Razgovor o Wikipediji:Pijaca

Posljednji komentar: Zblace, prije 2 godine u temi Par pitanja
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Wikipedija:Pijaca.
Rad na člancima


#1 komentar

Imao sam negde na kompu, neko mi je doturio, makro za word koji konvertuje latinicu i ћирилицу, тако да ми није јасно зашто оволико расправе, кад је технички проблем решен...

Pretpostavljam da je riječ o ovome. --OC Ripper 23:30, 4 oktobar-листопад 2006 (CEST)

Stranice godina

Primecujem da se na stranicama sa popisom događaja u godini, iako ih je jako malo, koriste dva različita šablona, npr. 1980 i 1918, i to sa varijacijama: 1901, 1910, 1929...

Da li mislite da bi bilo dobro da se izgled stranica ujednači i da se koristi samo jednog model? Čini mi se da to ne samo da ispunjava formali uslov za ozbiljniji izgled projekta, nego i zaista doprinosi preglednosti sadržaja.

Meni je dopadljiviji i pregledniji "nemački" model, korišćen (u jednostavnijem obliku nego na nemačkim strtanicama) za, recimo, 1918 (možda bi trebalo napraviti/preuzeti template). Na engleskim stranicama postoji i template "year in other calendars", koji ne bi bilo loše uključiti u ove stranice, čini mi se.

Lep pozdrav!

Уједначавање страница за године је могућно. Најједноставнији начин за реализовање таквог подухвата је ангажовање неког Бота који би одрадио цео посао. Поздрав, --Pokrajac 11:07, 12 srpanj-јул 2006 (CEST)

Slučajno dođoh na pijacu

Nismo se zajedno ni nacugali, pa se ne možemo zajedno ni otrijezniti. Ali na kraju će sve biti u redu. Ko ima vremena i snage da još mudruje na temu -kako se zove jezik kojim govorim i pišem- neka gubi vreme i snagu. Ja se još uvek razumijem sa nekadašnjim drugarima iz moga Osijeka iako tamo nisam bio 15 godina. Znam da pišem i čitam oba pisma, i poznajem sve dijalekte sa ovih prostora. To ne može biti loše. Prva greška koju čovjek sa ovih prostora napravi je kad počne da misli kolektivno (mi Srbi mislimo..., mi Hrvati smo ovakvi, onakvi, nas su uvek ovi drugi gnjavili...). U svakom od naših naroda ima i dobrih i zlih, i pametnih i glupih, i kulturnih i primitivnih. Problem je što uvek kod NAŠIH gledamo one što su OK, a kod NJIHOVIH one što su notOK. Možete primjetiti da namerno miješam ekavicu i ijekavicu. Ko to ne može da pročita taj ima problem u glavi. Hvala dobrima, pametnima i kulturnima što postoje. Zli, glupi i primitivni su nažalost - realnost.

Sale

Jel ko ovdje živ

Ova wikipedia ide korak naprijed pa dva nazad, kako da funkcionira kad ima miljon standarda i ko tu pravi reda? Lavoslav 15:42, 13 jun-липањ 2007 (CEST)

О каквим корацима говориш? Колико видим, ти си овде доприносио само пишући на Пијаци, без икаквих измена на другим чланцима. --Poki 22:34, 13 jun-липањ 2007 (CEST)

Stvar je u tome da sam ja prije nego sam iv vidio da ima ova wikipedia pisao za hrvatsku, i po mom mišljenu trebali bi samo prenositi članke sa hrvatske bosanske i srpske wikipediji ako su to sve verzije srpsko hrvatskog, a ja ću sad prenest one koje sam ja preveo odnosno napisao na hrvatskoj wikipediji.

Evo sad sam ih prenio, a ti ako mi ne vjeruješ provjeri stranicu suradnika Lavoslav na hrvatskoj wikipediji, jel sad može par odgovora na pitanja koja bodu u oči?Lavoslav 15:37, 14 jun-липањ 2007 (CEST)

Ovde su svi dobrodošli da doprinose, a Pijaca služi za pitanja onih kojih ih postavljaju, te za odgovore za one koji imaju vremena da odgovaraju. Znači, pitaj šta želiš. :) --Poki 02:47, 15 jun-липањ 2007 (CEST)

Oš reć ko pita može pitat kolko hoće ali nek se ne nada odgovoru

To si ti rekao. :) --Poki 18:32, 15 jun-липањ 2007 (CEST)

SRETAN 20 000 CLANAK.

Sretan 20 000 clanak na Srpskohrvatskoj wikipediji i sretan ulazak u klubu velikih jezika. Najljepse zelje svima.24.86.116.250 06:22, 4 studeni-новембар 2008 (CET)

Sretan vam dan Ujedinjenja!

Šteta što danas nije izabran članak o ujedinjenju jugoslavenskih plemena u zajednicku državu. 90 godina, malo li je? Pa ipak, sretan vam dan Ujedinjenja!

Nova glavna

Sadašnja glavna stranica je sumorna, pa evo mog predloga User:BokicaK/Glavna. Znam da jos nesto treba pritegnuti, ali to mu dodje to. Inace je sa poljske vikipedije. --BokicaK 20:02, 1 decembar-просинац 2008 (CET)

My page

I believe the following page Razgovor sa korisnikom:Nedim Ardoğa is a wecome page in Serbo-Crotian. Thanks. If not, may I learn the comtents ? Cheers. Nedim Ardoğa (razgovor) 08:40, 5 ožujak-март 2014 (CET)

You're welcome. --Dcirovic (razgovor) 08:45, 5 ožujak-март 2014 (CET)
I have received the above message. Unfortunately, my Serbo-Croatian is completely missing. Could someone explain to me, what this is about (or a-bot ;-)? Kind regards from Germany: Johann Nepomuk (razgovor) 14:32, 5 ožujak-март 2014 (CET)

Pitanje

Pozdrav ekipa! Zašto ova stranica nije aktivna? Postoji li možda neko drugo mjesto za komunikaciju između članova srpsko-hrvatske Wikipedije? Pozdrav,

--Bozo Knin (razgovor) 12:44, 31 maj 2016 (CEST)Odgovori

Ponos

Tako mi je drago jer postoji ova Wikipedija koja ne mari za nacionalističke gluposti, nego za objektivnost, znanje i , nadam se, ljubav između naroda na ovim prostorima! Sretno svima! p.s. inače imam profil na hrvatskoj Wikipediji, ali znate kakvo je stanje tamo pa sam došao ovdje. Stoga me zanima, je li Google izbacuje članke sa srpsko-hrvatske Wikipedije na vrh tijekom pretraživanja na internetu? Hvala,

Izbacuje ih do jedne mjere... barem je meni tako. Nekada da, nekada ne :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:33, 31 maj 2016 (CEST)Odgovori

Pomoć

Kolege, je li mi netko od vas može napraviti infookvir za spomenik? Hvala i lijep pozdrav, --89.17.13.212 14:12, 3 juni 2016 (CEST)Odgovori

Ako mi uklone profil na Wikipediji, hoću li onda moć s tim profilom pristupiti srpsko-hrvatskoj Wikipediji? Hvala, --Bozo Knin (razgovor) 18:14, 5 juni 2016 (CEST)Odgovori

Par pitanja

Pozdrav, tek počinjem na SH-Wikipediji, pa imam nekoliko pitanja.

  1. Kakav je stav ove Wikipedije prema prevođenju ("kopiranju"?) članaka s engleske Wikipedije u člancima koji su novi ili nedovršeni - naravno, uz korištenje istih izvora?
  2. Kod imenovanja ljudi, hrvatski i srpski standard imaju drugačija pravila - hrvatski nastoji očuvati izvorna imena osoba, mjesta i sl. gdje god je moguće (npr. James Johnson), dok srpski nastoji pisati kako se čita (npr. Džems Džonson). Ima li ijedno pravilo veću snagu na srpskohrvatskoj Wikipediji, i koje se pravilo koristi za sam naslov nekog članka?
  3. Koliko liberalno možemo stvarati nove članke, odnosno postoji li neka regulativa koja određuje kada se stvara koji članak i iz kojeg razloga?
  4. Možda više tehničko pitanje - postoji li mogućnost da se, kao na srpskoj Wikipediji, uvede opcija za odabir latinice, odnosno ćirilice, koja samo mijenja pismo prikaza, ali ne i sadržaja? Malo boli vidjeti članke poput onog o srpskohrvatskom jeziku i vidjeti dva zasebna članka na različitim pismima, pa kad se jedan izmijeni, drugi je već zastario, a ni predložak (template) nije "preveden", pa žalim trud ako je moguće "programerskom magijom" zaobići problem :)

Toliko za sada, ali bojim se da će ovih pitanja biti još, jer iako iskustva imam na Wikia zajednicama, nisam se nikad potrudio doprinijeti baš nekoj Wikipediji osim par edita :) Sheldonist (razgovor) 09:36, 19 juni 2017 (CEST)Odgovori

Pozdrav @Sheldonist! Prvo - super ime ;-) Drugo - dobro da pitaš i dobra pitanja! Ja nisam admin i super informiran, ali ti odgovaram što mise čini zdravorazumski, pa dok se drugi ne jave evo razonode za čitanje.
  1. Mislim da je prevođenje skroz cool, ako ga dobro odradiš a ne samo mašinski...
  2. Ja bi osobno koristio za naslov članka izvorno ime, a stavio fonetsko preusmjerenje sa ćirilične verzije.
  3. Samo stvaraj članke slobodno, ako misliš da zadovoljavaju kriteriji relevantnosti i ako to radiš u manjim koracima može ti se sugerirati ima li smisla dalje raditi na tome. Dobar princip je prvo naći bar 2-3 neutralna a relevantna izvora za temu pa tek onda započinjati članak.
  4. Ovo sa pismima i predlošcima (template) hakiranjem bi ja rado znao :-)
Samo naprijed! --Zblace (razgovor) 20:05, 25 novembar 2021 (CET)Odgovori

ZAMOLBA: (selektivno) mjesečno arhiviranje stranice?

Postoji li mogućnost da se odradi relativno redovno (selektivno) mjesečno arhiviranje stranice? Recimo da se arhivira sve što je očito zastarilo kao sadržaj, a da se ostave rasprave koje imaju potencijal nastavka? --Zblace (razgovor) 07:55, 11 novembar 2021 (CET)Odgovori

Ja nemam ništa protiv. @Igor Windsor:, @OC Ripper:, @Orijentolog:? (pardon ako sam koga zaboravio) -- E.A.Poe 13:06, 11 novembar 2021 (CET)Odgovori
Nisam sklon toj ideji, to je praksa većih Wikipedija gdje su rasprave i upiti češći. Ovdje se stvari ne moraju rješavati brzinski. --Orijentolog (razgovor) 13:20, 11 novembar 2021 (CET)Odgovori
@Orijentolog:, ti si stara šijitska konzerva, ti nisi ničemu sklon :P -- E.A.Poe 14:02, 11 novembar 2021 (CET)Odgovori
Npr. neko misli da su ustaše i četnici "zastarili", kadli - eto njih još "živih" i "zdravih" a svakako urlikajućih i 75 godina potom! Festina lente. ;) --Igor Windsor (razgovor) 22:39, 12 novembar 2021 (CET)Odgovori
OK - vidim da je kombinacija inercije i zezanja pojela moju 'originalnu ideju' da je komunikacija preglednija i za nove korisnike, a ne samo sikusne koji dobro navigiraju kroz tone teksta, pa bi adaptirao (italic) zamolbu ovako:
'Postoji li mogućnost da se odradi relativno redovno (selektivno) tromjesečno arhiviranje stranice? Recimo da se arhivira sve što je očito zastarilo kao sadržaj (uglavnom obavjesti WMFa), a da se ostave rasprave koje imaju ikakav potencijal nastavka?'
+ Ako niko nije jako protiv, zamolio bi da se to uradi čim prije (utorak ujutro?) jer uvodim nove korisnike u komunikaciju, pa bi rađe da ne ulaze u super neurednu i nepreglednu pijacu, već u neku kojoj bi se rado vraćali redovito. Unaprijed Hvala! ;-)
--Zblace (razgovor) 10:57, 14 novembar 2021 (CET)Odgovori
Kao i ranije, nemam ništa protiv, samo odmah govorim da bi tu rabotu arhiviranja i praćenja nečega svaka tri mjeseca prepustio drugome. Al', neka ova dvojica staraca iznesu svoje mišljenje pa možemo dalje -- E.A.Poe 13:24, 14 novembar 2021 (CET)Odgovori
Nazad na projektnu stranicu "Pijaca".