Razgovor:Dalmacija (država)

Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Dalmacija (država).
Rad na člancima


Dalmacija, naravno, nije bila "država", nego je u drugoj polovini 5. veka, tokom procesa dezintegracije Rimskog carstva pred navalom varvarskih plemena na zapadu, provincija Dalmacija - kao i mnoge druge provincije, sve zapravo - prolazila kroz period nestabilnosti, uzurpacije vlasti i vojne uprave (preciznije: pokušaja vojne uprave). Zato ovo treba dodati na kraj članka o provinciji Dalmaciji. --Igor Windsor (razgovor) 23:08, 15 siječanj-јануар 2014 (CET)

Naravno, eto ja izmišljam. A zašto onda enciklopedija britanika kaže ovo: "In the 460s Marcellinus founded an independent state of Dalmatia. It was in this state that his nephew, the Roman emperor Julius Nepos (g. v.) took refuge after being driven from Italy in 475" (videti link: [1]). PANONIAN (razgovor) 23:37, 15 siječanj-јануар 2014 (CET)

Priznajem da je ta formulacija dosta nespretna i da je tako apodiktičku u drugoj literaturi ne nalazim. U svakom slučaju, radi se jednostavno o tome da je Marcelin otkazao poslušnost centralnoj carskoj vladi i, oslanjajući se na komandu nad rimskom vojskom stacioniranom u Dalmaciji, uzurpirao upravu u toj provinciji. Naravno, ceo Ilirik već je od početka 5. veka bio uglavnom van domašaja centralne carske administracije (bilo zapadne, bilo istočne) i često poprište sukobljenih vojski, što rimskih, što varvarskih. Status Dalmacije u okviru Ilirika tokom 5. veka takođe je predmet rasprave, no literatura se slaže samo u jednom: da se Marcelin učvrstio kao nezavisni upravitelj Dalmacije, no bez označavanja Dalmacije kao "države" u literaturi. Nešto više o tom kompleksnom pitanju ovde. No teza da je tu postojala neka prava država, u istom rangu s Odoakrovom državom i Vizantijskim carstvom - kako, čini se, sugeriše i ova tvoja mapa - neistinita je i pripada među originalna istraživanja i tumačenja izvora. --Igor Windsor (razgovor) 09:54, 16 siječanj-јануар 2014 (CET)

Ispravak netočnog navoda:
Marcelin je uvijek bio lojalan zakonitoj vladi Rimskog Carstva.--Rjecina2 (razgovor) 10:21, 16 siječanj-јануар 2014 (CET)

OK, prvo, enciklopedija britanika je verodostojan izvor i činjenica je da se u njemu pominje reč "država" i samim tim tvrdnja o nekom originalnom istraživanju sa moje stranje pada u vodu. Dalje, primarni izvor koji sam koristio za mapu nalazi se ovde: http://www.scribd.com/doc/51125508/VODI%C4%8C-KROZ-SVET-VIZANTIJE-Dragan-Bruji%C4%87 (pogledati stranu 13). Na toj strani 13 se nalazi karta sa ucrtanim granicama država sa kraja 5. veka i u legendi lepo piše "Dalmacija nezavisna 454-480". Takođe, ovde se mogu videti i druge karte gde je Dalmacija prikazana kao nezavisna država:

Primera radi, na ovoj karti stoji opis "Reich des kaisers Nepos" ili "kraljevstvo cara Nepota" i taj opis se očigledno odnosi isključivo na Dalmaciju. Valjda je jasno da je Dalmacija tada u sticanju nezavisnosti prošla kroz određene faze i da je njena nezavisnost prvobitno bila više faktička nego formalna, ali je na kraju ovog perioda, nakon proglašenja Odoakara za kralja Italije, postala potpuno nezavisna u svakom smislu. Zato sam protiv da se ovaj članak spoji sa člankom o provinciji Dalmaciji, jer je ovo bio poseban politički entitet. Ako je problem reč "država" u naslovu predlažem promenu naslova u neke od ovih varijanti: "Nezavisna Dalmacija (454-480)" (Brujić: [2]) ili jednostavno "Dalmacija (454-480)". PANONIAN (razgovor) 07:59, 21 siječanj-јануар 2014 (CET)

Nazad na stranicu "Dalmacija (država)".