Razgovor:Ante Pavelić

Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Ante Pavelić.
Rad na člancima


Ovom članku će trebati sređivanje. Ima nekoliko faktografskih (po svemu sudeći nenamjernih) grešaka, kao i sekcija koje previše vuku na POV. --OC Ripper 11:52, 12 ožujak-март 2007 (CET)


Ratni zločinac uredi

Barem koliko sam mogao vidjeti, izraz "ratni zločinac" se ne koristi u člancima Wikipedija koje nisu s prostora ex-YU. To je faktografski opravdano, s obzirom da Pavelić nikada nije bio za ratne zločine pravomoćno osuđen od strane suda.

Jest - Pavelic je bio in absentia osudjen na smrt od strane suda nove Jugoslavije. Ne treba pisati o necemu o cemu se ne zna.

Eventualno bi se taj i slični izrazi mogli koristiti u dijelu članka koji se bavi njegovom posthumnom reputacijom, odnosno korištenjem njegovog lika od strane različitih političkih opcija nakon njegove smrti.

Znam da je stvar prilično osjetljiva, ali se čak i u članke posvećene ovakvim ličnostim uvijek mora ubacivati što je moguće više činjenica, a što je moguće manje emocija i osobnog mišljenja. --OC Ripper 11:58, 12 ožujak-март 2007 (CET)

Da, slažem se, i ja sam bio primetio da ima sumnjivih stvari, ali nisam hteo ništa da menjam, jer o toj tematici ne znam baš mnogo, pa nisam hteo da me u menjanju članka vodi neki "osećaj" o tome šta i kako ja mislim da bi trebalo reći. Stoga hvala što si ti preuzeo ovaj članak na sebe. :-) --Igor Windsor 13:06, 12 ožujak-март 2007 (CET)
Zlocinac jest i osudjen jest - odmah nakon rata - in absentia. Ocitno je kako su necije emocije pogodjene ako se i pokusa reci kako je Pavelic ratni zlocinac. Ovo 'neutralno' pisanje o njemu je podvala citateljima. Pogledajte malo englesku verziju koja je dosta dobro napisana.
Nazad na stranicu "Ante Pavelić".