Radivoje Lola Đukić

Radivoje Lola Đukić (19231995) je bio televizijski, pozorišni i filmski reditelj i komediograf.

Radivoje Lola Đukić
Biografske informacije
RođenjeRadivoje Đukić
3. april 1923. (1923-04-03)
Smederevo, Kraljevina Jugoslavija
Smrt7. septembar 1995. (dob: 72)
Beograd, Srbija, SRJ
SupružnikVera Đukić Jelena Jovanovic Djukic
Profesionalne informacije
Zanimanjefilmski i televizijski režiser, scenarist, pisac
Znamenita djela

BiografijaUredi

Rođen je 3. aprila 1923. godine u Smederevu. Studirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji i filmsku režiju na Visokoj filmskoj školi u Beogradu.

Najpre radio kao urednik Dečjeg i Dramskog programa, kao i Zabavnog programa Radio Beograda. Osnivač je Humorističkog pozorišta (Pozorište na Terazijama), a u Televiziji Beograd od njenog osnivanja deluje kao pomoćnik direktora za produkciju, glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog programa (do 1963). Najveći deo svoje aktivnosti na Televiziji Beograd posvetio humorističkom programu.

Režirao je više igranih filmova. Pored toga snimao je dokumentarne, nastavne i lutka-filmove, kao što je i pisao pesme i pozorišne komade za decu. Pisac je mnogobrojnih komedija: Zlatni majdan, Bog je umro uzalud, Čovek sa četiri noge, Moram da ubijem Petra, Usrećitelj, Jedna ljubav i pet pokojnika, Kradem, kradeš, kradu, i mjuzikl Ubi ili poljubi.

Kao komediograf Đukić je jedan od najigranijih domaćih autora šezdesetih i sedamdesetih godina na jugoslovenskim teatarskim scenama. Najveći deo svoga komediografskog stvaralaštva posvetio je televizijskom mediju. Autor je oko 200 serijskih humorističkih emisija i TV komedija i satira koje je najčešće sam režirao.

Autor je humorističkih sećanja objavljenih u knjizi "Sklerotični memoari".

Bio je oženjen glumicom Verom Đukić, (rođ. Ilić). Njihov sin Andrija Đukic je takođe bio reditelj koji se proslavio serijom Bolji Život. Druga supruga je bila Jelena Djukic koja je posle njegove smrti sve ucinila da sacuva tekstove i publikuje knjige koje je Lola napisao.

Umro je 7. septembra 1995. godine u Beogradu.

ScenarioUredi

TV serijeUredi

filmoviUredi

RežijaUredi

tv serijeUredi

filmoviUredi

Spoljašnje vezeUredi