Koordinate: 43° 41′ 50" SGŠ, 19° 12′ 09" IGD
Raonići su naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Višegrad koja pripada entitetu Republika Srpska. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 50 stanovnika.[1]

Raonići
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Opština/Općina Višegrad
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 50
Geografija
Koordinate 43°41′50″N 19°12′09″E / 43.6972°N 19.2025°E / 43.6972; 19.2025
Raonići na mapi Bosne i Hercegovine
Raonići
Raonići
Raonići (Bosne i Hercegovine)
Ostali podaci
Pozivni broj 058

Geografija

uredi

Naselje Raonići se nalazi na desnoj strani Drine u blizini Međeđe, od opštine Višegrad udaljeno je 12 km vazdušne linije u pravcu jugozapada.

Istorija

uredi

Na manjem brežuljku pokraj puta u naselju nalazi se arheološki lokalitet Mramorje. U njemu su praistorijski tumulus i nekropola sa stećcima.

Grobne gomile (tumulusi) spadaju među najbrojnije prahistorijske objekte. U sjevernom dijelu lokaliteta, na najvišoj tački, nalazi se tumulus promjera od oko 3,5 m. U određenim dijelovima vidljivi su u krug postavljeno kamenje od 10-30cm. Kamenje je iste vrste u cijelom obimu tumulusa. Tumuli se vežu za Ilire.

Stećci su poredani u nizu od sjevera ka jugu, a orijentirani su u pravcu zapad – istok. Pripadaju vrsti položenih kamenih monolita razvrstanih u tri forme; ploča, sanduk i sljemenjak. Na ovoj nekropoli postignut je visoki nivo estetske vrijednosti forme: pojedini stećci imaju relativno velike dimenzije. Osnovni umjetnički kvalitet stećaka predstavljaju ukrasi izvedeni u visokom reljefu i udubljivanju. Od ukupno 12 spomenika (4 ploče, 2 sanduka i 6 sljemenjaka), ukrašena su tri. Njihovi ukrasni motivi su: cik-cak linija, bordura od povijene loze, dvostruka spirala, vodenica, polumjesec, jabuka, figuralna predstava konjanika koji kopljem ubija velikog zmaja koji je napao prestrašenu žensku osobu, motiv zmaja u krugu, djedovski štap i simbol za koji je moguće pretpostaviti da se radi o nekoj vrsti simetrično postavljenih spirala sa ručkama. Stećci su fino obrađeni, dijelom utonuli u zemlju i prevrnuti. [2]

Do raspada države cara Dušana ovo područje je bilo u državi Nemanjića. Knez Lazar Hrebljanović i bosanski ban, kasnije kralj Tvrtko I Kotromanić u borbama pobijedili su Nikolu Altomanovića i podijelili njegovu zemlju. Sjeverna oblast do samog ušća Lima u Drinu sa utvrđenim gradovima Dobrunom, Rudnikom i Užicem pripala je knezu Lazaru, a ban Tvrtko pripojio je bosanskoj državi srednji dio zemlje, Podrinje i Polimlje, sve do iza Prijepolja.

Stanovništvo

uredi
Nacionalnost 1991.
Srbi 0
Muslimani 50
Hrvati 0
Jugosloveni 0
ostali 0
Ukupno 50

Privreda

uredi

Reference

uredi
  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 
  2. Nacionalni spomenik kulture[mrtav link]

Vanjske veze

uredi