Razgovor:Srbija u jugoslavenskim ratovima

Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Srbija u jugoslavenskim ratovima.
Rad na člancima


Smatram da se ovaj period istorije Srbije ipak završio Kosovskim ratom 1999, a na preševskim konfliktom 2001. Prvo, jer je Milošević oboren 2000, a njegova vladavina je suštinsko obeležje ovog perioda, drugo, jer je preševski sukob trajao svega par dana i ne označava se kao rat u pravom smislu, a ovde se govori o ulozi Srbije u ratovima.--Mladifilozof 01:25, 30 ožujak-март 2010 (CEST)

Ako bi se članak isključivo ograničio na Miloševića i događaje u kojima je on bio neposredni sudionik, previše bi išao na POV. Prije svega zato što postoje različiti kriteriji što se podrazumijeva pod raspadom Jugoslavije, odnosno jugoslavenskim ratovima. Ako bi se npr. koristili kriteriji koje trenutno koristi članak na en.wiki, onda bi ovdje trebalo izbrisati sve što se tiče Kosova. S obzirom da konsenzusa po tom pitanju - kao i u nekim drugim slučajevima, za što je najspektakularniji primjer drugi svjetski rat - nema, trebaju se koristiti što širi kriteriji. --OC Ripper 09:23, 30 ožujak-март 2010 (CEST)

POV - Metode izazivanja rata uredi

Iz članka Uloga srpskih medija u jugoslovenskim ratovima ja ne nalazim da je propaganda počela pre 25.6. 1991, pa s obzirom da kao što neki navode proglašenje nezavisnosti Hrvatske kao formalni povod tako do može da se tumači i kao stvarni povod. --Biblbroks (razgovor) 23:03, 10 svibanj-мај 2012 (CEST)

Sporni tekst je samo Malcolmova ocena, tako je i prezentovano, a ne činjenica. --Mladifilozof (razgovor) 16:40, 11 svibanj-мај 2012 (CEST)
Tekst inače počinje rečenicom: "Britanski povjesničar Noel Malcolm analizira metode koje je Srbija upotrebila radi izazivanja rata u Hrvatskoj, te kasnije u Bosni i Hercegovini" iz koje se može zaključiti da je izazivanje rata u H. i BiH isključivo od strane Srbije opštepoznata i opšteprihvaćena činjenica. Inače ko, ili šta je izazvalo rat je i dalje predmet sporenja. --Biblbroks (razgovor) 14:34, 12 svibanj-мај 2012 (CEST)
Za početak izvinite što se mešam...
Mladifilozofe možda grešim,ali po pitanju propagande za ti ne bi bila bolja izjava premijera Krajine Milan Babić koji je rekao u stilu:"Nasjeo sam na Miloševićevu propagandu...." (o događajima 1990-91) nego Malcolmove izjave ?
Po pitanju pobune i potom rata ja koji živim u Hrvatskoj bi rekao da je to počelo Balvan revolucijom 1990. godine u doba kada je Hrvatska još uvek bila neupitni deo Jugoslavije ?
Ovo je bio moj jedini komentar o ovoj tematici. Izvinite na smetnji--Rjecina2 (razgovor) 15:37, 12 svibanj-мај 2012 (CEST)
Shvatio sam kasnije da sam možda malo preuranio s obzirom da ne poznajem neke činjenice. Najviše me interesuje deo koji je sročen ovako "Svaki loš potez Tuđmanove vlasti (kao naredba da se skinu imena ulica ispisana ćirilicom)...". Kad se to dešavalo? --Biblbroks (razgovor) 01:29, 13 svibanj-мај 2012 (CEST)
Situacija u Hrvatskoj je jako vezana s 1989. godinom. Na izborima za predsednika KP Hrvatske te 1989. godine pobednik je bio Račan dok je KP Srbije (ili možemo reći Milošević) navijala za drugog kandidata.
Nakon toga dolaze parlamentarni višestranački izbori u Hrvatskoj 1990. godine. Službena politika ili možemo reći propaganda Miloševića je glasila: Račan je ustaša [1] (ovaj dio o Račanu žele izbrisat iz historije i Hrvatski i Srpski desničari), Tuđman je ustaša tako da nema veze tko pobedi jer na vlast u Hrvatskoj dolaze ustaše.
Također neupitne su Tuđmanove gluposti ili neoustaška ljubav (zavisno od interpretacija) koje su dale dodatnu municiju propagandi počevši od uzimanja ustaškog grba za grb Hrvatske nakon njegove pobede na izbori.
Ja na neko vreme napuštam wiki pa Vas stvarno više neću ometati u raspravi :)--Rjecina2 (razgovor) 20:50, 13 svibanj-мај 2012 (CEST)
Nazad na stranicu "Srbija u jugoslavenskim ratovima".