Razgovor o Wikipediji:Kategorija

Posljednji komentar: Zblace, prije 3 godine u temi #WPWP

Sa Pijace uredi

Na ovom mestu bih prekopirao unose na Pijacu, a koji bi imali vezu sa kategorijama.

Kategorija:Šabloni-svi uredi

(prekopirano sa: Pijace 6)

Otvorio sam kategoriju Šabloni-svi pa molim saradnike srpskohrvatske Vikipedije da sve šablone svrstavaju u tu kategoriju, ako im se već ne da tražiti (ili otvarati) odgovarajuće kategorije. U tu kategoriju treba svrstavati i sve druge kategorije koje sadrže šablone. Kad na taj način skupimo sve šablone i njihove kategorije na jedno mjesto, valjda će se neko prihvatiti posla da tu napravi reda. --Belirac 12:29, 17 februar-вељача 2010 (CET)


Nekategorizirane kategorije uredi

(prekopirano sa Pijace 7)

Prošle i ove godine ja sam kategorizirao mnoštvo traženih kategorija, na stotine, možda i na hiljade. Nastojao sam ih kategorizirati ugrubo, npr. sve što ima veze s matematikom u Kategorija:Matematika, a kasnije to neko može i bolje rasporediti, npr. po oblastima matematike.

Stanje danas uredi

Ipak, još uvijek imamo na hiljade nekategoriziranih kategorija. Danas ih, na primjer, ima 2.200 s dva ili više članaka, a preostale do 5.000 su s jednim člankom. Možda neko zna kako se može doći do tačnog broja?

Godine, umrli, rođeni, LGBT, Indijanci... uredi

Zato predlažem da se svi angažiramo kako bi se broj traženih kategorija smanjio. Najviše ih ima vezanih za godine, umrle i rođene. Ima ih dosta i vezanih za LGBT, za Indijance itd. Predlažem saradnicima koji se bave LGBT-om, Indijancima itd. da se posvete i kategorijama.

Posebno bi trebalo vidjeti šta ćemo s godinama, umrlima i rođenima. Takve kategorije su dosad kategorizirane na nekoliko načina pa bi trebalo definirati koji je najbolji te ih sve kategorizirati.

Ima li ko volje da sve to sredimo? --Belirac 11:23, 8 rujan-септембар 2010 (CEST)

OK, krenut ću. Maria Sieglinda von Nudeldorf 12:21, 8 rujan-септембар 2010 (CEST)
Kategorije koje počinju sa LGBT su sređene. Verovatno ima još onih koje ne počinju ovako, ali su iz te skupine. Češljaću još ovih dana po kategorijama. - Id 05:03, 11 rujan-септембар 2010 (CEST)

Kategorija Nemačka vs. Kategorija Njemačka uredi

Promjena je izvedena po načelu senioriteta, s obzirom da je "Kategorija:Nemačka" u ušla prije "Kategorija:Njemačka", a već postoji preusmjerenje kategorija. Podkategorije koje koriste ijekavsku varijantu naziva će ostati u okviru nje. --OC Ripper 13:05, 17 oktobar-листопад 2010 (CEST)


Kategorizacija uredi

(prekopirano sa: Pijace 8)

Pošto vidim da često imamo duple kategorije zbog sinonima, predlažem sledeći model:

--Mladifilozof 11:24, 20 maj 2011 (CEST)Odgovori

Slažem se. Mislim da bi se to moglo uvesti kao jedno od pravila na ovoj Wikipediji. --OC Ripper 18:46, 20 maj 2011 (CEST)Odgovori

Obavezno. Ali, nije samo to... ima tu i ratova, zanimanja i tako... treba tu kategorizaciju jednom fino razriješiti :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:22, 20 maj 2011 (CEST)Odgovori

Nastavak razgovora na Razgovor o Wikipedia:Jezična politika/Prijedlog


cir i lat uredi

(završni deo šire šire rasprave)

Da, to je bio tipfeler, ja za oblik s 'č' nisam znao, a omaklo se i da, predstavlja grešku. Jest, ali jezična standardizacija potrebna je i kod toga - hemičar/kemičar; talijanski/italijanski; jer imamo puno i previše duplih kategorija --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:01, 4 avgust-коловоз 2011 (CEST)
Колико схватих тренутно је правило за категорије једноставно: ко први категорији њему именовање категорије, а остали облици се редиректују. Поздрав, --Biblbroks 15:54, 4 avgust-коловоз 2011 (CEST)

I to da se radi preko {{Category redirect}}, ne kao obicni clanci. A ja cu videti botom da to cistim. --BokicaK 16:00, 4 avgust-коловоз 2011 (CEST)

#WPWP uredi

Na Meta stranicama Wikimedije je zgodna kampanja #WPWP Wikimedia Pages Wanting Photos i čini mi se da bi trebalo istu napraviti i ovdje. Nađete li iste, dodajte u kategoriju Kategorija:Wikipedia_Pages_Wanting_Photos Evo dodajem prvu stranicu i probat ću dobiti fotografije za nju. Zblace (razgovor) 12:47, 28 februar 2021 (CET)Odgovori

Nazad na projektnu stranicu "Kategorija".