Pozdrav, Тајга! Dobrodošli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!

Za upoznavanje Wikipedije se preporuča stranica Nedavne izmjene na kojoj se najbrže može saznati za nove zanimljive članke, tko je trenutno aktivan, što trenutno radi, i što je u proteklom vremenu urađeno.

Savjetujemo vam da pročitate što Wikipedija jest, a što Wikipedija nije.
Odgovori na neka od često postavljanih pitanja:

Nadamo se da ćete uživati ovde, dajući svoj doprinos i da ćete postati stalni suradnik, Wikipedijanac! Molimo vas da se potpisujete na stranama za razgovor koristeći četiri tilde (~~~~); to daje Vaše ime, trenutno vrijeme i datum. Za sva dodatna obaveštenja možete me kontaktirati na mojoj stranici za razgovor, da postavite pitanje na stranici koju zovemo pijaca ili se obratite administratorima na njihovoj korisničkoj stranici za razgovor. Još jednom, dobrodošli!

Don't speak Serbo-Croatian? Sh-0? -- talk with us via our village pump in English

-- Kolega2357 Razgovor 23:53, 6 oktobar-листопад 2013 (CEST)

IjekavicarUredi

Sta je umaklo? Ja nisam nista primetio.   --Kolega2357 (razgovor) 18:20, 30 april 2016 (CEST)

Stvarno ne razumem sta hoces.   --Kolega2357 (razgovor) 22:09, 30 april 2016 (CEST)

[1] Najbolje je da pitas njega. --Kolega2357 (razgovor) 00:04, 1 maj 2016 (CEST)

I meni je neprijatno kada se neko pravi necim sto nije ne znam sta pokusavas time da kazes. Ko pita ne skita. I nemoj me zamajavati svojim besmislenim stvarima molim te. --Kolega2357 (razgovor) 00:51, 1 maj 2016 (CEST)

Frano Meneghello DinčićUredi

Usklađeno s ijekavicom/zapadnim standardima. --OC Ripper (razgovor) 13:18, 1 maj 2016 (CEST)

Nema na čemu :)Uredi

Je, moram priznati, a nadam se da se nećeš ljutiti, bacio sam oko na povijest svojih kontakara na srpskoj Wikipediji i moram priznati da sam neugodno iznenađen tim tretmanom; nešto slično sam ja, u posljednjoj fazi svog uređivanja tog projekta, doživljavao na hrvatskoj Wikipediji tako da, mogu reći, da sam posebno osjetljiv na bilo kakve nasilnike koji napadaju korisnike iz ovog ili onog razloga, pogotovo ako su ti razlozi uvjetovani nekakvim idiotskim vrijednostima ili načelima poput nacionalizma, šovinizma, purzima i slično. Ali, sve i da nije tako, apsolutno se ježim na likove koji su spremni, kako bi popravili svoj povrijeđeni ego, napadati druge i dok sam ja ovdje administrator, takve stvari neće prolaziti. Tako da, kažem, lako je dok on vrijeđa mene, lako je i dok napada one koji su, naivno, stali u njegovu obranu, ali kad krene mlatiti svojim repom prema drugima, a pogotovo nekome poput tebe, koja je samo iznijela svoje mišljenje i to s potpunim pravom i bez ikakvih uvredljivih rečenica, e onda se toj praksi mora stati na kraj. Tako da, doista, nema na čemu, bilo mi je zadovoljstvo, i ako što treba pomoći - tu sam :)

I da, što se tvog mišljenja tiče - odgojen sam na Sartreu, Krleži i Ionescu, između ostalih, sve likovima koji su bilo vrlo autoritativni u svom mišljenju, ali koji ni u kojem trenutku nisu zamjerali drugima na njihovom; bili su spremni biti polemičari, ali ne i fašisti. I zato, koliko god se ne slagao s njim, dovijeka ću braniti i priznavati tvoje pravo na vlastito mišljenje (da parafraziram Voltairea) :D Samo ne dozvoli da te nekakvi tamo tipusi pokolebaju :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 01:10, 25 decembar 2016 (CET)

SlikaUredi

Čuj, apropo ove slike... ako je ista doista JD, onda ju treba postaviti na Commons jer nema potrebe da stoji ovdje; drugo, ako nije, onda bi ju trebalo relicencirati i staviti potrebne šablone i informacije da bude usklađena sa standardom ostalih datoteka na Wiki :) --E.A.Poe 13:18, 1 maj 2018 (CEST)

Postoji šablon, kao ovdje :) --E.A.Poe 13:45, 1 maj 2018 (CEST)
Tako je, mislim da nismo radili verziju na ćirilici jer su sve slike bile, tada, s latiničnim opisima. Slobodno ti popuni parametre s ćirilicom --E.A.Poe 13:57, 1 maj 2018 (CEST)
Jest, sada je u redu :) Ma... probali smo nekoliko puta uvesti to, ali se pojavilo nekoliko pitanja na koje još uvijek nismo uspjeli pronaći adekvatan odgovor :/ I da, zahtijeva malo manovaljenja po pitanju preusmjeravanja, ali tako je :/ --E.A.Poe 14:56, 1 maj 2018 (CEST)

Ma apsolutno, ja se slažem. Ja sam bio podržao tu inicijativu kada se ona pokrenula na Pijaci ima par mjeseci, međutim pojavila su se stvarno relevantna pitanja na koja nismo uspjeli pronaći odgovor, sukladno čemu je implementacija - odgođena. Dakle, postoji dobra volja, ali se moraju iznaći načini kako riješiti aktualnu problematiku. Čisto da si donekle u toku, pitanje je bilo oko promjene pojedinih naslova, posebnih stranica koje nisu na nekom od naših jezika te stranih imena. Rasprava ti je još uvijek na Pijaci pa možeš baciti oko --E.A.Poe 11:27, 2 maj 2018 (CEST)

Kod nas je stvarno bio problem tehničke prirode, barem sam ga ja takvim doživio. Nisam shvatio da je itko od nas "starijih" ovdje protiv toga. Jednostavno - kako ćemo transkribirati Oscar Wilde? Kao Осцар Вилде ili kao Оскар Вајлд? Ako je prvo, onda nije problem, ali ako je drugo - kako izvršiti fonetizaciju? :/ I tako ima još more sličnih i povezanih primjera... naprosto nismo pronašli rješenje :/ --E.A.Poe 11:40, 2 maj 2018 (CEST)

PismoUredi

Hah... načelno to nije dozvoljeno, odnosno sve su takve izmjene dosad uredno revertane... što jer je to eksplicitno zabranjeno, što jer ova Wiki ipak preferira latinično pismo, neovisno o jezičnoj varijanti. Sada, ako se radi o doista manjoj količini izmjena, onda bi bilo uputno dodati ih na latinici, ali ako ćeš proširivati članak za više od 55-60% u odnosu na sadašnju veličinu, onda bi to moglo i proći --E.A.Poe 14:03, 5 maj 2018 (CEST)

Formalno jesu, ali nekako je prešutno latinica favorizirana; mislim da je to čak radi čitatelja, jer svi mi koji smo urednici ovdje potpuno normalno čitamo ćirilicu tako da nije problem u nama. S druge strane, kažem, mijenjanje pisma, kao i jezika, načelno je zabranjeno. Ali, ako si povećala članak za 200+%, onda slobodno promijeni i pismo :) --E.A.Poe 01:13, 6 maj 2018 (CEST)

ČlanakUredi

Ma nisi dosadna, ne brini :) Kako sam ranije rekao, stojim na usluzi :) Što se članka tiče, mada to nije praksa per se, s obzirom na sve okolnosti i tvoj doprinos na članku, mislim da neće biti problema napraviti iznimku u ovom slučaju :) --E.A.Poe 18:09, 12 oktobar 2018 (CEST)

Riješeno --E.A.Poe 18:33, 12 oktobar 2018 (CEST)