Rakija (bosanski): rakija, (srpski: ракија, hrvatski: rakija, makedonski: ракија, albanski: raki, rumunski: rachiu, bugarski: ракия) je žestoko piće slično brandyju i votki, izrađeno destilacijom ili fermentacijom voća, popularno među narodima Balkana. Sadržaj alkohola obično iznosi oko 40%, ali domaća rakija može biti i dosta jača i da sadrži između 50 i 60% alkohola.

Različite vrste šljivovice
Kazan za pečenje rakije

Rakija se smatra nacionalnim pićem južnih Slavena: u Bosni i HercegoviniBugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji, i najpoznatiji oblik rakije je šljivovica i proizvodi se od šljiva (najcesce u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Šumadiji). Druga često korištena voća su grožđe (najčešće u Bugarskoj,Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i jugu Srbije), kajsije, jabuke, (kruska-kruske) (najcesce u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj) smokve i dunje(najcesce u Hrvatskoj). Rakija od šljiva i grožđa se katkad miješa poslije destilacije s drugim sastojcima, kao što su trave, med, višnje i lješnjaci.

Prepečenica je dvostruko destilirana rakija, gdje sadržaj alkohola nekad prelazi čak i 60%. Brlja je popularni naziv za jeftinu rakiju lošeg kvaliteta.

Inače je rakija bez boje, osim kad se u nju dodaju drugi sastojci. Neke vrste rakija se drže u drvenim bačvama (od hrasta) zbog dodatne arome i zlatne boje. Rakiju se preporučuje piti iz posebnih malih čašica kapaciteta od 0,3 do 0,5 dl.

Postoji mnogo vrsta rakije, ovisno o vrstu voća:

Voće Naziv
Osnovni tipovi
šljiva šljivovica
grožđe lozovača/loza
kajsija kajsijevača
kruška kruškovača, vilijamovka
jabuka jabukovača
dunja dunjevača
smokva smokvovača
S dodacima
s travama travarica/trava
s orasima orahovača/orahovica
s medom medovača/medica/medenica
s višnjama višnjevac/višnjevača

GalerijaUredi

Vanjski linkoviUredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Rakija
 Potražite izraz rakija u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.