Rodna ravnopravnost

(Preusmjereno sa stranice Ravnopravnost polova)

Rodna ravnopravnost (takođe ravnopravnost polova ili jednakost polova) je načelo socijalne filozofije koje podrazumeva jednakost muškaraca, žena i osoba drugačijih rodnih identiteta u društvenom i političkom životu.

Simbol rodne ravnopravnosti

Rodna ravnopravnost pretpostavlja da jednom društvu, zajednici ili organizaciji postoje jednake mogućnosti za žene, muškarce i osobe drugačijih rodnih identiteta da doprinesu kulturnom, političkom, ekonomskom i socijalnom napretku, kao i da imaju jednake mogućnosti da uživaju sve koristi i dobrobiti od napretka jedne zajednice.

– prema „ Evropskoj povelji o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou”[1]

Načelo rodne ravnopravnosti i nediskriminacije je jedno od temeljnih ljudskih prava.[2] Pol se dobija rodjenjem i doživljava se kao dobijena biološka karakteristika. Rod nema nikakve veze sa biologijom, vec se odonosi na sve razlike izmedju muškaraca i žena koje proističu iz društvenih očekivanja u vezi sa odgovarajucim ponašanjem, interosovanjima, spospbnostima, stavovima za muški i ženski indetitet.

Dok se pol dodjeljuje, rod se stiče, uglavnom prećutno, kroz iskustvo socijalizacije. Kada su rodni odnosi, u sportu ili inače, podređeni interesima jednog pola u odnosu na interese drugog pola, dolazi do neravnopravnosti.

Izvori uredi

  1. Dobrodošli na on-line kurs rodne ravnopravnosti
  2. „Rodna ravnopravnost”. Arhivirano iz originala na datum 2011-03-07. Pristupljeno 2011-10-03.