Rafael (arhanđeo)

Arhangel Rafail ili Arhangel Rafael (hebr. רפאל. "Bog izleči", "Bog isceljuje", arap. اسرافيل) je arhangel poznat u Judaizmu, hrišćanstvu, i islamu.

Ime Rafail potiče od jevrejske reči Rafe što znači lek ili lekar. U Hrišćanstvu i Judaizamu se smatra moćnim isceliteljem ljudi i životinja. Prema jevrejskom Midrašu, Rafail izleči bol Avramu nakon obrezivanja. U islamu, pominje se kao anđeo Israfel (arap. اسرافيل) - onaj koji će uvesti u Sudnji dan.

Arhangel Rafail u judaizmu i hrišćanstvu uredi

Od sedam arhanđela u jevrejskoj angeologiji samo arhangeli Mihail i Gavril (Danilo 12:1) se pominju po imenu u spisima koji su postali kanonski za hrišćane. Rafail se pominje po imenu u Knjizi Tobija, koja je kanonska u pravoslavlju i katolicizmu. U Knjizi proroka Enoha dodaju se četiri poglavlje: Urila, Raguila, Sarila i Jeramila.

Veruje se da dolazi na mesto gde je bio pozvan, ali ne može da interveniše ako ne postoji dobra volja kod tog čoveka. Ako lice odbija daprimi duhovno isceljenja, on ga ne može prisiliti. Ipak, veruje se da, prisustvo Rafaila samo po sebi ima umirujuće dejstvo i pomaže - smanjuje stres i anksioznost.

U Knjizi Tobija Rafail putuje sa Tobijom, i tokom putovanja ga štiti i čuva. Od tada se uzima kao zaštitnik putnika. Rafail - zaštitnik pomaže naročito onima koji počinju duhovni put za pronalaženje večne istine.

Rafail je naučio Tobiju kako da koristi ribu u medicinske svrhe, za proizvodnju melema lekova i masti.

Rafael je takođe vidar divljih i domaćih životinja. Rafael je pomogao da izleči Tobijino slepilo.

Arhangel Rafael i Mihail često deluju zajedno. Prema predanju, Rafail je bio taj koji je dao kralju Solomonu magični prsten sa urezanom šesttokrakom zvezdom, i Solomon je iskoristio ovaj prsten kao simbol pobede nad demonima.

Rafail u islamu uredi

Prema Hadisu Israfil (Rafail na arapskom) je anđeo koji najavljuje dolazak Sudnjeg dana, duvanjem u rog i puštanjem "Duha istine". Za razliku od Džibrila (arhangel Gavril) i Mikaila (arhangela Mihaila), koji se takođe spominju u Kur'anu.

Vidi još uredi