Ramiz Delalić, poznat i po nadmiku Ćelo (15. februar 1963 - 27. jun 2007) bio je bosanskohercegovački kriminalac i vojni zapovjednik, poznat po kontroverznoj ulozi u događajima vezanim za početak rata u BiH.

Ramiz Delalić
Nadimak Ćelo
Karijera
Važnije bitke rat u BiH
opsada Sarajeva

1. marta 1992. se Delalić nalazio u grupi naoružanih Muslimana koja je napala srpske svatove u Sarajevu, pri čemu je ubijen Nikola Gardović, a ranjen srpski pravoslavni svećenik Radenko Mirović. Incident, koji se zbio u atmosferi pojačanih tenzija izazvanih održavanjem referenduma o nezavisnosti. Taj događaj predstavlja uvod u početak opsade Sarajeva, odnosno rata u BiH.

Iako je protiv Delalića pokrenuta istraga, a on ubistvo nedugo potom priznao u intervjuu za Televiziju Sarajevo za njega nikada nije odgovarao. Razlog za to je bilo njegovo aktivno učešće u obrani grada, za vrijeme koga je imenovan zamjenikom komandanta 9. brdske brigade ARBiH, kao i to da je među muslimanskim stanovništvom uživao status heroja, ali i, za razliku od nekih drugih kriminalaca, iskazao potpunu vjernost vladi na čelu sa Alijom Izetbegovićem. Proces je nekoliko puta pokretan, ali nikada nije dovršen.

Delalić je godinama nakon rata ubijen u atentatu koji se obično pripisuje njegovim neprijateljima i suparnicima iz kriminalnog miljea.