Razgovor o Wikipediji:Patrola

Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Wikipedija:Patrola.
Rad na člancima


Tko je patroller? uredi

Iako nije prvi put da se dotičem ovog pitanja na projektima Wikimedije, posljednje spominjanje patrolnih službenika (vidi ovdje) ponovo me natjeralo da pretražim rječnike, korpuse, web... Isključivši iz pretrage prostor Wikimedije kao autoreferencijalan i stoga nepoželjan što se tiče rezultata, nijednom nisam pronašao imenicu patroler (uključujući sve njezine oblike), ali sam zato redovito pronalazio imenicu patrolac (opet uključujući sve njezine oblike) za koju sam se potom odlučio pri pisanju ove replike. I srpskohrvatski rječnici sadrže tu riječ i definiraju je kao onoga koji vrši patrolnu službu, koji patrolira. Evo primjerâ potvrdâ tog značenja što se mogu pronaći na webu:

  1. 'Noćna patrola' je noćni program Radija Balkan jedinstven po svom konceptu u našem gradu posljednjih nekoliko godina. Patrolci patroliraju gradom uživo...
    Voditeljski tim Radija 'Balkan' čini šest ljudi koji ne stvaraju običan radijski program na koji ste navikli, jer ne postoje pravila, šeme ni ograničenja, priča se o svemu i na način koji će vas iznenaditi.
    Pored toga 'patrolci' se trude da za svaku temu saznaju i mišljenja Banjalučana i gostiju iz različitih branši.
    (izvor)
  2. Ne ćemo se upuštati u razčinjanje glasina prema kojima lug. osoblje niti nevodi dobivenih patrolaca sa sobom, nego da ih uz stanovitu odštetu pušta svojim kućam ili ih ostave, da rade lugaru privatne poslove. Sve kad bi to i bilo, ne bi bilo ni čudo, jer bolje da patrolac bar nješto bud kome što radi, nego da cieli dan bez posla za lugarom šeta. (izvor)
  3. Naravno, odmah sam prijavio bahatost nenumerisanih patrolaca dežurnoj telefonistkinji na broj 92 (premda ona verovatno sebe smatra policajkom). Ta profesionalka ništa nije znala da kaže, pa čak ni kako se zove nadležna osoba kojoj treba da prijavim ovu dvojicu od kojih se vuni ne treba nadati. (izvor)

Usput, patrolcima se često nazivaju i patrolna vozila odn. plovila. No osnovno značenje ove riječi odnosi se primarno na osobu, a tek potom i na stvari. Eto, dovoljno je samo malo zaći izvan Wikimedije da se pronađe ono što se želi prevesti s engleske Wikipedije. Tko se bude bavio ovim stvarima ubuduće, bilo u glavnom bilo u wikipedijskom imenskom prostoru, sad zna tko je patroller. :) P. S. Autopatroliranih ću se dotaknuti drugom prilikom. --Conquistador (razgovor) 06:09, 24. oktobra 2016. (CEST)

Nazad na projektnu stranicu "Patrola".