Razgovor:Historija srednjovjekovne Srbije

(Preusmjereno sa stranice Razgovor:Istorija srednjovjekovne Srbije)
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Historija srednjovjekovne Srbije.
Rad na člancima


Izvori i autori uredi

U članku: "Historija srednovekovne Srbije" sa predhodne strane,nisu navedeni izvori a ni autori. Pored toga vrvi od mnoštva neistina (netačna je titula Lazara, netačno je učešće Lazara u boju na Pločniku na Srpskoj strani, istina da je Lazar Muratov saveznik, Lazar nije bio nikad vladar nijedne Srbije, u vreme Kosovske bitke vladar Srbije je bio kralj Tvrtko dva puta krunisan: u Đurđevim stubovima po pravoslavnom obredu i Ahmićima od djeda Bosanske crkve). Potpuno je netačan tok Kosovske bitke u kojoj bizantijski, naglo prebogati, despot Lazar (titulu dobio od popa Vaseljenskog - Vasionskog)tok Kosovske bitke samo povremeno osmatra "kroz prste" spremajući nargile, haš, meso ovnujsko... kod Samodreže za očekivanog pobednika i svog saveznika i prijatelja Murata. Pored ovih netačnosti prosuta je gomila laži i bljuvotina sa kojima se Srbi prikazuju kao potpuno blesavi. Istorijski tekstovi bez navođenja dokumenata i autora dokumenata, nemaju nikakvu vrednost već predstavljaju samo bljutavu propagandu srpskih okupatora. Ja nisam istoričar i to je razlog što neću da ispravljam navedeni članak. Ovo pišem kao upozorenje Srbijanskim istoričarima da počnu da se bave istorijom kao naukom i naučnom istinom, i da batale ovakvo Bizantisanje za sva vremena. Srbija se više puta gradila i još bolje rasturala na ovakvim istorijskim obmanama. Ponovo je gradite na bizantijskim bljuvotinama (uz blagoslov 3. Rima), to vam je kao da gradite dvorac bez temelja i na septičkoj jami.212.200.65.74 09:15, 6. maja 2010.

slobodno dopunite članak tačnim informacijama i izvorima, pozvani ste da učinite to. --Mladifilozof (razgovor) 15:05, 13 februar-вељача 2013 (CET)

Verska mapa uredi

Može li se znati šta je problem sa izvorom za ovu mapu i sa tim što je mapa anahrona? Pre svega, anahrone mape su validan način prikazivanja istorijskih podataka, ovde recimo ima čitav veb sajt sa anahronim istorijskim kartama: http://www.lena-dvorkina.narod.ru/ Što se izvora tiče, on je dostupan ovde: http://www.scribd.com/doc/51125508/VODIČ-KROZ-SVET-VIZANTIJE-Dragan-Brujić (na strani 51. se nalazi verska mapa iz 1054. godine). U čemu je, dakle, problem? PANONIAN (razgovor) 15:52, 2 ožujak-март 2014 (CET)

Vratio sam mapu, kad sam video da na en.wiki postoji jedna slična, dosta simplifikovana "verska mapa Evrope" za 1054. godinu. (Situacija je, dakako, bila mnogo kompleksnija.) Inače, Dragan Brujić nije ni istoričar ni kartograf (ne znam šta je), pa sam prema njegovim mapama uvek sumnjičav. Ali, eto, kao što rekoh, vraćena je tvoja mapa u članak. --Igor Windsor (razgovor) 15:56, 2 ožujak-март 2014 (CET)
Nazad na stranicu "Historija srednjovjekovne Srbije".