Pozdrav, 5.43.83.177! Dobro došli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
English language.svg Don't speak Serbo-Croatian? Talk to us in English on our village pump.
Prije nego što počnete raditi na Wikipediji, preporučamo da pogledate stranicu Nedavne izmjene na kojoj se najbrže može saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta i kako se trenutno radi.

Također preporučamo da prije početka rada na Wikipediji pročitate sljedeće stranice:
Gnome-help.svg Kurs ili tečaj
Upoznajte se s osnovama Wikipedije!
Simple Information.svg Stranice za pomoć
Ovdje se nalazi sadržaj svih stranica za pomoć.
Internet-group-help-faq.svg Najčešće postavljana pitanja
Ovo je spisak najčešće postavljenih pitanja.
Notepad icon wide.svg Kako uređivati stranicu
Upoznajte se s osnovama uređivanja!
Sandbox.svg Igralište
Ovdje možete eksperimentirati.
Nuvola apps kuser.svg Pijaca
Ovo je forum za rasprave među korisnicima.
Unesco Cultural Heritage logo.svg Pet stubova Wikipedije
Upoznajte se s pet stuba koji određuju karakter Wikipedije.
Ambox warning yellow.svg Šta Wikipedia nije
Pogledajte čemu nije mjesto na Wikipediji.
Na stranici za razgovor se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu Insert-signature2.svg na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Nadamo se da ćete ovdje uživati, dajući svoj doprinos i da ćete postati stalni saradnik, Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobro došli na Wikipediju, projekt slobodne enciklopedije. Sretan rad!

--5.43.83.177 13:47, 15 februar 2021 (CET)

Historija, povijest, istorijaUredi

Koliko znam, ovde je "historija" neki kompromisni među-termin između "povijest" i "istorija", pa se menjati taj termin u neki od ova druga dva ne smatra konstruktivnom izmenom. (Ja, pak, kad pišem novi članak, koristim "istorija" ili "povijest", već zavisno od toga pišem li ga ijekavicom ili ekavicom. Tako da lično nemam neku posebnu preferenciju prema ijednoj od te tri reči.). --Igor Windsor (razgovor) 22:19, 14 februar 2021 (CET)

@Igor Windsor: Odgovorio sam pri poništenju poništenja. --5.43.83.177 13:47, 15 februar 2021 (CET)
A zašto je tako važno da ovde stoji "istorija" a ne "historija"? Članak je ionako na ijekavici... --Igor Windsor (razgovor) 21:55, 19 februar 2021 (CET)
Obrazložio sam u opisu izmjene. Dodatno pojašnjenje, koje detaljizira taj opis izmjene, je što je moja mama (imam dakle informaciju iz prve ruke) učila predmet Istorija a ne Historija ili Povijest a rođena 1974. u zeničkoj Jaliji gdje je i škola kod džamije kao jedina škola koju su morali poštovati i ti iz džamije pa sračunajte.
Mislim da je bolje pitanje zašto većini naloga Vikipedije (jezici Balkana) odgovara konzervatizam i neka jednosmjerna politika moćnih urednika 'čija je uvijek zadnja' (a ja redovno potisnut) umjesto da se izvode logički zaključci i uzme u obzir svačiji komentar pa napravi izmjena maksimalnog rezona a ne 'čuva' ili njeguje nešto nejasno i neobjašnjeno što bi drugi morali uzimati za sigurno tačno a to 'izvela' grupica pod pseudonimima i poremećenog skupnog doprinosa (uz nekoliko izuzetaka)...
Možda ti je i ime Igor, ali ako ti je prezime Windsor (@Igor Windsor:) nemoj više doprinositi na :sh: zarad globalnog dobra. --5.43.83.177 01:38, 20 februar 2021 (CET)

TrofejUredi

Može li se znati zašto si u članku Hurricane (srbijanski bend)‎ pravilni oblik instrumentala trofejem vratio u nepravilni trofejom? --Igor Windsor (razgovor) 18:45, 1 mart 2021 (CET)

Nije nepravilan. Hokejom (ne bi moglo hokejem), džokejom (ne bi moglo džokejem), volejom (pogotovo ne bi moglo volejem), jubilejom (pogotovo ne bi moglo jubilejem), mauzolejom (ne bi moglo mauzolejem), esejom (pogotovo ne bi moglo esejem), klišejom (pogotovo ne ide klišejem); za relej je bolje relejem a ne relejom... --5.43.83.177 21:24, 2 mart 2021 (CET) [u]
Zapravo, u svim tim primerima instrumental jednine pravilno se završava na -em. Pravilo glasi: "Nastavak -em imaju imenice muškoga roda kojima osnova završava glasovima č, ć, đ, , lj, nj, š, ž, j: mačem, kraljem, panjem, krajem". --Igor Windsor (razgovor) 16:54, 3 mart 2021 (CET)
Odakle je to pravilo? U primjerima koje si naveo jeste mačem, kraljem, panjem, krajem a ne mačom, kraljom, panjom (mada ovo bi i moglo), krajom, ali mislim da niko ne kaže hokejem, džokejem, volejem, jubilejem, mauzolejem, esejem, klišejem... I to na 'Wječniku' je napravio bot, a instrumental je šesti a ne sedmi padež. --5.43.83.177 16:59, 3 mart 2021 (CET)
Iz Gramatike srpskohrvatskog jezika M Stevanovića. Nekad deluje disimilacija samoglasnika ("ježom" i "padežom", a ne "ježem" ili "padežem", jer se u slogu koji neposredno prethodi završetku nalazi e). Meni nikako ne zvuči "trofejom", ali ok. Možda pogrešno izgovaram. --Igor Windsor (razgovor) 17:13, 3 mart 2021 (CET)

TaynaUredi

Google pretraga (a i ostale wiki) daju 14. decembar kao njen datum rođenja, a ti si promenio u 13. decembar? --Igor Windsor (razgovor) 18:48, 1 mart 2021 (CET)

Na engleskom promijenili u 13. Po tome. --5.43.83.177 21:22, 2 mart 2021 (CET)
Vratio sam i 14. jer ne znamo... --5.43.83.177 16:51, 3 mart 2021 (CET)