Radiometar je uređaj koji služi za merenje fluks zračenja (moći) elektromagnetne radijacije. Uopšteno, termin radiometar se označava infracrveni detektor zračenja, ali to uključuje detektore koji rade na bilo kojoj elektromagnetnoj talasnoj dužini.

Kruksov radiometar

Uobičajeni primer je Kruksov radiometar, jedan od prvih modela uređaja čiji se rotor (sa krilcima koja su sa jedne strane obojena crnom, a sa druge belom bojom) u delimičnom vakuumu okretao pri izlaganju svetlosti. Postoji populatni mit da impuls apsorbovane svetlosti na crnim licima pokreće radiometar, budući da crna boja upija fotone, dok ih bela odbija. Međutim, ako je to tačno, radiometar bi morao da se okreće daleko od ne-crnih lica, zato što fotoni koji se odbijaju od belih lica šire još veći moment sile, nego fotoni koje upije crna strana.

Kruksov radiometar u funkciji, poznat i kao svetlosna vetrenjača, sačinjen je od staklene kugle u kojoj je vakuum. Unutra je par krilaca koja su montirana na vrtešku i rotiraju prilikom izlaganja svetlosti. Razlog njihove rotacije predmet je naučne debate.

Nikolsov radiometar radi na drugom principu i osetljiviji je od Kruksovog.

Mikrotalasni radiometar radi na mikrotalasnim dužinama i sadrži plemeniti gas argon koji omogućava njegovo rotiranje.

Spoljašnje veze uredi

Objašnjenje principa rada Kruksovog radiometra