Radio-amaterizam

Amaterski radio je popularan hobi u svetu. U svetu je 2004. bilo oko 3 miliona registrovanih radio-amatera. U Nemačkoj 70.000, 5.000 u Norveškoj, 57.000 u Kanadi, i 700.000 u Sjedinjanim Američkim Državama.

Internacionalni simbol za radio-amaterizam

Nosilac radioamaterske dozvole je studirao i položio potrebne testove u svojoj zemlji, i dobio je svoj pozivni znak od državnih organa (u nekim zemljama je pozivni znak vezan za operatora-osobu, dok je u drugim vezan za radio-stanicu). Pozivni znak je poseban za svakog radio-amatera i vlasnici ga često ističu sa ponosom. Nosilac pozivnog znaka koristi ga u eteru da bi legalno identifikovao svu svoju komunikaciju.

Pozivni znakUredi

Pozivni znak se sastoji od prefiksa i sufiksa. Prefiks označava zemlju (napomena: radio-amatersko shvatanje zemlje nije isto kao i političko shvatanje, tako na primer Svalbard jeste radio-amaterska zemlja, iako to ostrvo pripada državi Norveškoj)

Prefiksi za Srbiju su: YT i YU.[1]

Do početka 90-tih godina republikama u SFRJ su pripadali sledeći brojevi: 2=Hrvatskoj, 3=Sloveniji, 4=Bosni i Hercegovini, 5=Makedoniji, a do 2007. godine Crna Gora je koristila broj 6 u prefiksu. Danas Hrvatska koristi prefiks 9A, Slovenija S5, BiH koristi prefiks E7, Makedonija Z3, a Crna Gora 4O.

Sufiks se sastoji od jednog, dva ili tri slova.

U Srbiji, pozivni znaci iz serija YU1AAA-YU1MZZ, YU7AAA-YU7MZZ, YU8AAA-YU8MZZ su rezervisani za radio-amaterske klubove, na primer: YU1BEF je pozivni znak Radio-kluba „Avala“ .

Radio-amaterski kodeksUredi

Svetksi radio-amaterski kodeks glasi:

  1. Radio-amater je pažljiv i pun obzira. Neće se svesno ponašati tako da za vreme održavanja veze uskraćuje drugima zadovoljstvo i ometa ih.
  2. Radio-amater je odan i privržen pokretu. Pomaže svojim drugovima u klubu, ostalim radio-amaterima, svom savezu radio-amatera u koji je učlanjen i koji predstavlja i zastupa njegove interese.
  3. Radio-amater prati razvoj nauke i tehnike. Svoje uređaje dopunjuje i dograđuje, stalno ih usavršava prateći najnovija tehnička dostignuća. Svoja saznanja o korišćenju stanice tj. radu na opsegu, stalno usavršava.
  4. Radio-amater je uvek prijatelj drugima. On savetuje početnike i prijateljski im pomaže, spreman je da sarađuje sa svima.
  5. Radio-amater je odmeren i uravnotežen. Radio-amaterizam je dobrovoljna, slobodno izabrana aktivnost. Pravi Radio-amater neće nikada dopustiti da da mu radio-amaterska aktivnost smeta u nekoj od njegovih obaveza, da ugrozi njegovu porodicu, posao, da utiče na uspeh u školi ili njegov položaj u društvu.
  6. Radio-amater je rodoljub. Svoje znanje, iskustvo i svoje uređaje uvek je spreman da stavi u službu svoga društva i otadžbine.

Radio-amaterski pokret u SrbijiUredi

Radio-amaterski pokret je u doba SFRJ doživljavao svoje zlatne dane. Razlog tome je u velikoj meri bila koncepcija odbrane i suprotstavljanja potencijalnom agresoru, koja je uključivala mere masovne narodne akcije (ONO - opštenarodna odbrana i DSZ - društvena samozaštita). Država i vojska su u velikoj meri i na sve načine (finansijski što je najvažnije) podržavale amaterski pokret. Nakon raspada zemlje, i u doba krize, finansijska pomoć je presahnula, i amaterski pokret je morao da se osloni na sopstvene snage.

Ulaganja u radio-amaterizam su se u slovenačkom slučaju isplatila. Slovenija je naime (u odnosu na veličinu republike), uvek imala najmasovniju radio-amatersku populaciju. Tokom kratkotrajnog sukoba između JNA, i TO Slovenije, slovenački radio-amateri su se u skladu sa šestom tačkom radio-amaterskog kodeksa angažovali na slovenačkoj strani. Teško je reći koliki je bio radio-amaterski doprinos relativno uspešnom suprotstavljanju slovenačkih oružanih snaga „moćnoj“ JNA (koja je tada smatrana 3-4 armijom po snazi u Evropi), ali sigurno je da su njihovo poznavanje sistema komunikacija JNA, i fleksibilnost (u kojoj je JNA oskudevala), koja se ogledala i u upotrebi tada najsavremenijih vidova radio-amaterskih komunikacija (paket-radio npr.) u određenoj meri pomogli slovenačkoj strani.

Pored mnogobrojnih, a pre svega materijalno-finansijskih teškoća sa kojima se radio-amateri Srbije susreću u proteklim decenijama, oni ipak predstavljaju vrlo važnu „kariku sigurnosti“ u sistemu svih tzv. funkcionalnih sistema veza naše zemlje. Tokom svih vanrednih okolnosti, uključujući neposrednu ratnu opasnost i ratno stanje, radio-amateri Srbije su nebrojeno puta iskazali svoj patriotizam, spremnost, znanje, stručnost, veliku požrtvovanost i entuzijazam u spasavanju ljudskih života i materijalnih dobara. Uvek su njihove tzv. RADIO-MREŽE ZA OPASNOST zadejstvovale blagovremeno, a često su bile i jedini izvor pravih informacija koje su mnogima pomogle.

PravilniciUredi

ReferenceUredi

  1. Savez radio-amatera Vojvodine, Pristupljeno 24. 4. 2013.

Spoljašnje vezeUredi

Radio-amaterske ekspedicijeUredi