Razgovor:Genocid u Srebrenici

(Preusmjereno sa stranice Razgovor:Dešavanja u Srebrenici jula 2005.)
Posljednji komentar: Igor Windsor, prije 2 godine u temi Naslov članka
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Genocid u Srebrenici.
Rad na člancima


Još to tajite na svoj nacionalističkoj Wikipediji.

"Postoji više imena za ovaj zločin."... i više razloga za onaj naslov

Razumem politiku SH-Wike o zauzimanju neutralnog stava prema temama koje bi mogle da dovedu do besomučno dugih i jalovih rasprava sa pretnjom cepanja projekta (ne znam, međutim, da li se takva politika dosledno primenjuje) i u tom smislu smatram da je dobro rešenje ponuditi o tim temama više članaka na njihovim matičnim Wikama i investirati rad u druge teme (a ima ti tako puno balkansko-lokalnih tema do sada neobrađenih na Wikama). Međutim, menjanjem naziva članka iz "Genozid..." u "Dešavanje..." ne pospešuje se takva neutralnost, nego se naziv obesmišljava. Za ovaj zločin zapravo postoji samo jedno ime; ono čega ima više od jednog na broju su politički stavovi prema njemu. S tim u vezi zanimljiva je ova simbolička greška stavljanja "dešavanja u Srebrenici" u kontekst 2000-ih, dakle, u vreme kada se politički stavovi o "genocidu u srebrenici" iz 1990-ih kreiraju.

Iz preimenovanog članka (tj, iz linkovana tri članka) se ne vidi da postoje različita imena. Naprotiv, na stranici Масакр у Сребреници vrlo se jasno govori o potvrđenom i osuđenom zločinu genocida: "Генерал ВРС Радислав Крстић осуђен је 2001. године на 46 година затвора за геноцид у Сребреници, а у априлу прошле године Жалбено веће Трибунала донело је нову пресуду којом је Крстић осуђен на 35 година затвора за помагање и подржавање геноцида, подсећа Бета. Била је то прва пресуда Хашког трибунала за геноцид." Dakle, u sva tri teksta se koristi isto ime za ovo "dešavanje".

Konačno, naziv "masakr" nikako ne može biti drugo ime za ovaj zločin, već je ime za drugi zločin; i uz sve svoje strahote, u ovom kontekstu zvuči kao eufemizam.

Id

Ne bih želeo ovde da upadnen ni u kakvu raspravu podovom definisanja ovog zločina iako imam jasno definisan stav. Reč "dešavanja" se iskoristila baš da bi se izbeglo politizovanje, jer se nije izgradio zajednički stav različitih strana kako da se ovaj događaj okarakteriše. Ako pronađete bolji sinonim koji neće naginjati ni na jednu stranu (što je vrlo važno, bar na ovoj Vikipediji), slobodno ga predložite. Hvala na konstruktivnosti. --Pokrajac 10:59, 18 srpanj-јул 2006 (CEST)


Kao što i gore pišem, jasna mi je namera koja stoji iza preimenovanja ovog članka i premda me takvi "kompromisi" ne raduju, cenim napore da se izbegnu štetne rasprave. I dalje mislim da je instanca sa mandatom da okarakteriše ovaj zločin rekla svoje presudom o genocidu, o čemu se piše u svim ovde priloženim tekstovima. Jasno je, na žalost i na štetu svih strana, da ne postoji zajednički stav o motivu za ovaj zločin, ali postoji slaganje u vezi sa tim da ovo „dešavanje“ jeste zločin. Nije mi poznat vrednosno neutralan sinonim za „genocid“ na srpskohrvatskom (ili na bilo kom drugom jeziku), pa zato predlažem da se kao termin iskoristi širi pojam (oko koga se, ponavljam, svi slažu) i da se članak imenuje kao „Zločin u Srebrenici 1995“.
Id
Mislim da Id ima pravo. Riječ “Dešavanja” može uzrokovati upravo ono što želiš izbjegavati.Dejvid 11:30, 19 srpanj-јул 2006 (CEST)

Naslov članka

Haški tribunal presudio je da se 1995. u Srebrenici dogodio zločin genocida, pa nema mesta eufemizmima, stoga je članak preimenovan kako valja. --Igor Windsor (razgovor) 23:39, 2 april 2021 (CEST)Odgovori

Nazad na stranicu "Genocid u Srebrenici".