Razgovor:Operacija Oluja

Interpretacija izvora uredi

U tekstu članka je navedena informacija vezana za akciju Oluja, tačnije da je:

"sama akcija je bila u potpunosti legalna kao i pokušaj Srbije da uguši albansku pobunu na Kosovu"

U tekstu članka za ovu informaciju referenciran izvor Danas.hr koji sadrži tekst izjave pravnika koji se zove Marko Milanović koji je dao jedno od brojnih suprostavljenih tumačenja presude MSK. Iz nekog razloga je u tekstu članka napisano da je u pitanju tekst presude MSK.

Pošto nije u pitanju tekst presude MSK predlažem da se tekst članka koriguje i u tekst unese informacija da je u pitanju jedna od interpretacija a ne presuda, naravno uz prezentaciju i drugačijih tumačenja presude koje su iz nekog razloga izostavljene iako se podatak o njima može naći u referenciranom izvoru:

"Budući da je prvostupanjsko vijeće utvrdilo da je Hrvatska sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu," - Jadranka Kosor, predsednica vlade RH

"teza o zločinačkom pothvatu ne podrazumijeva da su svi sudionici vojske i policije zločinci" - Ivo Josipović, predsednik RH

Ono što je napisano u tekstu članka:

samo 20,000 mogu okarakterizirati kao žrtve deportacije

Ono što piše u referenciranom izvoru informacija:

the Chamber concluded that at least 20,000 were deported in this manner in August 1995.

Predlažem da se reč samo zameni rečju najmanje, jer to odgovara referenciranom izvoru informacija i ....

--Antidiskriminator 17:28, 18 april-травањ 2011 (CEST)

Ja ću se baviti o pitanjima u vezi mog djela teksta, a za ostalo se ne budem mešal. Sudska presuda u svom početku govori:
"Sud napominje da su se događaji događali u kontekstu dugogodišnjih napetosti Srba i Hrvata u Krajini.Stranke u postupku složile su se da je protiv Hrvata u Krajini počinjen značajan broj zločina. Osim toga događaji su se događali oružanog sukoba na području Jugoslavije koji je trajao godinama. Ovaj sud se ne bavi legalnosti pribjegavanja ratu (u ovom slučaju Operaciji Oluja). Središnje pitanje (za ovaj sud) je da li su srpski civili bili meta zločina."
Po meni pitanje legalnosti Operacije Oluja je rješeno. Jedino se možda može drugačije definirati u tekstu. (svaki put kad se pokrene rasprava o izvori bilo bi ga dobro najprije provjeriti ?)
Po broju prognanih ti si u pravu, ali ako ne grešim to nije moj dio teksta pa se ne bum mešal :)--Rjecina2 18:28, 18 april-травањ 2011 (CEST)
"Ovaj sud se ne bavi legalnosti pribjegavanja ratu" - „tvoj“ komentar
"Po sudskoj presudi sama akcija je bila u potpunosti legalna" - „tvoj“ tekst u članku
Ne znam čemu smeh na kraju tvog komentara. To što radiš putem sistematskog pogrešnog interpretiranja izvora informacija nikada nije bilo smešno. Najmanje je smešno kada su u pitanju ovakve teme. Naravno da je očigledno da tvoje neprikriveno sistematsko pogrešno interpretiranje izvora informacija nije slučajno. Ne znam koji je cilj toga što radiš ali je očigledno da svojim ponašanjem nanosiš veliku štetu projektu. --Antidiskriminator 18:52, 18 april-травањ 2011 (CEST)
I sam tužilac MKSJ-a je na završnom komentaru rekao: "Odluka da se pokrene Operacija Oluja nije kontroverzna; ono što je kontroverzno je da je Tuđman iskoristio tadašnje uslove kako bi implementirao plan o proterivanju Srba iz Krajine"[1]. Dakle, treba odvojiti Operaciju Oluja od zločina počinjenih (uglavnom) nakon nje. Ono sa "najmanje 20,000 deportiranih Srba" neka se izmeni, ne vidim ništa sporno u tome.--Tolerantnost 15:30, 19 april-травањ 2011 (CEST)
Da, ali tužilac je samo jedna strana u sporu. I njegovo mišljenje je samo njihovo mišljenje, kao i mišljenje zastupnika obrane.--Anto (razgovor) 17:26, 12 svibanj-мај 2013 (CEST)

Hrvatska točka gledišta uredi

Hrvatska strana uglavnom gleda na pozitivnu stranu akcije. Većina hrvatskih političara smatraju je legitimnom oslobodilačkom akcijom nakon što su Srbi Krajine odbili plan Z-4 i tako odbacili zadnju priliku mirnog rješavanja rata u Hrvatskoj, u okviru međunarodno priznatih granica hrvatske države. Tom se stajalištu priklanjaju političara kao što su Ivo Josipović[19] i Stjepan Mesić te većina Saborskih zastupnika, nevladinih udruga i novininskih komentatora.

Dakle, ovo se mroa naglasit:Ne postoji niti jedna parlamentarna stranka niti bilo koja relevantna stranka koja poriče zakonitost "Oluje". Čak ni žestoki kritičari Tuđmana i njegove vlasti 1990-tih. A ne samo neki tamo Mesić ili Josipović... Ne sićan se da je ijedan zastupnik u Saboru to poreka. Pretpostavljen da bi članstvo SDSS-a reklo nešto protiv tega ali opet nison ču da su oni nešto javno o temu govorili u javnosti.--Anto (razgovor) 17:20, 12 svibanj-мај 2013 (CEST)

Nazad na stranicu "Operacija Oluja".