Rasjed San Andreas

35°07′N 119°39′W / 35.117°N 119.650°W / 35.117; -119.650

Rasjed San Andreas

San Andreas je rasjed koji se pruža Kalifornijom.

Oko 100 km od Los Angelesa nalazi se Ilača. Na prvi pogled djeluje kao običan gradić Sjeverne Amerike. Kad se bolje pogleda vidi se da ulične svjetiljke ne stoje u ravnoj crti. Neke ulice odjednom čine luk, isto ko da su ih neke tajne sile povukle u suprotnom pravcu. Ovi neobični pomaci su rezultat snažnih pomaka u zemlji.

Pod rasjedom naučnici smatraju duboku pokotinu unutar zemljine kore, uz koju su se sudarali ili se jos uvijek sudaraju kameni blokovi. Ta pukotina se pruža od jugozapada prema sjeveroistoku kroz Kaliforniju uporedo sa obalom Pacifika. Predstavlja granicu izmedju ploča zemljine kore. Njena dužina je veca od 1000 km. Kamene blokove pokreću lagana strujanja u zemljinom plaštu.

Na drugim područjima Zemlje uz rasjede javljaju se uzvišenja i udubljenja, npr rasjed u području gornje Rajne. U području San Andreasa radi se o vodoravnom pomjeranju, a to objašnjava mnogo potresa, koji se tu javljaju. Oni dokazuju da Zemljina kora u ovom području stoji pod velikom mehaničkom napetošču. Napetost nastaje kad se ova pomjeranja na površini ne odvijaju bez poteškoča.

Duž rasjeda postoji više zona u kojima se litosferne ploče sudaraju kratkim pomjeranjima uz slabije potrese i zone u kojima se ploče čvrsto ukliješte . To može trajati duže od 10 godina čak i vijekovima. Da bi svladale otpor ploče jakim pomjeranjem zauzimaju nove položaje. Zemljotresi, koji prate ova pomjeranja izazivaju velika razaranja jer epicentri nisu duboko u zemljinoj kori. Mogu biti različitog intenziteta. 1994 godine zemljotres je pogodio Los Angeles, a oktobra 1989 San Francisco. Instagram · Instalirano

Putujuće ploče

uredi

Rasjed San Andreas je granični spoj 2 zemljine ploče sjevernoameričke i pacifičke. Pacifička ploča nošena je prema sjeverozapadu a sjevernoamerićka prema jugoistoku. Mehaničke napetosti unutar zemljine kore nastaju trenjem litosfernh ploča. Ova napetost prazni se zemljotresima,koji mogu biti različitog intenziteta. Ako se uporede sa drugim katastrofalnim potresima u svijetu (zemljotres u septembru 1923 u Tokiju odnio je 100 000 života), a u San Francisku bio je manji (oko 450, ali je srušeno 28.000 kuća).

Svi veći rasjedi u svijetu se danonoćno nadgledaju. Mjerenja se veoma preciznim i osjetljivim instrumentima. U polupustinjama, kao što je ravnica Carrizo (oko 160 km, sjeverno od Los Angelesa) u zemljištu se moze prepoznati rasjed San Andreas. Kao uska skoro ravna brazda, rasjed prolazi kroz predio. Doline i planine su vodoravnim pomicanjem jasno pomaknute jadna prema drugoj. Gradnja u zonama ovakvih rasjeda predstavlja veliki izazov. Na opterećenja posebno su otporni rešetkasti tornjevi, građeni u obliku piramide. Prema tom uzoru sagrađena je zgrada Transamerica Piramid u San Francisku visoka 160 m.

Eksterni linkovi

uredi