Razgovor:Krnja Jugoslavija

(Preusmjereno sa stranice Razgovor:Krnja Jugoslavija (SFRJ))

Valja izbaciti neke potencijalno "problematične" tvrdnje iz teksta, koji se prije svega odnose na određene političke stavove na temu članka. --OC Ripper (razgovor) 10:09, 6 rujan-септембар 2014 (CEST)

Nota bene, jako se dvoumim treba li uopće ovaj članak postojati. O razdoblju iz 1990-ih imamo konkretne članke: raspad SFRJ, Jugoslovenski ratovi, Srbija u jugoslovenskim ratovima, Hronologija raspada SFRJ i Savezna Republika Jugoslavija. Ovaj članak, budimo iskreni, konkretno ne govori o ničemu. Pojam "Krnja Jugoslavija" se koristi za zajednicu Srbije i Crne Gore, a o nekom prijelaznom razdoblju valja tek naći jasne izvore. Kada počinje to razdoblje? Kada završava? Sve je ovo jako proizvoljno i podsjeća na samostalno istraživanje. Čak i vanjske veze govore o SRJ, npr. link na "Slobodnu Evropu" spominje konkretno: "27. aprila 1992. godine proglašena je Savezna Republika Jugoslavija, takozvana krnja Jugoslavija koja se sastojala od Srbije i Crne Gore". --Seiya (razgovor) 22:04, 6 rujan-септембар 2014 (CEST)
Slažem se sa vama da treba da se nađu više izvora o tom istorijskom periodu ali smatram da članak treba da ostane jer je to istorijski članak koji pripada istoriji nekadašnje SFRJ iako ima kao što ste rekli detaljni članci o razbijanju SFRJ-a smatram da je svrha ovoga članka da bude prelazna odrednica u šablonima za osobe i događaje koje su se desili u tom periodu, naprimer osobe koje su se rodile u tom periodu primera radi pevači itd, treba da stoji ova država rođenja u šablonu a ne SFRJ ili SRJ ili neka od samoproglašenih tada još uvek međunarodno nepriznatih država zato smatram da je ovaj članak važan i treba da ostane na srpskohrvatskoj Vikipediji.--Nezavisni Urednik Dardaneli799 (razgovor) 01:02, 7 rujan-септембар 2014 (CEST)

Pojašnjenje uredi

Problematične tvrdnje u originalnoj verziji:

"Tokom 1991. i 1992. došlo je do raspada SFRJ koji je izveden metodom oružane secesije uz podršku i pomoć stranih država. U slučaju Jugoslavije nije poštovano načelo teritorijalne celovitosti i njenih međunarodno priznatih granica. Suprotno međunarodnom pravu, republičke granice, koje nikada nisu pravno utvrđene i obeležene, postale su granice suverenih država. Pravo naroda na samoopredeljenje vezano je za federalne jedinice i one su postale njegovi nosioci."

O svemu ovome, najblaže rečeno, ne postoji konsenzus, i nametanje takvih tvrdnji u članku bi ozbiljno ugrozilo njegovu objektivnost. --OC Ripper (razgovor) 17:59, 6 rujan-септембар 2014 (CEST)

Infokutija uredi

Dok se ne stvori karta koja bi prikazivala opseg krnje Jugoslavije, infokutiju ne bi trebalo stavljati. --OC Ripper (razgovor) 18:15, 6 rujan-септембар 2014 (CEST)

Sada mi je jasnije samo taj deo teksta "Tokom 1991. i 1992. došlo je do raspada SFRJ koji je izveden metodom oružane secesije uz podršku i pomoć stranih država. U slučaju Jugoslavije nije poštovano načelo teritorijalne celovitosti i njenih međunarodno priznatih granica. Suprotno međunarodnom pravu, republičke granice, koje nikada nisu pravno utvrđene i obeležene, postale su granice suverenih država. Pravo naroda na samoopredeljenje vezano je za federalne jedinice i one su postale njegovi nosioci." sam preuzeo iz članka Socijalistička fedrativna Republika Jugoslavija sa srpske Vkikpedijie kao tamo može da stoji a ovde ne???.--Nezavisni Urednik Dardaneli799 (razgovor) 18:20, 6 rujan-септембар 2014 (CEST)
Gospodine Dardaneli, vidim da ste vi novi ovdje što tiče onoga što je sve dozvoljeno na sh (i en) wiki, a što sve na sr (i hr) wiki. Slobodno istražite malo razlike jedne i druge, doći ćete do zanimljivih zaključaka...--Seiya (razgovor) 22:04, 6 rujan-септембар 2014 (CEST)
Hvala vam na sugestijama uočio sam da postoje bitne razlike između naprimer (sr wik i hr wik) oko pitanja građanskog rata na prostoru razbijene SFRJ, svako vuče na svoju stranu na srpskoj se smatra daje izvršena agresija nad srbima u Hrvatskoj a na hrvatskoj wikpediji se smatra da je bio oslobdilački rat od srpskih okupatora, to je samo primer dok u engleskoj wikipediji ti događaji se opisuju kroz zapadno tumačenje a što se tiče srpskohrvatske wikipedije tu koliko sam mogao da vidim kod nekih tvrdnji i događaja se izbegava pisanje teksta jer postoji sukob hrvatske i srpske uredničke politike jer svaka strana opisuje istorijski događaj u svrhu svoje nacije.--Nezavisni Urednik Dardaneli799 (razgovor) 01:02, 7 rujan-септембар 2014 (CEST)

Manja izmena teksta i dodavanja datoteka uredi

Ukoliko se administrator OC Ripper slaže napravio sam manju izmenu teksta i dodao sam grb i zastavu krnje SFRJ.--Nezavisni Urednik Dardaneli799 (razgovor) 20:20, 6 rujan-септембар 2014 (CEST)

Pitanje oko legalnosti JNA i drugih vojnih formacija uredi

Smatram da u pravnom smislu Ustav neke države mora da se poštuje, samtram da politička i vojna rukovodstva teritorijalne odbrane Hrvatske i Slovenije nisu poštovali Ustav i savezne zakone SFRJ te su načinili člana iz Ustava SFRJ, čin izdaje države u koj žive, definitivno je da je u periodu Krnje Jugoslavije bio zastupljen srpski nacionalizam ali nepostoje dokazi da je bio zastupljen na čitavoj strukturi JNA dok je uopšte poznato separatističke tendancije vojnih formacija Slovenije i Hrvatske kao i druguh sličnih formacija, izjave za medije načelnika armije i saveznih sekretara negde se nevidi da podržavaju prisutnost srpskoga nacionalizma u armiji, poznati su slučajevi da su pripadnici JNA koji su nosili četnička obeležja bili na blaži ili manje blaži način sankcionisani od njihovih vojnih starešina. Jako mi je žao što se negira kršenje Ustava SFRJ i separatisti koji krše Ustav se stavljaju u isti ravan sa snagama koje postuju postijeći Ustav i pravni sistem SFRJ, nadam se da će se naći razumno i kompromisno rešenje oko sadržaja ovoga članka.--Dardaneli799 (razgovor) 16:29, 4 студени-novembar 2014 (CET)

Takođe kao što je Crvena Armija pokušala da izvede državi udar i da smeni Gorbačova 1991. godine kada su tenkovi Crvene Armije izašli na ulice Moskve i na pojedine teritorije SSSR-a, tako se borila JNA protiv nelegalnh vojnih formacija i ragovala je da bi sačuvala Ustavni poredak tadašnje SFRJ, pokazalo se da ni Crvena Armija a ni JNA nisu uspeli da sačuvaju svoje države iako su obe delovale na tome, JNA je bio poslednji bastion očuvanja Ustavnog poretka SFRJ kao i Crvena Armija u SSSR-u, nedopustivo je stavljati u isti koš separatističke vojne formacije i separatističke političare sa legalnom armijom i vojskom koja je postupala uskladu sa postojećim ustavom i zakonom o odbrani države, da sačuva Ustavni poredak SFRJ.--Dardaneli799 (razgovor) 01:10, 5 студени-novembar 2014 (CET)

U poslednjem Ustavu socijalističke Jugoslavije iz 1974. godine jasno piše da oružane snage SFRJ (JNA) je dužan da brani ustavni poredak države i da brani teriorijalni integritet i suverenitet SFRJ, postojao je pokušaj da se da legitimitet oružane intervencije da se pohapse svi koji narušavaju opstanak SFRJ ali JNA nije dobila saglasnost i legitimitet da ideju Kadijevića i rukovodstva JNA sprovde i u delo jer po tadašnjem Ustavu morali su da dobiju odborenje od predsedništva što oni nisu dobili, oružane akcije protiv separatističkih jadinica sprovedene od strane JNA u periodu Krnje Jugoslavije su sprovedene uskladu sa ovlašćenjima ali nisu mogli da sačuvaju državu i da pohapse izdajnike kada nisu imali odobrenje od predsedništva SFRJ stoga sva oružana dejstva i borbe pripadnika JNA se smatraju legalnim radi očuvanja teritorijalnog integirteta i celovitosti SFRJ, za agresivniju akciju i da pohapse politička i vojna separatisička rukovodstva nisu imali legitimitet, stoga to nisu ni uradili samo su se borili protiv separatisičkih snaga jer su za to imali legitimitet po tadašnjem Ustavu i zakonu u SFRJ za ostalo su morali da imaju odobrenje predsedništva SFRJ koje je Kadijević tražio ali nije dobio podršku.--Dardaneli799 (razgovor) 01:31, 6 студени-novembar 2014 (CET)

Deo Ustava SFRJ: Члан 5. Територија Социјалистичке Федеративне Републике Југославије је јединствена и сачињавају је територије социјалистичких република. Територија републике не може се мењати без пристанка републике, а територија аутономне покрајине — ни без пристанка аутономне покрајине. Граница Социјалистичке Федеративне Републике Југославије не може се мењати без сагласности свих република и аутономних покрајина. Граница између република може се мењати само на основу њиховог споразума, а ако се ради о граници аутономне покрајине — и на основу њене сагласности.--Dardaneli799 (razgovor) 02:00, 6 студени-novembar 2014 (CET)

Po ustavu SFRJ pravo na otcepljenje imali su narodi a ne republike, jer Jugoslaviju su stvarali narodi a ne republike. U tadašnjem ustavu Hrvatske je pisalo da je SR Hrvatska država hrvatskog naroda i srpskog naroda i ostalih naroda i narodnosti koji žive u njoj. Dakle Srbi su bili državotvorni, konstutivni element republike SR Hrvatske i imali su ista prava kao i Hrvati. Ukoliko su Hrvati hteli da izađu iz Jugoslavije isto tako su i Srbi imali prava da ostanu u Jugoslaviji. Slično je bilo i u ustavu Bosne i Hercegovine. Nijedna Republika i pokrajina SFRJ nije imala pravo da proglasi jednostrano nezavisnost bez saglasnosti svih federalnih jedinica unutar SFRJ tačnije republika i pokrajina. Prosto rečeno JNA je bila jedina legalna vojska koja je htela da sačuva SFRJ ali nije imala puna ovlašćenja da to uradi da pohapsi izdajnike države.--Dardaneli799 (razgovor) 02:06, 6 студени-novembar 2014 (CET)

Nepotrebno vraćanje Seiya uredi

Seiya, izmene koje sam načinio su manje gramatičke ispravke i ispravke naziva poput: nije premijer nego predsednik Izvršnog veća itd. Stoga mislim da je vaše vraćanje nepotrebno. --Hercules strong (razgovor) 09:10, 20 januar-сијечањ 2016 (CET)

Sve je to legitimno, izuzev jedne male sitnice koju ste vi prešutjeli ovdje: zamijenili ste pojam "raspad Jugoslavije" pojmom "razbijanje Jugoslavije", a to nećemo koristiti, takvim POV oznakama ovdje nije mjesto. Vi možete sve ostale izmjene primijeniti, ako tu ne stavite.--Seiya (razgovor) 12:18, 20 januar-сијечањ 2016 (CET)
Iako ne znam što vam smeta ta jedna rečenica, ali ipak sam je ispravio. A i vi vraćate sav sadržaj umesto da sami prepravite tu jednu rečenicu, ako je baš sporna.--Hercules strong (razgovor) 12:44, 20 januar-сијечањ 2016 (CET)
Nazad na stranicu "Krnja Jugoslavija".