Razgovor o Wikipediji:Wikiprojekt države

Posljednji komentar: Edgar Allan Poe, prije 1 godinu u temi Domaći teren

Ne smatram se bas prijavljenim, ali hajde. Samo bih uveo amandman u odnosu na hr.wiki. Da se ne pravi spisak, vec da se uzme jedna drzava i prebace svi (samo geografski?) clanci koje postoje na sr, hr i bs (a mozda i nesto prevede), pa da se prijavljuje ovde, a ne da se zadaju zadaci. A predlozio bih da se provo krene od Vardara pa do Triglava. --BokicaK (razgovor) 15:18, 23 april-травањ 2013 (CEST)

A dobro, stavio sam... mislim, nije fiksno, svatko se može ukloniti s popisa xD Što se prijedloga tiče... ne razumijem baš? Mislim, prvo ne vidim zašto bi se ograničavali samo na geografiju, drugo, zašto bi se ograničavali samo na članke i treće, zašto bi sve morali prebacivati... dio se, naravno, može... može se i kombinirati, ali neke se stvari mogu i prevesti, zar ne? Mislim, nije nikakav napad ili ništa, samo kažem... nisam, barem ja, ovo zamislio tako da se ograničavamo, nego da se širimo. Isto tako, nije mi jasno što se prijavljivanja tiče... prijavljivanje bi značilo? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 15:52, 23 april-травањ 2013 (CEST)

Bojim se POV-a sa tih vikipedija. Pa ono da se dryimo geografije, objekata, kulture, ustanova. Prijavljivanje bi ynacilo da se ne napise unapred spisak, vec da savko sam napise u spisak sta je vec napisao. --BokicaK (razgovor) 19:39, 23 april-травањ 2013 (CEST)

Zato sam i rekao da bi bilo svrsishodno prevoditi ili, eventualno, kombinirati prilikom prebacivanja. Naravno nda članak o, ne znam, glavnom gradu Čada, teško da će biti POV, ali neke stvari su vrlo liable da to budu tako da tu treba biti oprezniji.
Tematski, ja sam mislio ići na principu - geografija, kultura i umjetnost, sport i povijest. Naravno, tu bi upadale i određene biografije, ali ne vidim razloga zašto, recimo, ako radimo... Senegal, ne bi imali članak o Senghoru (primjerice), a nužno je da ga imamo.
Dobro, to može imati i dobrih i loših strana. Nekakvo kompromisno rješenje bio bi... okvirni spisak (recimo, ako radimo Novi Zeland, apsolutno je nužno da imamo članak o Wellingtonu prije nego, ne znam, o šestom premijeru Novog Zelanda) s onim člancima koji su od krucijalne važnosti i njih bi valjalo napisati (ne moralo, ali valjalo) što, naravno, nikoga ne ograničava da piše o nečemu drugome i da te doprinose ne prijavi. Dakle, nekakva kombinacija modela? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 19:49, 23 april-травањ 2013 (CEST)

Birajte neke egzotične države o kojima nema mnogo članaka. Ako krenete odmah sa zemljama bivše SFRJ, vrlo brzo ćete se iscrpiti, posebno ako budete pisali članke o svakom selu od Vardara do Triglava. Članci o selima se mogu unijeti i botovski.--W i k iR 20:23, 23 april-травањ 2013 (CEST)

Ja sam isto za to da se počne s nekom zemljom na kojoj bi imalo posla, a opet bi se nešto postiglo --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:29, 23 april-травањ 2013 (CEST)
Ako je poanta prebacivanja tekstova izgraditi kopiju hr wiki onda je to nepoželjno jer ta wiki već postoji. Ako je poanta kombinirati najbolje tekstove s bo, hr i sr wiki onda je to odlična ideja.
Postoji administratorski konsenzus ili ako treba biti precizniji konsenzus administratora s 30+ godina da se mora pristupati diplomatski govoreći "vrlo pažljivo" s povijesnim tekstovima na hr wiki--Rjecina2 (razgovor) 13:26, 25 april-травањ 2013 (CEST)
Ja nisam bio za to da se kopira. Neke se stvari i mogu, ali to moraju biti kraći članci i oni od manjeg značaja. Moj inicijalni plan bio je da se članci pišu (kao na drugim Wikipedijama), ali trostruko kombiniranje također dolazi u obzir --Biljezim se sa štovanjem,Poe 17:10, 25 april-травањ 2013 (CEST)

Glavni gradovi Oceanije uredi

Poštovani kolege ja sam počeo sa Wellingtonom (na koji je upozorio kolega Edgar Allan Poe da nam nedostaje, i s pravom rekao da je to sramota) pa sam onda vidio da imamo i jadno obrađene Glavne gradovi Oceanije - i jedan po jedan ih listim i smanjujem broj crvenih na svom šablonu

i to je to.

--Vitek (razgovor) 11:38, 25 april-травањ 2013 (CEST)

Zahvaljujem kolegi :) Zbog takvih nekih stvari sam i inicirao ovaj projekt, ali sada treba dogovoriti nekakvu metodu rada i odrediti tko bi sve bio voljan doprinositi... nije da nisam za priču, ali valjalo bi konkretizirati :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 17:10, 25 april-травањ 2013 (CEST)
Dečki malo previše filozofirate, i natežete se oko priprema - a nada djelat...

--Vitek (razgovor) 16:02, 30 april-травањ 2013 (CEST)

O pa no, ja sam bio prvi za to da se radi. Treba samo dogovoriti pravila izbora i to je to... mislim :/ --Biljezim se sa štovanjem,Poe 16:38, 30 april-травањ 2013 (CEST)
Evo, ja sam napisao okvirni pravilnik rada što je meni, ad hoc, palo napamet. Prijedlozi i promjene su dobrodošli pa da možemo početi s radom nakon što pročitate i pregledate sve što je napisano :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 19:33, 30 april-травањ 2013 (CEST)

Prijedlozi za nove projekte (s argumentima za i protiv) uredi

  • Pakistan
    • pro: mnogoljudna zemlja, nuklearna sila, s obzirom na engleski kao službeni jezik manje poteškoće s prijevodom i traženjem izvora;
    • contra: dvije azijske zemlje zaredom
  • Europska unija
    • pro: aktualnost, mnoštvo svježe prevedenog i dostupnog materijala, s obzirom na pristup Hrvatske
    • contra: recentizam, potencijalni POV ratovi i troliranje
  • Kostarika
    • pro: relativno mala zemlja koju je lako pokriti
    • contra: nedostatak izvora u odnosu na prethodni projekt

Ovdje, lično sam za Kostariku. Naime, uvjeren sam da bi Pakistan bio jako inspirativna tema i da bi dobili veliku pomoć od kolege Orijentologa, ali bih ga odgodio za drugu priliku upravo zato što smo imali već jednu Azijsku zemlju. Nikako ga ne zanemariti, ali odgoditi za jedan kasniji period. EU mi nije nešto posebno inspirativna tema, a mogli bi se pojaviti brojni problemi u slučaju nekih većih i kontroverznijih zahvata na određenim temama. Moj izbor, tako, pada na Kostariku, koja, mada nema izbora, može ponuditi jedan lijep projekt (mislim da je on čak i prošao na hr.wiki?) i mislim da će biti dobro unijeti jedan takav dašak egzotike. Ukoliko se nitko ne javi, ja bi tokom večeras ili sutra postavio stranicu projekta za Kostariku pa da ju postepeno popunjavao --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:31, 1 srpanj-јул 2013 (CEST)

Brazil uredi

Predlazem da sledeci projetat o drzavama bude o Brazilu. -- Kolega2357 Razgovor 17:51, 8 oktobar-листопад 2013 (CEST)

S obzirom da smo maloprije bili u Latinskoj Americi, a Brazil bi spadao u tu regiju, mislim da je prijedlog Afrike znasno suvisliji. Kratki pregled kategorija i stanja u njima ponukao me da se ipak odlučim, sukladno Ripperovom prijedlogu, za Ganu --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:40, 9 oktobar-листопад 2013 (CEST)

Aljaska uredi

Moj prijedlog je Aljaska, jer zasad imamo samo jedan jedini grad Juneau.

--Vitek (razgovor) 23:11, 9 oktobar-листопад 2013 (CEST)

Dobro, Aljaska tehnički nije država pa bi to valjalo malo drugačije formulirati, ali, zajedno s Brazilom, stoju u košarici za izbor nakon Gane :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:13, 9 oktobar-листопад 2013 (CEST)

Novi Zeland ili Australija uredi

Ja predlažem da se radi Wiki projekat Novi Zeland ili Australija. --Kolega2357 Razgovor 17:40, 2 siječanj-јануар 2014 (CET)

Mada sam, možda, malo skloniji Europi za ovaj put, ni ovo nije loš prijedlog (ni jedna ni druga). Vidjet ćemo što Ripper kaže, ako se složi s NZ ili AUS, idem s tim, a ako ne, onda ćemo negdje u Europu, nakon čega idu NZ ili AUS --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:22, 2 siječanj-јануар 2014 (CET)

Ja imam predlog za Evropu da se radi na projektu za Nemačku mislim da to nebi bilo loše.   --Kolega2357 Razgovor 21:25, 2 siječanj-јануар 2014 (CET)

S obzirom da se Ripper nije oglasio, uzet ćemo da se slaže s prvim prijedlogom pa ćemo sada obraditi Australiju --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:30, 4 siječanj-јануар 2014 (CET)

Iduća zemlja uredi

Azija je ponovo na redu, a kako dugo nisam birao ja, dao sam si za slobodu preseliti nas malo u najzatvoreniju zemlju na svijetu pa da vidimo što se tu da napraviti :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 16:35, 27 jun-липањ 2015 (CEST)

Domaći teren uredi

Mislim da bi nam najviše čitetelja bilo zainteresirano čitati o domaćim zemljama, a tu ima dosta posla za obaviti. -Vipz (razgovor) 05:55, 21 juli 2022 (CEST)Odgovori

Mislim da to ne spada pod scope ovog projekta. Ne da ne možemo pisati o Srbiji ili Hrvatskoj, nego naprosto - cilj ovog projekta je proširenje fundusa članaka o određenoj zemlji. "Popravci" idu dakako, ali usputno. Zato biramo zemlje koje actually treba nadopuniti :) -- E.A.Poe 15:46, 28 juli 2022 (CEST)Odgovori
Nazad na projektnu stranicu "Wikiprojekt države".