Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi

Star Wars Episode VI: Return of the Jedi
Režija Richard Marquand
Producent Howard Kazanjian
George Lucas
Robert Watts (koproducent)
Rick McCallum
(Specijalno izdanje)
Scenario Priča:
George Lucas
Scenarij:
George Lucas
Lawrence Kasdan
Uloge Mark Hamill
Harrison Ford
Carrie Fisher
Billy Dee Williams
Muzika John Williams
Fotografija Alan Hume
Montaža Sean Barton
Marcia Lucas
Duwayne Dunham
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere 1983.
Trajanje 134 min. (originalno izdanje)
135 min. (specijalno izdanje)
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet $32,500,000
Web stranica http://www.starwars.com/episode-vi
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Ratovi zvijezda V: Imperij uzvraća udarac Ratovi zvijezda I: Fantomska prijetnja
Star Wars Episode VI: Return of the Jedi na Internet Movie Database

Ratovi zvijezda VI: Povratak Jedija (eng. Star Wars Episode VI: Return of the Jedi) je američki znanstveno fantastični film iz serijala Zvjezdani ratovi, snimljen 1983. godine

U distribuciju je krenuo kao treći film, ali je kronološki šesti i posljednji u sagi. Iako manje omiljen od prva dva filma, i "Povratak Jedija" je bio komercijalni uspjeh: zaradio je 252,6 milijuna $ tijekom premijere (309,3 milijuna $ ako se uključe i prihodi od ponovnog puštanja u kino distribuciju 1985. i 1997. kao "posebno izdanje") te postao najkomercijalniji film godine te istodobno jedan od 10 najkomercijalnjih filmova desetljeća.[1]

SažetakUredi

Luke Skywalker se nakon gorke spoznaje da mu je Darth Vader pravi otac, vraća na rodni planet Tatooine kako bi pokušao spasiti svog prijatelja i suborca Hana Sola iz zarobljeništva zlikovca Jabbe the Hutta. Naime, Darth Vader je na planetu Bespinu zamrznuo Hana i prodao ga Jabbi.

U međuvremenu je Galaktičko Carstvo u tajnosti započelo izgradnju nove svemirske bojne postaje Zvijezda smrti, višestruko moćnije od one uništene. Car osobno nadgleda završetak radova, ne bi li što prije osposobio ovo razorno oružje, te tako zauvijek spriječio pobunjenike da obnove Republiku i galaksiji napokon vrate slobodu. Luke stoga šalje svoje droide C-3PO-a i R2-D2-a u izvidničku misiju kod Jabbe the Hutta, jer želi što prije osloboditi Hana i krenuti u završni obračun s carstvom. Nakon što spasi Sola, ekipa se ponovno sakupi i na Endoru pokreće dvostruki napad na novu Zvijezdu smrti: na površini Endora deaktiviraju zaštitni štit Zvijezde smrti, dok pobunjenici pokreću napad na nju sa svemira.

Skywalker bive odveden galaktičkom caru koji ga pokuša navesti na mržnju te ga tako motivirati da prijeđe na stranu carstva. To ne uspijeva te ga car napadne svojim moćima, no Darth vader ga baca kroz jednu turbinu u smrt. Ranjen, Vader skida svoj šljem i prizna Skywalkeru da je bio na krivoj strani cijelo vrijeme, a ovaj mu oprosti na samrti. Skywalker se spašava dok pobunjenici uspijevaju ništiti Zvijezdu smrti, čime pobjeđuju te ukidaju omraženo galaktičko carstvo.

GlumciUredi

NagradeUredi

  • Osvojen Oscar ( posebna nagrada za specijalne efekte ) i 4 nominacije ( najbolja scenografija, zvuk, glazba, montaža zvučnih efekata ).
  • Osvojena BAFTA ( najbolji specijalni efekti ) i 4 nominacije ( najbolji zvuk, šminka, scenografija ).
  • osvojena nagrada Saturn za najbolji znanstveno fantastični film, najbolju šminku, najbolje specijalne efekte, najbolji kostim, najboljeg glumca (na filmu).

KritikeUredi

"Povratak Jedija" su istodobno i poznat i nov film. Završava priče glavnih likova sage, pogotovo Skywalkera, Han Sola, princeze Leije i Dartha Vadera...Priča u filmovima o "Ratovima zvijezda" je, ipak, samo dio filma - te manje važan element s prolazom vremena. Ono što nam "Jediji" stvarno daju je opulentno putovanje kroz maštu, te predstavljanje oblika života manje poznatih od našeg..."Povratak Jedija" su zabavni, veličanstveno zabavni. Film je potpuna zabava, gozba za oči.

Roger Ebert,      [2]

Luke, Han, Leia i drugi junaci "Ratova zvijezda" upali su u "Muppet Show". Zbog već vjerojatno potpuno iscrpljenih mogućnosti serijala, Lucas i njegova ekipa izgubili su većinu kriterija iz prva dva filma. Ispunjen uglavnom kreaturama raznih veličina, čiji se izgled pravih krpenih i gumenih lutaka čak nije ni pokušao sakriti, "Povratak Jedija" je neobična musaka, koja više nije samo imitacija B-filmova, kao njegovi prethodici, nego stvarni šund...Kada je "Povratak Jedija" snimljen, samo su najveći obožavatelji mogli žaliti zbog svršetka serijala

Arsen Oremović,      [3]

IzvoriUredi

  1. „Return of the Jedi”. Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?id=starwars6.htm. Pristupljeno 30-08-2011. 
  2. Roger Ebert (25-05-1983). „Return of the Jedi”. Arhivirano iz originala 2013-02-03. https://web.archive.org/web/20130203105308/http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F19830525%2FREVIEWS%2F305250301%2F1023. Pristupljeno 30-08-2011. 
  3. Večernji list; Kino i video vodič; 5. 12. 1997.

Vanjske vezeUredi