Razgovor:Historija Srba u ranom srednjem vijeku

Posljednji komentar: Igor Windsor, prije 3 godine u temi Fiktivna istorija

sređivanje članka uredi

 
Slika Srbije iz 9. veka koja obuhvata Bosnu i Rašku (autor Panonian).
 
Slika koja prikazuje Bosnu i Rašku kao zasebne države u istom periodu.

Članak sam preuzeo sa srpske wiki. Tamo slovi za izabrani, ali izgleda mi da će dodatno sređivanje biti neophodno. Za početak, hteo bih da raspravimo korištenje ove slike (od korisnika Panonian) u članku. O tome je već vođeno više rasprava na en wiki i commonsu. Moje pitanje glasi:

  • "Da li je ikada postojala Srbija sa slike koja je obuhvatala Bosnu i Rašku?"

Ja ne poznajem dovoljno ovaj period, ali u članku Historija srednjovjekovne Bosne nisam naišao na podatak da je Bosna bila deo Srbije, već zasebna zemlja. Takođe, na commonsu sam našao sliku koja takođe prikazuje 9. vek, ali na sasvim drugačiji način. Šta je istina? --Mladifilozof (razgovor) 01:08, 8 svibanj-мај 2014 (CEST)

Fiktivna istorija uredi

Sad tek vidim ovaj članak, jer je preuzet sa sr.wiki, gde je upravo postavljen za izabran. Do odlomka "Samuilovo carstvo" radi se uglavnom o fiktivnoj istoriji, gde autor nekritički citira primarne izvore (npr. Letopis popa Dukljanina i Konstantina Porfirogenita), pri čemu se ne čini da pokazuje neko dublje razumevanje tih izvora - naprotiv, samo ih citira. Dakle, ceo odlomak barem do "Samuilovo carstvo" treba uzeti cum magno grano salis. --Igor Windsor (razgovor) 01:00, 18 decembar 2020 (CET)Odgovori

Nazad na stranicu "Historija Srba u ranom srednjem vijeku".