Razgovor:Danilo Ščepćević Njegoš

Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Danilo Ščepćević Njegoš.
Rad na člancima


  • To što je vladika Danilo Šćepćević izrazio želju da poslije njegove smrti bude izabran Sava Petrović, nije nikakav dokaz da je osnivač dinastije Petrović i po njegovoj volji da se dalje biraju vladike samo iz porodice Petrović.
  • Ako je od naroda na Zboru izabran za predvoditelja, to tada sigurno znači da ni po kakvom "nasljednom" pravu napisanom u Povelji Crnojevića ne stoji da su upravo Petrovići "ta svetorodna" porodica kojoj to pravo isključivo pripada, kako su se kasnije Vasilije i Petar I pozivali u svojim istorijama Crne Gore upravo na taj NEPOSTOJECI dokument koji niko nikad nije vidjeo. Da je tako, zar bi ga "birao" narod.
  • I na kraju, nikada se vladika Danilo nije potpisao kao Petrović i nikada nije utvrdjeno uopšte porijeklo porodice Petrović (uostalom vidimo i kod vas da ta rubrika stoji prazna). Takodje nikad nije utvrdjeno ni svijetovno ime Petra I Petrovića iako se "navodno" sve savrđeno dobro i sigurno zna uopšte o ovoj porodici.
  • Najstariji predak Petrovića Herakovića KALUDJER PETAR-otac Sćepca, a deda vladike Danila:Iz knjige Stara Crna Gora - Erdeljanović(Deo Vidaka Otovića)
  • Pre vladike Danila znamo pouzdano kao istaknute ličnosti od Herakovića i Rajičevića samo dvojicu i obojicu tek od kraja 17.vijeka: Stanišu Popova (Radonjića-Rajičevića) i Sćepca Kaludjerova (Petrovića-Herakovića), za koje smo vidjeli da se zajedno pominju 1693.godine, a Staniša Popov osim toga još i 1682.godine. Za Stanišu Popova Radonjića se se pouzdano zna, da je BIO SERDAR, a za Sćepca Kaludjerova se opet zna DA NIJE IMAO NIKAKVA ČINA U PLEMENU.
  • Petrovići Herakovići (kojih ima u Njegušima svega 3 kuće i sve su tri u selu Herakovićima) vele, da znaju kao svoga NAJSTARIJEG PRETKA SAMO "KALUDJERA PETRA" čiji je sin bio ŠĆEPAC ,otac vladike Danila.
  • "BOGME SAM OVO PRVI PUT ČUO OD KNJAZA NIKOLE!” “NIKO NIJE ZNAO I NE ZNA PREZIME ERAKU I RAJIĆU” i zbog toga su NJIHOVE POTOMKE druge porodice DIRALE I Z A T O je KNJAZ NIKOLA POKUŠAVAO DOVESTI ERAKA I RAJIĆA U VEZU sa Cerovićima i Tomićima. KNJAZ NIKOLA je stao pričati Novici Ceroviću i popu Milosavu Tomiću, kako bi oni mogli biti zajedno došli iz Bosne u Rudine, a odatle se razdvojili.Ovima je to laskalo, dok su Petrovići bili dinastija, i TAKO JE STVORENO kazivanje, koje je posle ušlo u RADOVE ROVINSKOG i SVETOZARA TOMIĆA i u zabeleške prote Milutina Cerovića. Medjutim,pitao sam o tome hiljade ljudi, pa mi ga niko nije potrvdio;PITAO SAM I SAMOG PROTA CEROVIĆA, pa mi je i on reka: 'BOGME SAM OVO PRVI PUT ČUO OD KNJAZA NIKOLE!”

“Članak u Obzor-u, u kome su objavljene zabeleške prote Milutina Cerovića, obiluje mnogim netačnostima i IZGLEDA DA JE PREPRAVLJAN. To zaključujem na osnovi svojih ličnih razgovora sa pok. Protom, jer sam često i dugo razgovarao sa njime.Tako se npr. U zabeleškama kaže, da su i Karadžići od prvih doseljenika iz Bosne, a medjutim se zna da su oni došli iz Vasojevića u drugoj polovini 17.veka; za bitku u Rudinama oko Borka ZNAMO da je bila 1388.godine i da u njoj NIJE BIO nikakav vojvoda Cerović; i tako dalje.

  • ”Kao što je i tvrdjenje Rovinskog DA SU SE U ISTO VRIJEME sa PRECIMA Herakovića i Rajičevića doselile i Vrbice u njeguškom selu Vrbi pogrešno je i po ispitivanjima g.Luburića kao i po kazivanju samih Vrbica i njihovih rodjaka, koje sam ja zabeležio,. I po jednim i po drugim podacima je nesumnjivo ,da su se Vrbice doselile u Njeguse TEK U DRUGOJ POLOVINI 17.veka.
  • Dušan Vuksan je objavio Genealošku tablicu kuće Petrović-Njegoš u Spomenici vladike Rada(1925). On je uveo samo tri pretka kaludjera Petra. Odnosno pet predaka vladike Danila. PRVI JE IZMIŠLJEN. Počeo je od sredine XVI vijeka, sa “VOJVODOM NJEGOŠEM”,-KOJI NIJE POSTOJAO. Ostalima je dao titulu 'KNEZ', -KOJU SVI NIJESU IMALI. Vuksan je prihvatio mišljenje Ruvarca, Rovinskog i Jiričeka; da ime Njegos nije došlo po planini Njegoš, odakle se Herak doselio, nego po ličnom imenu NEKOG pretka. Htio je da jače motiviše PRISVOJENI nadimak uz prezime vladajuće kuće, da naglasi njeno vlasteosko porijeklo i da je izdvoji od ostalih bratstava koja potiču od Heraka i Rajića. IZMIŠLJENOG VOJVODU NJEGOŠA našao je kod vladike Vasilija.
  • POTIČU OD PRETKA "KOME SE NE ZNA IME"(eto zgodne prilike da se nadovežes na nečije porijeklo)

Prema svemu rečenome cijo red pasova za kuću Petrovića od najstarijeg poznatog pretka izgledao bi npr. ovako:(Obratite pažnju da ovdje pretposljijednja riječ stoji " NA PRIMJER ")!

  • Herak - njegov sin, Sćepan - Herakov unuk, Luka - Herakov praunuk, Sćepan - Petar Sćepanov - Petrov sin [KOME SE NE ZNA IME????!!!!!,Sćepac - "kaludjer Petar" - Sćepac Kaludjerov - Damnjan Sćepcev - Marko Damnjanov - Stijepo Markov - Stanko Stijepov - veliki vojvoda Mirko Stankov - kralj Nikola - Danilo, sin kralja Nikole.
  • Ili za dr. liniju, onu od Rada Sćepceva: Herak - Sćepan - Luka - Sćepan - Petar Sćepanov - Petrov sin, KOME SE NE ZNA IME!!!!!?????- Sćepac - "kaludjer Petar" - Sćepac Kaludjerov - Rade Sćepcev - Djuro Radov - Niko Djurov - Ivo Nikov - Gavril Ivov - Labud Gavrilov - Mihail Labudov. Petnaest punih pasova, što dovodi upravo u dr. polovinu 15. vijeka. ETO BAŠ ZGODNE PRILIKE DA "PREDAK KOME SE NE ZNA IME" BUDE BAŠ VAŠ PREDAK! Ko može oboriti teoriju da potičete od predaka "PRETKA KOME SE NE ZNA IME"?????ETO KAKO SE MOŽETE NADOVEZATI NA BILO ČIJE STABLO I PORIJEKLO (kako možeš znati da potičes od čovjeka kome ni ne znaš ime, zar otac ne bi znao ime sinu, ili sin ocu ili djedu?)
Nazad na stranicu "Danilo Ščepćević Njegoš".