustio njiki, pa ti se kasnije javljam. Jel` si mislio botom, pošto njega nisam napisao a tek ne znam kad ću. --Biblbroks (razgovor) 08:23, 8 studeni-новембар 2012 (CET)

Pa mogao bih da probam, samo voleo bih da imam kod nekog bota koji pre svega ima dobru dokumentaciju pa makar bio i u Pajtonu ili nekom drugom španskom selu. Možeš li da mi preporučiš neki takav. Ja ono što sam gledao u Džavi sve je čini mi se nekako zbrda zdola pa sam brzo odustao. --Biblbroks (razgovor) 18:27, 9 studeni-новембар 2012 (CET)
Ti koristiš Pajton? Ne bi mi trebala izuzetna dokumentacija samo dovoljno dobra da bude donekle razumljiva i nepajtonisti. Ili kratak efikasan pdf kurs o Pajtonu: max 50-ak strana o sintaksi i sl. Nego jel` imaš neku određenu vikipediju na umu odakle bi se uzimali podaci o koordinatama? --Biblbroks (razgovor) 22:08, 9 studeni-новембар 2012 (CET)
Dobro, onda odakle si ti učio Pajtona? Radiš u njemu, jel` da? --Biblbroks (razgovor) 20:59, 10 studeni-новембар 2012 (CET)
A kako si skužio sintaksu, rezervisane reči i ostalu boraniju - samo čitajući kod bez ikakvog uputstva? --Biblbroks (razgovor) 19:56, 11 studeni-новембар 2012 (CET)
Onda možda nisam tako bistar kao što si mislio. Možeš li mi reći od kojeg si skripta/koda krenuo, pa da krenem i ja odatle, možda mi bude lakše. --Biblbroks (razgovor) 22:59, 11 studeni-новембар 2012 (CET)

Pa čemu tolika tajnovitost? Zar si stvarno sam provaljivao šta znači npr. "u'\n>>>> %s <<<<' % page.title()" u "pywikibot.output(u'\n>>>> %s <<<<' % page.title())" ili npr. šta tačno radi ovo "<code>text + u'{{Commonscat|%s}}' % categoryname</code>"? Ako jesi možeš li meni reći šta tačno znači, jer se ne usuđujem programirati ako ne znam dovoljno dobro jezik. To bi bilo eksperimentisanje sa vikipedijom. Inače, bolje bi bilo kad bismo se mogli naći na ircu pa natenane popričati. --Biblbroks (razgovor) 00:59, 13 studeni-новембар 2012 (CET)

Pa dobro, ali kazes da si cackao bas taj kod. Kako si znao sta tacno radi da bi ga prepravio za svoje potrebe? Mora biti da si ga ili nekako prokljuvio ili si citao nesto o pythonu, ili oboje. Zato mi se i cini kao da me drzis u mraku. Znam da mogu da koristim i nesto drugo osim pajtona ali vidim da je on bas dosta rasprostranjen a i cini mi se fino napravljena alatka taj pywikipedia bot. Nego ajde ako neces ili ne mozes da mi pomognes sa pajtnonom, daj linkove ka nekim C++ botovima, mozda se snadjem s njima bolje. Ili cu vec nekako da skuzim pajtona. No to ce vec ici sporije. --Biblbroks (razgovor) 22:56, 14 studeni-новембар 2012 (CET)

Prosli put si mi pisao da znas neke pisane u C++. Nije vazno, pokusacu malo da proucim pajtona zbog pywikibota. Pa polako. --Biblbroks (razgovor) 00:39, 18 studeni-новембар 2012 (CET)

Blokada na SR Wiki uredi

Zašto si me tamo blokirao? -- Kolega2357 Razgovor 18:08, 4 decembar-просинац 2012 (CET)

Nisam potraćio tvoju nadu naprotiv izložen si pritiscima drugih da sam ja otvorio one naloge. Neke stvari nisu logične na hr Wiki gde je Čekjuzer proveravao. -- Kolega2357 Razgovor 20:37, 4 decembar-просинац 2012 (CET)

Pywikipedia višestruka zamena kategorija uredi

Kako preko bota premestiti iz ove u ovu kategoriju? -- Kolega2357 Razgovor 11:49, 9 decembar-просинац 2012 (CET)

Nisam ja mislio da ti uradiš nego sam mislio kako da ja uradim to preko bota? -- Kolega2357 Razgovor 08:38, 10 decembar-просинац 2012 (CET)

Pywikipedia proširivanje šablona uredi

Šta treba da uradim da mogu da proširim šablon Kutijica Teniser/ka? -- Kolega2357 Razgovor 12:24, 12 decembar-просинац 2012 (CET)

Gavrilo Dožić na Patrijarh srpski Gavrilo (Dožić) uredi

Da li možeš da promeniš naziv članka jer ima više patrijaraha koji su se zvali Gavrilo? -- Kolega2357 Razgovor 04:04, 29 decembar-просинац 2012 (CET)

Kad smo već kod izabranih članaka uredi

Možda ne bi bilo loše uvesti praksu od dva članka mjesečno. Problem je u tome što bi trebalo preko šablona napraviti mehanizam da se članci izmjenjuju svakog 1. i 16. u mjesecu. Nije hitno, ali bi bilo zgodno o tome makar porazgovarati. --OC Ripper (razgovor) 09:53, 16 siječanj-јануар 2013 (CET)

Koliko sam shvatio, izabrani članci se na glavnu stranicu ubacuju ručno, ovisno o učestalosti izabranih članaka? --OC Ripper (razgovor) 10:08, 16 siječanj-јануар 2013 (CET)
Dakle, ako se npr. za dan-dva izglasa novi članak, ispod {{IČ|Spyware|1|1|31}} se doda {{IČ|Bla bla|1|18|31}}? --OC Ripper (razgovor) 10:38, 16 siječanj-јануар 2013 (CET)

Pterosauri su već bili na glavnoj stranici. Sljedeći će, barem ako je suditi po izjašnjavanju, "Aria (anime)". Njega mogu staviti npr. ubacivanjem {{IČ|Aria (anime)|1|20|31}}? --OC Ripper (razgovor) 10:47, 16 siječanj-јануар 2013 (CET)

OK. Hvala na trudu. Budem stavio obavijest na Pijaci i glavnoj strani. --OC Ripper (razgovor) 11:04, 16 siječanj-јануар 2013 (CET)

Update uredi

Pošto me nije bilo neko vreme,a snimio sam tvoj komentar na stranici za razgovor teksta SAD... Da li imaš listu najpopularnijih tekstova na sh wiki ??--Rjecina2 (razgovor) 09:32, 25 siječanj-јануар 2013 (CET)

Znači rezultat za SAD si dobio kao i ja to jest bacanjem pojmova i gledanjem rezultata :)--Rjecina2 (razgovor) 13:13, 25 siječanj-јануар 2013 (CET)
Visoko stoje tekstovi Beograd i srpskohrvatski jezik.
Pretpostavljam da bi bilo pogrešno da ja napišem tekst SAD !?--Rjecina2 (razgovor) 14:46, 25 siječanj-јануар 2013 (CET)

Trebalo bi pitati tog Johana da doda sh i sr wiki u te statistike.--W i k iR 18:33, 29 siječanj-јануар 2013 (CET)

Poslao sam mu mejl na adresu koju sam pronašao na dnu ove stranice.--W i k iR 18:59, 29 siječanj-јануар 2013 (CET)

Nije još.--W i k iR 22:48, 29 siječanj-јануар 2013 (CET)

Nalog na toolserveru uredi

Imaš li možda nalog na toolserveru?--W i k iR 16:24, 7 ožujak-март 2013 (CET)

Šteta, jer bi mogao vršiti direktne upite u bazu podataka. Jesi li razmišljao da zatražiš nalog, ne može da šteti da ga imaš?--W i k iR 16:58, 7 ožujak-март 2013 (CET)

Brisanje slika preko Pythona uredi

Kako preko pythona ukloniti ne postojeću sliku na primer ovu iz svih članaka? -- Kolega2357 Razgovor 10:58, 3 april-травањ 2013 (CEST)

Hvala za medijaciju uredi

Što da kažem osim hvala da si prihvatio da prelistaš situaciju. Ti si jedini od svih na ovoj wiki koji ima volje, ludosti ili hrabrosti za tako nešto--Rjecina2 (razgovor) 21:53, 12 april-травањ 2013 (CEST)

Kada postoji vatrena rasprava korisnika oko nekog teksta (bilo kojeg teksta) da li bi bilo u skladu s wiki pravilima staviti šablone kontroverzna tematika i POV (zbog neslaganja) pa otići dalje kako bi se smirile tenzije ?--Rjecina2 (razgovor) 14:54, 14 april-травањ 2013 (CEST)
Da li trebaju sve strane prihvatiti šablon POV, šablon kontroverzna tematika ili čak i oko toga treba konsenzus ? To pitam jer je tako nešto istorijski govoreći nemoguće postići u slučaju žešćih rasprava na ovoj wiki !?--Rjecina2 (razgovor) 15:07, 14 april-травањ 2013 (CEST)
a valjda je rešeno ?--Rjecina2 (razgovor) 15:18, 14 april-травањ 2013 (CEST)
Mislio sam na zabranu stavljanja oznake POV od 10.4. ("dok se svi ne složimo"). Taj dio mi je uspio dignuti tlak nakon 5 dana svađanja--Rjecina2 (razgovor) 15:34, 14 april-травањ 2013 (CEST)

Wikidata uredi

Kako pokrenuti bota na Wikidata? -- Kolega2357 Razgovor 10:13, 15 april-травањ 2013 (CEST)

Šablon za Naseljeno mesto uredi

Da li bi mogao dodati opcije za načelnike/vlast po uzoru na en:Infobox settlement? Možda da se integrira sa Wikidatom, tako da se ne mora ažužirati svaki put kada padne vlast u nekoj općini? --OC Ripper (razgovor) 10:23, 16 april-травањ 2013 (CEST)

Bot koji blokira open proxy na ru, pl i en Wikipedija uredi

Kako na tim Wikipedijama može bot da blokira open proxy? -- Kolega2357 Razgovor 12:57, 16 april-травањ 2013 (CEST)

  1. http://pl.wikipedia.org/wiki/Specjalna:Zablokowani
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Special:BlockList
  3. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%8F:%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA_%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BA?wpTarget=&limit=500

Ako mi ne veruješ pogledaj. -- Kolega2357 Razgovor 13:04, 16 april-травањ 2013 (CEST)

Википедија:Трг/Википолитика uredi

Snimanje ove poruke (na sr wikipediju):


Pošto gore piše svašta, komentar ima smisla samo na kraju.

  • na hrvatsku wikipediju je dolazilo puno budala s raznim nacionalnim predznacima u imenima pa smo napravili pravilo da dio suradničkog imena ne može biti nacionalna odrednica. To vam se ne sviđa? Imate pravo na svoje mišljenje, to nitko ne spori.
    • i druge wikipedije imaju neka nesuvisla pravila ili obrasce ponašanja, engleska wikipedija je smiješna sa svojim kategorijama, da se zna koje je minute netko rođen, sigurno bi nastala kategorija "Rođeni 37. minute u satu".  
    • srpska wikipedija i njeno pravilo kako se "uvažaju" članci s drugih "bliskih" wikipedija možda nije smiješno, ali je zapravo suvišno ako se rabe izvori i ako se članci usklađuju s pravopisom odnosno srpskim jezičnim standardom. Ja time ne osporavam pravilo, samo želim reći da ono nije potrebno ako se neka druga pravila poštuju. Pretpostavljam da sr wiki ima pravila o izvorima i jezičnom standardu članaka/pravopisu?
  • dio članaka na svim wikipedijama je neutralan, oni iz kemije, biologije, zemljopisa, matematike ili fizike. Članci iz povijesti i nekih drugih društvenih znanosti su vrlo često problematični. Uzroci su različiti, nekad je znanstvena literatura više-manje usklađena (povijest ovih prostora većina priznatih povjesničara prilično ujednačeno tumači, i u Zagrebu i Beogradu, koliko sam upoznat), dok veće razlike postoje kod onih nepriznatih povjesničara, tipa Jovana Deretića (on je ekstrem, ali ako se želi biti NPOV valja ga spomenuti).
  • veći je problem kad priznati znanstvenici dvije države nisu usklađeni, a i toga ima.

Pošto ovdje nisam suradnik nego korisnik, u ime sr wikipedije reći ću: bele lale samo na sr wiki cvatu, svugdje drugdje je zasigurno drač i korov. How yes no.  

P.S. Sasvim slučajno sam zalutao, sljedeći poveznicu staru 4 ili 7 godina, zasvrbilo me pa sam se počešao. Nemojte mi zamjeriti smisao za humor. SpeedyGonsales (razgovor) 18:37, 20 april-травањ 2013 (CEST)


Na kraj odlomka "Немогућност оспоравања тачности текстова или недостатка извора: конкретан случај "Дукљанско краљевство"" izazvalo je ovu poruku:

This action has been automatically identified as harmful, and therefore disallowed. If you believe your action was constructive, please inform an administrator of what you were trying to do. A brief description of the abuse rule which your action matched is: Вандализми

Probao sam snimiti istu poruku s dvije (2) različite IP adrese - 0 bodova, sušta liberalnost druže moj tačni i objektivni. SpeedyGonsales (razgovor) 18:37, 20 april-травањ 2013 (CEST)

na hrvatsku wikipediju je dolazilo puno budala s raznim nacionalnim predznacima u imenima pa smo napravili pravilo da dio suradničkog imena ne može biti nacionalna odrednica.“ - kako vam se onda jedan administrator zove  Sokac121 ? To bi moralo da krši bar duh, ako ne i tekst tog vašeg pravila (koje nisam vidio)? Što se ostalog tiče, tačno je da je sr wiki isto toliko pristrasna kao i hr wiki, samo u obrnutom smjeru, međutim postoji jedna značajna razlika: administratori na sr wiki ipak ne provode svoju samovolju na projektu i ne tjeraju korisnike, za razliku od vaših. Poz--W i k iR 21:53, 20 april-травањ 2013 (CEST)

Slike uredi

Ne znam koliko si pratio sve to u zadnje vrijeme, ali ljudi, novajlije, se ovdje ulogiraju, uploadaju neke svoje privatne slike li štojaznam, ovako, iznebuha, ne stave ih ni na jedan članak i onda se više nikada ne pojave. Činjenica je da se to ponavljalo previše puta pa da, istina, možda pušem na hladno, ali sliku je uvijek lako vratiti onda kada se za to javi potreba. Da pustim 7 dana, nakupilo bi se materijala, a i postoji onaj ljudski faktor zaborava. Pozdrav --Biljezim se sa štovanjem,Poe 01:27, 22 april-травањ 2013 (CEST)

Problemi uredi

Evo, ovo sam napisao Ripperu, a on me preusmjerio k tebi, pa ću samo kopirati da ne pišem duplo: Gledam tamo jednu prepunu kategoriju (Problemi) i gledam članke u njoj. Ti članci, na prvi pogleda, nemaju ništa pogrešno osim one jedne greške u određivanju poglavlja, koja se pojavljuje na svakom od tih članaka. Ja to sredim, kategorija i dalje stoji. Dakle, ono što me zanima je... kako ta kategorija uopće dospijeva u članke, kako ju se uklanja (osim ručno), kada ju se uklanja i koja je njena svrha, odnosno, koji su to problemi o kojima govori? Pozdrav :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 15:02, 29 april-травањ 2013 (CEST)

Zahvaljujem :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:03, 29 april-травањ 2013 (CEST)

Bot ne radi na min Wikipediji uredi

Šta treba da se doda da bi bot mogao da radi na min Wikipediji? -- Kolega2357 Razgovor 17:28, 1 svibanj-мај 2013 (CEST)

Nisi me shvatio. Meni kad hoću da dodam interwiki za mog bota preko Pajtona piše da nema podrška za min jezik. -- Kolega2357 Razgovor 19:10, 1 svibanj-мај 2013 (CEST)

Jeste prevaziđen ali ne možeš da imas svoj item na Wikidata. Gde je logika da može sve sem korisničkih stranica? -- Kolega2357 Razgovor 19:27, 1 svibanj-мај 2013 (CEST)

Projekt uredi

Samo da javim, ja sam na stranici projekta napisao kako pravila tako i stvorio poveznicu za prvi projekt o Japanu. Ono je zasad nepotpuna verzija projekta jer, primarno, treba nadopuniti popis potrebnih članaka i onih koje treba proširiti, ali da dobijete okvirni dojam o tome kako bi to izgledalo. Javite komentare :) Zahvaljujem! --Biljezim se sa štovanjem,Poe 19:12, 6 svibanj-мај 2013 (CEST)

Molba uredi

Bok. Ako imaš bota, bi li ti bio problem da sve vrste nabrojane ovdje: http://sh.wikipedia.org/wiki/Archaeotherium#Vrste (osim Archaeotherium mortoni) preusmjeriš na Archaeotherium, da ne moram ručno? Unaprijed hvala. --Duma (razgovor) 19:44, 6 svibanj-мај 2013 (CEST)

Izdvojiš vrste iz tog linka (i njihove sinonime), recimo Archaeotherium marshi, i napraviš ih kao preusmjerenja na članak Archaeotherium, kao što sam ja uradila sa Archaeotherium mortoni. --Duma (razgovor) 18:28, 8 svibanj-мај 2013 (CEST)

Ok, hvala na pomoći. --Duma (razgovor) 14:50, 10 svibanj-мај 2013 (CEST)

Jel možeš sad da me odblokiraš na sr wiki? -- Kolega2357 Razgovor 11:08, 13 svibanj-мај 2013 (CEST)

Kako podesiti da bot kad dodaje interwiki da ne radi ovakve stvari tipa da dodaje interwiki za nepostojeći projekat nego da ih obriše? -- Kolega2357 Razgovor 12:38, 21 svibanj-мај 2013 (CEST)

Top lista uredi

Ta lista me stvarno obara s nogu !!!--Rjecina2 (razgovor) 19:17, 4 jun-липањ 2013 (CEST)

Documentation šabloni uredi

Možeš li riješiti ovaj problem gdje je link za uređivanje u crvenom i k tome još piše action=edit umjesto uredi?--Vatrena ptica 19:38, 7 jun-липањ 2013 (CEST)

fixing redirect.py uredi

Kako podesiti da bot može da popravlja preusmerenja samo u glavnom imenskom prostoru? -- Kolega2357 Razgovor 02:14, 10 jun-липањ 2013 (CEST)

Puno hvala.--Vatrena ptica 15:09, 10 jun-липањ 2013 (CEST)

Kad ukucam ovako python fixing_redirects.py -lang:sh -start:Š ili Đ, Č, Ć neće da radi bot piše na podržava utf-8 enconding, jel znaš možda u čemu je problem tu? -- Kolega2357 Razgovor 11:56, 15 jun-липањ 2013 (CEST)

Da li možeš da glasaš ovde da se uvedu nove korisničke grupe veoma bi značilo da se uvedu sve. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 09:08, 11 jun-липањ 2013 (CEST)

Autobot uredi

Gle šta učini bot, ajoj. Treba provjeriti da nije dirao još homonima. --Orijentolog (razgovor) 00:09, 13 jun-липањ 2013 (CEST)

OK. Ako uhvatiš volje i vremena, zamolio bi da ti pokušaš implementirati ovo s koordinatama i tekstualnim razmacima jer je OC Ripper čini se zauzet. --Orijentolog (razgovor) 00:39, 13 jun-липањ 2013 (CEST)

Vidio sam da si razmake riješio isti dan kad sam ti javio, bravo, sad članci sa fusnotama izgledaju urednije i preglednije. Za koordinate ćemo još vidjeti, valjda treba duže vremena da se implementira u sistem - pratim članak Hram Svetog Save i vidim da u početku nije bilo promjena, prije minut se coord javlja preko naslovne slike, za koji sat tko zna kako će bit. --Orijentolog (razgovor) 23:55, 16 jun-липањ 2013 (CEST)

Situacija je i dalje ista, stoji ispod crte umjesto iznad. Kad stigneš probaj popraviti (očito neka mala greškica), nije panika. --Orijentolog (razgovor) 12:23, 18 jun-липањ 2013 (CEST)
Meni se javlja dolje. OK, čini se da je ipak sve u redu, nešto ne štima moj preglednik. --Orijentolog (razgovor) 12:41, 18 jun-липањ 2013 (CEST)

Vaš bot radi greške uredi

Poštovani kolega BokicaK, - Vaš bot radi katastrofalne greške, pogledajte što je napravio kod članka Lampedusa, dali se isplatilo da Vaš bot mijenja sve članke gdje postoji link vegetacija u vegetacija (biljke), a koja to druga vegetacija osim kod biljaka postoji? i usput napravi katastrofe kod šablona izvori i it icon...? Bolje ga zatvorite i ne puštajte u promet - molim.
--Vitek (razgovor) 10:44, 17 jun-липањ 2013 (CEST)

Poštovani kolega BokicaK, - nema drame, točno je što navodite nije to bio Vaš bot već Dab solver (ja sam to brzopleto previdio) ali poštovani kolega i taj softwerić je napravio katastrofalne greške pogledajte ih sami Izmjena od 05:23, 17 jun-липањ 2013 (uredi - уреди) što je u tome pametno da je promjenio izvore u reference, a nakraju stavio šablon it icon ispod referenci - pa to je greška. Točno je da je kolega Node ue sredio vegetaciju pod višeznačnu stranicu (što je greška) jer je prva stvar za vegetaciju trebao ostati biljni svijet...ali to nije Vaš problem. Ali kad smo već kod botova Vaš bot doista radi katastrofalne greške - pogledajte si stranicu Nacistička umjetnost nije kipar isto što i cipar a sad je link upravo takav i umjesto da vodi na kipara odvest će vas na otok Cipar - jaka enciklopedija i sjajni urednici - koji su toliki papci da neznaju razliku između toga. Inače nemam ja ništa protiv Vaših botovskim uređivanja - odlično ste dopunili rupe u američkim gradovima i još puno toga, ali ovaj Vaš bot Kolega2357-Bot radi katastrofe, zato ga radije zaustavite ispravite falinge pa ga onda ponovno aktivirajte kad to ispravite.

--Vitek (razgovor) 03:07, 18 jun-липањ 2013 (CEST)

Poštovani kolega BokicaK, dakle opet sam bio brzoplet - točno je bot Kolega2357-Bot nije Vaš. Što se tiče onog papci - što da Vam kažem, sad ispada da sam to ja, jer nisam pažljivo pogledao da kipar uvijek vodi na Cipar, a da je vajar / skulptor pravi link za tog umjetnika ...(a to doista nisam ni u snu mislio da je tako).
Ali ono kad svodite izvore na reference - uvijek ispadne sa nekom greškom / zbog tog ću ja ubuduće uvijek stavljati reference.
Bogme sam dužan izvinjenje samom sebi - nisam ja napravio nikakvu grešku već Kolega2357-Bot ja sam članak Bartolomeo Bon napisao 2010. i link je bio OK (nije vodio na Cipar) - dakle nikakvih 7 godina.

--Vitek (razgovor) 23:40, 18 jun-липањ 2013 (CEST)

Imaš email od mene. -- Kolega2357 Razgovor 17:08, 17 jun-липањ 2013 (CEST)

Čekjuzer uredi

Spomenuo sam te u kontekstu mogućih kandidata za čekjuzera. Možeš li se izjasniti da li si zainteresovan ili ne?--W i k iR 19:39, 24 jun-липањ 2013 (CEST)

Imaš email od mene. -- Kolega2357 Razgovor 07:40, 27 jun-липањ 2013 (CEST)

Molba uredi

Bi li molim te mogao da se ovdje izjasniš, neke opcije imaju jednak broj glasova, dok druge imaju npr. samo jedan glas više: http://sh.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Pijaca-%D0%9F%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%86%D0%B0#Nove_korisni.C4.8Dke_grupe_.28izja.C5.A1njavanje_o_dodjeli_i_oduzimanju_ovlasti.29? Unaprijed hvala. --Duma (razgovor) 23:12, 26 jun-липањ 2013 (CEST)

Države uredi

Ja sam s Japanom završio. Sada, ne znam koliki interes postoji trenutno (i postoji li uopće), ali ako još postoji pa da se predloži neka država za sređivanja (ja bi odradio stranicu), ako postoji volje za projektom? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:11, 30 jun-липањ 2013 (CEST)

Zameni ceo taj sadržaj sa ovim. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 21:42, 1 srpanj-јул 2013 (CEST)

Filter 1 ti ne radi. Popravi ga ako možeš. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 16:17, 3 srpanj-јул 2013 (CEST)

Central sitenotice uredi

Kako je moguće da se na svakoj Wikipediji vidi isti sitenotice za VisualEditor? -- Kolega2357 Razgovor 03:51, 6 srpanj-јул 2013 (CEST)

Za 4 dana 26000 članaka uredi

Kako je moguće da je na sr wiki toliko članka napravljeno za 4 dana? To ni na jednoj drugoj nije bilo. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 22:01, 10 srpanj-јул 2013 (CEST)

Na koji način je urađeno? To nebi bilo loše ovde da uradi isto ali ne za gradove o Americi. -- Kolega2357 Razgovor 22:47, 10 srpanj-јул 2013 (CEST)

Ne sećam se da si meni rekao ako možeš da mi kažeš ponovo. Jel to preko Pythona Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 23:36, 10 srpanj-јул 2013 (CEST)

Pa dobro možeš li makar meni reći kako da ja uradim veoma me zanima hoću 5000 članaka da prenesem o asteroidima i galaksijama? -- Kolega2357 Razgovor 06:07, 11 srpanj-јул 2013 (CEST)

Kako na primer ovaj članak preneti preko pagefromfile.py? -- Kolega2357 Razgovor 06:24, 11 srpanj-јул 2013 (CEST)

Gadgeti uredi

Rešio sam problem sa gadgetima možeš pogledati na Pijaci to radi. Pozdrav i sve najbolje! -- Kolega2357 Razgovor 15:19, 14 srpanj-јул 2013 (CEST)

Može i na monobooku da radi. -- Kolega2357 Razgovor 15:40, 14 srpanj-јул 2013 (CEST)

Probao sam radi i na monobuku. -- Kolega2357 Razgovor 15:42, 14 srpanj-јул 2013 (CEST)

Patroliranje preko bota uredi

Jel ima neki način da se patrolira novim stranicama preko bota? -- Kolega2357 Razgovor 23:58, 22 srpanj-јул 2013 (CEST)

Pozivam te da se izjasniš ovde ako hoćeš. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 01:59, 23 srpanj-јул 2013 (CEST)

Uradi ovo i glasaj molim te. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 12:25, 23 srpanj-јул 2013 (CEST)

Nije potrebno tražiti po dzs.hr, može se jednostavno kopirati sa hr wiki, jer su tamo ta mala naselja ionako mrve od negdje od oko 2.000 bajtova. Uzmimo se recimo Cvetković Brdo, postoji već na hr wiki u popisu naselja: http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Abecedni_popis_naselja_u_Republici_Hrvatskoj/C. Znači trebalo bi samo nekako bot programirati da copy-pastea te mikro članke na sh wiki da ne gubimo vrijeme oko tih sitnica. Hvala, pozdrav.--Seiya (razgovor) 11:27, 26 avgust-коловоз 2013 (CEST)

Glasovanje uredi

Ovo je vrhunski idiotizam u današnje doba,ali pošto korisnik insistira na direktnom pristupu....

Pozvan si na glasovanje po pitanju da li su tekstovi o komunizmu s hr wikipedije POV i stoga neprihvatljivi za kopiranje na sh wiki (normalno bez nužnih promjena).

Glasovanje se vrši ovdje (obavješteni su svi aktivni administratori) --Rjecina2 (razgovor) 00:55, 1 oktobar-листопад 2013 (CEST)

Interaktivne karte uredi

Na sr.wiki i hr.wiki primjetio sam kad se otvore one interaktivne karte (kod koordinata) prikažu sva mjesta o kojima Wikipedija ima članke, a sa srpskohrvatskom to nije slučaj. Ako možeš molim te pokušaj to nekako srediti (mada nije hitno). Poz. --Orijentolog (razgovor) 05:11, 12 oktobar-листопад 2013 (CEST)

OK, samo polako. Otvorio sam preko Tuzle pa mi se javlja devet naselja u Sloveniji i po jedno u Francuskoj, Grčkoj i Srbiji, ostalih nema. --Orijentolog (razgovor) 05:24, 12 oktobar-листопад 2013 (CEST)

Bot nije radio ništa konstruktivno, zapravo je radio probleme. Samo jedan primjer: ja sam napisao članak Medijska Monarhija, a na taj članak stavio sam preusmjeravanje Medija. Imao sam namjeru naknadno napisati i članak o toj historijskoj regiji, pa sam u desecima članaka pazio gdje ide interlink za državu, a gdje za regiju. Bot je poremetio stvar, sve je preusmjerio na državu. Ista stvar je i s tehničkim člancima, postoje deseci raznih preusmjeravanja o kojima se mogu sastaviti članci: onaj Mmarre je nanizao bar 1100 i detaljno je pazio na interlinkove, pa ne želim da ih bot poremeti. --Orijentolog (razgovor) 17:56, 16 oktobar-листопад 2013 (CEST)

Radim to u člancima gdje osjećam da bi moglo doći do gornjeg slučaja, ne svugdje. Ili u slučaju većih članaka gdje bi bot duplirao tekst i nabio par kb viška bez potrebe. Usput, bi li se moglo botom pobrisati "" i ""? Primjetio sam desetke tih slučajeva koji nastaje nepažljivim kopiranjem sa sr.wiki. --Orijentolog (razgovor) 18:15, 16 oktobar-листопад 2013 (CEST)

Problemi s Autobotom uredi

V. ovdje. Možeš to nekako srediti? --OC Ripper (razgovor) 12:14, 23 studeni-новембар 2013 (CET)

Nepostojeće slike uredi

Bi li se moglo nešto učiniti botom glede ove kategorije: {{kat:|Stranice sa neispravnim linkovima do datoteka}}? Imamo čak 2800 članaka sa neispravnim linkovima do datoteka. --Orijentolog (razgovor) 19:49, 9 decembar-просинац 2013 (CET)

Fondi uredi

Pozdrav!

Izvinjavam se na smetnji ali vidim da upravo uređuješ sinonime ili kako već to da nazovem, pa me zanima da li bih na nešto posebno trebao da mislim prilikom dodavanja članka "Fondi (hrana)"?

Naime, postoji grad Fondi ali u članku o Švajcarskoj se na njega pogrešno linkuje kada se govori o tom njihovom nacionalnom jelu. Ako samo napravim novi članak sa zagradom (hrana) onda ni jedan već postojeći link neće voditi na njega, ili griješim?

Da li da stavim (hrana) ili (jelo) ili nešto drugo u zagradu?

Unaprijed zahvalan na odgovoru i izvini još jednom na smetnji!

Howsky (razgovor) 02:25, 21 decembar-просинац 2013 (CET)

Ostali projekti uredi

Doradio sam šablon {{WProjekti}} tako da sad uključuje sve parametre sa susjednik projekata (bs/hr/sr). S obzirom da barataš botovima i da barem pola članaka ovdje ima odgovarajuće ekvivalente na Commonsu i Rječniku (tj. dva), bi li mogao srediti da se u članke umjesto onog šablona {{Commonscat}} (i {{Wječnik}}) sada na dnu članka dodaje samo {{WProjekti}}?

Znači, umjesto da pri dnu imamo dvije zasebne kutijice...

Potraži pojam BokicaK u W(j)ečniku, slobodnom r(j)ečniku.

...da se dobije ovo:

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: BokicaK
 Potražite izraz BokicaK u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.

? --Orijentolog (razgovor) 16:49, 16 februar-вељача 2014 (CET)

OK, ti pronađi najbolje rješenje, vidio sam da se na pijaci govori o umrežavanju s rječnikom pa sam predložio ovo gore. Smatram da bi bilo loše da botovi ponovo trpaju {{Wječnik}} ispod navigacijskih traka kao ranije {{Commonscat}}, stilski izgleda veoma neuredno. --Orijentolog (razgovor) 12:43, 17 februar-вељача 2014 (CET)

Ja bi čak predložio da se dodavanje commonscata botovima zaustavi jer na ovom primjeru vidi se da dupla {{Commonscat}} uz postojeći šablon {{WProjekti}}, plus dodaje krive veze na commons. --Orijentolog (razgovor) 18:28, 18 februar-вељача 2014 (CET)

Uz to, bot ti mijenja {{Izvori}} u {{Reflist}} iako postoji preusmjeravanje s drugog na prvi. --Orijentolog (razgovor) 18:31, 18 februar-вељача 2014 (CET)

Vidim, bravo. --Orijentolog (razgovor) 10:07, 20 februar-вељача 2014 (CET)

Pročitaj na pijaci poruku [2].--Soundwaweserb (razgovor) 00:22, 27 februar-вељача 2014 (CET)

Kategorije za rijeke uredi

Poštovani kolega! Sve kategorije za rijeke na ovoj se Vikipediji zove po obrascu "Rijeke u ..." ili "Rijeke na ..." Zato predlažem da ne stvaraš nove kategorije po obrasku "Reke Engleske", "Reke Velsa", "Reke Škotske" i sl. Pozdrav! --Belirac (razgovor) 18:46, 27 april-травањ 2014 (CEST)

Commonscat uredi

Tekst bolje izgleda kad je šablon commonscat ispod naslova „Vanjske veze“, nego na dnu članka.--Dcirovic (razgovor) 21:56, 2 avgust-коловоз 2014 (CEST)

To se može uraditi putem zamena regularnim izrazima koristeći skript replace.py, ili prilagođenu verziju tog koda. Mogući pristup je da se standardizacija vrši za red po red, polazeći od naslova „Reference“. -- Dcirovic (razgovor) 05:40, 3 avgust-коловоз 2014 (CEST)
Nisam koristio taj skript. Pretpostavljam da se može lako proširiti tako da podžava „-add_after“ opciju. Nedostajuće referentne tačke (e.g. == Vanjske veze ==) bi se morale zasebno uneti. -- Dcirovic (razgovor) 07:51, 3 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Pitanje uredi

Evo, da kopiram samo što sam Rippera pitao, preusmjerio me na tebe: Zašto class=NavFrame (collapsed) kod nas ne radi ni na jednom mjestu? Gledam sam kod košarkaša i kod Leopolda II. i ne radi. Jedno vrijeme je on radio (jer sjećam se kod Leopolda da sam ja to postavio, a inače ne bi da nije radio), ali sad je "riknuo". Znaš li što se desilo i možeš li to popravit? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 01:45, 13 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Ima ih sigurno dosta, ali evo, konkretno ti mogu reći za ovaj članak i ovaj članak te ovaj šablon kad se unesu parametri za medalje. Nije meni čak toliko problem zašto, koliko kako se to može korigirati :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:29, 13 avgust-коловоз 2014 (CEST)
Da, njihova djeca su u pitanju. Ako se ne varam, kod je kopiran direktno s en.wiki i on je jedno vrijeme ovdje radio, al' ne znam što se desilo i sad nijedan NavFrame nigdje ne radi i ne nudi navigaciju. Dok, recimo, navigacija u ovom šablonu radi normalno, bez problema (probao sam nekako kopirati kod, al ne ide?) pa sad, ne znam hoće ti to biti od ikakve pomoći, ali palo mi je napamet pa možda bude od nekakve koristi :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 19:32, 13 avgust-коловоз 2014 (CEST)
Ma nije problem izvesti neku varijantu sa šablonom, može se i staviti goli popis, bez navigacije, to je najmanji problem, ali taj NavFrame je relativno bitna i krajnje praktična stvarčica pa bi ju, smatram, trebalo riješiti i neovisno o ovim konkretnim situacijama. Što se tiče njegovih izmjena, budem sad to probno revertao i ako je to toga, onda se javim njemu da on to korigira da radi NavFrame :) Hvala ti puno! :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:36, 13 avgust-коловоз 2014 (CEST)
Nažalost, nije ni to :/ Revertao sam sve izmjene i opet nije pokazivalo :/ --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:38, 13 avgust-коловоз 2014 (CEST)
Iskoristio sam šablon o režiserima (vidi Alfred Hitchcock) i kopirao taj kod ovdje i uspio sam dobiti to da bude sklopljiva kutijica, mada je nešto veća nego što bi trebala biti. Ne znam hoće li ti biti od ikakve pomoći to i jesi li toga već bio svjestan, ali tokom vršenja te izmjene, skužio da greška postoji kad se koristi kod <div>, dok kod s <td>, <tr> i <table> ne stvara nikakve probleme. Sad, alternativu sam našao, ali ako ti ovo išta znači, možda da pogledaš, odnosno možda uspiješ shvatiti u čemu bi mogao biti problem :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:03, 14 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Blokada Munjanesa uredi

Kao što sam već napisao OC Ripperu, premda se ova blokada sigurno može smatrati opravdanom, mislim da je njena dužina (od 6 meseci) prestroga, te bih ovom prilikom predložio da se ona smanji (npr. na mesec dana). All things considered, mislim da sh.wiki ovom blokadom više gubi nego što dobija. Pozdrav, --Igor Windsor (razgovor) 23:46, 29 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Nisam, dakako, sporio opravdanost blokade kao takve, upravo zato što se radilo o spominjanju vere i sl. S druge strane, uzimam u obzir i kontekst, naime činjenicu da je do revertanja izmena između dvojice korisnika došlo zato što je Munjanes promenio "Nezavisna Država Hrvatska (NDH) je bila politička tvorevina" u: "Nezavisna Država Hrvatska (NDH) je bila državna marionetska tvorevina". Nema, dakako, dvojbe da je prva definicija više enciklopedijska; no, jednako, nema, nadam se, dvojbe niti da je druga definicija jednako tačna. Koja je bolja, dalo bi se raspravljati; lično naginjem prvoj. No, smatram da je Kolega trebalo da pri vraćanju Munjanesovih izmena obrazloži svoj revert, jer vraćački alat, koliko ja razumem, služi tome da se brzo i bezbolno ukloni vandalizam, a ne delimično drugačiji pogled na suštinski istu stvar. Munjanes je onda, očito, reagovao u afektu, ni prvi ni poslednji koji je tako regaovao na Wikipediji. Naravno, kao što sam rekao, Munjanesova reakcija, u krajnjoj liniji, nema opravdanja i ne sme se ni na koji način podržati kao legitimni način komunikacije na Wikipediji. A, priznajem da, upoznavši do sada njegov rad, nema garancije da se tako nešto neće ponoviti. Ipak, that said, ostajem pri mišljenju da je, uzimajući u obzir navedeni kontekst blokada od čak šest meseci prestroga te, premda potpuno razumem tvoje razloge za blokadu i kao takve ih ne osporavam, predlažem ponovo smanjivanje blokade na jedan mesec. Nadam se da ćeš ipak razmotriti moj predlog, naročito zato što je Munjanes pravio i neke važne korisne ispravke na našoj Wikipediji. Naravno, ako i dalje postoji neslaganje, pitaćemo našu Wiki zajednicu da presudi na Pijaci :) --Igor Windsor (razgovor) 21:51, 5 rujan-септембар 2014 (CEST)

Onemogućen sam da pišem nove članke uredi

U registru nepiše da sam blokiran a zašto onda kad pritisnem da uređujem nove članke da pišem nemogu da ih uređujem neće da se pravi novi članak dali me je to neko blokirao ili očemu se radi unapred hvala na odgovoru.--Nezavisni Urednik Dardaneli799 (razgovor) 03:10, 6 rujan-септембар 2014 (CEST)

Razgovor:Novak Đoković uredi

Poštovanje! Možeš li molim te kao administrator dati svoj sud na stranici za razgovor Novaka Đokovića vezano za postavljenu temu. Unaprijed hvala. S poštovanjem, --SadarMoritz 16:23, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)

Katinjski masakar uredi

Poz Bokice. Ti si ovde admin pa ti se zato obraćam. Pričao sam sa nekim Igorom, ali očigledno da čovek ne poznaje licence na wiki. Dakle u čemu je stvar. Članak Katinjski masakr sam ja napisao. I neko je preuzeo članak i ovde ga postavio. Međutim problem je što moja prava kao autora nisu ispoštovana. Ja se nigde ne navodim kao autor. Ukoliko neko jednog dana preuzme tekst sa ove viki, biće u obavezi da navede imena autora, ali će biti doveden u zabludu i navešće imena prvih 5 autora na sh.wiki, a ne prvih 5 autora koji su odradili originalan tekst. Ja sam odradio izmenu na članku, ali dotični Igor je poništio istu i pokušava da mi objasni da su moji doprinosi u JV i da niko ne mora da me navodi kao autora i neke slične nebuloze... Ako možeš odgovori na srpskoj viki pošto ovde nisam registrovan. Jovanvb

Zahtev za brisanje presonalne stranice i datoteke uredi

Zahtevam od administratora da obrišu moje personalne stranice 1 i 2 i moju datoteku hvala.

Molba za deblokiranje uredi

Pošto vidim da ste vi na ovoj srpskohrvatskoj Vikipedji isto administrator isto kao i na srpskoj Vikipediji, a pošto sam onemogućen tamo da vam se obratim moram ovde preko ovoga sata smatram da sam nepravedno blokiran na jedan mesec zbog navodnog vređanja, trolovanja i samovanja kako je naveo u obrazloženju administrator Dcirovic što je apsolutna neistina ja sam samo izskazao svoj stav o ovom sajtu niti sam ja koga vređao niti sam pozivao nekoga da reaguje na moje komentare zatim je dotični administrator blokirao i onemogućio otvaranje naloga, e-pošte i zabranio uređivanje sopstvene stranice za razgovor, što je samo dokaz da su moje tvrnje i komantar sasvim tačan i istinit jer sam neosnovano blokiran iako sam jedan od korisnika koji je dosta toga doprineo na samom sajtu Vikipedije, dotični administraror me je blokirao i naknadno obavestio da sam blokiran u poruci niti je predhodno upozorio da će me blokirati nego je svojevoljno to učinio zato od vas zahtevam da poništite moje blokiranje na srpskoj Vikipediji jer osnovano tvrdim da sam neosnovao blokiran, HVALA.--Dardaneli799 (razgovor) 22:33, 13 студени-novembar 2014 (CET)

Ovo što mi niste čak ni odgovorili na moju molbu samo dokazuje sve moje izrečene tvrdnje na administrativnoj tabli na Vikipediji što se mene tiče nemorate da me odblokirate ionako nakon svega neću uređivati Vikipediju jer sam konačno otkiro svim urednicima pravu istinu o korporaciji "Vikipedije" a vrlo dobro znam koste i vi a koje i dotični administrator koji me je blokirao na jedan mesec samo zato što sam izneo javno istinu o ovom sajtu tako se administratori zahvaljuju urednicima koji preko dve godine uređuju na ovom sajtu ako vi i dotični administrator mislite da će to proći nekažnjeno onda se varate jer bar danas lako može svako da locitra vaš indentitet i mesto sanovanja pa da se lično objasni sa vama.--Dardaneli799 (razgovor) 01:55, 14 студени-novembar 2014 (CET)

Posle ovoga necu da te odblokiram. Ti samo mislis da znas nesto. --BokicaK (razgovor) 02:09, 14 студени-novembar 2014 (CET)
To sam i mogao da očekujem svi junaci na internetu od administratora da vas vidim u stvarnom životu! U stvarnom životu po ceo dan visite na kompijuteru i nemate dodira sa realnim svetom i životom ako se nevaram kako se kaže za one ljude koji preterano koriste internet i kompijuter "psihičke obolele osobe" koji imaju manjak samopouzdanja u stvarnom životu pa onda u virtulanom životu postaju administraotri i imaju virtualnu vlast i moć nad drugim korisnicima nekog sajta dok su u stvarnom životu manji od makovog zrna.--Dardaneli799 (razgovor) 02:39, 14 студени-novembar 2014 (CET)

Srecno u daljem zivotu. --BokicaK (razgovor) 04:32, 14 студени-novembar 2014 (CET)

Apelujem da se korisnik Андрија odblokira na sr.wiki. Molim te. --Igor Windsor (razgovor) 19:12, 20 decembar-просинац 2014 (CET)

Ne. Nek iskoristi vreme da nauci sta je wikipedija. I nek poradi na kulturi ophodjenja. --BokicaK (razgovor) 19:22, 20 decembar-просинац 2014 (CET)
Znam, ali zar mora baš ovde da uči? Piše besmislice o antičkim Srbima i sl. --Igor Windsor (razgovor) 19:29, 20 decembar-просинац 2014 (CET)
Ne mora ni ovde. Revertovati i ako pokaze nekulturu, po kratkom postupku. --BokicaK (razgovor) 04:09, 21 decembar-просинац 2014 (CET)

Seiya je blokiran uredi

Blokirao sam korisnik Seyia na 7 dana zbog ovoga:

"Ovo je kulminiralo zajedničkom bolješvičko-nacističkom invazijom i podjelom Poljske u septembru 1939., čime je izbio Drugi svjetski rat" [3]

Takve stvari nisu prihvatljive niti za hrvatsku wikipediju tako da po meni nema rasprave o tome. Ovu obavijest pišem svim administratorima pošto na ovoj wikipediji postoji običaj da se moji blokovi iz raznih razloga skraćuju i ukidaju pa ako do toga dođe da svi skupa održimo jednu raspravu o ovom bloku.--Rjecina2 (razgovor) 16:52, 25 decembar-просинац 2014 (CET)

Request uredi

Hello. Can you add some stub about the portal of Chile in this wiki? thanks.--Je7roi (razgovor) 08:03, 13 januar-сијечањ 2015 (CET)

I'd appreciate your contribution.--Je7roi (razgovor) 15:38, 25 januar-сијечањ 2015 (CET)

Pomoć uredi

Korisnik:Edgar Allan Poe me napada bez razloga, nikoga nisam uvredio svojim komentarom, samo izneo svoj stav [4], koji se njemu ne sviđa. Zbog njega se ovde neprekidno sprovodi cenzura, tražim pomoć da se zaustave takvi napadi koji samo štete sh.wikipediji.--Soundwaweserb (razgovor) 22:52, 15 mart-ожујак 2015 (CET)

Promjena logoa uredi

Hvala. Koristio bih mehanizam zahvale pojedinim korisnicima, ali izgleda da on ne radi kada su u pitanju promjene slika. --OC Ripper (razgovor) 13:51, 23 jun-липањ 2015 (CEST)

OC Ripper, i u tom slučaju radi. Vidi diff. BokicaK, za tjedan dana vrati na uobičajen logo.   --Conquistador (razgovor) 10:23, 25. juna 2015. (CEST)

Problemi sa brisanjem slika uredi

Izgleda da imamo problem sa nemogućnošću brisanja pojedinih slika na sh.wiki. Da li znaš da bi i neka druga wiki imala iste probleme, odnosno da li se Wikimedia softver počeo čudno ponašati? --OC Ripper (razgovor) 11:30, 27 februar 2016 (CET)Odgovori

[Ova] i [ova]. --OC Ripper (razgovor) 09:45, 28 februar 2016 (CET)Odgovori
Izgleda da ćemo morati kontaktirati sistemske administratore koji se brinu o Wikimedia serverima. --OC Ripper (razgovor) 10:40, 3 mart 2016 (CET)Odgovori

Jezik interfejsa uredi

FYI: [5]. --Nemo bis (razgovor) 20:58, 17 januar 2017 (CET)Odgovori

Problemi s botom uredi

Autobot ti dodaje višak "References" na kraju niza članaka. --Orijentolog (razgovor) 08:29, 28 februar 2017 (CET)Odgovori

Vaš bot uredi

Poštovni kolega BokicaK

Vaš bot radi greške ja nisam slučajno stavio Britanija koju je Vaš bot prepravio u Britanija, jer se radi o razdoblju kad Ujedinjeno kraljevstvo nije ni postojalo, a nije mi se dalo daviti sa nabrajanjem dvije tvorevine koje su stvarno egzistirale u tom periodu - pa sam radije stavio Britanija.

Plus neide mi u glavu zašto je uklonjeno ovo - straže.

--Vitek (razgovor) 01:23, 25 maj 2017 (CEST)Odgovori

Your feedback is needed - Improving the Content Translation tool uredi

Hello Friend,

Apologies as this message is not in your native language.

The WMF language team is reaching out to you based on your position as an admin in the Serbo-Croatian Wikipedia. In particular, we want to learn about your experience, the issues you encounter with articles created with Content translation.

We appreciate the great work you are doing in Serbo-Croatian Wikipedia to ensure standard and quality articles are not compromised. However, it is a big task to encounter content that is not standard daily, and a difficult decision to delete them because they fall below standard.

Our observations

We noticed that articles created with the Content Translation tool in your wiki are deleted more frequently than in other Wikipedias. We say this because, from our statistics, 8185 articles were added to Serbo-Croatian Wikipedia in 2020. Out of the above figure, only 7 of them were translated using the Content Translation tool and 14 articles were deleted. Therefore, the deletion rate and the tool's low usage signals a problem or deficiencies peculiar to your Wikipedia. The Content Translation tool can increase content creation in your Wikipedia and is an excellent way to efficiently introduce newcomers to adding content and expand on existing ones.

Our request

So, we want you to participate in a survey. The survey will give us insight into how we can improve the tool to get quality articles and reduce the number of deletion, hence making your work easier.

Please follow this link to the Survey:

Take the Survey
To know how the information collected from the survey will be used, please read the Privacy Statement.

If you are not comfortable with taking the survey, that is fine. You can still provide us with feedback in this thread or via email on the following questions:

  • What makes the articles created with content translation fall below standard in your Wikipedia?
  • What are the common mistakes that editors that use content translation make?
  • How do you think we can improve the  Content Translation tool that will help you with your work or make your task easier and reduce deletion of articles in Serbo-Croatian Wikipedia?

So please, feel free to give us feedback in any way that is most convenient for you.

Thank you so much, as we look forward to your response

UOzurumba (WMF) (talk) 13:06, 21 juni 2021 (CEST) On behalf of the WMF Language team.Odgovori

Reminder: Your feedback is needed - Improving the Content Translation tool uredi

Hello Friend!

The WMF Language team earlier reached out to you to participate in a survey to give us insight into improving the Content Translation tool to make your work as an admin easier. Towards improving the quality of content in your Wikipedia and avoiding the case of content deletion.

Again, we are reaching out to you as a reminder to Take the Survey as the survey will close on 9th July 2021 (23:59 UTC). The survey will only take you between 10 to 15 minutes. Please read the Privacy Statement to know how the information collected from the survey will be used.

If you already took the survey- thank you! You don't need to retake it.

Thank you, as we look forward to your response.

UOzurumba (WMF) 21:17, 6 juli 2021 (CEST) On behalf of the WMF Language team.Odgovori

How we will see unregistered users uredi

Hi!

You get this message because you are an admin on a Wikimedia wiki.

When someone edits a Wikimedia wiki without being logged in today, we show their IP address. As you may already know, we will not be able to do this in the future. This is a decision by the Wikimedia Foundation Legal department, because norms and regulations for privacy online have changed.

Instead of the IP we will show a masked identity. You as an admin will still be able to access the IP. There will also be a new user right for those who need to see the full IPs of unregistered users to fight vandalism, harassment and spam without being admins. Patrollers will also see part of the IP even without this user right. We are also working on better tools to help.

If you have not seen it before, you can read more on Meta. If you want to make sure you don’t miss technical changes on the Wikimedia wikis, you can subscribe to the weekly technical newsletter.

We have two suggested ways this identity could work. We would appreciate your feedback on which way you think would work best for you and your wiki, now and in the future. You can let us know on the talk page. You can write in your language. The suggestions were posted in October and we will decide after 17 January.

Thank you. /Johan (WMF)

19:19, 4 januar 2022 (CET)