Ralph d'Escures

Ralph d'Escures
nadbiskup Canterburyja
Provincija Canterbury
Dijeceza/eparhija Biskupija Canterbury
Stolica nadbiskup Canterburyja
Stolovanje završilo 20. oktobar 1122
Prethodnik Anselm od Canterburyja
Nasljednik William de Corbeil
Ostale funkcije biskup Rochestera
Redovi
Konsekracija 9. august 1108
Lični detalji
Ime po rođenju Ralph
Smrt 20. oktobar 1122
Canterbury
Sahranjen Canterburyjska katedrala
Roditelji Seffrid d'Escures
Rascendis

Ralph d'Escures (? - 20. oktobar 1122) bio je katolički svećenik i velikodostojnik koji je služio kao opat Séez, biskup Rochestera te, od 1114. do smrti, kao nadbiskup Canterburyja. Studirao je Opatiji Bec. Godine 1079. je kao redovnik ušao u opatiju St Martin u Séezu i tamo 1091. postao opat. Bio je prijatelj Anselma od Canterburyja i rochesterskog biskupa Gundulfa, čiju je biskupiju preuzeo nakon smrti.

Ralph je za nadbiskupa Canterburyja izabran ne samo od svećenika nego i od velike plemićke i biskupske skupštine kojom je predsjedao engleski kralj Henry I. Ralphu je nakon nje, umjesto da ga preuzme u Rimu, pallium poslao Paskal II. Za vrijeme svog stolovanja je Ralph bio prilično aktivan u nastojanju da proširi ovlasti i uticaj svoje nadbiskupije. Tvrdio je da ona ima nadležćnost ne samo nad Engleskom, nego i nad Walesom i Škotskom. Neko vrijeme je čak bio u sukobu s papom Paskalom II.

11. jula 1119. je Ralph doživio moždani udar od koga je ostao djelomično paraliziran te više nije mogao jasno govoriti sve do smrti 20. oktobra 1122. Iza sebe je ostavio propovijed koju su zapisali njegovi suvremenici koja se danas čuva u Britanskoj biblioteci, a koja je iskopirana u oko pedesetak srednjovjekovnih rukopisa.

IzvoriUredi

LiteraturaUredi

Rimokatoličke crkvene titule
Prethodi:
Gundulf
biskup Rochestera
1108–1114
Slijedi:
Ernulf
Prethodi:
Anselm od Canterburyja
nadbiskup Canterburyja
1114–1122
Slijedi:
William de Corbeil