Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Mleci.
Rad na člancima


Mleci > Venecija, ne Mletačka Republika uredi

Orijentolože, ne bih se složio s vraćanjem ove izmjene. Valja razlikovati grad od nekadašnje republike. Vidi Mleci (HE), Mleci (HJP) i dr. Ići stoga u Mletke znači ići u grad (egzonim se i dandanas može čuti!), ne u državu koja više ne postoji. I u povijesnim vrelima Mleci primarno znače (glavni) grad, prijestolnicu Prejasne Republike, a ne čitavu republiku. Sinegdohalna upotreba pojma za označavanje cijele države ne bi trebala biti vodilja za određenje uputnice jer bi mogli, po analogiji, Rim postaviti da upućuje na Rimsko Carstvo (npr. borio se protiv Rima, bio je građanin Rima), a ne na sâm grad. Predlažem da se postavi uputnica Mleci > Venecija, a da se u zaglavlju članka Venecija postavi napomena: »Mleci« upućuje ovamo. Za historijsku državu vidi Mletačka Republika. --Conquistador (razgovor) 10:49, 1. novembra 2015. (CET)

Alternativni prijedlog disambigvacije bio bi da se Mleci postave kao disambigvacijska stranica koja bi donosila leme s obama značenjima:

Prvi prijedlog je jednostavniji, drugi zahtijeva više klikova, ali je informativniji. Uoči da bi slično trebalo učiniti i s Venecijom jer se u izvorima ona također koristi u značenjima kao i Mleci, a usto ima i dodatna značenja (npr. osvojio je Veneciju). --Conquistador (razgovor) 11:19, 1. novembra 2015. (CET)

Nazad na stranicu "Mleci".