Razgovor:Politika (novine)

Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Politika (novine).
Rad na člancima


Kritike uredi

Ova stranica o listu Politika je prepuna greski. Uradjena je tendenciozno i nema puno uporista u cinjenicama.

1.Kako je moguce da je Politika postala javno preduzece a istovremeno je 50 odsto kapitala prodala nemackom WAC-u. Politika je akcionarsko drustvo koje je sa stranim parnerom napravila zajednocko preduzece POLITIKA PNM. 2. Podatak o najvecem tirazu je netacan. Najveci tiraz list je zabelezio 1973.godine. O tome postoje podaci u arhivi Politike. Tiraz od milion primeraka nikada nije stampan, a tiraz tog dana 1991. godine nema nikakve veze sa Vukovarom nego sa nagradnom igrom. Tog dana je emitovana kartica sa brojevima. I o tome postoje podaci ali ocigledno da se ova strana tendenciozno radi iz neznam kojih razloga. Uloga u jugoslovenskim ratovima je vidjenje istorije Enovina, za koje se moze reci da je, u najmanju ruku, problematicno. Evo malog primera. Po tekstovima o izborima na kojima je ucestvovao Milan Panic i Slobana Milosevic moze da se vidi koji kandidat je imao bolji tretman. Milosevic je stekao potpuni uticaj na Politiku tek 1993.godine... Ima jos ocena i koje su pogresne ali su, kako bi se reklo, referentne. Ako su referntne tacke za istoriju Politike E novine i slicni portali koje finansiraju ljudi sa medjunarodne tjeralice onda nije ni cudo kakvi teksotovi se pojavljuju na Vikipediji.

Pre svega želim da se zahvalim na ukazanom interesovanju za ovaj članak. Sigurno da u njemu ima mesta za poboljšanja i vrlo moguće da su neke tvrdnje pogrešno formulisane a možda čak i preterane. Nisam detaljno čitao ni staru verziju ni ponuđenu novu verziju, ali sam primetio da je nov tekst bio ako ne baš promotivnim tonom pisan, onda sigurno neenciklopedijskog karaktera. O utemeljenosti tvrdnji u trenutnoj verziji ne mogu da sudim, ali ako je pisana na osnovu izvora da kažem "jedne strane", onda mora biti da nije baš nepristrasna. Nisam najbolje upućen u tematiku ali moguće da je jedna od pristrasnih tvrdnji i ova "Odmah nakon septembra 1987, kad je Miloševićev režim preuzeo “Politiku”, ona je u kratkom roku postala najmoćnije oružje populističke propagande u kojoj je floskula “narod” bila alibi za ostvarivanje ciljeva iz “Memoranduma SANU”.". U skladu sa već iznesenim primedbama označiću članak šablonom {{POV}} za osporenu neutralnost, kako bi se poradilo na tome da članak bude napisan sa neutralne tačke gledišta. --Biblbroks (razgovor) 22:07, 18 decembar-просинац 2012 (
Slažem se i ja da članak treba promijeniti, odnosno da je malo previše naglaska dano na 1990-e, ali opet ne treba ići u drugu krajnost i od članka napraviti loše izvedenu ili loše prepisanu reklamu (primjer je rečenica "Andrić je poslušao Dučićev savet i ne samo da je do kraja života bio verni saradnik našeg lista...", a u Wikipediji nema mjesta za prvo lice - bilo jednine ili množine - u tekstu članaka). --OC Ripper (razgovor) 17:12, 21 decembar-просинац 2012 (CET)

Obnova u septembru 1919. uredi

Držim se podataka iz digitalne arhive, koji navode brojeve u septembru 1919. --OC Ripper (razgovor) 16:04, 22 decembar-просинац 2012 (CET)

Brisanje poglavlja uredi

Ja imam problem sa tim da anonimni korisnik obriše čitavo poglavlje na kome dugo i temeljno rađeno. Obrisano poglavlje govori o ulozi "Politike" u jugoslovenskim ratovima. Neobrazloženo brisanje poglavlja pravila Wikipedije nedvosmisleno kvalifikuju kao vandalizam:

"Uklanjanje dijela ili potpunog sadržaja neke stranice ili dijela stranice bez valjanog obrazloženja ili očiglednog povoda."

Integralnu verziju poglavlja možete pogledati na verziji članka pre uklanjanja sadržaja: http://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Politika_%28novine%29&oldid=1346649 Verujem da je ovo poglavlje veoma bitno za istoriju srpskog novinarstva, istoriju ratnog novinarstva, pa i istoriju novinarstva uopšte. Takođe, verujem da je "sporni" sadržaj bitno doprineo da ovaj članak uđe među nekoliko najbolje kotiranih članaka o "Politici" na Google pretrazi.

Voleo bih da zajedno rešimo šta činiti sa sadržajem uklonjenog poglavlja. Da li poglavlje vratiti u članak, delimično ili u celosti, ili ga inkoporirati u neki drugi članak, ili otvoriti zaseban članak na tu temu, ili nešto drugo? --Mladifilozof (razgovor) 15:34, 14 siječanj-јануар 2013 (CET)

Nazad na stranicu "Politika (novine)".