Razgovor:Dinaridi

Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Dinaridi.
Rad na člancima


U Dinarskom kraju postoji mnogo ostataka ranijih civilizacija. Rimljanima je trebalo tri veka da pokore Ilire, skrivene u gudurama Dinarida. U mirnim vremenima mesno stanovništvo se često odlučivalo na iseljavanje zbog loših uslova života (neprohodnost, izolacija, isprekidanost, loš kvalitet zemljišta, nedostatak vode u mnogim delovima). Zbog toga je ovaj kraj i danas slabo naseljen, a šumarstvo i rudarstvo i do danas su ostale glavne privredne grane ovog kraja.

Specifičnost mesnog stanovništva je njegova visina - smatra se da su ljudi iz Dinarskog kraja (tzv. "Dinarci") najviši u Evropi. Po nekim podacima prosečan odrastao muškarac visok je 185,6 sm, dok su žene niže za nekoliko sm.

Nije tačno, citiram: "nedostatak vode u mnogim delovima)." , kao jedan od uslova lošeg života, čak naprotiv! Moglo bi se reči da su migracije autohtonog tadašnjeg stanovništva učestale pa sve do danas zbog najezde mase drugih varvarskih plemena i civilizacija. U periodu rimskog carstva-narod Dinarida se asimilirao sa rimljanima. Rimljani su im da li poslove, emancipaciju, egzistenciju, plate, slobodu, mogučnost u hijararhiji rimskog carstva-pa čak do trona cezara, ali su morali prihvatiti zakon velikog Rima. Onaj ko se nije pominovao robovao je, emigrirao ili je grupno sa istomišljenicima, svojim jezikom i pejzažima dinarskog planinskog vijenca živio gorštački. Napadom Gota na rimljane u prijedjelima dinarskog vijenca rimskog carstva, tadašnje rimske provincije Dalmacije, s glavnim gradom Zadrom rimsko carstvo je apstrahirano. Što je značilo da je pokoreno, i da je rimsko carstvo bilo svedeno na provinciju Dalamcije s glavnim gradom Splitom u čijem je sastavu bila Hercegovina i jedan dio Bosne.Padom rimskog carstva na područijima dinarskog planinskog spleta autohtoni narod dinarida kao i rimljani bili su ubijani, spašavao se svak na svoj način...Jedino žene i djeca su ostavljani, asimilirani,....

Nazad na stranicu "Dinaridi".