Pozdrav, Muh! Dobrodošli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
Wikipedia je projekt slobodne internetske enciklopedije koju svako može uređivati.

Ako se prvi put nalazite na Wikipediji i želite joj doprinositi, preporučamo da odvojite nešto vremena i proučite pet osnovnih načela, te se upoznate sa Wikipedijinim smjernicama i preporukama. Ako vam zatreba pomoć pri uređivanju, možete da pregledate stranice pomoći i prođete kroz uvodni kurs/tečaj.

Na stranicama za razgovor uvijek se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Na stranici Nedavnih izmjena možete saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta se trenutno na Wikipediji radi. Na stranici Pijace možete pročitati o novostima na Wikipediji i obratiti se zajednici, bilo da sudjelujete u diskusijama ili postavljate pitanje.

Nadamo se da će vam ovdje biti ugodno, te da ćete svojim doprinosima postati stalni saradnik - Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobrodošli na Wikipediju i sretan rad!

Hello and welcome to the Serbo-Croatian Wikipedia! We appreciate your contributions. If you do not speak Serbo-Croatian, that's no problem. Talk to us via our village pump in your native language or find and contact users who speak your language. We hope you enjoy your time here!

-- Kolega2357 Razgovor 20:21, 18 svibanj-мај 2013 (CEST)

Preuzimanje sa hr.wiki uredi

Molim da obratite pozornost na jedno pravilo na sh wiki: kada preuzimate članke sa drugih wikipedija (hr ili sr), stavite u sažetku ispod sadržaja "preuzeto sa hr wiki". Inače, dobro došli.--Seiya (razgovor) 21:42, 21 svibanj-мај 2013 (CEST)

Po drugi put skrećemo vašu pozornost na to da kada kopirate članke sa hr wiki, u sažetku na dnu stanice stavite "preuzeto sa hr wiki", jer niste vi izvorno napisali taj članak, nego netko drugi. Vi ste ga samo preuzeli. Molimo da se pridržavate tih smjernica ili ćete snositi sankcije. Također, molimo vas da kada preuzimate izabrane članke sa hr wiki (gospodarstvo Južnoafričke Republike, Osman (Gundulić)...), izbrišete kategoriju "izabrani članci", jer su to izabrani članci na hr wiki, ne i ovdje, na sh wiki. Izabrani članci mogu biti samo oni koji su prvi napisani upravo ovdje, na sh wiki. --Seiya (razgovor) 20:58, 22 svibanj-мај 2013 (CEST)

Juno ne može biti kandidat za izabrani članak jer nije izvorno napisan ovdje, na sh wiki, već je prepisan sa hr wiki. Samo originalni članci mogu postati izabrani.--Seiya (razgovor) 21:16, 22 svibanj-мај 2013 (CEST)

Ježevi uredi

Pogledaj kad stigneš pravila biranja izabranih članaka: Wikipedia:Izabrani članci/Pravila izbora Izabranih članaka

Osim toga imamo i ovo:
  • Tekst bi po veličini trebao ispunjavati opće wiki pravilo (vredi za sve wiki projekte) od 30.000 bajtova. Ponekad se to može zaobići, ali tekstovi ispod 20.000 ne dolaze u obzir.
  • Poželjno je da tekst nije kopiran s neke južnoslovenske wiki ili ako je da je dodano minimalno 30 % teksta

Slažem se da su ježevi bitna tema o kojoj se treba pisati, ali članak je trenutno premalen da bi bio izabrani. Ukoliko ga proširiš do 20 000 bajtova onda može, samo nemoj samo prebacivati s drugih južnoslovenskih wiki, opet zbog ovog drugog pravila. Sve u svemu, želim ti ugodno uređivanje na ovoj wiki i puno lijepih iskustava :) Pozdrav. --Duma (razgovor) 12:30, 23 svibanj-мај 2013 (CEST)

Još jedna stvar, htjela sam da te pitam da li si napravio i one korisničke račune koji su glasali za Ježeve (evo sada najnoviji Kikić). Ukoliko jesi, moram ti reći i da se oni nazivaju čarapci i da su zabranjeni, da neki korisnik ne bi tako glasao više od jednom (koliko mu je dozvoljeno) za neki članak ili recimo prijedlog. Osim toga, kada predložiš neki članak za izabrani, to što si ga predložio automatski se računa kao da si ti za, znači jedan glas za dobije odmah. Nemoj šta zamjeriti :) Lijep pozdrav. --Duma (razgovor) 12:40, 23 svibanj-мај 2013 (CEST)

Ako nisi završio s člankom onda ga nisi ni trebao predlagati jer svakako ne može biti izabran budući da ne ispunjava onaj prvi uslov koji sam ti gore navela. Kada ga proširiš onda može. Hoćeš li da ti napravim na korisničkoj stranici novu stranicu na kojoj možeš raditi na članku dok ga ne završiš (pogledaj kod mene U izradi i U izradi 2)? Meni je barem tako lakše fokusirati se na taj članak. --Duma (razgovor) 12:49, 23 svibanj-мај 2013 (CEST)

Eh super, ja ću ti to sada napraviti. Samo plz kad mi šalješ poruku, stavi to pod neki novi naslov na dnu jer sam morala ići na nedavne promjene da vidim šta si mi napisao. To znači da mi dođeš na stranicu za razgovor i klikneš na gore desno dugme "Dodaj temu" pa onda pišeš šta želiš (ne zaboravi dodati naslov). Reci mi još i za one korisničke račune koji su još glasali za Ježeve da li su čarapci pa da ih blokiramo, da ne bi došlo do toga da moramo možda i tebe blokirati. --Duma (razgovor) 12:57, 23 svibanj-мај 2013 (CEST)

Slušaj, sačekat ću do 14:00 da odgovoriš u vezi ovog zadnjeg - ako su to tvoji čarapci blokirat ćemo ih, a ti možeš raditi i dalje i pomagat ćemo ti kad možemo ako ti šta zatreba. Ako ne odgovoriš onda će ti račun biti blokiran, pogledaj ovdje: https://sh.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Izabrani_%C4%8Dlanci/Prijedlozi_za_izabrane_%C4%8Dlanke#Komentari_4 Ja ti ne mislim zlo uopće, štaviše, želim da ostaneš ovdje i doprinosiš ovom projektu sa što manje loših iskustava, ali čarapci se zaista ne mogu tolerirati. --Duma (razgovor) 13:10, 23 svibanj-мај 2013 (CEST)

Ja opet mislim da jesu:

  • korisnik Nekako je doduše imao ranijih izmjena, ali je znatno uređivao tvoju korisničku stranicu, tipa onoga za Pelješki most.
  • korisnik Priava se prijavio i doslovno prva izmjena mu je bila glasanje za Izabrani.
  • isto važi i za Elgara.
  • Kikić isto.

Stoga bih te zamolila da samo priznaš da su čarapci pa da te ne moramo blokirati jer mislim da će tvoj doprinos ovom projektu u slučaju da priznaš biti jako pozitivan i konstruktivan i svi ćemo imati koristi od toga :) --Duma (razgovor) 13:35, 23 svibanj-мај 2013 (CEST)

Ok, mi ćemo ih sada blokirati, a ježeve ćemo skinuti sa izabranih dok ih ti (ili neko drugi) ne proširi do one veličine koju sam navela. Kada dostignu tu veličinu (a moraju biti i sređeni, bez grešaka, sa izvorima, ne smiju biti prekopirani s drugih juž.sl. wiki itd. itd.) onda ih možeš ponovo predložiti :) --Duma (razgovor) 13:49, 23 svibanj-мај 2013 (CEST)

Inače ako ti šta treba pojasniti samo mi se javi pa ću pomoći ako budem znala :) --Duma (razgovor) 14:21, 23 svibanj-мај 2013 (CEST)

Blokiran uredi

Ovaj korisnički account je trajno blokiran zbog čarapka. U skladu s molbom korisnika Duma i velikom tolerancijom koja naša wiki ima prema "novim" korisnicima tvoj account Nekako će na ovoj wiki biti odblokiran za 7 dana pa ga onda možeš pokušat koristiti--Rjecina2 (razgovor) 18:55, 23 svibanj-мај 2013 (CEST)