Ranjeni orao (TV serija)

Za ostale upotrebe, v. Ranjeni orao (razvrstavanje).

Ranjeni orao je srpska televizijska serija emitovana na RTS-u. Rađena je po istoimenom romanu srpske književnice Mir Jam.

Ranjeni orao
Žanrdrama
Formatdramska serija
ScenarioZdravko Šotra
Milica Jakovljević (originalni roman)
RežijaZdravko Šotra
NastupajuSloboda Mićalović
Ivan Bosiljčić
Kompozitor(i)Željko Joksimović
Zemlja porijekla Srbija
Jezik/cisrpski
Broj epizoda17
Produkcija
Izvršni producent(i)Zoran Janković
Producentska kompanija/eKošutnjak Film
Emitiranje
Originalni kanalRTS 1
Originalno prikazivanje22. decembar 2008. – 15. januar 2009.
Ranjeni orao
RežijaZdravko Šotra
UlogeSloboda Mićalović
Ivan Bosiljčić
Vojin Ćetković
Nenad Jezdić
Nela Mihajlović
StudioKošutnjak film
Datum(i) premijere
24. 4. 2009 (2009-04-24)
Trajanje129 minuta.
Zemlja Srbija
Jeziksrpski

U prvoj epizodi serije upoznajemo glavne junake serije još kao male - Anđelku i Nenada, budućeg pilota. Zatičemo ih u dečjoj igri i saznajemo tužnu vest koja će obeležiti Anđelkin život - poginuo joj je otac.

Priča se nastavlja 20 godina kasnije kada je Anđelka već odrasla devojka i udaje se. Tada i počinje zaplet cele priče koji će biti zasnovan na Anđelkinim ljubavnim problemima i moralnim dilemama. Počinje njen put same u konzervativnom svetu muškaraca.

Serija je prilikom premijernog prikazivanja uživala neverovatnu gledanost i postala najgledanija Srpska serija ikada, a početkom sledeće godine je distribuisana u skraćenoj verziji kao istoimeni igrani film.

Radnja uredi

Anđelka se udaje za Tomu Đurovića, koji se razvodi od nje ubrzo nakon prve bračne noći. Razvod je usledio zbog toga što je Anđelka rekla Tomi da je imala jednog pre njega, što je tada bilo strašno ponižavajuće, ako devojka nije „nevina“. Ona zatim odlazi u drugi grad u Trebinje, useljava se u jednu malu kućicu blizu Safeta, momka koji je zaljubljen u nju, i zapošljava se kao zapisničar na sudu. Oko nje se bore dva muškarca: Safet i Gojko Marić, koji je zao i pokvaren. Anđelka saznaje da je Gojko muž njene najbolje prijateljice, Vukice. Vukica ima sina, ali Gojka to ne sprečava vara svoju ženu sa kojom devojkom stigne. U međuvremenu, Anđelka se priseća lika Gojka Marića kao momka koji joj je ukrao nevinost, i shvata da ju je lagao kada joj je u pismu „njegova majka“ napisala da je on umro. Ona rešava da ga izbegava koliko može. Jednog dana, na putu do sudnice, drugarice joj govore kako u varoš stiže novi stranac, neki Tomo Đurović. Pošto se Anđelka sa bolom priseća njegovog lika, shvata da će joj biti još teži život, jer Tomo počinje da radi u sudu. On ulazi u aferu sa jednom, učiteljicom i sa nekom djevojkom koja je zaljubljena u njega... Anđelka ne prihvata njegov oproštaj koji joj je ponudio, i nekoliko dana posle kreće na zabavu. Na žurci se bira kraljica večeri, a to je naravno Anđelka. Kada je sa Donkom, svojom drugaricom, brojala glasove, videla je da je najviše od Safeta. Kada se vrati u kućicu, vidi Gojka Marića, kako joj prilazi. Pokušava da ga otera, ali je on jači, i kada je uvideo da je neće dobiti, puca u nju, zatim u Safeta, a na kraju ubija sebe. Anđelka je u bolnici, stanje joj se poboljšava, i kada joj dođe Tomo, ona se zauvek oprašta sa njim i objašnjava mu, da je Gojko bio prvi, a on drugi i da poslije nikog nije imala.

Kada se vratila u Beograd, sreće svog starog „bracu“ iz detinjstva, Nenada, avijatičara. On njenu sliku drži uz sebe kad god leti, kao „amajliju“. Njegova verenica je krišom uzima iz njegovog kaputa i, ne shvativši da mu je to samo drugarica, cepa fotografiju. Nenadu se pri sledećem letu dešava nesreća, i on ostaje bez noge. Kada su mu dali protezu, on shvata koliko voli Anđelku i prosi je... Nekoliko godina kasnije, Nenadov ujak i Anđelkina tetka se uzimaju. Nenad i Anđelka su već nekoliko godina u braku, i imaju devojčicu. U posetu im dolazi Zlata sa sinom, kome je dosadno da maloj devojčici „puca ladoleže“. To u stvari radi Nenad, i Anđelkin život se srećno završava.

Uloge uredi

Glumac: Uloga:
Sloboda Mićalović Anđelka Bojanić
Ivan Bosiljčić Nenad Aleksić
Nenad Jezdić Gojko Marić
Marinko Madžgalj Safet
Danijela Štajnfeld Donka
Jasmina Avramović Ruža Aleksić
Danica Maksimović Saveta
Dragan Nikolić Uglješa Knežević
Milica Milša Zaga Obradović
Danijela Mihajlović Nada Todorović
Nataša Ninković Vukica Marić
Vojin Ćetković Tomo Đurović
Saša Joksimović Pisar 1
Jakov Jevtović Pisar 2
Filip Vasilijević Nenad Aleksić kao dečak
Tijana Čurović Zlata
Milan Vasić Maša, Zlatin muž
Goran Daničić sudija Bogdanović
Branka Pujić Zora Bogdanović
Iva Štrljić učiteljica Branka
Jana Milić Olga
Predrag Smiljković Olgin otac
Bojana Kovačević Olgina majka
Sofija Juričan Nevenka Mitrović
Sonja Jauković Nevenkina majka
Katarina Žutić Anka Đurović, udovica

Eksterni linkovi uredi