Razgovor o šablonu:Drugi svjetski rat u Jugoslaviji

Četnici uredi

Pošto su neki akteri tokom rata menjali strane (pre svega četnici), da bi smo izbegli nejasnoće, u šablonu ih svrstavamo na stranu na kojoj su dočekali kraj rata. --Mladifilozof (razgovor) 05:42, 3 studeni-новембар 2012 (CET)

 
mapa korisnika DIREKTOR
 
mapa korisnika PANONIAN

Mapa koju je na ostavu postavio korisnik DIREKTOR je netačna jer koristi naziv "Territory of the Military Commander in Serbia" umesto "Serbia". I Srbija i Hrvatska su tada bile marionetske države, a ta mapa je tendenciozna i želi samo Hrvatsku da predstavi kao državu, a da to Srbiji negira. Drugo, ne postoji ni jedan izvor na bilo kom jeziku sa mapom koja koristi termin "Territory of the Military Commander in Serbia" kao primarnim nazivom teritorije, s obzirom da svi izvori koriste neku verziju imena "Serbia". Čak ni oni izvori na koje se autor mape poziva ne podržavaju gledište koje je on izneo u toj mapi. Ta mapa je, dakle, bez validnih izvora i predstavlja isključivo lično gledište svog autora bez potpore u naučnoj literaturi. PANONIAN (razgovor) 19:55, 13 studeni-новембар 2012 (CET)

Takođe bih vas, korisniče Mladifilozof, zamolio da kažete šta ne valja u verziji mape koju sam ja postavio? PANONIAN (razgovor) 20:10, 13 studeni-новембар 2012 (CET)

Poštovani korisniče PANONIAN, prvo da kažem da cenim ogroman trud koji ulažete na izgradi mapa i njihovom stavljanju u javno vlasništvo. To je za svaku pohvalu. Ali to vam ne daje za pravo da mape drugih korisnika, koji su podjednako vredni i dobronamerni, redom izbacujete iz članaka.[1][2][3] Morate razumeti da svaki urednik Wikipedije ima slobodu da izabere sliku sa Ostave koja mu najviše odgovara. To ne mora uvek biti vaša slika.

Vi pokušavate da osporite validnost mapa drugih korisnika, ali to se ne radi ovde. To se radi na Ostavi. Tamo ste već pokušali da osporite i da obrišete "spornu" sliku koja vam se ne sviđa, ali vam to nije pošlo za rukom.[4] Ona je zadržana za upotrebu na Wikipediji. Dakle, imamo svako pravo da je koristimo.

Ja, kao urednik šablona "Drugi svjetski rat u Jugoslaviji", izabrao sam da koristim mapu saradnika DIREKTOR, na šta imam puno pravo. Ono što me je opredelilo između njegove i vaše mape nisu nazivi koji pišu na njoj, jer se mapa u šablonu koristi u minijaturnoj srazmeri, pa se nazivi i ne vide. Dve su presudne razlike:

  • izbor boja (vaša mapa prikazuje okupaciju u veselim bojama, dok je mapa drugog korisnika u sivim nijansama, daleko više primerenim okupaciji)
  • mapa bez legende (na vašoj mapi se ispod mape nalazi i legenda, što je svakako korisno za njenu uporabu u većoj srazmeri, ali u šablonu je nečitko i samo smeta)

Dakle, možete ponudite mapu koja zadovoljava kriterije, ili obezbediti podršku zajednice za vašu sadašnju mapu. U međuvremenu, molim vas da ne izbacujete mapu drugog korisnika, koja, iz gore navedenih razloga, više odgovara ovom šablonu.--Mladifilozof (razgovor) 14:37, 14 studeni-новембар 2012 (CET)

Izvinjavam se, ali obojica smo ovde urednici i članak ili šablon treba da budu stvar obostranog dogovora. Nije ovde uopšte pitanje da li će se upotrebljavati mapa koju sam uradio ja ili neko drugi - u pitanju je jedino to da ne treba koristiti netačnu mapu koju je nacrtao DIREKTOR. Ako ti se ne sviđaju mape koje sam ja crtao, slobodno ubaci neku drugu, ali neku koja je tačna, a to nije ova koju je nacrtao DIREKTOR. Takođe nije tačno da se osporavanje tačnosti mapa radi na ostavi. Pravila ostave su upravo suprotna: ako postoji spor oko sadržaja fajla, onda svako od korisnika u sporu ubaci svoju verziju mape na ostavu, a potom urednici svake vikipedije odluče koji će fajl izabrati. O tome se ovde i radi: mi smo obojica urednici i ja osporavam tačnost fajla koji si ubacio u ovaj šablon. Takođe predlažem kompromisno rešenje: da šablon ne koristi nikakvu mapu ili da pronađeš neku treću mapu koja nema problem sa tačnošću. PANONIAN (razgovor) 19:31, 14 studeni-новембар 2012 (CET)
 
Predlažem i treće rešenje: ako su problem samo boje i legenda onda mogu nacrtati novu mapu sa drugačijim bojama i bez legende. Ako boje u ovoj mapi odgovaraju, lako mogu nacrtati verziju bez legende: http://sh.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Axis_occupation_of_Yugoslavia,_1941-43.png PANONIAN (razgovor) 19:35, 14 studeni-новембар 2012 (CET)

Slažem se da teoretski "svi smo mi urednici", ali u praksi, delatno, jedini urednik ovog šablona u poslednje 3 godine (od nekadašnje verzije koju je postavio Riper [5]) sam ja. Dakle, reći da smo obojica urednici ovog šablona je podjednako netačno kao kada bismo rekli da smo obojica autori tvoje mape. U praksi, mapu si crtao ti, a šablon sam uređivao ja. Tvoja jedini "doprinos" šablonu je to što si izbacio mapu drugog korisnika i umesto nje ubacio svoju.

Koliko ja mogu da primetim, mapi korisnika DIREKTOR, koju sam ja odabrao za šablon, ne fali ništa, osim što se tebi ne sviđa. Ukoliko osporavaš tačnost tog fajla za korištenje na sh wiki, to je legitimno, ali postoji procedura za to. Iznesi svoje zamerke, uključi zajednicu u raspravu, i ukoliko se pokaže da mapa nije validna, onda se više neće koristiti. Do tada ostaje validna, kao što je na ostavi odlučeno.

Što se tvog trećeg predloga tiče, ja ipak preferiram mapu korisnika DIREKTOR, iz razloga koje sam već naveo. Ukoliko ti je baš stalo, nemam ništa protiv da napraviš potpuno identičnu mapu, sa drugačijim natpisima - tada bi mi bilo svejedno koja se koristi u šablonu. Inače, malo mi je neobična tvoja logika - ili će se koristiti moja mapa ili neće biti slike u šablonu. Pozdrav i svako dobro. --Mladifilozof (razgovor) 16:08, 15 studeni-новембар 2012 (CET)

Ajde da i ja uletim u raspravu.
Prvo zašto mi imamo tekstove Drugi svjetski rat u Crnoj Gori i Kraljevina Crna Gora (1941–1944) ?
Moram reći da se slažem s kritikom o ne spominjanju Nedićeve Srbije na karti, ali druga karta nema označenu "Kraljevinu Crnu Goru" (ili kako li ćemo ju već zvati) pa niti ona nije OK. Dobra karta bi barem po meni trebali imati oboje označeno--Rjecina2 (razgovor) 16:26, 15 studeni-новембар 2012 (CET)
Mladifilozofe, valjda ti je jasno da se ovaj šablon koristi u određenom broju članaka (od koje sam neke i ja uređivao) i da problem netačnosti u ovom šablonu nije ograničen samo na šablon, već se prenosi i u te članke, odnosno netačna mapa se populariše u svim tim člancima, što je malo neprihvatljivo. Što se direktorove mape tiče, ja sam rekao zašto je ona netačna i ako hoćeš da odbraniš tačnost te mape, onda molim te pokaži izvor koji pokazuje da je "Territory of the Military Commander" bio primarni naziv za to područje. I ovo upravo jeste procedura kojom se osporava tačnost nečega: ja na ovoj stranici za razgovor osporavam tačnost tog fajla a na tebi je da dokažeš da to nije slučaj. Uz svoju tvrdnju prilažem sve ove izvore: http://en.wikipedia.org/wiki/User:PANONIAN/Sources02 Takođe na ostavi nije nikako odlučeno "da je mapa validna" - jedini kriterijum validnosti koji imaju na ostavi za čuvanje mapa jeste to da su autorska prava fajla validna. Ako ne postoji problem sa autorskim pravima onda fajlovi ostaju na ostavi ma koliko bili pogrešni (bilo bi dobro da malo više proučiš pravila na ostavi). Što se tiče tvog poslednjeg predloga, slažem se sa njim - prepraviću direktorovu mapu i ubaciti novi fajl s drugačijim opisima a sa istim bojama (i to koliko sutra). PANONIAN (razgovor) 19:48, 15 studeni-новембар 2012 (CET)
Što se tiče komentara korisnika Rjecina2, koliko vidim sve verzije mape koriste naziv "Montenegro" umesto "Kingdom of Montenegro", ali mogu ubaciti taj opis u novu mapu. Da li se svi slažemo da na novoj mapi koju ubacim opisi budu "Nezavisna Država Hrvatska", "Nedićeva Srbija" i "Kraljevina Crna Gora" (na sh jeziku, naravno)? PANONIAN (razgovor) 19:48, 15 studeni-новембар 2012 (CET)
Ja bi uzeo mapu od DIREKTORa i samo dodao Nedićeva Srbija (nemačka okupacija) i onda bi sve bilo OK ili ako hoćeš drugačije na tvoju karti bi napisao na mestu Crne Gore:Crna Gora (talijanski protektorat),a na mestu Srbije bi napisao:Nedićeva Srbija (nemačka okupacija)--Rjecina2 (razgovor) 07:32, 16 studeni-новембар 2012 (CET)

Evo nova verzija: http://sh.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Axis_occupation_of_Yugoslavia_1941-43_02.png Mrzelo me je sada da prevodim na sh jezik, jer i dalje mislim da je ta mapa loša, ali sam bar popravio glavne greške:

  • stavio sam opis "Serbia"
  • kod NDH sam umesto "puppet state" stavio "occupation", da mapa ne bi implicirala da je samo NDH bila "puppet state" a Srbija ne (izvori kažu da je bila i Srbija)
  • Glavni grad Crne Gore je bilo Cetinje a ne Podgorica, pa sam to popravio

Mapa ima još nekih manje bitnih grešaka, ali nemam sad vremena da sve popravljam. PANONIAN (razgovor) 10:27, 17 studeni-новембар 2012 (CET)

meni je ok ova verzija, jer mi je izbor boja primaran za funkciju u šablonu, a natpisi su mi u drugom planu. hvala:) --Mladifilozof (razgovor) 13:44, 19 studeni-новембар 2012 (CET)
Nazad na stranicu "Drugi svjetski rat u Jugoslaviji".