HR Split

(Preusmjereno sa stranice Radio Split)

Radio Split je splitska regionalna radio postaja u sastavu HRT-a.

Radio Split
Područje emitiranjažupanijska
Frekvencija102.0, 100.2, 88.4, 101.0, 105.3, 104.5 i 105.8 MHz
Početak emitiranja22. travnja 1945.
AfilijacijeHrvatska radiotelevizija
VlasnikHrvatska radiotelevizija
WebcastSlušaj uživo
Websitewww.hrt.hr/split

Povijest uredi

Radio Split je jedan od najstarijih elektroničkih javnih medija na teritoriju južne Hrvatske. Prvi put je započeo s emitiranjem programa 22. travnja 1945. godine. Uskoro nakon toga emitiranje je obustavljeno da bi Radio Split ponovno krenuo s radom 27. srpnja 1954. godine iz vile "Ruža" na Mejama. Program se isprva emitirao tri i pol sata na dan, tijekom jutra kada se nije emitirao matični program iz Zagreba.

Početkom 1960-ih godina Radio Split se osamostaljuje, no, kako općina Split nije mogla financirati rad postaje, 1966. godine ponovno se udružuje s Radio Zagrebom. Godine 1968. Radio Split seli u vilu "Ferić", također na Mejama.

Početkom 1980. Radio Split se useljava u novu zgradu RTV centra na Mažuranićevu šetalištu 24a opremljenu suvremenom radio tehnikom. Godine 1983. Radio Split produžuje svoj program na 5 sati na dan (od 12 do 19 sati), od 1989. godine uvode se još 4 sata jutarnjeg programa.

Početkom 1990-ih Radio Split odigrao je važnu ulogu u demokratskim promjenama uvodeći nove demokratske standarde prava na slobodu javnoga govora. Te se godine RTV Zagreb preimenuje u HTV, kada je i splitska radiopostaja dobila novo ime - Hrvatski radio - Radio postaja Split.

Radio je odigrao važnu ulogu i u razbijanju medijske blokade u Dalmaciji i Herceg Bosni tijekom rata, a njegovi su novinari izvještavali sa svih bojišnica, za što su dobili i više priznanja.

Godine 1992. Radio Split uvodi večernji program do ponoći, a od 1995. godine program se emitira cjelodnevno da bi od lipnja 2000. godine počeo s emitiranjem 24-satnog vlastitog programa.

Pred mikrofonom Radio Splita posao su ispekla vodeća imena hrvatskoga novinarstva, od prvoga novinara Marinka Bojića do brojnih drugih: Zvonko Letica, Davorin Rudolf, Miljenko Smoje, Joško Kulušić, Zdravko Gracin, Frane Jurić, Tonči Petrasov Marović, Jakša Fiamengo, Edo Pezzi i drugi. Glazbenim urednicima su bili naši istaknuti skladatelji Vinko Lesić, Zdenko Runjić i Joško Koludrović. Antologijske folklorne, klapske i dokumentarne emisije pripremao je maestro Ljubo Stipišić, a osobitost je splitskog Radija da je u svojim studijima snimao i stvarao drame. Nezaboravan je serijal "Smij i suze starega Splita" Ivana Kovačića, a dramatizirani su i tekstovi Marka Uvodića Splićanina, Miljenka Smoje, Vanče Kljaković i drugih. U tonskoj su arhivi Radio Splita i vrijedni zapisi sa Splitskoga ljeta i drugih važnih javnih i kulturnih događaja.

Slušanost uredi

Iako polovicom 1990-ih godina počinje s radom više lokalnih radiopostaja u Splitu, što dovodi do jake konkurencije u eteru, program Radio Splita ostaje je najslušanijim regionalnim programom u Hrvatskoj.

Kontroverze uredi

Uredništvo etera Radio Splita je u lipnju 2016. došlo na ideju o puštanju pjesme Bijelog dugmeta Lipe cvatu, no ne bez cenzorskog zahvata kojim je odstranjen stih "ravna ti je Jugoslavija". Brojni su glazbeni kritičari cenzuru kritizirali i opisali ju "bizarnom" i rezultatom "[n]ičega osim skrivanja vlastite nesposobnosti ili nemoći", te odrazom straha i slabosti državotvornih medija da se suoče sa svojom prošlošću. Služba ZAMP-a Hrvatskog društva skladatelja (HDS ZAMP) je odredila da se radi povredi autorskih prava i zakonom kažnjivoj raboti, što je potvrdio i zastupnik prava autora pjesme iz njene izdavačke kuće Aquarius. HRT i Radio Split nisu odgovorili na novinarske upite povodom ovog događaja.[1][2]

Izdvojeno iz programa uredi

  • Jutarnji program (mozaična emisija)
  • Vijesti HR-a (informativna emisija)
  • Dnevne novosti HR-a (informativna emisija)
  • Dnevnik Radio Splita (informativna emisija)
  • Kronika dana HR-a (informativna emisija)
  • Top lista Radio Splita (glazbena emisija)
  • Pomorska večer HR-a (svakoga ponedjeljka)
  • Treće poluvrijeme (sportska emisija)
  • Od baluna do košarke (sportska emisija)

Frekvencije uredi

Radio Split emitira se sa sljedećih lokacija:

Signali sa Labinštice i Biokova mogu se čuti daleko po Dalmaciji.

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. Podrug, Marko (2. lipnja 2016). „Slučaj 'Lipe cvatu': Sve je isto k'o i lani, samo što Jugoslavija nikad nije postojala”. Tris portal. Pristupljeno 22. travnja 2023. 
  2. Kojić, Nikola (1. lipnja 2016). „Radio Split izrezao Jugoslaviju iz pjesme Lipe cvatu”. N1. Pristupljeno 22. travnja 2023.