Razgovor:Armatoli

Spajanje stranica Armatoli i Martolozi uredi

Radi se o dva imena koja označavaju jednu te istu otomansku paravojnu formaciju. Predlažem kopiranje informacija iz stranice Martolozi u stranicu Armatoli, jer ima više informacija i bolje izvore. Aleksamil (razgovor) 21:00, 22 decembar-просинац 2013 (CET)

Dakako da treba spojiti :) Ali ne misliš li da bi trebalo obratno, tj. odavde prebaciti šta treba u članak Martolozi, jer se ovaj drugi ipak čini opširnijim? --Igor Windsor (razgovor) 21:03, 22 decembar-просинац 2013 (CET)
Može i tako, ali u tom slučaju zameniti linkove za druge jezike, tako da konačna strana bude spojena sa itemom (u wikidata) sa kojim je ova trenutno spojena. Aleksamil (razgovor) 21:10, 22 decembar-просинац 2013 (CET)

Armatoli i Martolozi ipak nisu bili jedno te isto uredi

Poštovani kolege bolje nemojte to raditi jer Armatoli i Martolozi nisu bili baš potpuno isto (načelno su bili isti tip formacije) ali su Armatoli bili isključivo vezani uz Grčku, a Martalozi uz balkanske zemlje; Bosnu, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Hrvatsku. Njih su Osmanlije osnivali kao protutežu Uskocima a ime su im dali Venecijanci. Istina zasad nijedna wiki nema Martoloze (osim sr wiki) ali vezane uz Armatole, ali nebojte se imaće ih.

--Vitek (razgovor) 01:57, 24 decembar-просинац 2013 (CET)

Armatoli uredi

je i ime kucovlaških (cincarskih) gerilskih jedinica u Borbi za Makedoniju, koji su zastupali prorumunsku ideju kod vlaškog stanovništva u Makedoniji (četnici kod Srba, komite kod Bugara, andarti kod Grka). Glavno središte (rumunska tvrđava) u tadašnjoj Makedoniji je bio grad Verija (Ber).--109.245.105.184 22:03, 11 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Martolozi = Armatoli uredi

Ova dva članka obrađuju iste teme i trebalo bi ih spojiti.--Antidiskriminator (razgovor) 23:57, 22 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Do sada je više korisnika iznelo mišljenje da ova dva članka treba spojiti. U suštini je (osim IP koji nije pružio naročito precizne argumente) jedino Vitek protiv. Jedan od Vitekovih argumenata su i druge vikipedije. Situacija na drugim vikipedijama je takva da osim srpske i nemačka (Martolos i katalanska (Martolos) vikipedija imaju članke o Martolozima. Posle nedavne intervencije na en.wiki svi oni vode ka Armatolima na nekoliko ostalih vikipedija. U ovom trenutku jedino sh.wiki ima dva članka koji tretiraju ovu vojnu jedinicu. Ukoliko su Martolozi i Armatoli "načelno bili isti tip jedinice" osnivane od strane Osmanlija, kao što Vitek kaže, onda nema naročito velike logike razdvajati ih po teritorijalnom principu. Čak i ako je drugi Vitekov argument istinit, t.j. ako su grčki bili nešto drugačiji od ostalih (a sigurno jesu, kao što su i Makedonski bili različiti od Dalmatinskih) mislim da to nije dovoljno da zaslužuje poseban članak.--Antidiskriminator (razgovor) 10:56, 23 oktobar-листопад 2014 (CEST)
Nazad na stranicu "Armatoli".