Razgovor:Majka Tereza

Posljednji komentar: Stebunik, prije 7 godina u temi Odsustvo kritike
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Majka Tereza.
Rad na člancima


Предлог за укланјанје тврднје о цинцарском пореклу због недостатка поузданих извора uredi

Најпре бих хтео да поздравим и похвалим оне уреднике ове Википедиа странице на српско-hrvatskom језику који позивају на миролјубиву тј. достојанствеу расправу, тј. расправу која подразумева изношенје различитих и супротних мишлјенја и информација али уз узајамно уважаванје.

Hе исклјучујем да постоји могућност да би један од нјених родителја могао да буде пореклом Цинцар, па чак не исклјучујем могућност да би и оба нјена родителја могла неким прапореклом да буду Цинцари, (као што има много Срба који су пореклом Албанци или Цинцари, нпр. Бранислав Нушић/Алкибијад Нуша и обратно...), али извори који су наведени на овом википедијином тексту о Мајци Терези за тврднју да она има "и цинцарско/влашко" порекло нису доволјни нити поуздани за такав заклјучак.

Наиме, у једном од цитата који се користи у корист тврднје о цинцарском пореклу Мајке Терезе пише следеће:

"Бојаџиу, позната како Мајка Тереза, е родена во Скопје во етнички мешано семејство на Влав и Албанка-католикjima"(http://star.dnevnik.com.mk/default.aspx?pBroj=2252&stID=22721),

У том цитату се нигде не наводе примарни извори за такав заклјучак, нити се наводи како се уопште дошло до тог заклјучка. То што то пише у једном новинском чланку не може само по себи бити доволјан или поуздан извор

У другој референи/извору чак нема ни помена о нјеном пореклу(http://star.dnevnik.com.mk/default.aspx?pbroj=2263&stID=23175).

Као један од извора у корист теорије о влашком/цинцарском пореклу Мајке Терезе приметио сам да неки користе и текст објавлјен на Политика Онлине порталу(http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Albanci-ukrali-Majku-Terezu.sr.html) а у том тексту се наводе цитати ин кнјиге немачког писца Волва Ошлиса (Wolf Oschlieс) назване "Mutter Teresa-Die Jugend in Skopje" (http://www.amazon.co.uk/Mutter-Teresa-Die-Jugend-Skopje/dp/3851298284),

Према наведеном тексту, немачки аутор наводно констатује да је албанско порекло Мајке Терезе "чиста измишлјотина" а "do ovakvog zaključka Ošlis je došao posle detaljnog istraživanja porekla roditelja Majke Tereze čemu je posvećen deo knjige objavljene prošle godine. Otac Agnese Bojadžiju, Nikola, bio je pripadnik Aromuna - u Srbiji Cincari, u Makedoniji Vlasi - romanskog naroda koji i danas žive raštrkani u državama na Balkanu."

Моје питанје је зашто нису наведени конретни докази са тог "истраживанја" и како се до нјих дошло?

Далје, у наведеном тексту Политике Онлине стоји:

"Postoje podaci da je pradeda Majke Tereze, takođe Nikola, došao u Skoplje iz Prizrena u 19. veku. Najverovatnije posle 1821. godine kada je Alipaša Janjinski spalio Moskopolje, nezvaničnu prestonicu Aromuna, danas na teritorije severne Grčke. Procenjuje se da se tada oko 200.000 Cincara iselilo od Makedonije do Mađarske...Majka Agnese Gondže Bojadžiju, Drona, rođena Bernaj (1882–1972), tvrdi Ošlis, takođe potiče iz jedne aromunske porodice s Kosova. Osim Agnese, Nikola i Drona Bojadžiju imali su još jednu ćerku Agušu i sina Lazara. Ubrzo posle iznenadne smrti glave porodice, Nikole, familija se raspala. Majka je sa starijom ćerkom Agušom i sinom Lazarom otišla u Albaniju".

Моје питанје је а где су ти "подаци" који "постоје" и зашто нису наведени?

Далје, ако је алипаша Јанјински спалио Москополје (које је, колико ме основно знанје из географије служи, и данас у Албанији, где је увек и било) зашто би се једна цинцарска породица, попут породице Мајке Терезе, селила из Скоплја (Македоније) у Албанију, ако су у управо у Албанији цинцари доживели прогон и протериванје?

Извори по којима је Мајка Тереза албаског етноса су очигледно бројнији, поузданији и јачег кредибилитета од оних који наводе да је она "и цинцарског", "само" цинцарског порекла, док извора који потрвђују да он анема никакве везе са албанским идентитетом уопште за сада не постоје.

Извори и аргументи који недвојбено указују на нјену албанску етничку припадност су следећи:

1. Мајка Тереза, нјена сестра Агуше и нјихова мајка Дране, имају албанска имена. ("гонџхе", што је право име Мајке Терезе на албанском значи дословно пуполјак и представлја старо албанско име, које је и данас донекле у употреби, Дране је скраћено од "драндафилле", што на северноалбанском или гегијском дијалекту значи ружа, а Агусхе је од милја за Аге, женско име које потиче од албанске речи "агим", што значи зора-дакле на српском би била нешто као Зорана). Ошлис очигледно није узео у обзир ову чинјеницу, па бих замолио све оне добре волје да му доставе ову информацију, јер човек очигледно не зна албански.

2. Мајке тереза је изјавила: "By blood, I am Albanian... ( "По крви сам Албанка...") (http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20031019_madre-teresa_en.html)?

3. Постоји и интервју на којем се јасно чује нјен глас како говори на албнаском језику и рецитује католичку молитву на албанском језику коју католици уче као деца? (ево линка: http://www.youtube.com/watch?v=3j85pKUE67k)

4. Похађала је у албанску школу а зашто би ако није Албанка или ако "нема никакве незе са Албанцима"? Једино ако су јој родителји били невероватно плуралистички орентисани неалбанци, а на Балкану, на моју велику жалост, ја не познајем много који су досегли до тог нивоа плурализма и толеранције...осим ако су односи међу балканским народима тада били цивилизованији него данас....

5. Ако је алипаша Јанјински спалио Москополје (које је, колико ме основно знанје из географије служи, и данас у Албанији, где је увек и било) зашто би се једна цинцарска породица, попут породице Мајке Терезе, селила из Скоплја (Македоније) ако су у Албанији цинцари доживели прогон и протериванје?

Цитирам и делове кнјиге "Mother Teresa-Saint or Celebrity?" autora Гезима Аплиона, страна 42:

"...Mother Teresa's brother Lazar Bojaxhiu emphasized all the time that his parents and their descendants were Albanians from Kosovo, his mother's family being originally from Novosela near the town of Gjakova, and that of his father from Prizren...Mother Teresa herself was never keen to mention her nationality when talked to the press. There were ocassions, however, when she made it absolutely clear that she was Albanian. So, for example, when she was awarded the Nobel Peace prize in Oslo in 1979 she told the curious international media during one of the ceremonies: "by blood and origin I am all Albanian (emphasis added). Considering that Mother Teresa's brother and, more importantly, Mother Teresa herself were always consistent about their Albanian origin, it makes no sense to argue that her descent is far from clear. Surely Mother Teresa was the best authority on the issue of her ethnic origin..." (http://books.google.ba/books?id=u_FE30FTbg0C&pg=PA34&lpg=PA34&dq=Albanians+steal+Mother+Teresa&source=bl&ots=ilvTYi8ZTA&sig=epdjrveUgltTAujvwKaKejy6Mwc&hl=en&sa=X&ei=8aYRUPmXJsHk4QTstYGoAQ&redir_esc=y#v=onepage&q=Albanians%20steal%20Mother%20Teresa&f=false)

Цитат из кнјиге je додатни извор/аргумент у прилогу оних 5 аргумента које сам навео горе а који су у целини јачи од неког цитата из кнјиге, била она у корист или против теорије о албанском етносу Мајке Терезе.

Стога бих предложио да се до далјнјег из текста скину наводи о влашком, односно цинцарском пореклу Мајке Терезе док се не дође до неких поузданијх извора.

Мир и Доброта

--Besajone (razgovor) 22:28, 26 srpanj-јул 2012 (CEST)

Vikipedija je slobodna enciklopedija koju svako može da uređuje, pa u tom smislu pozivam predlagača da svaki relevantan i referenciran a u članku još nepostojeći podatak unj unese. Svako dobro želim, --Biblbroks (razgovor) 10:34, 28 srpanj-јул 2012 (CEST)
Zahvaljujem
--Besajone (razgovor) 00:50, 19 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Odsustvo kritike uredi

Stavio sam pov oznaku jer je članak od početka do kraja napisan u hvalospjevnom tonu. Trebalo bi i kritici dati bar malo prostora u članku (pogledati en wiki).--W i k iR 20:07, 11 avgust-коловоз 2013 (CEST)

=Tako je. U najmanju ruku trebalo bi spomenuti uvide Christophera Hitchensa iz knjige "The Missionary Position". Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 21:32, 11 avgust-коловоз 2013 (CEST)

Ko ti brani, da ti to učiniš?--Stebunik (razgovor) 11:37, 23 oktobar 2016 (CEST)Odgovori
Nazad na stranicu "Majka Tereza".