Razgovor:Palača Šećerane

(Preusmjereno sa stranice Razgovor:Palača Zuccheriera)
Posljednji komentar: Edgar Allan Poe, prije 2 godine u temi Pojašnjenje

O tzv. “jezicnoj standardizaciji”

Ovdje smo dosli na jako sklizak (politiziran) teren na kojem se minorizira ili cenzurira objektivna struka (lingvisti, povjesnicari, kulturolozi, povjesnicari umjetnosti…) od strane dezurnih cuvara rezimske ideologije, koji namecu oficijelnu ‘uporabu’ jezika (v. Jezik i nacionalizam).

Krenimo s konkretnim primjerima nasilnog (‘sluzbenog’) nametanja raznih naziva, kao i osobnih imena, u Rijeci (neka se onaj hejter ne ljuti) koja nemaju nikakve veze sa znanstvenim kriterijima. Kada je povjesnicarka umjetnosti Daina Glavocic u svojim radovima na revalorizaciji Zuccheriere pocela u janosti (intervjuima) koristiti taj povijesni termin za rijecku rafineriju secera, seceranu, sladaru… na nju su se ostro obrusili razni dezurni politikantski dubrovici i optuzivali je za nista manje nego ‘talijanastvo’. U takvim situacijama struka se povlaci pred rezimskim ideolozima i Glavocic objavjuje svoj rad duhovito i cinicno koristeci termin Secerana i Duhanjera. NIKAD rijecka sladara i tvornica duhana nisu tako nazivani, vec je ime za te tvornice kod Rijecana (Talijana, Hrvata, Slovenaca, Madjara, Njemaca,, Srba…) bilo i ostalo Zuccheriera i Tabacchiera. Da se razumijemo na sluzbenom tal. jeziku zuccheriera je posuda za drzanje secera, a ne secerana, a tabacchiera je kutija za drzanje duhana ili cigareta, a ignoranti koji su kroatizirali autohtone nazive tih tvornica su ih trebali ‘povijesnm’ novogovornim nazvati Secernica i Burmutica ili Tabakera. Salu na stranu, al’ sustisko pitanje jezicne standardizacije u nasoj wikipediji jeste hocemmo li se drzati originalnih (tradicionalnih) naziva za pojedine objekte, toponime ili cemo koristiti nekakva izmisljena, kroatizirana imena. Hocemo li pisati palaca Modelo (tal. Palazzo Modelo) ili palaca Model, palaca Zuccheriera ili palaca Secerana (kako pise na sluzbenim stranicama Muzeja grada Rijeke) ili Palaca secera (infanttilna sintagma E. Dubrovica, ravnatelja Muzeja) koja posljednje 2 godine ulazi u ‘sluzbenu’ upotrebu i na stranicama Grada Rijeke???

U tom je smislu hr. Wikipedija amaterski tu napravila pravi kaos koji se kopipejstao i ovdje, pa se tako zgrada ex hotela Europa, kako ju Rijecani zovu, vodi pod naslovom korisnika ‘Zgrada Administracije u Rijeci’ (preuzeto iz sluzbene stranice Grada) koju nitko ziv nece traziti pod takvim imenom. Svojevremeno je R. Matejcic stari rijecki municipij, nicim potkrijepljeno, prozvala Palac Komuna i kao takva nakaradna jezicna tvorevina dosla iz hr. u sh. Wikipediju. Hocemo li koristiti pravilan naziv Stari muncipij, uvrijezen jos od XIX. st., nakon izgradnje nove zgrade municipija? Svojevremeno je ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja inzistirala da se Guvernerova palace, u kojoj je smjesten taj muzej, ne smije tako zvati (jer je ostatak madjarske vladavine Rijekom”), vec po imenu ‘njene’ ustanove. Hoce li ova Wikipedija biti zrtva takvih primitivizama ili ce se drzati struke? Hocemo li palacu Jugolinije nazvati po izvornom imenu poduzeca koje ju je izgradilo (i kako je Rijecani zovu) ili cemo prihvatiti da ju diletantski nazivamo po slijednicima u toj palaci (Croatialine, Euroherc…) jer nam tako politika diktira? Isto tako Rijecki stendard postaje sluzbena izmisljotina ‘Stendardac’. Hocemo li mi prihvatiti da se za Teatar Adamich (Teatro Adamich) koristi novokomponirano ime Adamicevo kazaliste ili cemo profesonalno, kao struka koristiti originalni (povijesni) naziv? Ako uskoro rijecki Teatro Fenice bude prekrsten u Kazaliste Feniks hocemo li i mi u ovoj enciklopediji ciniti tako nesto?

Zanimljivo je primijeti da se u Dalmaciji koriste originalni, tradicionalni nazivi, osim u Zadru kao i u novopripojenoj Rijeci i Istri (Hrvatskoj i Sloveniji) gdje se agresivno pristupilo komponiranju naziva objekata i toponima. Primjera ima unedogled i nema smisla nabrajati ih. Sto je mirisalo na nehrvatsko ili neslovensko se brisalo i mijenjalo pa tako od 1954. se u Rijeci mijenjaju mnog originalni nazivi (npr. palacu Adria se nepotrebno i pogresno preimenuje u palacu Jadran, iako se nikad do tada kod rijeckih Hrvata nije tako zvala), ali na udaru su cak i povijesne licnosti kojima se mijenjaju vlastita imena unatoc vazecem pravopisu koji govori da se mogu mijenjti samo imena papa, svetaca i kraljeva (npr. engl. kraljevi pod imenom Georg postaju Djuro, a Francoise - Franjo). Tako je na ovu encklopeediju inercijom i nepoznavanjem ime Andra Lodovico Adamich prenijeto u kroatiziranom obliku, kao i Antonio Gnamb…Ako sluzbene, drzavne enciklopedije rade tako nesto da li nam daje za pravo da i mi to cinimo bez obzira sto pravila struka, a ne politke, govore suprotno? Na svu srecu netko je ipak bio dovooljno obrazovan da stavi originalna imena, kao: Giovanni Kobler (umj. kroatiziranog Ivan Kobler, kako se sluzbeno cak i zove rijecki trg), Giovanni Luppis (umj. Ivan Vukic)...

Ornela (12.07.2021.u 16,40)

DESTRUKTIVNE RADNJE Molila bih izvjesnog A.E.Poa da se ne ukljucuje u ovu raspravu jer je vec samim postavljanjem ovakvih neutemeljnih primjedbi ukazao na svoju nekompetentnost. Navesti da su navodno prekrsena necija autorska prava bez obrazlozenja (sto se izrcito trazi u tekstu sablona) mnogo toga govorri o kakvim se radnjama radi. Kako su u clanku koristene opce informacije o Zuccherieri i o arhitekturi palace, kako takvi podaci mogu biti bilo cije autorsko pravo???

Buduci da ta ista osoba na svaki moj clanak lijepi objave bez ikakve suvisle argumentacije (pa tako kod Julijske klaustre pored cak 16, sesnaeest, navedenih izvora stavlja ‘citulju’ kako nedostaju izvori), lijepi etikete o toboznjem turistickom vodicu za clanak koji je cisto arheoloske struke (Rimsk luk i Prncipia u Rijeci), usudjuje se brisati tekstualne i slikovne nadopune clanka u izradi (Julijska klaustra – izbrisane kljucne informacije o prostiranju tog kasnoantickog obrambenog zida), a ne libi se i brisati novi navodno ‘lokalpatriotski’ clanak (Grc (bend)) iako u drugoj Wikipediji postoji slican tekst o tom bendu. Sto zakljuciti o osobi koja brise cak i moje korekcije pogresnih linkova (link Rijeka na opcu imenicu rijeka, umjesto na grad)???

Kako svi ovi postupci ukazuju da se radi o osobi s opsesivnim radnjama, o ocitoj zloupotrebi polozaja administratora na ustrb sh Wikipedije, cudi me da redakcija ove Wikipedije (ako uopce postoji) dozvoljava ovakav voluntarizam pojedinaca potaknut ocitim subjektivnim i iracionalnim, otvoreno iskazanim animozitetom i premma meni i prema podrucju koje obradjujem.

Ornela, 23. 07.2021. u 16,59

Kad posao bude odrađen kako spada, onda moje reakcije neće ni biti. Dok god budu ova diletantska komentiranja historičara iz fotelje, bit će i mojih reakcija. Kao što rekoh, ako treba pomoć (dobro, ovdje nije ako, al' nema veze), postojim ja, ali i more drugih suradnika. Ugodan dan želim u ime redakcije i osobe s opsesivnim radnjama te ocitim subjektivnim i iracionalnim, otvoreno iskazanim animozitetom ^^ --E.A.Poe 17:23, 23 juli 2021 (CEST)Odgovori

RE: Kada se ovdje tako ponasa, kakav bi tek ovakav karakter bio da je na vlasti? Pa taj ne preza pred nicim, naravno s "visim ciljevima", pa tako "U IME VECE KVALITETE WIKIPEDIJE I STRUCNOSTI" i s krajnje plemenitim namjerama i altruistickim pruzanjem pomoci, danas BRISE Riccarda Zanellu, Luja Margetica i ostale poznate Rijecane i Susacane jer se radilo o mojoj danasnjoj nadopuni. Ma tko je Zanella, ma tko je Lujo Margetic, ma tko je Gianfranco Mixa kraj necijeg ego tripa??? I sto reci osim da mi je naprosto neugodno zbog njegovog ponasanja na Wikipediji te da ovakvi frrrrustrirani hejteri izazivaju moje duboko sazaljenje prema svim osobama u njegovom okruzenju.

Ornela (24. 7. 2021., 15,40

Ah... rado bih ja s tobom raspravljao i objašnjavao, al' to nema smisla. Da ja sad tebi kažem da izmjene nisu revertane zbog dodavanja navedenih, nego zbog nepismenog tipkanja, nekorištenja dijaktirika i mijenjanja imena koja već stoje (Načinović u Nachinovich???), onda bi ti meni, dakako, našla neko novo objašnjenje u kojem ja ispadam frrrrustrirani hejter i u kojem je Načinović valjda Nachinovich oduvijek bio, a tamo neki administrator u RK Zametu je to nekad krivo napisao pa sad to netko natura, kao i za tkoznakoje razloge. Ali ja to neću raditi jer mi je besmisleno se raspravljati na ovoj razini. Postoji mehanizam zaključavanja stranica za anonimne urednike, to je jedna od mjera o kojoj razmišljam zbog opetovanog spamanja stranica, jer ove polupismene izmjene prepune politikanskih izjava i komentara spadaju u spam. Dosad se to nije primijenilo jer sam se ufao u dobru volju s tvoje strane, međutim sad ovo već djeluje pretjerano i malo nemam više vremena baviti se ovime. Da o ličnim napadima i ne govorim :) Međutim, neću davati blokove, to bi bilo ružno s moje strane, ali nastavi li se ovakav tempo izmjena, nekako ću morati reagirati. Toliko od mene. Pozdrav od frrrrustriranih hejtera! :D --E.A.Poe 17:05, 24 juli 2021 (CEST)Odgovori

RE: Ovaj najnoviji diletantski spam uradak izvjesnog admina E.A. Poa kojim je izmasakrirao postojeci clanak Palaca Zuccheriera i napraviio ovaj svoj clanak s falsificiranim nazivom Palaca Secerana previse govori, ne samo o njegovoom karakteru, nego oo apsolutnoj neupucenosti, nestrucnosti i o stetnim radnjama za ovu Wikipediju. Izbrisati citavvu povijest rijecke rafinerije secera, nije samo VANDALSKII CIN jednog iskomplekirnog hejtera, vec mnogo, mnogo gore.

Osnovno pravilo enciklopedije jeste objekivno iznasanje cinjenica pa tako, konkretno, da smmo duzni staviti originalni naziv ove palace rafinerije secera. JEDINO RADIKALNOM NACIONALISTI i SOVENU MOGU SMETATI NAZIVI FILODRAMMATICA, MODELLO, FIUMARA, ZUCCHERIERA, TEATAR ADAMICH... Nakon ovakvog cina treeba ocekivati daljnje svinjarije sa clankom Filodrammatica u barbarskom pohodu lazno nazvanom "jezicna standardizacija". Na jednu drustveenu mrezu bez ikakvo svog komenttara sam stavla screen shot clanka Zuccheriera sa svim mogucim opaskama administratora. Ne zelim navoditi sve moguce komentare. Sto ce tek biti kada stavim informaciju o brisanju clanka i stavim screen shot ovog spam iscjedka i falsifikata Palaca Secerana sa velikim S (sh), hahaha

P.S. Svojevremeno mi jee Alvaro pokazao svoj (dvojezicni) licnjak, a na njemu, gle cuda, pise Prezime/Cognome Nacinovich

Ornela 26. juli 2021.

Pojašnjenje uredi

Na što ja trošim vrijeme, al' neka bude. Dakle, razlog za brisanje članka izrazito je jednostavan - potencijalno kršenje autorskih prava. Wikipedija djeluje pod slobodnom licencom. Njezin je sadržaj slobodan, sukladno čemu i mora biti slobodan. Takvih problema s ovim tekstom nije bilo dok se nije pojavio sadržaj na kojemu je pisalo da je dio teksta preuzet sa službenih stranica grada Rijeke i još jedne Udruge. Jednostavnim pregledom je utvrđeno da je sadržaj s tih stranica eksplicitno zaštićen autorskim pravima. Istinabog, tekst je spominjao dozvolu, međutim srpskohrvatska Wikipedija nikakvu dozvolu grada Rijeke nema. Sukladno tome, sadržaj članka je zaštićen autorskim pravima te grubo krši pravila Wikipedije. Prošlo je dosta vremena od te obavijesti, međutim antemuralem riječkog lokalpatriotizma, olitiga moja draga Ornela, nije se potrudila niti to pojasniti, niti ukloniti zaštićeni sadržaj, a ja uz najbolju volju nemam vremena kopati kroz onu kakofoniju smeća i tražiti što je ukradeno, a što nije. Nisam siguran ni da su ostali članci po tom pitanju uredni, jer mi ono djeluje kao da je kopirano iz kakvih knjiga, ali pretpostavit ću dobru namjeru u tim slučajevima.

Prošlo je vremena, nikakve izmjene nisu učinjene i sukladno pravilima Wikipedije, članak je pobrisan jer grubo krši pravila projekta i izlaže Wikipediju potencijalnoj tužbi. Ukoliko Ornela može pribaviti pisanu dozvolu grada Rijeke za korištenje sadržaja, ja ću rado vratiti članak kakav je on bio. Međutim, eto, nakon brisanja sam ostavio nekakav uvod, čisto da postoji navedeni članak, ali bez onih lokalpatriotskih pizdarija i spornog sadržaja. E sada, to što to našoj IP Orneli ne odgovara, kao ni njenom fejsbuk bataljonu, ne odgovara - to već nije moj problem. Uostalom, ja sam navodni Po... :D Tkolisam to ja da se jedna cijela četa boraca za korištenje dvoglasa ch umjesto č ljuti na mene? ^^

Što se aktualnog teksta tiče, zadržana je uvod. Ispravljen je podatak o izgradnji palače sukladno novododanom izvoru (diplomski rad s ALU u Zagrebu), koji je javno dostupan na internetu i može se pregledati. U tom tekstu, kao i na službenim stranicama Muzeja grada Rijeke, koji je prema vlastitom navodu same autorice onog prijašnjeg bućkuriša aktualni upravitelj palače, stoji da je ovaj aktualni službeni naziv ovog zdanja. Vidjeti ovdje. E sad, to što par ovih neoromantičarskih Fijumana po Instagramima i Twitterima nju zove drugačije, to je još manje moj problem. Kad Muzej grada Rijeke promijeni naziv, onda ćemo i mi. Dotad, draga moja Ornela, tvoj križarski pohod na ovu Wikipediju staje negdje gdje su i oni pijani dušmani stali kad su se propili i raskupusali Carigrad pa do Jerzualema nisu ni došli. To je to što se tiče samog teksta. Volio bih ja vidjeti te FB komentare, ako može neki link da se malo nasmijem :D Da čujem i ja taj slučaj 7. fijumanske online divizije vs. navodnog Poa :D (piše se Poea, btw, malo gramatike i pravopisa ne bi škodilo jednom intelektualcu, eruditu i polihistoru ovakve intelektualne širine).

Što se ostaloga tiče... to da sam isfrustrirani hejter je okej, to je čak i malo smiješno. Ne znam što i koga hejtam... u Rijeci u životu nisam bio. Urbana volim. Ne vidim zašto bi hejtao Rijeku? :D I Kamov mi je super! :D Ali kažem, to mi je okej. To da sam destruktivan, da sam vandal, da uništavam kulturnu baštinu... i to mi je isto okej. O Vandalima se uči i u školi, tako da što fali tom narodu? Da nije to neki šovinizam, ha? :P E ali da me se zbog ovih vaših lokalnopatriotskih sranja (da ne kažem nešto grublje) naziva nacionalistom i šovinistom, to je već granica kulturnog raspravljanja koju nećemo prelaziti. Ovo je posljednje upozorenje prije nego što krenem primjenjivati neke konkretne mjere, jer to da me se naziva nacionalistom i šovinistom jer koristim termin što ga koristi Muzej grada Rijeke, e to je već točka kod koje povlačim granicu. Vjeruj mi, draga moja Ornela, bilo je takvih pokušaja i prije... sa raznih lokacija, sa raznih ideologija, sa raznim zastavama... nitko se nije baš predugo zadržao na projektu jer mi ovakve gluposti ne dozvoljavamo. Toliko od mene. Objasio sam razloge svega - ne tebi, jer ti ćeš ovo ionako okrenuti kako tebi paše - nego ako netko ikada bude ovo čitao da zna zašto se dogodilo to što se dogodilo, kao i to da si odbila sve pokušaje pomoći. Logika my way or the highway na ovom projektu ljude s tom logikom uglavnom šutne natrag na autoput s kog su i došli :) Toliko od mene, više se uključivati u rasprave neću, a mjere... o tom po tom :) Pozdrav od nas anarhista! ^^

P.S. A ja sam jučer, eto, Alvara počastio burekom ;) (Uzgrad, Erna Toncinich je odličan primjer gdje je intervencija nepotrebna jer joj svi izvori tako navode prezime... s druge strane, forsiranje Alvara Nachinovicha i Adamicha mi djeluje kao silovanje materije... pobogu, talijanska Wikipedija čovjeka navodi kao Načinovića, a oni č i ć uopće nemaju!) --E.A.Poe 23:23, 26 juli 2021 (CEST)Odgovori

Ornelin rukopis dosta nalikuje rukopisu onog Armanda. Svakako bih joj/mu preporučio malo smiriti strasti i usredotočiti se na članke, a ne na druge urednike wikipedije. --Igor Windsor (razgovor) 00:11, 27 juli 2021 (CEST)Odgovori
Zar se ne radi to o istoj osobi, ili barem kliki? --E.A.Poe 00:13, 27 juli 2021 (CEST)Odgovori
Vrlo moguće da je ista osoba, ali dokaza nema, samo indicija. Verovatno i nije previše bitno. A ne znam za "kliku", vidim da citiraš Twitter i sl., gde se valjda vodi neka rasprava o fijumanskim temama na našoj wiki? Ali ja nemam Twitter, tako da sam u totalnom mraku glede toga. :) --Igor Windsor (razgovor) 00:40, 27 juli 2021 (CEST)Odgovori
Ma nemam ga ni ja, nego je ona spomenula društvene mreže :D Pa deduciram :D Zabavlja ovo do određene mjere, al' treba biti konstruktivno, kreativno... nema meni mog Vojvode :( Taj je bio najbolji ikad :( Ovo je sve jeftina imitacija :D Vidjet ćemo dalje što će biti :D --E.A.Poe 00:46, 27 juli 2021 (CEST)Odgovori
Nazad na stranicu "Palača Šećerane".