Pozdrav, Aqua byte~shwiki! Dobrodošli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
Wikipedia je projekt slobodne internetske enciklopedije koju svako može uređivati.

Ako se prvi put nalazite na Wikipediji i želite joj doprinositi, preporučamo da odvojite nešto vremena i proučite pet osnovnih načela, te se upoznate sa Wikipedijinim smjernicama i preporukama. Ako vam zatreba pomoć pri uređivanju, možete da pregledate stranice pomoći i prođete kroz uvodni kurs/tečaj.

Na stranicama za razgovor uvijek se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu OOjs UI icon signature-ltr.svg na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Na stranici Nedavnih izmjena možete saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta se trenutno na Wikipediji radi. Na stranici Pijace možete pročitati o novostima na Wikipediji i obratiti se zajednici, bilo da sudjelujete u diskusijama ili postavljate pitanje.

Nadamo se da će vam ovdje biti ugodno, te da ćete svojim doprinosima postati stalni saradnik - Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobrodošli na Wikipediju i sretan rad!

English language.svg Hello and welcome to the Serbo-Croatian Wikipedia! We appreciate your contributions. If you do not speak Serbo-Croatian, that's no problem. Talk to us via our village pump in your native language or find and contact users who speak your language. We hope you enjoy your time here!

--Duma 15:24, 10 avgust-коловоз 2011 (CEST)

FilmoviUredi

Super, mislim da nam treba toga :D I ja sam neko vrijeme mislila da pišem o filmovima, ali draži su mi dinosauri ;) Želim ti ugodan rad na ovoj wiki. --Duma 15:26, 10 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Samo da te napomenem u vezi pravila za izabrane članke (u slučaju da ćeš neke duže članke prebacivati ovdje):

  • Tekst bi po veličini trebao ispunjavati opće wiki pravilo (vredi za sve wiki projekte) od 30.000 bajtova. Ponekad se to može zaobići, ali tekstovi ispod 20.000 ne dolaze u obzir.
  • Poželjno je da tekst nije kopiran s neke južnoslovenske wiki ili ako jeste, da je dodano minimalno 30 % teksta.

--Duma 17:34, 10 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Mala napomena vezana uz naslove članaka o filmovima ili TV-serijama. Kada je god to moguće, koristi se originalni (engleski, francuski, španjolski itd.) naslov u nastojanju da se izbjegnu ovakve situacije. --OC Ripper 18:23, 10 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Ako budeš predlagao neki članak ovdje za Izabrani, u slučaju da je prebačen sa hr, sr ili bs wiki, mora imati barem još 30% teksta. Je li sad lakše za dešifrirati? :) --Duma 20:24, 10 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Zašto ne stavljaš slike u svoje članke? Je li neki problem sa infokutijom pa ne prikazuje sliku? Izvini što sam dosadna. --Duma 23:39, 10 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Ja znam samo za ovo: "thumb" umjesto "mini" u slikama, "right/left" umjesto "desno/lijevo". Mislim da je to sve. --Duma 00:15, 11 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Ok, nema problema. :) --Duma 00:19, 11 avgust-коловоз 2011 (CEST)

To stvarno ne znam :-/ --Duma 00:38, 11 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Naslovi filmovaUredi

"Naslov filma (film)" je preporučljiviji od "naslov filma (godina)", jer uvijek postoji mogućnost da se iste godine izda album, strip, roman sa istim imenom. Kada je u pitanju istoimeni film iz više godina onda se ide "naslov filma (film godine te i te)".

Golden Globe Awards se piše u prijevodu, pogotovo kada je riječ o poznatijim nagradama (Zlatni globus, Zlatna palma, Oscar i sl.). Originalni naslov može ostati kao preusmjerenje.

Članci se preusmjeravaju s komandom/magičnom riječi "#REDIRECT". Komande/magične riječi #Preusmjeri i #Preusmeri bi se, pretpostavljam, na sh.wiki trebale uvesti sa sljedećom nadogradnjom Mediawiki softvera. --OC Ripper 04:31, 11 avgust-коловоз 2011 (CEST)


ZdravoUredi

Bok, nismo se dugo čuli, nije te bilo :) Hvala ti, još jednom, na svim slikama i na svoj pomoći :) Kad napišem novi članak, sjetit ću se da dodam na popis filmova :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:14, 11 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Postavljanje datotekaUredi

Najjednostavnije rješenje za filmske postere je pokupiti datoteku sa posterom koji postoji na en.wiki, a potom je postaviti tako da se u opisu datoteke koristi šablon {{enwiki}}), a oznaka "poster filma" odabere kao opcija za licencu u padajućem meniju. --OC Ripper 10:09, 15 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Za DVD omote se može koristiti poseban šablon {{DVD omot}}. --OC Ripper 16:51, 16 avgust-коловоз 2011 (CEST)

VandalUredi

Hvala na obavjesti, ali malo je prerano za blokiranje. Tehnički ovaj prekršaj spada u dužnosti patrolera koje ova wiki nema zbog malog broja korisnika, pa dobre duše pomažu :)--Rjecina2 21:56, 6 oktobar-листопад 2011 (CEST)

GlumciUredi

Ako ti nije problem bilo bi OK da pri prebacivanju tekstova o španski glumcima s hr wiki promeniš kategoriju u Kategorija: Španski filmski glumci pošto ona već postoji na ovoj wiki (i da bi izbegli dupliranje) ?--Rjecina2 07:50, 29 decembar-просинац 2011 (CET)

SlikaUredi

Bok, bi li mogao da postaviš sljedeću sliku na sh wiki, potrebna mi je a ne znam kako se to radi? U slučaju da ti znaš, naravno. U pitanju je ova slika: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dinosaur-planet-dvd-cover-art.jpg --Duma 17:31, 15 februar-вељача 2012 (CET)

Hvala :) --Duma 11:15, 28 februar-вељача 2012 (CET)

Bok :D Ponovo radim na dokumentarcima u vezi sa prethistorijom, pa bi mi trebale i ove slike, ako ti nije problem:

Neće mi trebati još neko vrijeme, naročito ove zadnje, pa ih postavi kada budeš imao volje i vremena. Hvala ti puno :D --Duma (razgovor) 09:33, 9 april-травањ 2012 (CEST)

Ej, sad namjeravam postaviti članak Šetnja s dinosaurima, pa bi mi trebala ta prva datoteka s popisa. Lijep pozdrav :-D --Duma (razgovor) 13:12, 20 april-травањ 2012 (CEST)

Bok, završila sam članak Šetnja s čudovištima pa bi mi trebala treća datoteka s popisa, ako ti nije problem. Lijep pozdrav :) --Duma (razgovor) 00:24, 28 april-травањ 2012 (CEST)

Vaš račun će biti preimenovanUredi

09:09, 20 mart-ожујак 2015 (CET)

RenamedUredi

00:50, 23 april-травањ 2015 (CEST)