Raymond William Stacey Burr (21.5. 191712.9. 1993.) bio je kanadski Emmy-jem nagrađen glumac i vinogradar, najpoznatijim po svojim ulogama u TV-serijama kao što su Perry Mason i Ironside.

Raymond Burr
u filmu Please Murder Me (1956)
Biografske informacije
RođenjeRaymond William Stacey Burr
(1917-05-21)21. 5. 1917.
Kanada New Westminster, Britanska Kolumbija, Kanada
Smrt12. 9. 1993. (dob: 76)
Healdsburg, Kalifornija, SAD
SupružnikIsabella Ward (1948-1952)
PartnerRobert Benevides (1955-1993)
Opus
Djelatni period1940-1993

Biografija uredi

Burr se rodio kao najstarije od troje djece irskog imigranta Williama Johnstona Burra i pijanistice Minerve Smith. Dio djetinjstva je proveo u Kini s ocem, a nakon razvoda roditelja je otišao u Kaliforniju živjeti kod djeda po majci. Tamo je radio na ranču i trgovac foto-aparatima, a povremeno se bavio glumom. Godine 1941. se uspio kao glumac probiti na Broadway. Glumačku karijeru mu je nakratko prekinuo drugi svjetski rat zbog kojeg je dvije godine proveo u ratnoj mornarici i bio ranjen u bitci za Okinawu.

Nakon što se oporavio, došao je u Hollywood i postao glumac po ugovoru u studiju RKO. Bio je specijaliziran za male uloge i to one negativaca. Najpoznatija od njih je bila uloga "nasilnika" u klasičnom Hitchcockovom filmu Prozor u dvorište, a nešto prije toga je privukao pažnju ulogom tužioca u filmu A Place in the Sun.

Ključni trenutak Burrove karijere bila je audicija za TV-seriju Perry Mason 1956. godine. CBS mu je ispočetka namjeravao dati ulogu tužioca Hamiltona Burgera, a ulogu Perryja Masona je trebao dobiti William Talman. Međutim, Erle Stanley Gardner, autor romana po kojima je napravljena serija, vidio je audicije i uvjerio producente da dva glumca zamijene uloge. Za tu odluku se pokazalo da je ispravna, jer je serija stekla veliku popularnost te se snimala do 1966. godine.

Usprkos popularnosti, Burr je bio poznat po za tadašnje holivudske standarde neuobičajeno povučenom privatnom životu. Njegove službene biografije navode da se ženio tri puta, te da su mu dvije supruge i dijete tragično stradale. Nezavisni biografi su potvrdili jedino brak s Isabellom Ward, a 1950-ih je imao ljubavnu vezu s Natalie Wood.

Nedostatak novinskih članaka o Burrovom privatnom životu se tumači činjenicom da mu je dobar prijatelj bio William Hopper, sin utjecajne trač-kolumnistice Hedde Hopper. Također se špekulira da je Burr namjerno davao lažne podatke o svom bračnom životu kako bi suzbio eventualne glasine o svojoj homoseksualnoj, odnosno biseksualnoj orijentaciji.

Godine 1963. se Burr sprijateljio s bivšem glumcem Robertom Benevidesom, te su njih dvojica postali suvlasnici tvrtke za uzgoj orhideja, a potom i vinograda. Živjeli su zajedno sve do Burrove smrti, kada je Benevides oporučno naslijedio veliki dio Burrovog imanja, uključujući i vinograde.

U međuvremenu se Perry Mason prestao snimati, ali je Burr snimio seriju koja će kasnije postati veliki hit - Ironside. U njoj je tumačio policijskog detektiva koga je metak iz snajpera prikovao za invalidska kolica, ali ne i spriječio da se nastavi baviti detektivskim radom. Ta se serija snimala do 1975. godine.

Nakon toga je Burr nastupao u nekoliko relativno malo poznatih filmova, sve dok ga 1985. producenti nisu zamolili da nastupi u TV-filmu Perry Mason Returns. Burr je pristao, ali pod uvjetom da uz njega nastupi stara prijateljica Barbara Hale, koja je u originalnoj seriji tumačila njegovu sekretaricu Dellu Street. Producenti su pristali, a TV-film je doživio takvu gledanost da je u sljedećih osam godina snimljeno čak 26 novih TV-filmova.

Burr je bio toliko predan poslu da je u januaru 1993. godine, kada mu je dijagnosticiran rak bubrega, odbio operaciju, i to samo zato da bi mogao snimiti nove filmove. Pri povratku je ustanovljeno kako se rak proširio te da mu preostaje samo nekoliko mjeseci života.

Burr je zbog toga odlučio snimiti The Return of Ironside, TV-film u kojem je svoj detektiva-invalida tumačio vezan za kolica u stvarnom životu. To snimanje mu je bila prilika da se oprosti od starih prijatelja, a nakon njega je održao nekoliko "oproštajnih zabava" i umro na svom ranču.

Eksterni linkovi uredi