Reinhard Scheer

(Preusmjereno sa stranice Rajnhard Šer)

Reinhard Scheer (Obernkirchen, 30. rujna 1863. - Marktredwitz, 26. studenog 1928.) je bio admiral njemačke mornarice. Zapovijedao je Flotom Visokog mora njemačke Carske mornarice u bici kod Jutlanda, jednoj od najvećih pomorskih bitaka u povijesti.

Reinhard Scheer
Biografske informacije
Rođenje 30. rujna 1863.
Njemačka Obernkirchen, Njemačka
Smrt 26. studenog 1928.
Njemačka Marktredwitz, Njemačka
Državljanstvo Njemačka njemačko
Supruga Emillie Mohr
Karijera
Služba 1879. - 1918.
Čin admiral
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Prvi svjetski rat
Vojska Njemačka ratna mornarica
Rod vojske Kaiserliche Marine
Zapovijedao Kaiserliche Marine

Životopis uredi

Scheer je rođen u Obernkirhernu u Njemačkoj. Pristupio je mornarici 1879. godine, pomorski kapetan je postao 1905., a kontraadmiral 1910. godine. Kao pobornik stroge discipline, Scheer je u mornarici bio poznat pod nadimkom „Čovjek sa čeličnom maskom“ zbog svog strogog držanja.

Scheer je postao glavni zapovijednik njemačke flote u siječnju 1916. godine. Dana 30. svibnja poveo je flotu u bitku kod Jutlanda. Iako nije porazio britansku Kraljevsku mornaricu, uspješno je izbjegao uništenje svoje flote od strane brojčano nadmoćnije Kraljevske mornarice, a njegovi brodovi su nanijeli teške gubitke Britancima. Njemački car Vilim II. mu je za vodstvo flote kod Jutlanda ponudio titulu viteza, ali je on tu ponudu odbio (njegov podređeni u bici kod Jutlanda, viceadmiral Franz von Hipper koji je zapovijedao bojnim krstašima nije odbio ponudu, i postao je Franz, Ritter von Hipper). Poslije bitke kod Jutlanda, Scheer više nije vjerovao da njemačka flota može poraziti Britance na moru, te je postao zagovornik podmorničkog rata protiv Velike Britanije.

U mirovinu je otišao 1918. godine nakon pobune na Kielu i revolucije koja je uslijedila u Njemačkoj.

Godine 1899. je oženio Emillie Mohr, koja je ubijena 9. listopada 1920. godine.

Scheerovi memoari „Njemačka Visoka Flota u Svjetskom ratu“ su 1920. godine objavljeni na engleskom jeziku.

Godine 1928. Scheer je prihvatio poziv da posjeti starog suparnika iz bitke kod Jutlanda, admirala Johna Jellicoea u Velikoj Britaniji, ali je umro neposredno prije puta, u Marktredwitzu. Pokopan je u Weimaru. Na njegovom nadgrobnom spomeniku nalaze se samo datumi rođenja i smrti, i jedna riječ – „Skagerrak“.